Svētdien Benjamiņu namā rādīs iestudējumu "Dzejniece. Mirdzas Ķempes mīlestība" • IR.lv

Svētdien Benjamiņu namā rādīs iestudējumu “Dzejniece. Mirdzas Ķempes mīlestība”

29

Titullomā iestudējumā būs aktrise Raimonda Vazdika, viņas partneri – Andris Bulis un Ģirts Šolis

Svētdien, 31.augustā, plkst.18 Benjamiņu namā – bijušajās Rakstnieku savienības telpās – būs skatāms iestudējums “Dzejniece. Mirdzas Ķempes mīlestība”, raksta aģentūra LETA. Titullomā iestudējumā būs aktrise Raimonda Vazdika, viņas partneri – Andris Bulis un Ģirts Šolis, kurš ir arī iestudējuma režisors. 

Izrādē apvienoti fakti no Ķempes dzīves, dzejas motīvi, dokumentāli kinokadri un Edgara Mākena speciāli rakstītas dziesmas, kam pavadījumu ieskaņojusi grupa “Gaujarts”. Kostīmus veidojusi Anna Heinrihsone. 

“Dzejniece. Mirdzas Ķempes mīlestība” ir Viļņa Vēja lugas atkārtots uzvedums. 2011./2012.gada sezonā tā bija skatāma Nacionālā teātra Aktieru zālē ar nosaukumu “Īsie zibsnīgie mirkļi”. Izrāde izpelnījās skatītāju un kritikas atsaucību, tika nominēta vairākām ”Spēlmaņu nakts” balvām. Vējš par lugu stāstīja, ka tās darbība notiek 50.gados, kad Mirdza Ķempe ir, kā pati izteikusies, “ne jauna, ne veca”, bet vientuļa un jau sacerējusi testamentu. Negaidīti viņas mājās un arī dzīvē ienāk Linards Naikovskis – izskatīgs jauns cilvēks, kurš drīz vien kļūst par dzejnieces vīru. Viņam izveidojas saspīlētas attiecības ar Ķempes uzticamo šoferi Žani, un arī sarežģījumi laulības dzīvē neesot tālu. Ķempe sākusi rakstīt pirmskara Latvijā, viņa piedzīvoja evakuāciju uz Krieviju, traģisku dzīvesbiedra Erika Ādamsona nāvi un padomju laika cenzūras ierobežojumus. Dzejniece tajos iejutās, sacerēdama pasūtījuma dzejoļus, par ko izpelnījās dažādus apbalvojumus un pat Tautas dzejnieces titulu. Liela daļa viņas dzīves norisinājās Rakstnieku savienībā – vietā, kur tagad norisināsies izrāde -, audzinot jaunos dzejniekus. Ķempe arī bija pirmā, kura pēc kara atļāvās izdot mīlas lirikas krājumu. 

Izrādes veidotāji uzdod jautājumu – vai slavenā dzejniece dzīvoja dubultu dzīvi un kādu motīvu vadīta? Iestudējums pirmizrādi piedzīvojis 2014.gada pavasarī.

Biļetes uz izrādi nopērkamas www.bilesuparadize.lv

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu