Merkele: Ukrainas rīcība nedrīkst nodarīt kaitējumu Krievijai (papild.) • IR.lv

Merkele: Ukrainas rīcība nedrīkst nodarīt kaitējumu Krievijai (papild.)

80
Vācijas kanclere Angela Merkele intervijā ARD studijā. Foto: AFP/LETA

Viņa atkal aicina abu valstu konfliktu nerisināt ar militāru spēku

Vācijas kanclere Angela Merkele pēc atgriešanās no vizītes Ukrainā intervijā nacionālajai TV kompānijai ARD atzinusi, ka „Ukrainas tautai, protams, ir jābūt iespējai izvēlēties savu ceļu”, taču Ukrainas rīcība nedrīkstētu nodarīt kaitējumu Krievijai, svētdien ziņo „Ukrainskaja pravda”.

Tam pamatojums, pēc kancleres domām, ir tas, ka Ukrainai arī nākotnē būs jāuztur labas attiecības ar Krieviju.

Intervija televīzijas ēterā izstaroja svētdienas vakarā, taču tās tēzes publicētas telekompānijas mājas lapā.

Atbildot uz jautājumu par iespējamu Krievijas militāru intervenci Ukrainā, Merkele nav izslēgusi nevienu no iespējamiem variantiem. „Jāatzīst, ka situācija ir ļoti trausla, ievainojama,” teica kanclere.

Merkele par 26.augustā gaidāmo Krievijas prezidenta Vladimira Putina un Ukrainas prezidenta Petro Porošenko tikšanos teica, ka šis sarunu raunds, protams, „nenovedīs pie izraušanās”, bet ir nepieciešams.

Viņa izteica pārliecību, ka Kijevas un Maskavas pretrunas varētu atrisināt ar politiskiem soļiem. „Šim konfliktam nav militāra atrisinājuma… Jums ir vienam ar otru jārunā, ja vēlaties atrast risinājumu,” teica Merkele.Vācijas valsts vadītāja uzskata, ka Ukrainas – Krievijas konflikta atrisināšanai nepieciešams izskaidrot tādus jautājumus kā varas decentralizācija, reģionu un municipalitāšu statuss, kā arī tirdzniecības attiecības ar Krieviju un Krievijas gāzes piegādes jautājumu.

„Ukrainas tautai ir jābūt iespējai izvēlēties savu ceļu,” teica Merkele un norādīja – ja tas būs ceļš uz Eirāzijas savienību, tad Eiropas Savienība neuzpūtīs „lielu konfliktu”, vēsta DW.de.

Viņa ir pārliecināta, ka jebkurā gadījumā nepieciešams atrast ceļu, kas „arī nenodarītu kaitējumu Krievijai”. Eiropa esot noskaņota uz „saprātīgām attiecībām” ar Maskavu, teica Merkele.

Runājot par Ukrainas militāro sadarbību ar Rietumiem, Vācijas kanclere lika saprast, ka Ukrainas līdzdalība NATO nav darba kārtībā. „Mēs varam Ukrainai dot noteiktu kooperācijas veidu, bet jautājums par tās iestāšanos NATO nav darba kārtībā,” paziņoja Merkele.

Savukārt par Baltijas valstu izteiktajām bažām par Krievijas agresiju Merkele teica, ka alianse parūpēsies, lai nepieciešamības gadījumā varētu ātri reaģēt.

Merkele vizītē Kijevā ieradās 23.augustā. Viņa solīja Ukrainai piešķirt 500 miljonus eiro Donbasa atjaunošanai. Vienlaikus šī vizīte atmiņā paliks arī ar Merkeles un viņas vietnieka Zigmāra Gabriēla neviennozīmīgi vērtētiem paziņojumiem par Ukrainas federalizāciju.

Merkele uzskata, ka Eiropas politiķiem nav jārunā par Ukrainas federalizāciju. Par to viņa paziņoja kopīgā preses konferencē ar Porošenko pēc divu stundu ilgas tikšanās.

„Kad mēs (Vācija) sakām – federalizācija, tad domājam Vācijas parauga federāciju. Mēs saprotam, ka Ukrainā to sauc par decentralizāciju un tas ir tieši tas, ko vēlas prezidents Porošenko,” paziņoja Merkele.

Viņa ir pārliecināta, ka tieši to domājis arī viņas vietnieks Vācijas sociāldemokrātu pārstāvis Gabriels, kādā avīžu intervijā aicinot Ukrainu federalizēties. „Tas, ko es teicu, ir ne tikai mans, bet arī vicekanclera viedoklis,” apstiprināja Merkele.

(papildināta ar Merkeles izteicieniem no intervijas)

Komentāri (80)

Alise 24.08.2014. 22.20

Vienkārši fantastiski! Krievi var braukt iekšā ārā ar baltiem kamaziem svešā valstī, sūtīt tajā iekšā kara tehniku un karotājus, tātad, nodarīt kaitējumu Ukrainai vistiešākajā veidā, bet Ukraina nedrīkst nodarīt kaitējumu Krievijai?

Merkelei ar galvu viss ir kārtībā? Vai arī tāpat kā Putins, pēc viņas pašas izteikumiem, ir atrauta no realitātes? Saprotu, ka ir diplomātija un ar kategoriskiem izteicieniem ne vienmēr var startēt, bet šis nu ir tā kā par traku!

+32
-1
Atbildēt

3

andrisskrastins 24.08.2014. 22.07

Viņa filmē ko runā? Varbūt mums aiziet okupēt Vāciju? Kādu tad dziesmu dziedātu? Nonsenss.

+29
-1
Atbildēt

11

    garausiitis > andrisskrastins 25.08.2014. 14.39

    aivarsk – es gan labāk paturu iespēju pašam lemt kas pareizi un kas nē … bet ja Tev patīk ,ka ar karotīti ielej , tad nu neko …

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    janis17 > andrisskrastins 25.08.2014. 13.57

    Klusais, Latgalē biju pirms tam. Ja Vidzemē viss pa lielam, kā Vācijā, tad Latgalē VIETĀM kā jau kādā guberņā.
    Ja valsts vara ( arī ceturtā) neveido loģisku, demokrātisku sabiedrību, to audzinot, bet tikai pasviež ziņu bez analīzes un vērtējuma no Latvijas pozīcijas, tad šo ziņu Vidzemē un Latgalē var uztvert atšķirīgi. Kam tas vajadzīgs? Sabiedrībai vajag ar karoti mutē liet šo analīzi! Mūsu attīstība domas patstāvībā ir pirmklasnieka līmenī. Ziņai bez analīzes vērtība, kā kaulam bez gaļas. Žurnalistikas cenšanās būt pārprasti ūberobjektīviem starptautisko notikumu izziņošanā, apzog viņu pašu klientu un darba devēju.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    garausiitis > andrisskrastins 25.08.2014. 13.18

    aivarsk – Tu tak biji Vidzemē , ne Latgalē …

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    efeja60 > andrisskrastins 25.08.2014. 14.12

    Te nu mēs redzam, ka ka Dombrovska ieziepēšanās Merkeles priekšā sakarā ar eiro un visām citām padarīšanām bija milzīga kļūda. Mums vienmēr kopā ar Igauniju, Lietuvu, Poliju jānostājas pret Vāciju, risinot ES jautājumus.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    garausiitis > andrisskrastins 25.08.2014. 10.44

    aivarsk – tad nav ko brīnīties ….

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    janis17 > andrisskrastins 25.08.2014. 16.13

    Tev ir viena balss un man ir viena balss un ķoķai ļidai arī kāds idiots ir iedevis balsi. Tikai ķoķa ļida savā tv pēc jakuboviča skatās vesķi!
    Un ja viņas rokās nonāk LV prese, viņa izlasa, ka Austrumukrainā NOGĀZUSIES lidmašīna un, ka eksistē vairākas pretrunīgas notikušā versijas, bet vesķi jau pateica, kas bija PA ĪSTAM un LV prese to principā apstiprina.
    Runa nav par tupu propagandu, bet rakstā par merkeli nav analīzes, tikai atreferējums, analīze – ko tas teksts patiesībā nozīmē, parādās dažos komentāros!

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    janis17 > andrisskrastins 25.08.2014. 10.35

    Klusais. Pagajušo nedēļu pavadīju Vidzemē … par Ukrainas, (krievijas, saskaņas, politikas) tēmu runājot ierindas latvietim tas ir pie kājas … viņš dzer vakarā alu un ir priecīgs , ka ir darbs. Diemžēl…

    Ko gan citu viņam darīt?

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    garausiitis > andrisskrastins 25.08.2014. 09.53

    Pagajušo nedēļu pavadīju Vācijā … par Ukrainas tēmu runājot ierindas vācietim tas ir pie kājas … viņš dzer vakarā alu un ir priecīgs , ka ir darbs. Diemžēl…

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    janis17 > andrisskrastins 25.08.2014. 12.31

    Protams, ka nav ko brīnīties.
    Jautājums ir – kam tas ir izdevīgi?
    Nedomāju, ka mums. Tāpēc nākamais jautājums – ko darīt?
    Kāpēc puslatgalei jāskatās krievu/baltkrievu TV?
    Cik atbildīga ir valsts vara pret saviem pilsoņiem? Cik atbildīga ir ceturtā vara pret saviem pilsoņiem?

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    nitrat > andrisskrastins 25.08.2014. 10.08

    Neviens jau nekad nespēs noliegt, ka vācieši un krievi kopš II PK bijuši labākie sabiedrotie…vismaz kamēr kāds no viņiem otru “neuzmet”. Nekas nav mainījies.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

    Ligiña Doniña > andrisskrastins 25.08.2014. 01.12

    Viņa runā to, ko ar Putinu sarunāja runāt. Tāda ir bijusi vienošanās. Principā Krievija rīkojas ar friču atbalstu. Kā jau vienmēr tas ir bijis. Nekad nav bijušas ilūzijas par šo savienību. Baltijas loma tiks noskaidrota. Bet arī šeit nav ilūziju.

    +11
    0
    Atbildēt

    0

daina_tabuna 24.08.2014. 22.30

Te nu mēs redzam pirmos ziediņus Puķina un Merkeles kopīgi iestādītajā kokā. Kad angļu prese ziņoja par slepeno Vācijas un Krievijas vienošanos par Ukrainas sadalīšanu, tad šīs ziņas ļoti ātri tika noraktas. Vācija vēl kopš Šrēdera laikiem ir bijusi īsā Kremļa pavadiņā. Nebrīnīšos, ja arī Baltijas liktenis bija daļa no šīs vienošanās. Vācijai taču neko nemaksā kaut kādu astoņu miljonu Eiropas nomales iedzīvotāju likteņi, ja tas paver plašas iespējas ekonomikas sfērā. Vācieši sava merkantilisma vārdā pārdotu arī Poliju, ja vien tik liels kumoss būtu viņiem pa spēkam.

+23
0
Atbildēt

3

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu