Baltijas valstu iedzīvotājus aicina iestāties virtuālajā cilvēku ķēdē • IR.lv

Baltijas valstu iedzīvotājus aicina iestāties virtuālajā cilvēku ķēdē

24
Latvijas Tautas frontes priekšsēdētājs (1990–1992), 11.Saeimas deputāts Romualds Ražuks Latvijas Tautas frontes muzejā, kura ekspozīcijas daļa arī veltīta "Baltijas ceļam". Foto: Ieva Lūka, LETA

Par godu “Baltijas ceļa” 25.gadskārtai Rīgā šonedēļ notiks vairāki pasākumi

Atceroties “Baltijas ceļa” akciju un sagaidot tās 25.gadadienu, UNESCO Latvijas Nacionālā komisija (LNK) aicina Baltijas valstu iedzīvotājus iestāties virtuālajā cilvēku ķēdē, lai vēlreiz apliecinātu Latvijas, Lietuvas un Igaunijas tautu spēju mobilizēties un būt vienotiem ceļā uz kopīgiem mērķiem, ziņo LETA.

Šogad aprit 25 gadi, kopš notika “Baltijas ceļa” akcija – unikāla un mierīga masu demonstrācija, kuras laikā vairāk nekā divi miljoni cilvēku sadevās rokās, lai veidotu 600 km garu cilvēku ķēdi caur trim Baltijas valstīm, vienojot Igauniju, Latviju un Lietuvu centienos pēc brīvības.

UNESCO LNK konsultante Liene Krīvena stāstīja, ka iestāties virtuālajā “Baltijas ceļā” var divos veidos. Pastāstot savu stāstu par “Baltijas ceļa” laikā pieredzēto portālā “www.thebalticway.eu“, var atzīmēt sevi vietā, kur tajā dienā stāvēts. Ja “Baltijas ceļā” nav būts, var atzīmēt vietu, kur stāvētu, ja tas notiktu šodien.

Līdzās virtuālajam “Baltijas ceļam” UNESCO LNK sadarbībā ar partneriem Latvijā, Lietuvā un Igaunijā īsteno “Baltijas ceļa” 25.gadadienai veltītu projektu “Baltijas ceļa stāsti”, kura laikā tiek apkopotas iedzīvotāju atmiņas par šo unikālo notikumu un dalību tajā.

Visi saņemtie stāsti tiks apkopoti, nodoti muzeju kolekcijās un iekļauti “www.thebalticway.eu”. 25 spilgtākie stāsti Latvijā, Lietuvā un Igaunijā tiks apkopoti “Baltijas ceļa” 25.gadadienai veltītā izdevumā, kas ikvienam būs pieejams elektroniski. “Baltijas ceļa” dokumentāro mantojumu veido vērtīgs dokumentu arhīvs. Nozīmīgākos dokumentus, kas tika apkopoti Baltijas valstu kopīgā nominācijā, 2009.gada 30.jūlijā iekļāva UNESCO starptautiskajā reģistrā “Pasaules atmiņa”.

“Baltijas ceļa” 25.gadadienu Rīgā atzīmēs ar vairākiem pasākumiem, notiks koncerts pie Brīvības pieminekļa.

Sestdien, 23.augustā, plkst.21 pie Brīvības pieminekļa notiks “Baltijas ceļa” 25.gadadienai veltīts lielkoncerts. Koncerta kodolu veidos Liepājas Simfoniskais orķestris un Valsts akadēmiskais koris “Latvija” Māra Sirmā, Paula Megi un Modesta Pitrena vadībā. Koncertā uzstāsies solisti Daumants Kalniņš, Ieva Prudņikovaite un Jeronimus Milus. Koncertā piedalīsies arī grupa “Remix”.

Lielkoncertā skanēs Latvijas komponistu Raimonda Paula, Mārtiņa Brauna, Zigmāra Liepiņa, Ulda Marhilēviča, Borisa Rezņika kompozīcijas, kā arī skaņdarbi, kurus sarakstījuši Lietuvas un Igaunijas komponisti – Arvīds Malcis, Roks Radzevičus, Villems Kaps un Tonis Megi. Koncerta scenogrāfiju, gaismu režiju un videoprojekcijas veidos Māris Kalve, Mārtiņš Feldmanis un Didzis Jaunzems.

23.augustā plkst.16 Sv.Pētera baznīcā tiks svinīgi atvērta Antona Rancāna grāmata “Krievināšana”. Gadskārtai būs veltīts arī viens no Sv.Pētera baznīcas festivāla “Dominante 2014” koncertiem.

Savukārt sestdien Nacionālo bruņoto spēku (NBS) organizētajam velobraucienam “Baltijas ceļš-25” jau pieteikušies aptuveni tūkstoš interesentu. Velobrauciens sāksies sestdien, 23.augustā, plkst.9.50 no Igaunijas robežas un plkst.15 no Lietuvas robežas, kuru simboliski atklās Latvijas pierobežu pašvaldību pārstāvji. Velobrauciens noslēgsies plkst.20 pie Kongresu nama Rīgā, kur dalībniekus uzrunās aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis, NBS komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube un pirmais Latvijas Tautas frontes priekšsēdētājs Dainis Īvāns.

Pasākumā kā brauciena dalībnieki iesaistās karavīri, zemessargi un jaunsargi, kā arī policisti, robežsargi, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieki un pašvaldību pārstāvji.

 

Komentāri (24)

Alise 20.08.2014. 14.15

Bija man laikam, ja pareizi rēķinu :), 15 gadi tad. Atceros, ka piedalījos, bet neatceros precīzi kur. Atceros, ka kaut kur laikam Iecavas tuvumā, liekas, ka Bauskas virzienā no Iecavas. Būs vecākiem jāuzprasa precīza vieta, lai var kartē ierakstīties.

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu