ASV pārbauda videoierakstu par amerikāņu žurnālista nāvessodu Sīrijā • IR.lv

ASV pārbauda videoierakstu par amerikāņu žurnālista nāvessodu Sīrijā

29
ASV žurnālists Džeims Foulijs 2011.gada septembrī Lībijas lidostas atpūtas telpā. Foto: EPA/LETA

Sīrijas džihādisti internetā ievietojuši video, kurā parādīta nāvessoda izpilde pirms diviem gadiem nolaupītam žurnālistam

Nolaupītajam ASV žurnālistam Džeimsam Foulijam Sīrijā esot izpildīts nāvessods, ziņo ārvalstu mediji. Atbildību par noziegumu uzņēmies Irākas un Sīrijas sunnītu džihādistu grupējums “Islāma valsts”.

Tikmēr ASV varasiestādes pārbauda islāmistu paziņojuma patiesumu, jo videoieraksts ar pirms diviem gadiem Sīrijā pazudušā žurnālista noslepkavošanu, viņam nocērtot galvu, tika ievietots internetā. Ieraksta nosaukums – „Vēstījums Amerikai”.

ASV Nacionālās drošības padomes pārstāvis paziņoja, ka valsts vadība ir noskatījusies šo ierakstu un tiek noskaidrots, cik autentisks ir tas, ziņo BBC.

Video redzams maskā tērpts kaujinieks, kurš nocērt galvu vīrietim, kas līdzinās 2012.gada novembrī Sīrijā nolaupītajam Folijam.

Otrs gūsteknis ASV reportieris Stīvens Sotlofs video parādīts dzīvs un tiek pavēstīts, ka viņa liktenis ir atkarīgs no ASV prezidenta Baraka Obamas lēmuma pārtraukt uzlidojumus Irākā.

Kaujinieku izplatītajā videoierakstā pausts, ka reportiera sodīšana ir atriebība par Amerikas gaisa triecieniem Irākā. 

40 gadus veco Fouliju 2012.gada novembrī Sīrijā nolaupīja bruņoti kaujinieki. Līdz šim viņš skaitījās pazudis bez vēsts. Otrs reportieris tika nolaupīts pagājušajā gada augustā.

Folijs bija pieredzējis korespondents, kurš bija atspoguļojis karu Lībijā, pirms devās atspoguļot cīņas Sīrijā. Viņš piegādāja ziņas “GlobalPost”, aģentūrai AFP un citiem medijiem.

7.augustā ASV prezidents Obama sankcionēja kaujas lidmašīnu izmantošanu cīņās Irākā, lai aizsargātu ASV karavīrus un diplomātus un novērstu „potenciālu genocīdu” pret valsts ticīgo iedzīvotāju mazākumu.

 

Komentāri (29)

Alise 20.08.2014. 11.34

Tie dvieļa galvas nav normāli. Un IRiešiem – nevis nocirta galvu, bet nogrieza. Tiem dvieļa galvām teroristiem ir mode griezt galvas ar nazi nost. Arī šajā gadījumā.

Bet ASV ir tiešām labāk neaiztikt vietējos diktatorus, pat ja tie slepkavo savas valsts iedzīvotājus uz vella paraušanu. Cits neviens tur tāpat nevar kārtību nodrošināt, kā tikai vietējie diktatori. Un nekādas demokrātijas neizglītotās cilvēku masās nedarbojas. To pierāda arī situācija Krievijā un daļēji arī tepat Latvijā – jo mazākizglītots cilvēks, jo tam mazāka saprašana, kas ir demokrātija un kā tā strādā, un kāda ir pašu pilsoņu atbildība.

+3
-1
Atbildēt

0

Jolanta Švābe (Stalidzāne) 20.08.2014. 11.19

ASV ir jāatzīst, ka tikai tehniska nevēlamo līderu novākšana islāma zemēs ar lielu skaitu nabadzīgo iedzīvotāju nedarbojas. Pretrunas starp dažādiem vietējiem reliģiskajiem grupējumiem atrisinātas netika, taču tās islāmā uztver daudz nopietnāk kā kristiešu galveno reliģisko novirzienu atšķirības. Plus viduslaikos iestigusī dzīves uztvere, kurā ir ļoti svarīgi saražot labi daudz sev līdzīgo un tad aizsūtīt tos kā lielgabalu gaļu karā pret citiem klaniem un citādi ticīgajiem. Kaujinieku grupējumu likvidācija praktiski neko nedod, tos ātri vien “pieražo” klāt, jo jaunu nabadzīgu cilvēku ar margināliem uzskatiem netrūkst un pēc dažiem gadiem viss atkārtojas. Vienīgās zāles ir jūtama šo zemju iedzīvotāju skaita (par vismaz 70%) samazināšana un pārējo izglītošana, pa ceļam likvidējot šariatu un pārējo arhaisko islāmam vēsturiski iekrājušos sviestu. Kā to izdarīt, lai nu lielie analītiķi domā.

+1
-1
Atbildēt

0

Inese 20.08.2014. 10.55

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu