Kijeva: Krievijas autokolonnas iebraukšana Ukrainā ir "tiešs iebrukums" (papild.) • IR.lv

Kijeva: Krievijas autokolonnas iebraukšana Ukrainā ir “tiešs iebrukums” (papild.)

34
Krievijas "humānās palīdzības" auto Izvarino robežpunktā. Foto: ITAR-TASS/LETA

Pirmās Krievijas kravas automašīnas bez Ukrainas piekrišanas šķērso robežu, tās pa Ukrainu brauc teroristu pavadībā

Krievijas “humānās palīdzības” autokolonnas iebraukšana Ukrainas teritorijā bez Kijevas valdības atļaujas ir tiešs Krievijas iebrukums Ukrainā, piektdien paziņoja Ukrainas Drošības dienesta priekšsēdētājs Valentīns Naļivaičenko.

“Mēs to saucam par tiešu iebrukumu. Ciniski slēpjoties aiz Sarkanā Krusta, tie ir militāri automobiļi ar aizsega dokumentiem,” norādīja amatpersona.

“Pēdējās dienās mēs esam kļuvuši liecinieki rūpīgi izplānotai un bīstamai, riskantai provokācijai pret Ukrainu ar bezkaunīgu un cinisku cienījamās Starptautiskās Sarkanā Krusta komitejas (ICRC) izmantošanu – provokācijai ar tā dēvēto “humāno konvoju”,” norādīja Naļivaičenko.

Viņš sacīja, ka vairāk nekā 30 kravas automašīnu “nelikumīgi startējušas” Ukrainas teritorijas virzienā. Tiesa gan, ukraiņu mediji jau vēsta par 70 “humānā konvoja” automašīnām, kas šķērsojušas robežu, ziņo “Ukrainskaja pravda”.

Pēc jaunākām ziņām, Ukrainas robežu jau pārkāpušas 145 Krievijas “humānās palīdzības” kravas mašīnas.

Krievijas “humānās palīdzības” konvoja automašīnas, nesaņemot Ukrainas valdības atļauju, piektdien iebraukušas Ukrainas teritorijā. Konvoju nepavada Starptautiskās Sarkanā Krusta komitejas (ICRC) pārstāvji, ziņo LETA/BBC/DPA.

Robežu kontrolpunktā “Izvarine”, kuru kontrolē prokremliskie teroristi, šķērsojušas desmitiem automašīnu. Tās pa Ukrainu brauc teroristu pavadībā.

Krievijas “humānā konvoja” automašīnu šoferi Ukrainā iebraukuši, lai tur vadītu ik dienu no Krievijas nelikumīgi ievesto bruņutehniku, piektdien pavēstīja Ukrainas Drošības dienesta (UDD) priekšnieks Valentīns Naļivaičenko.

“Humānā konvoja” spēkratiem nav nekādas saistības ar civilajām automašīnām, norādīja amatpersona.

Ukrainā kā “humānā konvoja” šoferi iebrauc “cilvēku grupa, lai vadītu militāro tehniku, kas ik dienu Ukrainā nelikumīgi tiek ievesta caur “Izvarino” – prokremlisko kaujinieku kontrolēto robežpunktu, vēsta LETA.

Šoferu vidū ir cilvēki, kas veiks gūstekņu konvojēšanas, pratināšanas un spīdzināšanas uzdevumus, sacīja UDD vadītājs. Viņš arī piebilda, ka patlaban tiek atbrīvoti pagrabi, kurus kaujinieki izmanto kā cietumus, jo loks ap prokremlisko spēku kontrolētajām teritorijām noslēdzas.

Maskava iepriekš paziņoja, ka vairs nevarot izturēt gaidīšanu un sākusi bez Kijevas piekrišanas savas autokolonnas virzību uz Luhansku. Automašīnas šķērsojušas robežu bez ICRC eskorta, šādi ignorējot Ukrainas valdības prasību.

“Mēs nevaram pieciest nelikumību un atklātus melus,” teikts Krievijas Ārlietu ministrijas paziņojumā. ICRC pārstāvji konvojam var pievienoties un piedalīties palīdzības izdalīšanā, norādīja ministrijā.

ICRC pārstāvji iepriekš paziņoja, ka viņiem, lai varētu pavadīt konvoju robežas Ukrainas pusē, ir vajadzīgas jaunas drošības garantijas.

Krievija uz Ukrainas pierobežu teju 280 automašīnu konvoju nosūtīja pirms nedēļas. Ukraina pieprasīja, ka tās muitniekiem ir jāļauj kravas pārbaudīt, bet palīdzība ir jāizdala ICRC pārstāvjiem. ICRC paziņoja, ka tā “nekādā veidā nav daļa no šī konvoja”.

“Mūsu humānās palīdzības konvojs sācis braukt Luganskas virzienā,” teikts Krievijas Ārlietu ministrijas paziņojumā. Ministrija arī brīdinājusi Ukrainu, lai tā nemēģina pret konvoju spert kādus soļus. Par sekām, kādas būs šī brīdinājuma ignorēšanai, ministrija gan neko nepaskaidro.

Ukrainas valdībai ir bažas, ka šis “palīdzības konvojs” ir daļa no plašākas Krievijas intervences Ukrainas austrumos. Prokremlisko bandu kontrolētā Luhanska, kuru ielenkuši Ukrainas valdības spēki, jau 20 dienas ir bez ūdens, elektrības un telefona sakariem. Parastos apstākļos brauciens no robežas līdz Luhanskai varētu ilgt divas stundas.

Tomēr šobrīd nav skaidrs, vai konvojs varēs braukt pa šoseju, ņemot vērā, ka kaujas prokremlisko bandu un Ukrainas valdības karaspēka starpā turpinās.

Sākotnēji bija paredzēts, ka Krievijas “humānā palīdzība” Ukrainā tiks ievesta Harkovas apgabalā, kas atrodas valdības kontrolē, un tad tālāk ICRC automašīnās nogādāta uz Luhansku.

Tomēr Maskava nolēma konvoju novirzīt tālāk uz dienvidiem – uz robežas sektoru, kuru Ukrainas centrālā valdība nekontrolē.

Krievijas diversanti, algotņi un vietējo separātistu kaujinieki aprīļa vidū Ukrainas austrumos sāka sagrābt valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes izvērsušas pretterorisma operāciju.

5.jūlijā separātistu bandas tika padzītas no diviem nozīmīgiem Donbasa centriem – Slovjanskas un Kramatorskas. Kaujinieki tagad savus spēkus koncentrē Doņeckā un Luganskā.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (34)

ligakalnina 22.08.2014. 14.39

Kurš tad nezina, cik humāna valsts ir Krievija, sevišķi, Putina laikā.

Dosies palīgā jebkuram, kurš nonācis grūtībās, ziedojot savas dzīvības, pārkāpjot jebkuras starptautiskās normas un likumus, jo cilvēku dzīvība un labklājība Kremļa režīmam ir galvenā vērtība.

Beslans, Nordosts, Kurska, Čečenija, utt., utt. to apstiprina.

Arī šinī gadījumā šaubīties par Kremļa godaprātu un nesavtīgu vēlmi palīdzēt ukraiņu tautai nav iespējams.

ĀM Lavrovs, kas pazīstams ar savu absolūto godīgumu, pateica – mēs vairs nespējam izturēt ukraiņu tautas mocības, un braucam iekšā Ukrainas teritorijā, neskatoties ne uz ko.

Un, lai apsargātu šo humanitāro kravu, un neļautu ukraiņu fašistiem veikt provokācijas, saprotams, Ukrainā iebrauks arī bruņutehnikas un tanku kolona, reaktīvās artilērijas iekārtas, pāris “buki”, un ienāks Pleskavas divīzija.

Bet, tikai, lai sargātu mieru.

Bet, ja nopietni, ukraiņi bija pret šo “palīdzību”, it kā jau ES piespiedusi ukraiņiem piekrist to saņemt, un tagad, lai ko Ukraina darītu, viss ir slikti – uzbrukt tai kolonai nevar, karadasrbība jāpārtrauc, kas dod laiku Luganda teroristiem un Pleskavas divīzijas daļām, kas tur iekšā, pārgrupēties, nostiprināties, vilkt laiku, jo tie Kamazi jau tur var braukāt bezgalīgi ilgi, viss tas, kopā ar PR akciju, arī bija šīs “humanitarās palīdzības” mērķis.

Un Krievijai labi gan tad, ja Ukraina to kolonu laidīs, gan tad, ja notiks konflikts.

Bez tam, ukraiņi esot pārbaudījuši tikai 34 kamazus no 145, kas iebrauca Ukrainas teritorijā, kas iekšā pārējos – to neviens nezina.

+21
-1
Atbildēt

2

ligakalnina 22.08.2014. 15.16

Un viss tas taisni pirms Merkeles vizītes Kijevā un sarunām Minskā.

Putins vienkārši ņirgājas par Rietumiem, un arī par Kijevu, jo saprot, ka Kijeva neies uz tiešo konfliktu ar Krieviju, un ES, kārtējo reizi, ieraus asti kājstarpē, jo ES patreiz “svarīgākā” problēma – kā lai izdara tā, lai Putins varētu atkāpties, bet,”nezaudēt seju”, ES līderi dzīvo kādā savā pasaulē un nesaprot, ka Putinam absolūti neuztrauc, kā viņš izskatās Rietumu acīs, galvenais – 90% reitings Krievijā, un ka Putins nemaz nedomā atkāpties, bet, taisni otrādi, darīs visu, lai konflikts Ukrainā nebeigtos nekad.

Pat tik daudz, kā iedod jaunākus ieročus un tehniku, ko Ukraina lūdz, Rietumi baidās, ko vispār runāt par pārējo.

+16
0
Atbildēt

8

    Ludmila > ligakalnina 22.08.2014. 19.11

    beta

    Kijevai nav viegla situācija vēl arī tai ziņā, ka valsts ir sadalīta divās zonās, kur karš notiek un kur rit mierīga dzīve. Domā, ka tiem, kas dzīvo savu mierīgo dzīvi dikti gribas krist par donbabvi un lugandu, kas lielā mērā lēkšiem skrēja uz “referendumiem”? _______________Tas nekas, ka tagad viņi tā vairs nedarītu… ___________________

    ……

    Tieši tā . Nezinu vai latvieši stipri gribētu karot par Daugavpili , kārsavu . Vaij igauņi par Narvu

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    Kristīne > ligakalnina 22.08.2014. 16.45

    “tas būs uz rietumu sirdsapziņas… Izaudzēja čūsku… ”

    ===

    Liecies mierā – pats izauga.

    +4
    -6
    Atbildēt

    0

    Kristīne > ligakalnina 22.08.2014. 18.02

    Gāzes adata ir diezgan sena un pastāvēja jau pirms Putina. Arī lieldraugi (G8) tika izveidoti pirms Putina. NATO un Krievijas sadarbība arī pastāvēja jau pirms Putina un pēc būtības bija salīdzinoši labs rīks, lai KF atbrīvotu no paranojas par NATO agresivitāti un citām muļķībām. Diemžēl, daži saprata, ka ārējā ienaidnieka kultivēšana ļautiņiem palīdz aizmirst par citām lietām…

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    janis17 > ligakalnina 22.08.2014. 20.40

    Ozolnieki, kādas glupības Tu runā???? Visapkārt Daugavpilij ir latviska vide. Mēs jau Abreni atdevām, ja atdosim Daugavpili, tad paņems arī Jelgavu un Talsus!!!
    Ja to nesaprot talsenieki, tad jāsaka, ka krievijas propaganda ir izēdusi daudzu smadzenes!

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Ansis Reinhards > ligakalnina 22.08.2014. 17.34

    > kristaps

    Kā tad! Putlers uzsēdināja rietumus uz gāzes adatas un ielavījās lieldraugos…

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    janis17 > ligakalnina 22.08.2014. 15.53

    Kijeva neies uz tiešo konfliktu ar Krieviju, un ES, kārtējo reizi,
    —————-
    Kijeva ies. Kijevai daudz manevra iespēju vairs nav atlicis. Porošenko arī saprot, ka krievija ies tik tālu, cik tai ļaus.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    Kristīne > ligakalnina 22.08.2014. 15.28

    “ES patreiz galvenā problēma – kā lai izdara tā, lai Ptins varētu atkāpties, bet,”nezaudēt seju”, ES līderi dzīvo kādā savā pasaulē un nesaprot, ka Putinam absolūti neuztrauc, kā viņš izskatās Rietumu acīs”

    ===

    Jā, tā ir galvenā problēma, jo, kamēr šams ir pie varas, Putina piekāpšanās ir vienīgais krīzes risinājums. “Sejas nezaudēšana” gan nekādā ziņā nav saistībā ar Rietumu attieksmi, bet gan iekšpolitisks pasākums – ja džeks piekāpjas, Tevis minētais 90% reitings gāžas un tam ir liela nozīme pat autoritārās valstīs, jo atbalsta deficīts rada nemierus.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    Ansis Reinhards > ligakalnina 22.08.2014. 16.21

    > aivars

    Kijevai nav viegla situācija vēl arī tai ziņā, ka valsts ir sadalīta divās zonās, kur karš notiek un kur rit mierīga dzīve. Domā, ka tiem, kas dzīvo savu mierīgo dzīvi dikti gribas krist par donbabvi un lugandu, kas lielā mērā lēkšiem skrēja uz “referendumiem”? Tas nekas, ka tagad viņi tā vairs nedarītu… Tā vietā, lai aktīvi pretotos teroristiem, notiek pasīva nogaidīšana, lai nāk rietumukraiņi un noliek savas dzīvības…

    Ja visa valsts ir ievilkta karā, tad ir viena situācija, ja tikai daļa, tad atkal cita. Uz to arī liek putlers… diemžēl…

    Izskatās, ka ar salīdzinoši mazām asinīm te neiztiks… un tas būs uz rietumu sirdsapziņas… Izaudzēja čūsku…

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

Ansis Reinhards 22.08.2014. 14.42

Ja Rietumi atļaus putleram bez saskaņošanas ievilkt Ukrainas teritorijā to “palīdzību”, nafig visas rietumu “vērtības”… Tas būs rietumu vēl viens solītis pretim pasaules karam, uz ko gatavs putlers…

Ukraiņu komentārs par šo tēmu bija, ka tā, visticamāk, ir kārtējā provokācija, jo nav atrunāts kā tāds milzu mašīnu bars (varbūt tieši tāpēc pustukšs, lai būtu vairāk)izbrauks no Ukrainas teritorijas ārā.

Teiksim tā, iebrauks, iepletīsies cik var pa to lugandu, un ārā aiz simt un viena iemesla nebrauks… Ukraiņi šaut pa to nedrīkstēs, teroristiem būs labs atbalsta punkts. Vai tieši otrādi, teroristi kādus nobumbos, vainīga būs Ukraina. Varēs pa visiem kiseļoviem kliegt, ka ukraiņi bombardē “humanitāro palīdzību”…

+13
-1
Atbildēt

1

    ligakalnina > Ansis Reinhards 22.08.2014. 14.46

    Jau atļāva.

    ASV reakcija bija, bet, ES vispār atsakās to komentēt, jo “neesot pietiekami daudz faktu”, vismaz, Vesti UA tā nupat ziņoja, vienkārši jāsmejas.

    +12
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu