Ko darīt ar galvassāpēm? • IR.lv

Ko darīt ar galvassāpēm?

11
Foto: Dmitrijs Suļžics, F64
Gunārs Nāgels

Zāles rijam, lai sasniegtu mērķi un lai aizkavētu vēl lielāku ļaunumu

Ko darīt ar galvassāpēm? Mēģināt ignorēt, rīt pretsāpju tabletes vai meklēt cēloni un ārstēt? To pašu varam prasīt par problēmām mūsu sabiedrībā – kādā veidā tās risināt vai nerisināt.

Kā mēs risinām valsts drošības problēmas? Domāju, ka visiem skaidrs, ka ir gan iekšējie draudi, gan ārējie draudi. Bet lielā mērā tie tiek ignorēti. Nolemjot, ka valsts aizsardzības budžets sasniegs 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP) sešu gadu laikā nav pat kārtīga zāļu norīšana. Minētie 2% ir paredzēti kā minimums, ko tagad izdot aizsardzībai, ne kaut kur tālā nākotnē pēc vēl divām Saeimas vēlēšanām.

Vismaz esam sakoduši zobus un piedalāmies sankcijās pret Krieviju, kura ir iebrukusi Ukrainā. Protams, ka sankcijas mums maksās dārgi, un jau viens otrs steidzās uzsvērt, cik dārgi tas iznāks.

Bet zāles jau nerijam tāpēc, ka tās būtu garšīgas. Zāles rijam, lai sasniegtu mērķi un lai aizkavētu vēl lielāku ļaunumu. Un ja tām ir kādas blakusparādības, tad izvērtējam, kas ir ļaunāks – slimība vai blaknes.

Dzīvojot relatīvā brīvībā, mēs mēdzam aizmirst, ka viegli varētu būt citādāk. 1940.gada jūnija sākumā Latvijā vēl valdīja samērā pozitīvs noskaņojums. Kaimiņvalsts armija gan bija Latvijā, bet tā pārsvarā turējās savās bāzēs un vēl netraucēja dzīvi redzamā veidā. Kara darbība plosījās gan tālā Francijā, bet kaimiņzemē Polijā un tuvā Somijā tā bija jau beigusies.

Un pēkšņi… Bez kara pieteikšanas notiek uzbrukums Masļenkos, kam seko ultimāts, Latvijas bezierunu kapitulācija un pilnīgi cita dzīve vai arī nāve – kā nu kuram.

Krievijas Valsts domes deputāts Vladimirs Žirinovskis kārtējo reizi piedraudējis „noslaucīt” Baltijas valstis un Poliju no zemes virsas, un tādēļ Latvijas Ārlietu ministrija izsaukusi Krievijas vēstnieku Latvijā Aleksandru Vešņakovu, lai tas sniegu paskaidrojumu par Krievijas Valsts domes deputāta izteicieniem.

Krievijas vēstnieks nenosodīja Žirinovska izteicienus, bet tikai atgādināja, ka tie neatspoguļo Krievijas oficiālo nostāju. Bet vēl viņš atļāvās pārmest Latvijas Saeimas valdošās koalīcijas deputātiem un vairākiem Ministru kabineta locekļiem, ka tie esot atklāti pauduši rusofobus izteicienus.

Neatceros, ka mūsu valdība būtu piedraudējusi „noslaucīt” praktiski neapbruņoto Krieviju, izmantojot Latvijas vareno kodolieroču arsenālu. Šāda nesamērīga salīdzināšana liek mums labāk saprast mūsu lielā kaimiņa mentalitāti.

Zāles jārij uzreiz un pamatīgi, bet arī jāmeklē ilgtermiņa risinājums.

Autors ir laikraksta „Latvietis” redaktors Austrālijā

 

Komentāri (11)

Uldis Šneiders 19.08.2014. 08.59

Nez kālab šķiet, ka iekšējie “draudi” veidojas turpat, kur apspriež idejas par 2% – t.s. politiķu vidē. Nav nekā bīstamāka par muļķīgiem lēmumiem, kurus varam sagaidīt birstam kā spēju krusu.

Par 2% runāts daudz, tikai līdz šim nav skaidrs, ko šī naudas summa ietver. Te prasītos sīka un rūpīga analīze – tik karavīriem, tik misijām citviet, tik apmācībām, tik telpām, tik… Vai ir kāda doma ministrijām sadarboties, piemēram, kopīgi ko veicot sporta vai satiksmes, vai kultūras sfēru iesaistīšanā. Patlaban tās ir tikai runas un nav paskaidrots, kam tieši nauda tiks veltīta un ko darīs ar “palielinājumu”. Diemžēl, t.s. “otkati” un nelietderīgi tēriņi ir mūsu pārvaldes un ministriju firmas zīme. Un nez vai, zinot, ka aizsardzības budžets pieaudzis par 0,47% un daži līksmi vīri sev būvē vai pērk jaunas mājas te vai Maltā, mēs jutīsimies drošībā. Patlaban tas viss izskatās “es gribu uz Munameģi”.

+8
-1
Atbildēt

1

    Signija Aizpuriete > Uldis Šneiders 19.08.2014. 11.48

    ——Mantrausis:”(..) Patlaban tas viss izskatās “es gribu uz Munameģi”.

    ===============================================================================

    Un turpinājums arī būs pēc sen zināmā scenārija. Citādi nemaz nevar būt, jo “sociālo likumu darbība ir nenovēršama” (A.Zinovjevs).

    Pēdējo 20 gadu notikumi skaidri apliecina – cenšanās ieviest Latvijā tai svešu, pretdabisku sociālās organizācijas modeli (kā Vācijā u.c. Rietum-krātijas valstīs), labākajā gadījumā beidzas ar “čiku”. Totāla darbošanās imitācija, kas daudziem jau iegājusi “miesā un asinīs”:

    “Pēteris Apinis: Veselības aprūpē jāveic pilnīga likumdošanas inventarizācija”

    http://www.delfi.lv/news/comment/comment/peteris-apinis-veselibas-aprupe-javeic-pilniga-likumdosanas-inventarizacija.d?id=44856958

    0
    0
    Atbildēt

    0

dro 19.08.2014. 11.47

Autors visu tik pareizi uzrakstījis, ka nav ko ne iebist, ne piebilst:)

+3
0
Atbildēt

1

    ilmisimo > dro 19.08.2014. 19.26

    Autors visu tik pareizi uzrakstījis, ka nav ko ne iebist, ne piebilst:)

    _____________–

    Tā jau gan ir.

    Ja vēl publika pārstātu “‘sarunāties” ar troļļiem..

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Þanis Bezmers 19.08.2014. 08.32

Ločmel, ļoti žēl, bet tev nekādas zāles neapalīdzēs. Vienīgi čekistu psihene uz mūžu.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu