Trīs iemesli, kādēļ ir jēga parakstīties Manabalss.lv iniciatīvām • IR.lv

Trīs iemesli, kādēļ ir jēga parakstīties Manabalss.lv iniciatīvām

18
NULL
Madara Peipiņa

ManaBalss.lv ir iedzīvotāju portāls, kura galvenais mērķis ir tieši “cilvēka parastā” ideju nogādāšana līdz lēmumu pieņēmēju ausīm

Trīs gadu laikā sabiedrības iniciatīvu portāls ManaBalss.lv no brīvprātīgu entuziastu eksperimenta izaudzis par vienu no veiksmīgākajiem un biežāk izmantotajiem iedzīvotāju līdzdalības projektiem Latvijas vēsturē – portālu ir izmantojuši vairāk nekā 800 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju un Latvijas valstspiederīgo ārvalstīs.

ManaBalss.lv palīdzējusi Latvijas vārdam izskanēt arī starptautiski – prestižais ASV laikraksts New York Times norādījis, ka “ManaBalss.lv izvirza Latviju priekšgalā Eiropas pūliņiem mainīt politiskās līdzdalības formas internetā”. ASV prezidents Baraka Obama 2011.gadā portālu kā vienu no labākajiem atvērtās pārvaldes līdzdalības piemēriem ir minējis Open Government Partnership atklāšanas konferencē.

Atskatoties uz padarīto, varam teikt, ka parakstīties par ManaBalss.lv iniciatīvām noteikti nav zemē nomests laiks un pūles. Lūk, trīs iemesli, kāpēc.

Iniciatīvas ir panākušas nozīmīgas normatīvo aktu izmaiņas

Septiņas portālā ManaBalss.lv publicētās iedzīvotāju iniciatīvas ir saņēmušas Saeimas lēmumu, panākot sabiedrībai nozīmīgas likumu un citu normatīvo aktu izmaiņas. Sasniedzot 10 000 parakstu slieksni un iesniedzot Saeimā kā iedzīvotāju kolektīvo iesniegumu, panākti grozījumi Sabiedriskā transporta pakalpojumu likumā, paredzot, ka personas deklarēto dzīvesvietu nevar izmantot par vienīgo kritēriju, nosakot braukšanas atvieglojumus sabiedriskajā transportā. Arī fotoradaru “tolerances slieksnis” – robeža, līdz kurai tie vēl nefiksēs maksimāli atļautā braukšanas ātruma pārkāpumus – bija ManaBalss.lv lietotāju rosināta un virzīta ideja.

Interesanti, ka iniciatīvas “Atveram ofšorus” autors nemaz nepaspēja iniciatīvu iesniegt Saeimā – to jau bija pamanījis un Saeimā aktualizējis bijušais valsts prezidents Valdis Zatlers. Arī iniciatīvas “Pasargāsim bērnus no “legālām” narkotikām” autoriem pietika ar savāktajiem vairāk kā 8000 parakstus, lai panāktu nepieciešamās likumu izmaiņas. Šie gadījumi liecina, ka bieži vien pašu autoru aktivitāte un veiksmīga apstākļu sakritība palīdz salīdzinoši ātri sasniegt vēlamo rezultātu.

Iniciatīvas stiprina tiešu un atvērtu demokrātiju Latvijā

Izmaiņas Saeimas kārtības rullī, dodot iespēju Latvijas iedzīvotājiem iesniegt kolektīvo iesniegumu, panāca tieši pirmā ManaBalss.lv iniciatīva “Atveram Saeimu!”. Tas bija solis, kas prasīja ne vien milzīgu darbu un apņēmību no ManaBalss.lv aizsācējiem un viņu sadarbības partneriem un atbalstītājiem, bet arī drosmi un uzticēšanos no lēmumu pieņēmēju puses. Ne katras valsts parlamenta deputāti ir gatavi šādā veidā apliecināt, ka tic savu vēlētāju spējai piedāvāt labas un noderīgas idejas dažādu sabiedrībā nozīmīgu problēmu risināšanai. Kolektīvā iesnieguma iespēja bija jauns tiešās demokrātijas instruments Latvijā, kas ieguva arī starptautisku rezonansi – līdzdalības eksperti Eiropā neslēpa, ka vēlētos, lai kas tāds tiek ieviests arī viņu pārstāvētajās valstīs.

Kolektīvā iesnieguma iespēju izmantojuši ne vien ManaBalss.lv lietotāji, bet arī citas organizācijas un iedzīvotāji. Esam gandarīti, ka ManaBalss.lv dibinātāju rosinātās un portāla lietotāju atbalstītās likumu pārmaiņas tagad sniedzas daudz tālāk, nekā sākotnēji cerēts. Latvijas iedzīvotājiem ir viena tiešām funkcionējoša iespēja piedalīties lēmumu pieņemšanā, un pēc ManaBalss.lv trīs darbības gadiem varam teikt – tā strādā! 

Būtiski ir arī tas, ka ManaBalss.lv pieredze apliecina – Latvijas iedzīvotāji var un grib iesaistīties lēmumu pieņemšanas procesā, ar noteikumu, kas tas ir ērti, saprotami un vienkārši. Tā lai paliek viela pārdomām valsts pārvaldes iestādēm, kuru piedāvātie līdzdalības mehānismi (piemēram, sabiedriskās apspriešanas, vēlēšanas tikai pieraksta vietā u.c.) bieži vien nav cilvēkiem draudzīgi un pievilcīgi.

Iniciatīvas ir palīdzējušas aktualizēt sabiedrībai nozīmīgus jautājumus

Parakstu vākšana turpinās par daudziem citiem ierosinājumiem, kas izraisījuši plašas debates – piemēram, iniciatīvas par marihuānas legalizēšanu un kažokzvēru aizsardzību. Nerimst diskusijas par PVN samazināšanu pārtikai – šis temats līdz ar notikumiem Ukrainā un Krievijas embargo ES ražotajai pārtikai atkal atgriezusies mediju un politiķu dienaskārtībā. Aktuāli ir arī temati par PVN samazināšanu apkurei, elektrībai un gāzei. Viena no jaunākajām iniciatīvām – “Par Latviju, brīvu no ĢMO!!” – aktualizē jautājumu, par kuru nerimst diskusijas Eiropā un pasaulē, proti, ĢMO audzēšanu, ievešanu un tirgošanu.

Viena no Saeimā iesniegtajām un plašu rezonansi guvušajām iniciatīvām ir “Par dzīvi bez C hepatīta”, kas prasa noteikt 100% kompensāciju C hepatīta ārstēšanai. Iniciatīva ir iesniegta Saeimā un iniciatīvas autori ir pielikuši lielas pūles, lai to ideja tiktu sadzirdēta, bet atdūrušies pret atteikumu budžeta līdzekļu trūkuma dēļ. Tāpat vēl joprojām virzīšanas procesā ir iniciatīva “Atbildība ar deputāta zvēresta laušanu”, kas prasa pastiprināt sodu deputātiem, kas ir pārkāpuši savu deputāta zvērestu. Grozījumi Saeimas ētikas kodeksā, kas paplašina Saeimas mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas pilnvaras, gaida trešo lasījumu. Tieši šī iniciatīva ir izrādījusies visu laiku populārākā portāla iniciatīva – tā ir saņēmusi vairāk kā 17 000 balsu.

Nobeigumā jāpiebilst, ka ManaBalss.lv ir iedzīvotāju portāls, kura galvenais mērķis ir tieši “cilvēka parastā” – Latvijas iedzīvotāja bez maģistra grāda jurisprudencē un īpašām zināšanām lēmumu pieņemšanas labirintos – ideju nogādāšana līdz lēmumu pieņēmēju dzirdīgajām ausīm. Tādēļ portāls, tā saturs un lietošanas iespējas saglabātas maksimāli vienkāršas. Turklāt jau no pašiem pirmssākumiem portāla galvenā ideja bija meklēt un atbalstīt risinājumus. Nevis iebildumus, nevis kritiku, nevis mēģinājumus kaut ko aizliegt – bet tieši pozitīvi vērstus risinājumus, kas uzlabo mūsu visu ikdienu Latvijā. Tādēļ vismaz pagaidām iespēju balsot “pret” kādu no iniciatīvām neplānojam ieviest.

Autore ir portāla ManaBalss.lv vadītāja

 

Komentāri (18)

Ivo 26.08.2014. 11.45

Manabalss ir labs projekts, kam ir potenciāls spēlēt būtisku lomu gadījumos, kad Saeima nepieņem kādus lēmumus lobiju ietekmē. Tomēr tiešām prasītos vai nu iespēja balsot pret, vai iespēja pievienot komentārus, jo sabeidrībā tomēr valda virkne muļķīgu pārliecību, no kurām raisās muļķīgas iniciatīvas.

Starp citu, būs jāsaņemas un jānoformulē iniciatīvu par TUA apturēšanu, jo tā ir lieta, kas iestrēgst dēļ lobija. Tikko biju PMLP, uzturēšanās atļauju saņēmēji to gāž riņķī. Ņemot vērā Krievijas īstenoto ārkārtīgi agresīvo tautiešu aizstāvības politiku, Krievijas pilsoņu īpatsvara palielināšanās tomēr ir drauds valsts drošībai. TUA arī mazina latviešu valodas lomu sabiedrībā (it īpaši Rīgā), arī izstumj vietējos no Rīgas centra, sadārdzina dzīvokļu cenas, līdz ar to būtiski pazeminot vietējo iedzīvotāju dzīves līmeni. Stipri šaubos, ka no septembra ieviestie ierobežojumi ko būtiski mainīs.

+8
-1
Atbildēt

1

    S. Roze > Ivo 26.08.2014. 18.19

    Ne tikai pievienot komentārus, vajadzētu iespēju sazināties ar autoru, lai iesniegtu rediģējumu priekšlikumus… Daža iniciatīva, kaut ar labu nodomu, ir uzrakstīta tik drausmīgā valodā vai ar tik būtiskām loģikas kļūdām, ka zem tādas parakstīties neuzskatu par iespējamu, kaut to darītu, ja formulējums būtu labāks. Piemērus tagad nemeklēšu.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

janis17 26.08.2014. 08.50

Neskatoties uz vairākām pozitīvām lietām, manabalss ir kaudze dažādu trūkumu.

Pats galvenais, ka nav iespējas balsot PRET kādu no iniciatīvām, tādejādi radot iespaidu, ka sabiedrībā šai iniciatīvai ir TIKAI atbalsts.

Kā piemēru varu minēt IDIOTISKO iniciatīvu mainīt valsts himnu!

Vai Saeimas deputātu skaita samazināšana līdz 50 (lai lembim nav tik daudz jātērējas uzpērkot vairākumu?)

Vai vēlēšanas internetā, kur falsificēt brīvu izvēli vai pirkt balsis ir daudz vienkāršāk, nekā vēlēšanu kabīnē…

Līdz ar to, reizēm demokrātija pārvēršas par mazākuma teroru!

+9
-2
Atbildēt

4

    Kaspars > janis17 04.09.2014. 11.20

    variantu balsošanai “PRET” vajag arī Saeimas velēšanās. viena balss PAR, otra PRET vai iespēja ar vienīgo balsi izmantot balsojot PRET.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    janis17 > janis17 28.08.2014. 09.27

    kindergarden

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Anita Priede - Pried > janis17 27.08.2014. 11.48

    Par iespēju ieviest “Pret” balsošanu, saņēmu sekojošu atbildi:

    Sveiki, Valdi,

    paldies par ziņu!

    Jautājums par balsošanu “pret” nav jauns, tas izskan laiku pa laikam, un, lai gan redzam, ka portāla lietotājiem tas būtu aktuāli, tomēr vēl joprojām uzskatām, ka šāda iespēja neveicinās tos mērķus, kādēļ ManaBalss.lv pastāv un tika dibināta, proti – palīdzēt labāk idejām nokļūt Saeimā un tikt sadzirdētām.

    Lūk, daži iemesli, kādēļ tomēr neplānojam ieviest šādu iespēju:

    1) Idejām ir jādod iespēja, pat ja tās ir pretrunīgas, kādai sabiedrības daļai nepatīkamas vai pat absurdas. Ticam, ka pat no sākotnēji nepilnīgām idejām diskusiju un dažādu argumentu izsvēršanas ceļā var rasties labi risinājumi. Ieviešos iespēju balsot “pret”, daudzas idejas tiks noraktas pašā saknē – tās vispār nekur netiks, jo arī mediji daudz vairāk fokusēsies tieši uz negatīvo, nevis pozitīvo pusi. Gribam dot iespēju, vismaz portālā ManaBalss.lv izcelt un virzīt tieši ideju pozitīvo, risinājumu pusi, un ļaut, lai tad sabiedrība un lēmumu pieņēmēji, ja opozīcija un “pret” argumenti ir tik lieli”, atrod ceļus, kā paust šo pretējo viedokli. ManaBalss.lv nav idejas galemērķis un rezultāts – tā ir Saeima, kurā tad tiek uzsākts vēl viens gana ilgs un diskusijām bagāts posms idejas tālākajā virzībā. Mūsu mērķis ir palīdzēt idejām nonākt līdz šim posmam, kur tad bieži vien tiek uzsākta daudz nopietnāka un detalizētāka idejas vērtēšana un uzlabošana.

    2) Mēs, portāla veidotāji un darbinieki, cieši turamies pie pārliecības, ka enerģija un laiks ir jāiegulda pozitīvu risinājumu meklēšanā un īstenošanā, nevis citu ideju kritizēšanā un iebildumu meklēšanā. Tas nav viegli – atrast “pret” argumentus vienmēr būs vieglā, kritizēt vienmēr būs vieglāk, atrast iemeslus, kādēļ kaut kas nesanāks vai neizdosies, ir vieglāk. Ar šo “par” balsošanu un iniciatīvu formulējumu “PAR” formātā mēs gribam sniegt ieguldījumu uz risinājumiem un izdošanos vērstas domāšanas un pieejas veidošanā Latvijā, kas cilvēkiem (visiem – uzņēmējiem, lēmumu pieņēmējiem, vadītājiem, skolotājiem, valsts pārvaldes darbiniekiem – mums visiem) ir ļoti nepieciešama. Mēs tiešām ticam šai “PAR” pieejai, un līdz šim arī redzam, ka tā ir nesusi rezultātus.

    3) Izpētot līdzīgus e-peticiju portālus pasaulē, neesam redzējuši veiksmīgu piemēru, kur būtu ieviesta “pret” balsošanas iespēja un/vai kur šī pieeja sasniegtu cerētos mērķus.

    Paust savu “pret” viedokli cilvēkiem ir daudz citu iespēju, jo ManaBalss.lv nav vienīgais līdzdalības un viedokļa paušanas mehānisms un rīks Latvijā:

    – nosūtīt savu argumentēto viedokli medijiem;

    – izmantot sociālos medijus (piemēram, Facebook lapas), lai vāktu atbalstu “pret” viedoklim;

    – izveidot pozitīvi, “PAR” kaut ko formulētu iniciatīvu ManaBalss.lv, kas pauž kādai iniciatīvai pretēju ideju, un mēģināt pārspēt ar parakstiem;

    – izmantot likumā noteiktos mehānismus, piemēram, rakstīt vēstules Saeimas komisijām, lai iekļauj jūsu viedokli inciiatīvas skatīšanas un virzīšanas gaitā, kur tad, ja tas būs pietiekami pamatots, jūs tiksiet aicināti to prezentēt un argumentēt.

    Šie ir veidi, kā tiek veicināta sabiedrības diskusija par nozīmīgiem jautājumiem, un mēs esam tikai priecīgi, ja ManaBalss.lv var kalpot par noderīgu rīku, kā šo diskusiju aizsākt un uzturēt. Bet ManaBalss.lv noteikti nebūs rīks, kas palīdz “norakt” idejas, kamēr tās nav tikušas līdz lēmumu pieņēmējiem.

    Ceru, ka atbildēju uz Jūsu jautājumu!

    Veiksmīgi,

    Madara

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    jmaklakovs > janis17 26.08.2014. 10.05

    Te nu es piekrītu! Tāda funkcija derētu, turklāt cīņas elements padarītu balsošanu daudz interesantāku.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

Ieva 26.08.2014. 17.41

Ielieciet “Manabalss” tēmu- palielināt algas par 15%, un, nešaubos, ļoti daudz nobalsos par. Nobalsos par, jo ir ļoti primitīva izpratne par to, no kurienes valsts naudu ņem. Lielākajam vairumam šķiet, ka Valsts ir liela naudas kaudze uz kuras virsū sēž Saeima un Valdība, un nedod. Tas, ka tam būtu jāpaceļ darba ražīgums, vairāk jāpelna, jāoptimizē valsts pārvalde, katram jāmaksā nodokļi- netiek saprasts. Vajag un viss! Dodiet!

Tieši tas ir ManaBalss galvenais trūkums – demokrātijas ohlokratizācija, valsts pārvaldes padarīšana par ielas līmeņa lietu, šķietamības radīšana, ka gatera strādnieks var spriest par aizsardzības doktrīnas elementiem attiecībās ar Tibetu, piemēram. Ceļš uz pūļa varu ir ceļš uz linča tiesām un haosu.

No otras puses ManaBalss ir iniciatīvu inkubators, parāda samilzušās problēmas, aktualizē tēmas, kuras ir svarīgas. No šī viedokļa ManaBlass dod pozitīvu pienesumu.

+4
0
Atbildēt

1

    Ieva Aile > Ieva 27.08.2014. 16.36

    Sekas ar cēloņiem ir apmainītas vietām.Tiem,kuri strādā iekšējam tirgum,nav vērts palielināt ražīgumu,jo tādā veidā iegūto produkciju cilvēki nebūs spējīgi nopirkt nabadzības dēļ,jo algas ir par mazām un labi ja sedz tikai pašu nepieciešamāko.Tieši algu turēšana cilvēku izdzīvošanas līmenī ir iemesls,lai te nevarētu palielināt ražošanu un ražīgumu!

    0
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu