Senatori prasa Obamam atzīt Ukrainas kaujiniekus par teroristiem • IR.lv

Senatori prasa Obamam atzīt Ukrainas kaujiniekus par teroristiem

49
Foto: ITAR-TASS/LETA

Latvijas vēstniece Ukrainā: ”separātistu” zvērības nav mazinājušās

Kopskaitā 19 ASV republikāņu senatori pieprasījuši prezidentam Barakam Obamam atzīt tā sauktās Doņeckas un Luhanskas tautas republikas par teroristiskām organizācijām un iekļaut tās melnajā sarakstā, vēsta LETA-UKRINFORM. Šonedēļ prezidentam nosūtīta vēstule ar šo pieprasījumu.

“Mēs aicinām jūs saskaņā ar ASV likumdošanu atzīt prokrievisko kaujinieku struktūras “Doņeckas tautas republiku” un “Luhanskas tautas republiku” par ārvalstu teroristiskām organizācijām,” norādījuši senatori. Kā viņi uzskata, tāds solis varētu nopietni apgrūtināt Krievijas darbības.

Senatori atzinīgi novērtēja ASV Finanšu ministrijas 16.jūlijā ieviestās sankcijas pret Krieviju. Tomēr, kā uzskata vēstules autori, kaujinieku iekļaušana ārvalstu teroristu sarakstā ļautu vairāk kontrolēt šos grupējumus un tos, kuri viņus atbalsta. Likumdevēji piebilduši, ka atbildi no prezidenta gaida nekavējoties.

ASV likumos noteikts, ka jebkādas struktūras atzīšana par ārvalstu teroristisku organizāciju liedz valstī iebraukt ar šiem teroristiem saistītām personām, kā arī var tikt iesaldēti jebkādi viņu aktīvi, kas atrodas ASV jurisdikcijā. Turklāt šo grupējumu materiāla atbalstīšana tiek uzskatīta par noziegumu.

LETA-DPA ziņo, ka starptautiskie eksperti ir atguvuši vairāku cilvēku mirstīgās atliekas no notriektās “Malaysia Airlines” lidmašīnas katastrofas vietas. Austrālijas premjerministrs Tonijs Ebots pavēstījis Sidnejas žurnālistiem: “Komanda ieradās notikuma vietā (..), strādāja tajā un tad to atstāja un, kā es sapratu, ir atguvusi vēl mirstīgās atliekas.” Viņš piebilda, ka tuvāko 24 stundu laikā notikuma vietā ieradīsies vēl lielāka komanda.

Vismaz 14 Ukrainas bruņoto spēku karavīri gājuši bojā apšaudē, kad pārdislokācijas laikā Doņeckas apgabalā pie Šahtarskas pilsētas viņiem uzbrukts no slēpņa, piektdien paziņojis pretterorisma operācijas štāba preses sekretārs Aleksijs Dmitraškovskis, vēsta LETA-INTERFAX. Teroristi šajā rajonā cietuši lielus zaudējumus.

Ceturtdien Minskā notikušajās kontaktgrupas sarunās panākta vienošanās atbrīvot ievērojamu skaitu ķīlnieku, kas atrodas nelikumīgo bruņoto grupējumu gūstā Donbasā. Trīspusējā kontaktgrupa, kurā ietilpst Ukrainas, Krievijas un Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) pārstāvji, tikusies ar bruņoto grupējumu pārstāvjiem.

Kontaktgrupa arī vienojusies, ka EDSO izveidos novērošanas un kontroles mehānismu, kas sāks strādāt vienlaicīgi ar vienošanos par uguns pārtraukšanu. Panākta vienošanās par Ukrainas un Krievijas robežas kontroli. Sanāksmi organizēja Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko, atsaucoties uz Kijevas lūgumu. Kontaktgrupa vienojusies nākamajā nedēļā rīkot vēl vienu sanāksmi.

Kā trešdien paziņoja Ukrainas Nacionālās drošības padomes preses centra vadītājs Andrijs Lisenko, kopš pretterorisma operācijas sākuma Ukrainas austrumos gājuši bojā 363 Ukrainas karavīri. “Kopš operācijas sākuma gājuši bojā 363 karavīri, vēl 1434 guvuši ievainojumus,” preses brīfingā sacīja Lisenko.

Iepriekš ANO cilvēktiesību augstās komisāres pārvaldes ceturtajā ziņojumā bija teikts, ka kopš pretterorisma operācijas sākuma (aprīļa vidus) līdz 26.jūlijam Ukrainā gājuši bojā vismaz 1129 mierīgie iedzīvotāji un 3442 guvuši ievainojumus.

Neskatoties uz ievērojamiem civiliedzīvotāju upuriem, tostarp notriektajā “Malaysia Airlines” pasažieru lidmašīnā, Krievijas atbalstīto Ukrainas “separātistu” zvērības nav mazinājušās, intervijā “Neatkarīgajai” stāstījusi Latvijas vēstniece Ukrainā Argita Daudze.

Daudze, atsaucoties uz ANO ziņojumu par cilvēktiesībām Ukrainā, informējusi, ka laikā no 15.aprīļa līdz 26.jūlijam Ukrainā nogalināti 1129 cilvēki un 3442 ievainoti, sagrautas mājas, nodarīts materiālais kaitējums 750 miljonu ASV dolāru vērtībā.

“Informācija par Luhanskā atrastajiem masu kapiem ir šaušalīga, informācija par notiekošo kaujas zonās bieži ir tik skaudra, ka šermuļi metas. Piemēram, aculiecinieki stāsta, ka visas pazīmes liecina, ka atraktajos masu kapos cilvēki pirms nogalināšanas ir nežēlīgi spīdzināti. Pretterorisma operāciju zonās pabijušie stāsta par bandītu rīcību: noķer ciematā meitenes un par viņām izņirgājas, izvaro, atstāj… Liela daļa cilvēku ir pametuši savas dzīvesvietas un kļuvušas par uz laiku pārvietotajām personām,” teikusi diplomāte.

Arī traģiskā Malaizijas lidmašīnas katastrofa situāciju nav uzlabojusi. “Fakti neliecina, ka separātistu kaujinieki pēc šīs traģēdijas būtu rimušies. Ukrainas drošības dienestu un arī ASV rīcībā esošā informācija liecina, ka valsts robežu turpina šķērsot smagās artilērijas tehnika no Krievijas, piegādes turpinās pat lielākos apjomos nekā iepriekš. Diemžēl arī šī traģēdija, kura nesusi milzīgus nevainīgu cilvēku upurus, kam nebija nekāda sakara ar Ukrainu, nav mazinājusi apetīti turpināt zvērības, un to dara bruņoti kaujinieki, kuri cīnās, paši nesaprazdami, par ko.”

Daudze pastāstīja, ka Ukrainas parlaments pagājušajā nedēļā vērsās pie starptautiskās sabiedrības ar aicinājumu pasludināt Doņeckas un Luhanskas “republikas” par teroristiskām organizācijām, un šim aicinājumam jau esot ASV atbalsts. Vēstniece uzsvērusi, ka šāds lēmums Ukrainas varai ļautu aktīvāk īstenot antiteroristisko operāciju. “Teroristisku organizāciju sponsorētājiem un to atbalstošām valdībām draud lielas nepatikšanas. Teroristu atbalstīšanai būtu jāizsīkst, un šai Ukrainas destabilizēšanas metodei jāizbeidzas. Iegūstot šādu starptautisko vērtējumu, mainītos attieksme, arī masu informācijas līdzekļi jēdzienu “antiteroristiskā operācija” vairs nevarētu likt pēdiņās. Ukrainas valdība pašpasludinātās Doņeckas un Luhanskas valdības definē kā teroristiskas, ar teroristiem oficiālas pārrunas par mierīgu konfliktu noregulējumu nenotiek.”

Vēstniece atzīmējusi, ka Ukrainas vadība dažādu iemeslu dēļ oficiāli nav izsludinājusi karadarbību. “Tiek lietots jauns jēdziens “hibrīdais karš”, kas vēl īsti juridiski nav atšifrēts. Ukrainas politiskā elite ir diskutējusi par ārkārtas situācijas izsludināšanu konflikta zonā, bet kopsaucējs nav rasts. Aizsardzības ministrs skaidrojis, ka karastāvoklis nav izsludināms, jo jārēķinās ar šāda soļa juridiskām sekām un dažādiem ierobežojumiem, prasībām valdībai, kas jānodrošina karastāvokļa laikā. Viens no apsvērumiem, ko publiski paudis prezidents Petro Porošenko, ir, ka, izsludinot karadarbību, abām pusēm ir iespējas vērsties pēc palīdzības, veidot alianses. Acīmredzot to Ukrainas valdība neuzskata par savlaicīgu.”

Komentāri (49)

janis17 01.08.2014. 12.02

Sen jau vajadzēja!

Tikai tie nav Ukrainas kaujinieki, bet krievijas algotņi un ne seperātisti, bet teroristi, jo būtu absurdi uzskatīt, ka seperātisti var iebrukt citā valstī un prasīties atdalīties :)))

+16
0
Atbildēt

9

    Annija > janis17 02.08.2014. 21.57

    Pēc tādiem izcili kompetentiem, izglītotiem komentētājiem, kā Thomas, kas prot ļoti precīzi argumentēt savu viedokli, šajā portālā ir ļoti liels pieprasījums! Thomas precīzi parāda prorietumnieciski noskaņoto komentētāju intelekta līmeni, kas ir ne mazāk un ne vairāk, kā apaļš nulle! Un tikai pasakiet vē, ka tā tas nav! Te jums ir lietisks pierādījums – Thomas!

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Annija > janis17 02.08.2014. 16.51

    Pirms pārslēgt uz kaut ko citu ar vārdiem – “tā jau Kremļa prpaganda, kurai nevar ticēt” – noskatieties šo sižetu sākot no otrās minūtes, kurā redzams, kā tamlīdzīga informācija ar visiem “lietiskajiem pierādījumiem” tiek pasniegta ASV Senātā! Acīmredzot, visas pasaules sabiedrībai ir jātic ASV valdībai uz vārda, jo fakti balstoties uz CIP darbinieku teiktā!

    Vārdu sakot, visa ažiotāža balstās uz: “viena tante (CIP) teica”!

    http://youtu.be/zyoQmThePnI

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Kristīne > janis17 01.08.2014. 14.25

    “krievijas algotņi un ne seperātisti, bet teroristi”

    ===

    Teroristi šie, protams, ir, jo nodarbojas ar terorizēšanu, bet “separējoši iebrucēji” iepretim separātistiem laikam būtu saucami par separatoriem ;)

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > janis17 02.08.2014. 22.18

    Vārdu sakot, visa sēņu ažiotāža balstās uz: “viena krievu tante teica”! Sēne,tu komentārus zem sava video palasīji?

    wassjapirms 5 dienām

    +Алексей Че смысл не дать выйти из под контроля плану России на счёт территории Украины вплоть до сухопутного подхода к Крыму. Дестабилизация на руку только России. Всё очень просто, тут не надо даже долго думать. Стреляют не украинские военные, а днр лнр. Конфликт надо подживлать – типичная тактика русского правительства.

    Tulkot

    Atbildēt · 1

    Алексей Чеpirms 5 dienām

    +wassja это я понимаю, жаль что толька вот раша зазобмировала своих подданых на другие мысли. они свято верят что они не причем

    Tulkot

    0
    0
    Atbildēt

    0

    intars_busulis > janis17 02.08.2014. 16.59

    Tākā Latvijas žurnālisti nāk no skolas soliem, kur izglītība latviešu valodā i slikta, jo skolotājiem algas nemaksā un skolas likvidē, tad nav ko brīnīties. Žurnālisti, nespē pat saprātiski analizēt notiekošo. Kautko sagrābsta un tad tik perē augšā rakstus. Kāds žurnālists reiz teica kad Ukrainas armija lieto raķetes un arī balasta raķetes lai sagrautu bandītu nocietinājumus uz ceļiem. Vis jau būtu labi, ja vien neiepītu tās balasta raķetes iekšā. (balasta raķetes i tāds veidojums, kas traucas vertikāli tieši kosmosā un uz sevis nes kodolgalviņu) Tās gan var izmantot lai orbītā nogādātu kādas ierīces, bet nejau lai ar tām šautu uz kautkādiem bandīta midzeņiem. Vārds terorists ir tas pats, kas latviski huligāns, bandīts. Vārda jēga ir darīt sliktus darbus, biedēt un šausmināt sabiedrību. Latviski tomēr pareizāk i tos krievus saukt par noziedzniekiem, lai gan pēc Latvijas likumdošanu noziedznieks ir tas ko tiesa par tādu pasludina. Bet kā jau zināt Latvijas tiesa i baisa bremze.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Alise > janis17 01.08.2014. 12.24

    Jūs ar nodomu lietojat vārdu “sepErātisti”, nevis “sepArātisti”, jeb tagad tos teroristus pieskaitīt piena industrijai ir kāds joks vai stils, ko esmu palaidis garām? :)

    P.S. Tiem, kas nezina – seperēt nozīmē krējumu atdalīt no piena.

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    intars_busulis > janis17 02.08.2014. 17.30

    Tas tavs, ‘uldis_sene’ ieliktais vidio i provikācija, jo Ukrainas armija nemaz nav tikusi tik tālu lai ar lielgabaliem iešautu Krievijas teritorijā. Tos lādiņus raida paši krievu militāristi no Ukrainas teritorijas.

    Jo kāds labums Ukrainai būtu tērēt dārgos lādiņus lai šautu haotiski Krievijas teritorijā?

    Nav jātic krievu propogandai, tādu apšaudi krievi sarīkoja paši uz savu robežu un tad arī brīnumaini nevienu krievu nesavainoja. Jo viņus atsauca no bīstamās zonas. Tad kapēc ukraiņi neatsauca savu robežsardzi, bet ļāva tos nogalināt? Pirms ko runā paanalizē.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    janis17 > janis17 01.08.2014. 16.20

    Arī variants!

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    janis17 > janis17 01.08.2014. 13.05

    Bez nodoma, bet ar desu :)

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

alexander 01.08.2014. 12.31

Jācer, ka šī iniciatīva gūs atbalstu ASV un Eiropā, jo Doņeckas un Luganskas teroristu starptautiska definēšana to īstajā vārdā: teroristi, ļaus lietot pret tiem, to finansētajiem un atbalstītājiem atbilstošus pasākumus. Kā arī gala beigās tiesāt starptautiskajā krimināltiesā.

+12
-1
Atbildēt

0

ligakalnina 01.08.2014. 14.12

Luganda ir tas pats Hamazs, abi teroristi, un arī jāizturas pret abiem attiecīgi, kā pret teroristiem.

Arī Krieviju sen jāatzīst kā valsti, kas atbalsta terorismu, līdzīgi Irānai, Sīrijai, Zkorejai utt.

+10
-1
Atbildēt

4

    ingazilunska > ligakalnina 01.08.2014. 15.28

    Jums ir tiesības domāt, kā jūs vēlaties, bet Putinam ir tiesības jūs pamācīt.

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    ingazilunska > ligakalnina 01.08.2014. 14.24

    Domājiet, ko gribat, Putinam galvenais, lai Krievija būtu visstiprākā.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    Kristīne > ligakalnina 01.08.2014. 14.35

    “Putinam galvenais, lai Krievija būtu visstiprākā”

    ===

    Lieliski – laba izglītība, uzņēmumi kas ražo pakalpojumus un preces ar augstu pievienoto vērtību, līdzīgāka ienākumu sadale (šobrīd sūdīgākais rādītājs pasaulē) – tās ir lietas, kas padara valsti stipru. Nodarbošanās ar starptautisku “huligānismu” nekādi nav uzskatāma par jēdzīgu politiku.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

    janis17 > ligakalnina 01.08.2014. 16.24

    latvijas_valsts Jums ir tiesības

    _____________

    viens pats esi palicis neredzamās frontes cīnītājs :)))

    +10
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu