Saeima iesaistās, lai novērstu Satversmes pārkāpumus tiesu praksē • IR.lv

Saeima iesaistās, lai novērstu Satversmes pārkāpumus tiesu praksē

70
Foto: Dmitrijs Suļžics, F64

Juridiskā komisija steidzami rosinās aizliegt mantisku prasības nodrošinājumu vārda brīvības lietās

Prasību nodrošinājuma institūta negodprātīga izmantošana un Satversmē deklarēto pamattiesību pārkāpumi tiesās bija karstu diskusiju temats ceturtdien īpaši sasauktā Saeimas Juridiskās komisijas sēdē, kas noslēdzās ar apņemšanos vēl atlikušajā 11.Saeimas pilnvaru termiņā steidzami grozīt Civilprocesa likumu, lai novērstu šīs problēmas.

Balstoties uz žurnāla “Ir” izdevēja a/s “Cits medijs” un koncerna “NP Foods” iesniegumiem, kuros izklāstīti  uzņēmumu nepamatotas apķīlāšanas gadījumi un likumdevējs aicināts rīkoties, lai novērstu šādu netaisnīgu tiesu praksi, Saeimas Juridiskā komisija uz diskusiju pulcēja plašu amatpersonu loku no Tieslietu ministrijas, tiesas, policijas, KNAB, kā arī Ārvalstu investoru padomes, banku un maksātnespējas administratoru pārstāvjus.

Uzņēmumu pārstāvji skarbi raksturoja situāciju tiesās, kuras tiek izmantotas negodprātīgi, apdraudot uzņēmumu darbību, investīciju vidi Latvijā un pamattiesību īstenošanu. 

“NP Foods” vadītājs Rolands Gulbis sacīja, ka tiesu sistēma nenodrošina ražojošo uzņēmumu, kas rada reālas vērtības, aizsardzību pret mēģinājumiem ar nepamatotām prasībām novest tos līdz maksātnespējai un iznīcināt. Tiesa ir apķīlājusi “NP Foods” kontos 5,3 miljonus eiro, pamatojoties uz ārzonas firmas pieteikumu par nodarīto zaudējumu piedziņu.  

Savukārt žurnāla “Ir” galvenā redaktore Nellija Ločmele uzsvēra, ka maksātnespējas administratora Māra Sprūda prasības nodrošināšana, apķīlājot izdevniecības aktīvus 22 979 eiro vērtībā, ir pirmais šāds gadījums goda un cieņas aizskāruma lietās un jāvērtē kā uzbrukums vārda brīvībai, kas ir demokrātiskas valsts pamats. “Ja tiesa tiek izmantota kā ierocis valsts pamatu graušanai, likumdevējam ir jāiesaistās un saknē jānovērš šāda netaisnīga prakse,” sacīja Ločmele.

“Problēma nav tikai ar prasības nodrošinājumu, bet ar interešu aizstāvēšanu tiesās vispār,” situāciju komentēja Ārvalstu investoru padomes pārstāvis advokāts Agris Bitāns, uzsverot, ka pašlaik nepastāv nekādas sanakcijas pret ļaunprārīgu tiesas izmantošanu, “neviens no šiem darboņiem nav saukts pie atbildības, un tas iedrošina citus.” Bitāns sacīja, ka problēmās ar negodprātīgu tiesu izmantošanu figurē “vieni un tie paši cilvēki, mums te ir sistēma”, un retoriski vaicāja, vai tiešām kāds ir tik naivs, lai domātu, ka plaši izmantotā firmu adresu maiņa, lai maksātnespējas procesos nonāktu pie vēlamiem tiesnešiem un administratoriem, ir tikai nejaušība.

Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētāja Daiga Vilsone sacīja – ja nav iespējams panākt vienotu tiesu praksi saistībā ar prasības nodrošinājuma jautājumiem, tad laikam pienācis brīdis likumdevējam iesaistīties un šo jomu sakārtot. Viņasprāt, Rīgas apgabaltiesā situācija šobrīd ir uzlabojusies, taču amatpersona piekrita, ka jāturpina strādāt ar tiesnešiem, viņus apmācīt un, “ja tiek konstatēta ļaunprātība, tad jāpieņem mēri – jārosina disciplinārlietas, jāpārbauda, vai pienākumi tiek pildīti godprātīgi un vispār ir spēja tos pildīt”.

Maksātnespējas administratoru asociācijas pārstāvis Kaspars Novicāns skaidroja, ka maksātnespējas administratoru asociācijā “iekšēji notiek lielas cīņas, pašattīrīšanās – no 350 cilvēkiem nesmukas lietas ir saistītas tikai ar dažiem uzvārdiem”, tāpēc aicināja vispirms tikt galā “ar konkrētiem pārkāpējiem konkrētās lietās”, nevis ķerties pie visu nozari ietekmējošām izmaiņām.

Savukārt KNAB priekšnieka vietniece Ilze Jurča atzina, ka korupcijas izslēgšana tiesu sistēmā ir biroja prioritāte, un aicināja noteikt valsts amatpersonas statusu visiem maksātnespējas administratoriem, lai atvieglotu KNAB darbu, jo “shēmās tiek minēta saite starp tiesu sistēmas amatpersonām un personām, kurām šobrīd nav valsts amatpersonas statuss”. Kā zināms, maksātnespējas administratori pašlaik nav valsts amatpersonas un to pārkāpumu izmeklēšana ir policijas pārziņā.

Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes priekšnieks Gatis Gudermanis atzina, ka “nav šaubu par problēmas nopietnību”, taču policijai esot ārkārtīgi grūti pierādīt ļaunprātīga nodoma un iepriekšējas plānošanas faktu  izmeklējamos noziegumos.

Tieslietu ministrijas un Saeimas Juridiskā biroja pārstāvji bija atturīgi, vērtējot Civilprocesa likuma grozījumu nepieciešamību un uzvēra, ka problēmas drīzāk jānovērš tiesu praksē.  Tam gan nepiekrita virkne Juridiskās komisijas deputātu un Gaidis Bērziņš (Nacionālā apvienība), kas tieši ceturtdien atgriezies tieslietu ministra krēslā.

Tieslietu ministrs atzina, ka prasību nodrošinājuma piemērošanā pastāv problēmas tiesās, tāpēc nepieciešami radikālāki soļi to risināšanai – likumā jānosaka, ka “prasības nodrošinājuma līdzeklis goda un cieņas lietās nav piemērojams”.

“Ja tiesā viss notiek saskaņā ar likumu, tātad šāda prakse var atkārtoties un tā ir likuma problēma. Civilprocesa likums ir jāgroza,” sacīja arī deputāts Andrejs Judins (Vienotība), aicinot nekavējoši izvērtēt šo jautājumu, jo pretējā gadījumā “man ir bažas, ka nekas nenotiks, jo mūsu ierēdņi skatās akadēmiski – ja neizdarīsim to atlikušajā pusotrā Saeimas pilnvaru mēnesī, tad nekas nebūs mainījies vēl arī pēc pusotra gada.”

Deputāte Inese Lībiņa – Egnere (Vienotība) uzsvēra valsts atbildību par pamattiesību ievērošanu, ko skaidri atgādina Eiropas Cilvēktiesību tiesas spriedumi un tāpēc likumdevējam ir nekavējoši jāiesaistās, lai novērstu šobrīd tiesu praksē redzamos apdraudējumus Satversmē noteiktajām pamattiesībām – vārda brīvībai un īpašumtiesībām.

Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne (Vienotība) vērsa uzmanību, ka tiesās tiek iesniegtas tā saucamās “stratēģiskās prasības”, kuru pieteicēji labi apzinās, ka šajā tiesvedībā nevar uzvarēt, taču viņu nolūks ir ar šo absurdo pieteikumu sodīt un vazāt pa tiesu instancēm tos, kas stājas viņiem ceļā: “Ja runājam par mediju, tad vājāt un iebiedēt mediju, lai nevienam citam neienāktu prātā ko tādu darīt.”  Čepāne pauda sašutumu, ka joprojām Latvijā ir sastopami tiesneši, kas izliekas nezinām Satversmi. Tāpēc Saeimai ir jāgādā risinājums, lai apliecinātu, ka “mēs neesam banānu valsts – no malas izskatās, ka tiesas un administratori mēģina atriebties kādam medijam vai uzņēmumam.”

Savukārt deputāts Kārlis Seržants (ZZS) izteica izbrīnu, kāpēc maksātnespējas administratoru kopiena pati nespēj tikt galā ar dalībniekiem, kas grauj tās prestižu: “Jau gadiem dzirdu, ka maksātnespējas administratoru iekšienē ir liels konflikts, jo viena grupa – aptuveni 40 cilvēki, kuru uzvārdus un mašīnu markas es nesaukšu – ir vienojušies un spēj jebkuru lietu dabūt savā pārziņā.” Deputāts aicināja pašu asociāciju beidzot skaļi saukt šos administratorus vārdā: “Kāpēc 250 cilvēki netiek galā ar 40? Tad izmetiet viņus ārā!”

Komisijas vadītāja Čepāne noslēgumā atzina – neskatoties uz to, ka Tieslietu ministrija un Saeimas Juridiskais birojs ieņēmuši konservatīvu nostāju Civilprocesa likuma grozīšanas jautājumā, Saeima ir jārīkojas steidzami, vēl šajā pilnvaru termiņā panākot risinājumu. “Te jābūt ātrai palīdzībai – jānodarbojas ar reanimāciju, nevar gaidīt, kamēr cilvēks nomirst, lietojot mediķu terminus.” Tāpēc komisija atkārtoti pulcēsies pēc divām nedēļām, lai izvērtētu jau sagatavotos risinājuma variantus.

Komentāri (70)

andris902 21.08.2014. 20.38

…pārsteidzoša Tieslietu ministrijas pasivitāte, faktiski – apzināta bezdarbība…šķiet, ne tikai Tieslietu ministrs, bet visas TM amatpersonas aizsējušas acis un iegādājušās pat ausu aizbāžņus, lai neko neredzētu un nedzirdētu….lai viņu mierīgo dzīves plūdumu nekas netraucētu…

…rodas jautājums – kam šāda institūcija domāta?…atklātai un bezkaunīgai blēžu piesegšanai?…

P.S. …lūgums Nellijai Ločmelei – lūdzu, atbrīvojiet portālu no nekontrolēta naida, ļaunuma, rupjību un draudu komentāriem, un to rakstītājiem….nepieļaujiet vietnes degradāciju, jo sākotnējais mērķis bija – citēju:

– “IR MEDIJS – atvērts, godīgs un pozitīvi dumpiniecisks nedēļas žurnāls un sarunu terminālis internetā. Mēs ticam žurnālam kā labai, aizraujoši pasniegtai lasāmvielai, kura izskaidro, iedvesmo, izklaidē. Mēs ticam internetam kā Latvijas pagaidām vājo demokrātisko instinktu rūdītājam, tāpēc mūsu mērķis ir veidot kopienu, kuras diskusijas virza uz pozitīvām pārmaiņām gan valsts politikā, gan ikdienas dzīvē.”

…lai Jums veicas!…

+17
-8
Atbildēt

6

    efeja60 > andris902 21.08.2014. 23.31

    P.S. …lūgums Nellijai Ločmelei – lūdzu, atbrīvojiet portālu no nekontrolēta naida, ļaunuma, rupjību un draudu komentāriem, un to rakstītājiem….

    ================

    …un pats galvenais, atbrīvojiet portālu no kompartijas skolotajiem demagogiem.

    +6
    -11
    Atbildēt

    0

    Ojārs > andris902 22.08.2014. 12.52

    un pats galvenais, atbrīvojiet portālu no kompartijas skolotajiem demagogiem.

    ———–

    Tu domā Ozoliņu? Viņš bija uzticams bijušā kompartijas biedra Šķēles kalps un rīkojumu izpildītājs. droši vien arī daudz mācījās no viņa…

    +4
    -7
    Atbildēt

    0

    dro > andris902 21.08.2014. 21.35

    Vai tas var būt? ZanI uztrauc rupjības?:):):)

    +8
    -10
    Atbildēt

    0

    janis17 > andris902 21.08.2014. 21.58

    Jautrākais, ka John neko rupju un naidu kurinošu netika rakstījis, toties izsauca tādus runu plūdus…

    +10
    -11
    Atbildēt

    0

    andris902 > andris902 21.08.2014. 22.32

    ….ak, aivarsk – pat nenoloju ne vismazāko cerību, ka spēsi kaut ko saprast…Tavs elks deģenerālis to pratīs novērtēt….

    +10
    -9
    Atbildēt

    0

    austrisv > andris902 22.08.2014. 12.37

    … un no Rubika adjutantiem.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

Juris Dzelme 22.08.2014. 09.45

PRAKTISKI TAS JAU IR KĀ NOTIESĀŠANA PIRMS PAŠA TIESAS SPRIEDUMA ! sevišķi ņemot vērā, ka mūsu tiesas velkas gadiem…

+10
-3
Atbildēt

0

gliters 22.08.2014. 08.27

Tas, ka IR faktiski ir V rupors nav skaidrs tikai tiem, kas to negrib saprast, tomēr ŠOREIZ esmu IR pusē, jo negribu, lai šāda veida MM iebiedēšana, izmantojot tiesas, kļūtu par ikdienas praksi. Ja Sprūds pamatoti justos apmelots, tad viņš jau sen būtu panācis sev labvēlīgu tiesas spriedumu un saņēmis savu kompensāciju bez jebkādiem “nodrošinājuma mehanismiem” – tomēr jau trešo gadu tiesājas. Taču Sprūds izvēlējās iebiedēšanas, atriebības un ilgtermiņa “čakarēšanas” ceļu, jo pierādīt savu taisnību tiesā viņam nav izredžu. Cik atminos, IR tiesājās arī ar Ušaku – ja Ušaks būtu iedarbinājis šādu “nodrošinājuma mehānismu”, viņu arī kāds te aizstāvētu?

Bet piekrītu arī lno – kur bija IR, Satversmes tiesa un Saeima, kad Ušaks izrēķinājās ar Jēkabsonu, kad policisti par viņu slimnīcā ņirgājās un kad tika ierosināta krimnāllieta par darbībām, kas normālā valstī izpelnītos apbalvojumus? Kur bija žurnālistu solidaritāte?

+14
-7
Atbildēt

1

    Ansis Reinhards > gliters 22.08.2014. 09.25

    > Šeloba

    Iemesls kāpēc vairs nepasūtu žurnālu ir tieši šī acīmredzamā tendenciozitāte un akcentu likšana kā vajag, uzskatot savu lasītāju par muļķi.

    IR ir nolaidis savu sākotnēji augstu uzstādīto latiņu. Tas skumdina.

    Kas attiecas uz konkrēto situāciju, pilnīgi pievienojos Tavam komentāram.

    +9
    -9
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu