Latvijas palīdzības sūtījumu nogādās Ukrainas pilsētas Mikolajevas bērniem • IR.lv

Latvijas palīdzības sūtījumu nogādās Ukrainas pilsētas Mikolajevas bērniem

33
Katrīna Allikas, LATO ģenerālsekretāre (no labās) un Līna Kārkliņa, LATO projektu vadītāja. Foto: Lāsma Gaile
Lāsma Gaile

Aizsardzības ministrija un LATO vāc noderīgas lietas Austrumukrainas civiliedzīvotājiem

Rūpniecības ielas 10.nama trešā stāva birojā vietas ziedojumiem vēl ir daudz. Te atrodas Latvijas Transatlantiskās organizācijas jeb LATO birojs, kas palīdz Aizsardzības ministrijai (AM) vākt palīdzību Ukrainas karavīru bērniem, kuriem šoruden jāuzsāk vai jāatsāk skolas gaitas.

LATO ģenerālsekretāre Katrīna Allikas ir apmierināta ar paveikto. „Mēs uzskatām, ka [cilvēki] ir atsaucīgi,” viņa vērtē. Sarunas laikā Katrīna saņem zvanu no kāda, kurš interesējas par iespēju palīdzēt. Viņa arī teic, ka tikpat daudz, ja ne vairāk, ziedojumu atrodas Aizsardzības ministrijā.

Ministrija ir šīs akcijas iniciatore. Saņēmuši lūgumu pēc atbalsta no Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba, AM talkā aicināja LATO, kas savukārt akcijā palīdz ar sabiedrības informēšanu un iesaisti.

Pašlaik LATO sadarbībā ar AM vāc palīdzību Ukrainas karavīru bērniem, kuriem šoruden jāuzsāk vai jāatsāk skolas gaitas. Lai gan LATO galvenokārt gaida lietas, kas varētu noderēt skolā, daži cilvēki ir atnesuši arī apģērbu un starp košajām mugursomām, penāļiem, rakstāmpiederumiem un burtnīcām pavīd arī pa mīkstajai rotaļlietai.

AM un LATO lēš, ka Austrumukrainas pilsētā Mikolajevā, kur tiks nogādāta savāktā palīdzība, to saņems 190 skolas vecuma bērnu. Par ziedojumu nogādāšanas laiku un dienu vēl tiks lemts.

Šogad martā Krievijas okupācijas dēļ Ukrainas Bruņoto spēku karavīri un viņu ģimenes bija spiestas pamest savas dzīvesvietas Krimā un pārcelties uz vairāk nekā 300 kilometru attālo Mikolajevas apgabalu. Jaunajā mītnes vietā rudenī uz skolu dosies šo karavīru bērni vecumā līdz 19 gadiem.

Pārliecinos, ka arī AM kabinetā, kurā strādā Inga Dambe Militāri publisko attiecību departamenta vecākā referente, galdi ir nokrauti kastēm, kas ir pilnas ar burtnīcām, zīmuļiem, somām un penāļiem.

Lai gan akcija ir domāta arī „kā karavīri karavīriem”, tomēr citu cilvēku atsaucība bijusi liela, stāsta Dambe. Viņa atminas, ka nākuši karavīri ar pilnām skolas somām, mulsi vaicājot, vai tas derēšot, ka ziedojumu pirmā stāva vestibilā atstājuši arī karavīru paziņu paziņas, kas padzirdējuši par akciju un vēlējušies palīdzēt.

AM uzdevums bija vākt palīdzību no karavīriem, bet LATO savukārt rūpējās par sabiedrības iesaisti.

Ziedo gan iedzīvotāji, gan uzņēmumi. Uzņēmumi, kas ziedo, pārsvarā arī paši ražo kancelejas preces. Piemēram, Līgatnes papīrfabrika deva burtnīcas.

Katrīna Allikas uzsver, ka LATO ir no AM neatkarīgi, lai gan AM ir sniegusi finansējumu vairākiem LATO realizētiem projektiem.

LATO Ukrainas atbalstam pērnā gada novembrī rīkoja arī zibakciju – Maidana laikā -, izveidojot sirsniņu Ukrainas karoga krāsās pie Brīvības pieminekļa. Daži LATO biedri piedalījās protesta akcijā iepretim Krievijas vēstniecībai. Nākamā gada vasarā LATO cer Latvijā sarīkot vasaras nometni Ukraiņu bērniem.

LATO ir nevalstiskā organizācija, kas dibināta 2000.gadā ar mērķi skaidrot, kāpēc Latvijai ir nepieciešams NATO. Lai gan Latvija NATO atrodas jau desmit gadus, LATO mērķi nav mainījušies – joprojām tiek skaidrota NATO nozīmība, Latvijas loma NATO, paskaidro Allikas.

 

Komentāri (33)

Mairita 21.08.2014. 10.26

Jā, jā, tāpat kā Liepāju sauc par Ļibavu. Ko tu te ņemies, ej strīdies un savu taisnību pierādi Google Maps.

+3
-1
Atbildēt

0

janazakovica 21.08.2014. 14.52

kapec vajadzeja zagt NATO abviaturas lidzibu un vizualo noformejumu..un amati ari skali generalsekretare un projektu vaditaja..leti latviski uzpusti..nospikots no politikiem ar lieluma maniju..un kristiga radio prezidenta..

0
0
Atbildēt

0

lindapastare 21.08.2014. 14.39

Ukrainā ir kādas 5 Mikolajevas. Varbūt te domāta tā, kas ir blakus Slovjanskai? Миколаївка, Доне́цька о́бласть. No teroristiem atbrīvota 4. jūlijā.

0
0
Atbildēt

1

    Dina > lindapastare 21.08.2014. 14.49

    Tu neuzmanīgi lasīji. Tajā Mikolajevkā, kura atrodas Doņeckas rajonā pilnīgi noteikti NAV ukru karavīru ar bērniem, kuriem būt vajadzīga humanitārā palīdzība. Tur nav nedz pašu karavīru, jo tie visi taču vecumā no 15 līdz 60 gadiem ir „teroristi”, nedz viņu bērnu, jo tie sen jau tika izvesti no pilsētas, kad tai tuvojās banderu slepkavnieku „gvarde”.

    Ļaudis, kuri ir piedzīvojuši savas pilsētas apšaudes un zaudējuši tajās savus kaimiņus, draugus, un varbūt pat radus, pilnīgi noteikti neies karot šo pašu slapkavu pusē pret citiem saviem kaimiņiem un radiem blakuspilsētās. Tieši otrādi – iedodot tādam „moskalim” automātu rokās, banderas riskē, ka nākamajā brīdī tas tiks pavērsts tieši pret viņiem pašiem.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu