Igaunija vēlas pastāvīgu ASV militāro klātbūtni • IR.lv

Igaunija vēlas pastāvīgu ASV militāro klātbūtni

25
Igaunijas armijas uzšuve. Foto: Edijs Pālens, LETA

NATO spēku pastāvīgā klātbūtne alianses robežvalstīs būs viens no svarīgākajiem jautājumiem, ko Igaunija vēlēsies pārrunāt rudenī gaidāmajā NATO samitā

Igaunijas aizsardzības ministrs Svens Miksers cenšas panākt, lai NATO spēku klātbūtne organizācijas dalībvalstīs, kas atrodas pie alianses austrumu robežas, tiktu garantēta uz ilgāku laiku, tādējādi uzlabojot Igaunijas aizsardzības spējas, vēsta sabiedriskā raidorganizācija ERR.

Ceturtdien Aizsardzības ministrija paziņoja, ka oktobrī uz Igauniju ASV nosūtīs sauszemes karaspēka vienību, kuras bruņojumā būs arī tanki, bruņutransportieri un kājnieku kaujas mašīnas. Apmēram 600 karavīri no armijas pirmās brigādes pirmās kavalērijas divīzijas dosies uz Poliju un Baltijas valstīm, lai piedalītos mācībās. Karavīri tiks izvietoti vairākās šo valstu militārajās bāzēs. Vēl nav skaidrs, cik daudz smagās artilērijas viņi grasās nogādāt uz šīm dalībvalstīm.

Igaunijā ASV karavīri atradīsies Tapas pilsētā, kur ir igauņu aizsardzības spēku transporta novietne, ziņo LETA.

Miksers informēja, ka viņš cenšas ar NATO palīdzību aizpildīt robus Igaunijas militārajās spējās, piemēram, alianses spēki varētu pastāvīgi nodrošināt valstij tādus bruņojumu kā tanki vai vidēja darbības rādiusa pretgaisa aizsardzību.

Aizsardzības ministrs arī uzsvēra, ka NATO spēku pastāvīgā klātbūtne alianses robežvalstīs, tai skaitā Baltijas valstīs, būs viens no svarīgākajiem jautājumiem, ko Igaunija vēlēsies pārrunāt rudenī gaidāmajā NATO samitā.

Vienlaikus viņš piebilda, ka Igaunijas un ASV armiju sadarbības paplašināšana, iespējams, ir svarīgāka nekā Savienoto Valstu bruņutehnikas ierašanās simboliskā nozīme.

 

Komentāri (25)

Evita 16.08.2014. 09.50

NATO patstavigam bazem jabut un bus.

+5
0
Atbildēt

0

janis17 15.08.2014. 16.44

Mēs negribam?

+5
-2
Atbildēt

1

    ILZE > janis17 15.08.2014. 16.56

    Nevaram. Prokremliskie nelieši, kolorado lenteņi, RP/V, ir pārkāpuši to sarkano līniju, kurai atpakaļ pārkāpt nevienam sveikam un veselam vēl nav izdevies. To padlu olas glabājas depozītā Lubjankā, Dzeržinska laukumā.

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

Jolanta Švābe (Stalidzāne) 15.08.2014. 17.15

Dažam labam šodien notiek saasinājums… laikam rudens tuvojas.

+3
-5
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu