Berlīnes mērs Vovereits decembrī atkāpsies no amata • IR.lv

Berlīnes mērs Vovereits decembrī atkāpsies no amata

43
Berlīnes mērs Klauss Vovereits. Foto: AFP/LETA

Vovereita popularitāte sāka kristies pēc tam, kad netika pabeigta Berlīnes jaunās lidostas celtniecība

Berlīnes mērs Klauss Vovereits decembrī atkāpsies no amata, otrdien vēsta laikraksts “Berliner Morgenpost”. Pēc 13 gadiem, kas pavadīti pilsētas galvas amatā, sociāldemokrāts Vovereits to pametīšot 11.decembrī.

Vovereits pirmo reizi tika ievēlēts 2001.gada oktobrī, bet kopš 2011.gada rudens vēlēšanām viņš Berlīnes Senātā vada sociāldemokrātu un kristīgo demokrātu koalīciju, ziņo LETA/The Local.

Viņš tika uzskatīts par vienu no spilgtākajiem Vācijas politiķiem, un daudzi Vovereitu uzskatīja par potenciālu sāncensi Angelai Merkelei uz kanclera amatu, raksta BBC.

Vovereits ir viens no pirmajiem vadošajiem politiķiem, kurš vēlēšanu kampaņas gaitā publiski atzinis, ka ir gejs. “Es esmu gejs, un tas ir lieliski,” viņš atzina sociāldemokrātu partijas konferencē. Viņš arī ir autors slavenajai frāzei “nabadzīga, bet seksīga”. Šādi viņš 2004.gadā kādā televīzijas intervijā raksturoja Berlīni.

Mēra popularitāte sākusi strauji kristies, jo viņš savu politisko reputāciju bija saistījis ar Berlīnes jaunās lidostas ātru pabeigšanu. Politiķis pats atzinis, ka nepabeigtā lidostas celtniecība kļuvusi par pilsētas administrācijas lielāko kļūdu 13 gadu laikā. Maijā viņš zaudēja arī svarīgā referendumā par būvniecības atļaušanu vēsturiskajā Tempelhofas lidlaukā. 65% berlīniešu nobalsoja pret šo plānu.

Kā iespējamie mēra amata mantinieki tiek minēti sociāldemokrātu Berlīnes boss Jans Štess un sociāldemokrātu Berlīnes Senāta frakcijas priekšsēdētājs Raeds Salehs. Tiesa gan, pašreizējā notikumu attīstība partijas vadībai bijis pārsteigums.

Aptaujas liecina, ka kristīgie demokrāti Berlīnē krietni apsteidz sociāldemokrātus. Kristīgie demokrāti pat varētu izmantot Vovereita aiziešanas radīto iespēju un pieprasīt Berlīnē sarīkot jaunas vēlēšanas, lai galvaspilsētu pilnībā iegūtu savā kontrolē.

 

Komentāri (43)

Ojārs 26.08.2014. 20.10

skumji… slims cilvēks, turklāt izrādās, ka arī kā saimnieks neveiksmīgs.

///////////////////

‘Es esmu gejs, un tas ir lieliski,”

+2
-2
Atbildēt

1

    ciparsone > Ojārs 27.08.2014. 13.27

    Nabaga vācieši vairāk kā uz 10 gadiem izvēlējušies par mēru geju. Tas, ka letiņi ievēl (vai ļauj ievēlēt) par mēru populistu Kremļa marioneti, gan apliecina mūsu morālo pārākumu pār pagrimušajiem rietumiem :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu