Porošenko: Vēlēšanas ir labākā lustrācijas forma • IR.lv

Porošenko: Vēlēšanas ir labākā lustrācijas forma

24
Ukrainas prezidents Petro Porošenko sanāksmes laikā Kijevā. Foto: AFP/LETA

Lēmumu par jaunām parlamenta vēlēšanām Ukrainas prezidents sola pieņemt pēc sarunām ar politiķiem

Ukrainas prezidents Petro Porošenko ceturtdien paziņojis, ka lēmumu par valsts parlamenta pārvēlēšanu, ko pieprasa daļa partiju un sabiedrības, pieņems pēc konsultācijām ar Augstākās Radas (parlamenta) frakcijām un vadību, “vadoties no tautas gribas”, ziņo “Ukrainskaja pravda”.

Prezidents sarunā ar medijiem Nikolajevā teicis, ka “lēmums tiks pieņemst tad, kad būs konstitucionāls pamats, bet tam laiks, kā zināms, ir Neatkarības dienā”, informē prezidenta preses dienests. Ukraina Neatkarības dienas svētkus svin 24.augustā.

Porošenko par jaunām parlamenta vēlēšanām konsultēsies ar Augstākās Radas frakcijām un vadību. “Savos lēmumos vadīšos pēc Ukrainas tautas centieniem, bet tā pieprasa “restartēšanu”, pieprasa lustrāciju. Vēlēšanas – tā ir labākā lustrācijas forma,” teica Porošenko.

Viņš arī piezīmējis, ka pēc pēdējiem aptauju datiem vairāk nekā 80% Ukrainas parlamenta priekšstāvju esot tautas atbalsts. Ja tāda būs tautas izvēle, viņš ir gatavs to atbalstīt.

Iepriekš prezidenta padomnieks Oļegs Medvedevs radio “Brīvība” prognozēja, ka Porošenko rīkojumu par Ukrainas parlamenta atlaišanu un jaunu Augstākās Radas vēlēšanu sarīkošanu varot parakstīt nākamnedēļ.

Šajās dienās beidzas termiņš jaunas koalīcijas izveidošanai un prezidentam ir likumīgs pamats parlamenta atlaišanai, skaidroja amatpersona. Viņš arī paziņoja, ka septembrī tiks publiskota vērienīgu politisko, ekonomisko un sociālo reformu programma. Turklāt tiks ratificēts jūnijā parakstītais līgums par Ukrainas asociāciju ar Eiropas Savienību.

Lai gan kārtējās vēlēšanas paredzētas tikai 2017.gadā, prasības pēc pirmstermiņa vēlēšanām izskan kopš februāra, kad tika gāzts Krievijas atbalstītais prezidents Viktors Janukovičs.

Porošenko, kas tika ievēlēts maijā, norādījis, ka jaunas vēlēšanas ir izšķirošs solis Ukrainas diskreditētās politiskās elites nomaiņai.

Taču vēlēšanas nāksies rīkot apstākļos, kad valsts austrumos uzdarbojas Maskavas atbalstītās krievu algotņu un to vietējo līdzskrējēju bruņotās bandas.

Armijas virspavēlniecība gan ir paudusi apņēmību drīzumā apspiest bruņoto bandu pretestību, taču tas var izrādīties grūts uzdevums, jo Krievija joprojām nav apturējusi krievu algotņu plūsmu pāri robežai un pēdējā laikā arvien atklātāk apgādā bandītus ar bruņojumu, tostarp ar smagajiem ieročiem.

Ukrainas vadošie politiskie līderi ir vienojušies par pirmsvēlēšanu kampaņas saīsināšanu līdz 45 dienām, taču pirmstermiņa vēlēšanas, domājams, raisīs asus konfliktus uz jau tā sašķeltās Ukrainas politiskās skatuves.

 

Komentāri (24)

Andris 21.08.2014. 18.28

Demagoģisks un nodevīgs sauklis, kas var palīdzēt nosargāt visus līdzšinējus korumpantus savās vietās. Jo lustrācija attiektos ne tikai uz parlamentāriešiem, bet uz visu valsts pārvaldi – tiesām, miliciju, ministrijām u. tml. Vai Porošenko ir Janukovičs Nr. 2?

+2
-1
Atbildēt

3

    Kristīne > Andris 22.08.2014. 11.38

    Patiesībā pasākums līdz galam pat neattiecas uz deputātiem, jo atšķirībā no LV šiem partiju saraksti ir slēgti / nav maināma secība, liekot “+” vai “svītrojot”. Tas nozīmē, ka atmest var tikai veselas grupas, bet ne atsevišķus ļautiņus. Tomēr nedomāju, ka tāpēc vien Porošenko būtu kāds Janukovičs II …

    0
    0
    Atbildēt

    0

    vegan > Andris 22.08.2014. 00.48

    Porošenko pavisam noteikti nav Janukovičs Nr 2.

    Lustrācija šobrīd ir ļoti sarežģīta dēļ kopējās situācijas valstī, lai gan tāpēc vēl jo svarīgāka.

    Taču, ja arī šajā daudzmiljonu valstī pietiek cilvēkresursu, tad ar finansiālajiem līdzekļiem ir pašvaki, un domāju, ka tas ir viens no bremzējošajiem faktoriem. Arī februārī izstrādātā lustrācijas procedūra un kritēriji ir ar apšaubāmiem tiesiskajiem pamatiem..

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    dro > Andris 21.08.2014. 22.09

    agrunte. Ar lustrāciju arī vajag būt uzmanīgiem. Var iznākt tāpat kā ar milcijas pārdēvēšanu par policiju, kad godīgie zaudēja darbu, bet ar kriminālo pasauli saistitie turpināja dienestu. Arī JL nākot pie varas, visi bija zagļi un atlaida ne vienu vien krietnu ierēdni.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu