2015./2016.mācību gadā pedagogi varētu saņemt 709 eiro algu • IR.lv

2015./2016.mācību gadā pedagogi varētu saņemt 709 eiro algu

9

Būtu jāievieš arī jauns pedagogu darba samaksas modelis, kas paredzētu 36 stundu darba nedēļu

No nākamā mācību gada pedagogi varētu saņemt 709 eiro algu, trešdien Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) padomes sēdē sacīja Izglītības uz zinātnes ministrijas (IZM) Izglītības departamenta vadītāja Evija Papule.

Šāds algas apjoms iespējams ar nosacījumu, ja valdība apstiprinās jaunajās politikas iniciatīvās IZM iesniegto prasību par papildu finansējumu 36 miljonu eiro pedagogu atalgojuma paaugstināšanai par 10%, ziņo LETA.

Tāpat būtu jāievieš arī jauns pedagogu darba samaksas modelis, kas paredzētu 36 stundu darba nedēļu. Pie esošā finansējuma pedagoga darba alga sasniegtu 603 eiro.

IZM izstrādātie aprēķini par vienu no pavasarī piedāvātajiem pedagogu darba samaksas modeļiem – pāreju uz pilnu darba slodzi – paredz noteikt, cik maksā viena darba stunda.

Ja pedagoga algas apjoms sasniegtu 603 eiro, vienas pedagoga darba stundas cena veidotu 4,19 eiro, savukārt ar 709 eiro lielu atalgojumu – 4,92 eiro.

Atbildot uz jautājumu, vai jaunajās politikas iniciatīvās iesniegtās prasība par 36 miljoniem eiro ir reāli sasniedzams rezultāts, IZM Parlamentārais sekretārs Andis Geižāns norādīja, ka darba samaksas aprēķina modelis var funkcionēt arī esošā finansējuma apmēros. Tomēr, ja papildus prasītais finansējums netiks piešķirts, nevar runāt par LIZDA pieprasīto 10% paaugstinājumu. Taču, kā sacīja Geižāns, šis modelis arī esošā finansējuma apmēros nodrošinātu pedagogiem pietiekami lielu atalgojumu.

Kā LIZDA padomes sēdē norādīja izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete (Vienotība), finansējuma piešķiršana būs politiska izšķiršanās.

LIZDA padome, tiekoties ar izglītības un zinātnes ministri un IZM pārstāvjiem, cerēja sagaidīt finansēšanas modeļu aprēķinus, kurus IZM solīja veikt līdz augusta beigām.

Pedagogu darba samaksas modeļu pirmie aprēķini radīs daudz diskusiju, sacīja LIZDA priekšsēdētāja Ingrīda Mikiško.

Tā kā vēl vakar nebija skaidrs, vai Izglītības un zinātnes ministrija būs gatava LIZDA padomei prezentēt pirmos modeļu aprēķinus, ko jūnijā bija solījusi darīt līdz augusta beigām, pagaidām ir grūti spriest par to, vai IZM aprēķinus veikusi korekti, bet piedāvātie cipari un pozīcijas radīs diskusijas, norādīja Mikiško.

Viņa uzsvēra, ka LIZDA, kurai nu ir dots liels datu kvantums, nopietni pievērsīsies IZM sniegtās informācijas analīzei, lai noteiktu kritiskos punktus, kā arī labojumus, kas veicami, lai sāktu nākamo modeļu izstrādes posmu – aprobāciju.

Tomēr Mikiško ir gandarīta par to, ka IZM spējusi aprēķinus sniegt jau tagad, nevis darba grupas sēdē septembrī, kā sākotnēji runāts. Līdz šai sēdei LIZDA, balstoties uz IZM datiem, jau būs veikusi savus aprēķinus un varēs ar tiem iepazīstināt arī darba grupu.

Kā vienu no kritiskajiem punktiem aprēķinos Mikiško minēja kontaktstundu skaitu – IZM noteica, ka tās varētu būt 36, nevis 40, kā bija norādījusi LIZDA.

Tāpat Mikiško uzsvēra nepieciešamību veikt nopietnu izpēti tam, cik maksā viena pedagoga darba stunda un vai IZM piedāvājums ir izdevīgs.

 

Komentāri (9)

Ieva 28.08.2014. 10.52

IZM tak nespēs korekti sarēķināt. Tas, manuprāt, IZM ierēdņiem ir par grūtu. Pagājušajā reizē kļūda bija 6 miljoni, ko vajadzēja segt “no iekšējām rezervēm”, cik būs tagad? Par cik toreiz vainīgo nebija, nav nekādas garantijas, ka to nedara tie paši, un nav ticības, ka IZM ierēdņi ir uzlabojuši savas aritmētikas zināšanas.

Valdībai jau arī nebūs naudas, ko pielikt. Vajag ta visiem! Kompensācijas jāmaksā tiem, kas nemācijās no iepriekšējiem gadījumiem un gribēja iegūt vieglu peļņu ar Krieviju. Cūku mēris ar jākompensē. Medicīnai ar nupat piešķīra, a Ukrainas krīze liek koriģēt ieņēmumu prognozes. Uz leju. protams. Nebūs no kā piešķirt, būsim reālisti. Tāpēc visi Druvietes un IZM solījumi ir tikai tukša skaņa, rosīšanās pa tukšo, runāšana, lai nomierinātu pedagogus… Skatīsimies patiesībai acīs un būsim godīgi..

+1
0
Atbildēt

0

Elina 28.08.2014. 08.09

Visu mūžu nostrādāju par pedagogu un arī komunistu laikā mūs baroja ar solījumiem tāpat kā tagad… par algas paaugstināšanu. Tagad dzīvoju ar mazu pensiju un domu, ka mūsu valstī pedagogs ir visa ļaunuma sakne. Tikko valstī kaut kas ”saiet dēlī”, tā vainīga skola un pedagogi…

+1
0
Atbildēt

0

Ieva Priedenfelde 27.08.2014. 16.37

Latvijas skolotājiem būtu jāsaņem puse no Vācijas skolotāju algas. Ja valdība apgalvo, ka tas nav iespējams, tad viņi ir Latvijas valsts ienaidnieki.

+4
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu