“Dožģ”: Pēdējās dienas, lai pa “lēto” nopirktu īpašumu Latvijā (papild.) • IR.lv

“Dožģ”: Pēdējās dienas, lai pa “lēto” nopirktu īpašumu Latvijā (papild.)

47
Foto: Evija Trifanova, LETA
Lāsma Gaile

Rietumu bankas pārstāvis: Latvija šodien ir pietiekami krievvalodīgs reģions

19.augusts ir pēdējā diena, kad tie ārvalstnieki, kuri vēlas iegūt uzturēšanās atļaujas Latvijā, nopērkot nekustamo īpašumu, to var izdarīt “pa lēto”, proti, 140 tūkstošiem eiro. Jau no šā gada septembra, pēc Saeimas pieņemtā lēmuma, īpašumu iegādes cena palielināsies līdz 250 tūkstošiem, saviem klausītājiem pirmdien, 18.augustā, atgādina Krievijas TV “Dožģ”.

Tiem, kas grib “lēti” iegādāties nekustamo īpašumu kādā “klusā un modernā lauku Eiropā”, no šodienas atliks vairs desmit dienas, lai šo pirkumu reģistrētu un pēc tam saņemtu uzturēšanās atļauju Latvijā, informē “Dožģ”.

Intervijā Rietumu bankas nekustamo īpašumu nodaļas “Apella” vadītājs Andrejs Ščerbakovs teicis, ka arī pēc 31.augusta būs pietiekami daudz krievu, kuri vēlēsies iegādāties īpašumus un uzturēšanās atļaujas Latvijā. “Mēs uzskatām, ka [nekustamo īpašumu iegādes] dārdzības slieksnis nav tik kritiski augsts – līdz 250 tūkstošiem eiro. Tas ir pilnībā konkurētspējīgs limits Eiropai.”

Ščerbakovs norāda, ka interese par īpašumiem Latvijā ir stabila un pat pieaug. Ir daļa klientu, kuriem nav svarīgi iegūt uzturēšanās atļauju, bet gan īpašumu Eiropā. “Latvija šodien ir pietiekami krievvalodīgs reģions, ja salīdzina ar daudzām ES valstīm,” teicis Ščerbakovs.

Populārākā pilsēta nekustamā īpašuma iegādē, protams, ir Jūrmala, atzīst Rietumu bankas speciālists. Tur jau tagad esot grūti atrast dzīvokli, kas būtu lētāks par 250 tūkstošiem eiro.

Uz “Dožģ” žurnālistu jautājumu, vai Krievijas iebraucēji pērk no Latvijas aizbraukušo atstātos īpašumus, Ščerbakovs norāda, ka krievu “investori” iegādājas kvalitatīvus un jaunus mājokļus.

Savukārt juridiskās firmas “Padva, Parinov un partneri” vadošais partneris Mihails Parinovs Krievijas Tv kanālam stāstījis, ka četru gadu laikā Latvija investīcijās šādi piesaistījusi vairāk nekā miljardu eiro, kas Latvijas mērogiem esot ļoti jūtama summa.

PMLP sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Laura Laiva Ir.lv atzīst, ka šogad ir bijis uzturēšanās atļauju pieaugums, bet viņa šaubās, vai tas ir tādēļ, ka no 1.septembra celsies cena nekustamajiem īpašumiem, kurus pērkot, var saņemt uzturēšanās atļaujas.

Viņa arī nav novērojusi, ka pēdējās dienās pieprasījums pēc uzturēšanās atļaujām būtu audzis. Laiva norāda, ka galvenais, lai personas iegādātais īpašums būtu reģistrēts zemesgrāmatā līdz 31.augustam. Ja tas ir izdarīts, tad persona var nokārtot uzturēšanās atļauju vēlāk.

Šogad līdz jūnija beigām Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde Krievijas pilsoņiem izsniegusi 1657 pirmreizējās termiņuzturēšanās atļaujas, aģentūrai LETA pastāstīja PMLP sabiedrisko attiecību speciāliste Undīne Priekule.

Kā liecina PMLP statistikas dati, izsniegto pirmreizējo termiņuzturēšanās atļauju skaits Krievijas pilsoņiem pēdējos gados ir pieaudzis. 2012.gadā PMLP Krievijas pilsoņiem izsniedza kopumā 2646 termiņuzturēšanās atļaujas, bet pagājušā gada beigās izsniegto termiņuzturēšanās atļauju skaits Krievijas pilsoņiem bija pieaudzis līdz 3077 pirmreizējām atļaujām.

Kopumā 2013.gadā PMLP izsniegusi 7354 pirmreizējās termiņuzturēšanās atļaujas, savukārt šī gada pirmajos sešos mēnešos izsniegtas 3545 pirmreizējās termiņuzturēšanās atļaujas, no tām vairāk nekā puse Krievijas pilsoņiem, vēl 309 atļaujas izsniegtas Ķīnas pilsoņiem, 290 atļaujas saņēmuši Ukrainas pilsoņi, bet 166 termiņuzturēšanās atļaujasizsniegtas Uzbekistānas pilsoņiem.

Savukārt 1298 pieteikumus PMLP šogad saņēmusi saistībā ar termiņuzturēšanās atļauju saņemšanu par veiktajām investīcijām. Tas ir par 412 pieteikumiem vairāk nekā analoģiskā periodā pērn, kad bija saņemti 886 pieteikumi. Kā liecina PMLP statistikas dati, šogad visvairāk pieteikumu par termiņuzturēšanās atļaujām saistībā ar veiktajām investīcijām saņemti janvārī un aprīlī, kad attiecīgi saņemti 241 un 234 pieteikumi. Savukārt kopš aprīļa saņemto pieteikumu skaits pastāvīgi sarucis līdz 143 pieteikumiem jūlijā.

(papildināta ar PMLP sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas teikto)

Komentāri (47)

anesteeziste 19.08.2014. 18.05

Vai kāds man dumam cilvēkam var paskaidrot kāpēc šādu īpašuma pirkšanu,lai dabūtu uztur. atļauju sauc par investīciju? Nekas jau radīts, ražots netiek. Tikai cenas īpašumiem dzen uz augšu.

+18
-1
Atbildēt

1

    kristine_urbane > anesteeziste 19.08.2014. 19.27

    Izteici manu domu! Bet plusiņu Tev, CEN, nez kādēļ nevar ielikt.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

ilmisimo 19.08.2014. 19.23

http://www.ir.lv/2014/8/11/bezdurvju-politika

…2014.gadā par uzturēšanās atļaujām uzzinājām sekojošo: to piešķiršana progresē; par kontroli ir atbildīgas kompetentās iestādes, bet to kapacitāte liedz iespējas kvalitatīvi izvērtēt uzturēšanās atļauju iesniegumus. Turklāt Drošības policija jau agrāk – 2013.gadā bija brīdinājusi par uzturēšanās atļauju ilgtermiņa riskiem.

Jau līdz 2014.gadam Latvijas uzturēšanās atļauju biznesam bija īpatnības, kas to savdabīgi atšķīra no citu vājo valstu pulciņa, kuras ar uzturēšanās atļaujām tirgojas masviedā – tās bija unikāli lētas, tās piešķīra par nekustamā īpašuma (NĪ) iegādi, nodēvējot par „investīcijām”, tās piešķir arī „investora” ģimenes locekļiem un Latvijas likumdošanā nebija un joprojām nav atrunas, ka tās nekalpo par pamatu pastāvīgo uzturēšanās atļaujas un vēlāk pilsonības pieprasīšanai, kā tas, piemēram, ir Grieķijas gadījumā. 2014.gadā Saeima paaugstināja TUA NĪ pirkšanas slieksni, bet nekādi neierobežoja atļaujas iespējas Krievijas „tautiešiem”.

Veids, kādā termiņuzturēšanās atļaujas Latvijā tika izveidotas, padara tās par ērtu kolonizācijas instrumentu. Atšķirībā no Spānijas, kur uzturēšanās atļaujas tiek iegūtas, pērkot krīzes laikā neizpirktos dzīvokļus, Latvijā tiek celti jauni šim nolūkam paredzēti nami un ciemati. 2013.gadā sabiedrību satrauca „Putinku” nosaukums, bet tika palaista garām būtība – šie ciemati ir klasiskas kolonistu apmetnes, arī slēgtas kā Krievijas multimiljonāra uzbūvētā Babītes superciemata gadījumā.

Faktiski Latvijā notiek kolonistu ieplūšana no valsts, kura karo kaimiņvalstu teritorijās (pat pirms agresijas ar Ukrainu) un šiem kolonistiem tiek nodrošināti priviliģēti nosacījumi, ieskaitot iespējas veidot apmetnes. ………….

http://www.ir.lv/2014/8/11/bezdurvju-politika

+18
-1
Atbildēt

2

    Signija Aizpuriete > ilmisimo 19.08.2014. 19.40

    ——–

    Koloniālā demokrātija:

    “Колониальная демократия не есть результат естественной эволюции данной страны в силу ее внутренних условий и закономерностей ее исторически сложившегося социально-политического строя. Она есть нечто искусственное, навязанное этой стране извне и вопреки ее исторически сложившимся возможностям и тенденциям эволюции. Она поддерживается мерами колониализма.”

    http://zinoviev.in.ua/?p=568

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    sarmitelinde > ilmisimo 19.08.2014. 19.35

    Lasīju,ka pie Babites ir vesela miljonāru pilsētiņa.

    Lielais vilis – viens no lobētājiem , kā saprotu viņa ģimenes biznesa panākumi ir tieši saistīti ar NĪ pircējiem no Krievijas. Un viņš tik skaisti stāstīja – sēž latviešu tantiņa – nav darbs – raud viņa, nav ko ēst, bet tā – sapērk dzīvokļus bagāti krievu investori – ir tantiņai tīŗīšanas darbi, ir sava naudiņa,lai badā nav jāmirst – ir lielā laime lielam vilim un mazā laime mazai tantei.

    Un Putina cilvēkiem labi -nav nekas jādomā – nekādas katastrofas nekas – latviešiem ar kāju pa pakaļu un no valsts laukā un krievi – iekšā.

    Lūk. Ja vēl ko gribat zināt – jautājiet droši – visu ko zināšu – izstāstīšu.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

janis17 19.08.2014. 16.01

Zane aiz priekiem sit plaukstas! Valdiņš, solvita, zaķis, un citi pahani no sc dej un dzied!

+10
-1
Atbildēt

8

    andris902 > janis17 19.08.2014. 21.13

    ….aivariņ….ko Tu tāds kluss un samulsis izliecies – nemaz vairs pietiek.com publikācijas negribi reklamēt?…par ko tad tā?…

    …negribi pastāstīt, kā tur kristāldzidrajai ex-Tieslietu ministrei no tikpat kristāldzidrajiem vislatviešiem – ar nodokļu nomaksu?….lai nebūtu nodokļi jāmaksā, nokārto kā parādsaistības?…neko jau!….Zaķis ar savu PVN “shēmu” Brokas priekšā nobāl…

    http://www.pietiek.com/raksti/brokai_pielaide_varetu_but_atteikta_sakara_ar_lielu_paradu_interpola_mekletai_personai

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    garausiitis > janis17 19.08.2014. 21.32

    lai 100 000 dabūtu uz rokas , tuvu pie 50 000 nodokļos jānomaksā …

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > janis17 19.08.2014. 16.38

    ———

    Kāpēc nepriecāties, ja preambula aizsargā Satversmi?

    Ijabs: Satversmes preambula jāuztver kopumā, nevis pa teikumam

    http://www.youtube.com/watch?v=Qo_kreTENLw

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    andris902 > janis17 20.08.2014. 11.35

    ….vislatviešu bāleliņiem…nu, ko Jūs, puiši!…Jums tak lapsas sniegtā informācija vienmēr pie rokas, patiesa un īstena, bet šoreiz sagribējāt izlikties to nemanot….Jūsu godīgos centienus spētu saprast, ja tikpat aktīvi pārpublicētu lapsas “patieso” informāciju ne tikai par Dombrovski, bet arī vislatviešu aktīvistiem….citādi – tāda liekulība vien sanāk….

    …Robert….Tava aizstāvības runa par shēmošanām “pirms” un “pēc” neiztur nekādu kritiku un Tavs uzbrauciens Maizītim – norāda, ka ar loģisko domāšanu Tev gauži bēdīgi….skaidroju: kāpēc n-tos gadus jāuzrāda mistiskas parādsaistības, ja viss taču sen aizmirsts un noklusis?…tātad “cienījamā” juriste ļoti labi apjēdz, ka šis ir nesmuks darījums, kuru jebkuru brīdi var izcelt gaismā un tas var kļūt par pamatu ietekmējamībai….ja jurists pieradis savas profesionālās darbības laikā šmaukties, tad tādam nevar uzticēties – ne vakar, ne šodien, ne arī rīt….šmauklis jurists – Tieslietu ministrs?….nu-ū, piedod, tāds der tikai zināmām aprindām, kuras pašas ir pieradušas veikt netīrus darījumus, tā teikt – Broka ir savējais, kauls no savējo kaula, pārbaudīta vērtība….

    ….ja Tev joprojām saglabājas šaubas – pārlasi vēlreiz, kādi ir vērtību kritēriji, lai tiku saņemta augstākās pakāpes pielaide valsts noslēpumam….

    …labāk gan, puiši, šoreiz būtu nemesties uz ambrazūras – citādi izskatās, ka no Jūsu kristāldzidrās pārliecības un ideoloģijas – nekas vairs pāri nav palicis….

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    efeja60 > janis17 20.08.2014. 11.00

    .Zaķis ar savu PVN “shēmu” Brokas priekšā nobāl…

    ======================

    Ko tad nepiemini Dombrovski ar kredītu afēru un lēmumiem TUA banku labā, kura priekšā Broka un visas NA afēras kopā ņemot nobāl?

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > janis17 20.08.2014. 08.13

    Kad Lapsa iekož kādam vienotībniekam, tad Lapsam nevar ticēt, un visus, kuri viņa info piemin, curiki apsaukā par tenku izplatītājiem.

    Bet tagad, protams, pavisam cita lieta :)

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > janis17 20.08.2014. 08.48

    zanE. Vai tad Tu vienmēr neesi apgalvojusi, ka Pietiek publicē tikai melus?:):):)

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Alise > janis17 20.08.2014. 07.08

    Zane, ja šis ir reālais nepielaides pamatojums, tad nu jau tas ir pavisam smieklīgi un nu jau ir 100% skaidrs, ka lēmums nav pēc būtības, bet Vienotības politiski inspirēts. Jo iemesls nepielaidei ir smieklīgs. Un pat ja tas ir pamatots, tad smieklīgi izskatās, ka Maizītim vajadzēja visu termiņu līdz pēdējai dienai, lai pieņemtu lēmumu uz tādas informācijas pamata, kas ir publiski pieejama.

    Par nodokļiem ir cits jautājums, bet jūs vienotībnieki labāk linkus uz šo rakstu nelieciet, ja gribat norādīt uz nodokļu jautājumu, jo tas raksts vairāk norāda uz to, ka Maizītis pieņem lēmumus pēc Vienotības norādēm un Vienotības interesēs. Un ar Zaķi ar nevajag salīdzināt – šis ir shēmots ilgi pirms politiķa karjeras, bet Zaķis shēmoja būdams deputāts un skaļi deklarēdams godīgumu pret valsti.

    Un klusais, ar skaitļiem nepārspīlēsim. Nu gribās jau apaļot uz augšu, bet nu nevajag tomēr apaļošanas rezultātā par demagogu palikt. Pie tam, korekti būtu rēķināt, nevis cik jāmaksā, lai saņemtu 100 000 uz rokas, bet cik jānomaksā, ja tev pārskaitīja 100 000.

    Un nodoklis ir jāmaksā tikai tad, kad šis aizdevums tiks noformēts kā neatmaksājams vai kā samaksa par konkrētu darbu. Tādējādi, līdz šim nekādi nodokļi nav bijuši jāmaksā. Kad noformēs papīrus, tad arī nodokli maksās.

    Tādēļ arī saku, ka ja šis ir taisnība, tad pielaides nepiešķiršana ir farss, un Maizītis ir Vienotības darbinieks.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu