Merkele: NATO 5.pants nav tukša čaula (papild.) • IR.lv

Merkele: NATO 5.pants nav tukša čaula (papild.)

55
Vācijas kanclere Angela Merkele (no kreisās) un Latvijas premjerministre Laimdota Straujuma. Foto: Dmitrijs Suļžics, F64

Vācijas kanclere gatava stiprināt Baltijas aizsardzības infrastruktūru, nevis runāt par ilgtermiņa kaujas vienību izvietošanu

NATO 5.pants par sabiedroto palīdzību gadījumā, ja tiek apdraudēta viena no dalībvalstīm, nav tikai vārdi, bet sekos reāla rīcība. Tāpēc pašreiz būtu jāpastiprina manevri, lai nepieciešamības gadījumā sabiedroto spēki būtu gatavi reaģēt, pirmdien preses konferencē Rīgā teica Vācijas kanclere Angela Merkele.

“5.pants nav teorētiska vienošanās. Tā ir vienošanās, kas vajadzības gadījumā ir jāīsteno, mums ir jāgatavojas uz to,” uzsvēra Vācijas kanclere. Viņa norādīja, ka ir jāsāk aktīvs darbs, lai pantu varētu veiksmīgi īstenot, ja tāda vajadzība rastos Baltijas valstīs un Polijā.

Merkele teica, ka patlaban nebūtu runa par ilgtermiņa kaujas vienību stacionēšanu, bet gan sadarbības stiprināšanu citos veidos.

Uz LTV žurnālistes jautājumu, vai kanclere ir lasījusi Latvijas inteliģences pārstāvju vēstuli viņai ar aicinājumu Austrumeiropā izvietot NATO spēku bāzes, Merkele teica, ka vēstuli esot lasījusi, bet NATO reakcija ir primārā, nevis bāzes.

Baltijas reģionā ir jāizveido tāda infrastruktūras sistēma, lai saistībā ar Krievijas aktivitātēm varētu nekavējoties reaģēt, pēc tikšanās ar Latvijas Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu (Vienotība) sacīja Merkele.

Viņa pauda izpratni, ka Latvijas un arī pārējā Baltijas reģiona iedzīvotāji ir nobažījušies par drošības situāciju saistībā ar Krievijas aktivitātēm Ukrainā. “Mums jārada visi priekšnoteikumi, lai tajā gadījumā, ja Latvijai būs nepieciešams NATO partneru atbalsts, varētu ātri reaģēt,” teica Merkele.

Straujuma sarunas laikā uzsvērusi, ka Latvijai nepieciešama ilgstoša sabiedroto klātbūtne un ka tā varētu realizēties kā manevri un infrastruktūras stiprināšana. Viņa pauda gandarījumu, ka Merkele apliecinājusi, ka NATO vajadzības gadījumā palīdzēs Latvijai, ziņo LETA.

Vācija ir paudusi gatavību aizsargāt Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Polijas valstu robežas, tā pēc tikšanās ar Angelu Merkeli apliecināja Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Bērziņš norādīja, ka Vācija ir būtiska partnere Latvijai vairākās jomās un Merkeles vizīte ir uzskatāma par labu divpusējo attiecību žestu.

“Vācija ir viens no sadarbības partneriem, un ir pamats uzskatīt, ka arī turpmāk tā būs viens no vadošajiem partneriem,” sacīja Bērziņš.

Kancleres Merkeles vēstījums ir skaidrs – modernizējiet militāro infrastruktūru, tam atvēliet naudu budžetā, plus regulāras mācības, tad NATO 5.pants ir spēkā, sociālajā tīklā Twitter komentē Latvijas Universitātes profesors Ojārs Skudra.

Nestandarta situācijā Eiropas Savienība (ES) varētu izskatīt atbalsta iespējas ražotājiem saistībā ar Krievijas noteiktajām sankcijām, sacīja Merkele. “ES rīcība, nosakot sankcijas pret Krieviju, bija neizbēgama, jo ir skaidri jāparāda ES attieksme pret to, kas notiek Ukrainā,” uzsvēra Merkele. Viņa atgādināja, ka šī nav pirmā reize, kad ES pret kādu valsti nosaka sankcijas, un šajā gadījumā bija jāparāda, ka ES nostāja līdzīgos gadījumos neatšķiras.

Jau tagad ir skaidrs, ka šīs sankcijas bija nepieciešamas, uzsvēra Merkele. Arī Vācija cieš no Krievijas noteiktajām sankcijām – aizliegums ievest Krievijā cūkgaļu no Vācijas ir spēkā jau kopš gada sākumā, atgādināja Merkele. Apzinoties, ko sankcijas nodara ES ražotājiem, varētu skatīties, kā Eiropas līmenī palīdzēt, teica Merkele.

Vienlaikus politiķe aicina uzņēmējus šādā situācijā izvērtēt iespējas eksportēt uz citiem tirgiem. Sarunas laikā Straujuma un Merkele pārrunājušas iespēju Latvijas uzņēmējiem eksportēt savu produkciju uz trešās pasaules valstīm un Vācija solījusi savu atbalstu jauno eksporta tirgu apgūšanai, informēja Straujuma. “ES tiks galā ar sankcijām,” uzsvēra Straujuma.

Kā ziņots, Krievija 7.augustā noteikusi pilnīgu embargo lielākajai daļai pārtikas produktu, kas tiek importēti no Eiropas Savienības, ASV un citām rietumvalstīm, kuras ieviesušas sankcijas pret Maskavu. Krievijas embargo attiecas uz liellopu gaļu, cūkgaļu, augļiem, dārzeņiem, mājputniem, zivīm, sieru, pienu un piena produktiem. Šajā sarakstā gan nav iekļautas šprotes, zivju un gaļas konservi, kā arī alkohols un saldējums.

(papildināta ar Andra Bērziņa teikto)

 

Komentāri (55)

mjantons 18.08.2014. 18.27

Militārā un politiskā plānošana nav viens un tas pats. Politiskajai vadībai ir jāvienojas tikai par principiem – 5. pants un viss! Tikai trim NATO valstīm ir ekspedīcijas karaspēka spēja – Francijai, UK un USA. Protams, ka USA ir daudzkārt nopietnāka kā citas kopā ņemtas. Un tomēr – Obamas vizītes vieta nav nejaušība. Igaunija ir viena no NATO paraugvalstīm budžētēšanas nozīmē. Tas gan būtu savādi, ja Obama brauktu uz Latviju, kur tādas vaimanas par finansēm un draudzīgi mēri kā Ventspilī. Ar mēri es nodomāju ĀCM, bet efekts ir līdzīgs.

+21
-2
Atbildēt

0

juhans 18.08.2014. 18.28

Te laikam tā “sāls”:

“…Kancleres Merkeles vēstījums ir skaidrs – modernizējiet militāro infrastruktūru, tam ATVĒLIET NAUDU BUDŽETĀ…”

+17
0
Atbildēt

0

austrisv 18.08.2014. 17.54

Nu jā, no Merkeles laikam sagaidīt stingru rīcību nevar un nevarēs. Vien bla bla bla, bet tas jau Latviju nepasargās. Vien cerības uz ASV. Ne jau par velti igauni sagaida Obamu- tas lai nu kā tomēr vismaz kaut ko iedod drošībai no s avas valsts. Nupat vismaz kadas normalas brunumašinas un pieredzējusi karavīri- tomer drtošāk kaut vai tie ir tikai 150.

Mes tik gribam lielākas algas skolotājiem, ārstiem, pensionāriem un visādus laikmetīgas makslas muzejus,un subsīdijas lauksaimniekiem, kamēr kokošņiki brunojas un priecājas, un tad visa gribēšana būs Sibirija! laikam neko neesam mācijušies no vēstures!

+13
-2
Atbildēt

9

    austrisv > austrisv 18.08.2014. 22.30

    Gribetos redzēt kaut vienu puspliku skolotaju!!!Muspuse tadu nav. Vini valoja svisu vasaru un bauda dzivi! Tai sugai nauda sir diezgan un skolotaju skaits uz skolenu skaitu ir lielakais ES dalibvalstu vidu. Skolotaju skaits ir jasamazina un tad algam pietiks.

    +2
    -8
    Atbildēt

    0

    Ieva Priedenfelde > austrisv 18.08.2014. 23.36

    kod tad skolotājiem -hrestomātiski latviski.
    ———-
    Tu te beidz šo čekistu dziesmu fašistisko. Latvieši ir labākā tauta pasaulē – skaisti, gudri, labsirdīgi un bezgala iecietīgi.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > austrisv 19.08.2014. 12.47

    >Bet

    “Mes tik gribam lielākas algas skolotājiem, ārstiem, pensionāriem un visādus laikmetīgas makslas muzejus” – tomēr neliksim vienā grozā algas skolotājiem un pensijas pensionāriem ar visādiem laikmetīgās mākslas muzejiem un gaismas pilīm.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva Priedenfelde > austrisv 18.08.2014. 20.12

    Izsalcis, puspliks skolotājs izskolos izsalkušus, pusplikus zemessargus. Nauda Latvijā ir, ja visi maksātu no nopelnītā 60% nodokļos, kā skolotāji, tad pietiktu arī aizsardzībai.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    Pašlaik gāzes vietā tiek sprausti augšā vēja ģeneratori. Ties, iztrūkumu bezvēja laikā nāksies piebarot no ASV un poļu (un vēlāk varbūt Irānas) piegādātās gāzes.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    sarmitelinde > austrisv 18.08.2014. 22.47

    lielpilsētās klasēs ir 30 -33 skolēni. Tādās noturēt normālas, pilnvērtīgas stundas ir praktiski neiespējams. Piemēram, jāgatavojas eksāmeniem, kuros vērtēs skolēnu prasmes veidot dialogus. Bet ne reizi tas skolēniem nav mācīts, par praktiskām nodarbībām pat nerunājot. Esejas neprasa rakstīt, tās jalabo, aprobežojas ar īsiem testiem, kurus ātri un viegli izlabot.

    Statistika par skolotāju skaitu uz vienu skolēnu veido izmirstošā Latvija. Ir ļoti daudzas apdzīvotās vietas, kur labi ja 10 skolēni klasē ir. Un viņi nevar fiziski izbraukāt uz lielpilsētām.

    Ir vēl miljoniem citu problēmu skolās, izglītības sitēmā kopumā, bet – kārtējo reizi kādam no malas nokliegties – puci – kod tad skolotājiem – hrestomātiski latviski.

    Pēc tam var mesties virsū policistiem, vizinās mašīnās pa ielām , uz smukām meitenēm tik brīnās un vēl prasa algas pielikumus.

    Tāpat tās pārdevējas, vai oficiantes, nu ministriju tantiņas vispār …

    Savukārt medicīnas iestādēs kā ir – ja esi maksas pacients, t.i. – maksā pilnu summu – tevi uzņems un apkalpos ar tādu godu kā pat Anglijas karaliene būs apmierināta, bet ja esi ar nosūtījumu – sēdi un gaidi un priecājies, ka ar tevi kāds runā – ja ne –

    kā manai kolēģei Stradiņos bija – ieveda mammu – aizdomām par insultu , bet paiet stunda – neviens viņai klāt nav piegājis. Kolēģe sākusi pacelt balsi un saukt pēc palīdzības – tad pie viņas pienāca apsargs ar ieroci un izgrūda pa durvīm un piedraudējis,ka dabūs pa muti ja nāks vēl iekšā , tas gan bija pirms kāda gada – bet nu pavasarī vedu bērnu uz operāciju un tur tāds lecīgs apsargs ar ieroci pie sāniem grozījās, ticu,ka kolēģi nocēla no trases

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    gliters > austrisv 19.08.2014. 10.42

    Latvieši ir labākā tauta pasaulē – skaisti, gudri, labsirdīgi un bezgala iecietīgi.

    Es jau arī gribētu tā domāt, tikai kā tas nākas, ka mums jau vairāk nekā 20 gadus pie varas, ir bezprincipiāli lopi, nodevīgi kangari un savu tūvāko čakarēt kāri atsaldeņi? Domāju, ka ne kripatiņu nesabiezinu krāsas, jo man prātā nenāk itin neviens “gaišais tēls” no atjaunotās valsts varnešiem.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    kristrun > austrisv 18.08.2014. 18.27

    Tie, kuru raušanas kāres dēļ nav iespējamas ne lielākas pensijas, ne algas skolotājiem un ārstiem, ne uz kādu Sibīriju nebrauks. Viņi Kanādā un Austrālijā dejos tūdaliņi- tagadiņi.

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

    Anna Gaigule > austrisv 18.08.2014. 19.23

    Angeles Merkeles un viņas priekšteča Gerharda Šrēdera pienesums Ukrainas-Krievijas karā ir atteikšanās no savu kodolstaciju modernizācijas un pievēršanās krievu gāzei.

    Rezultātā Vācija ir Krievijas līdzatkarīgā un jeburu “satraukumu un bažas” pauž kopā ar “tikai dodiet mums savu gāzi”.

    +13
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu