Piektdien un sestdien Kuldīgā Dizaina filmu festivāls • IR.lv

Piektdien un sestdien Kuldīgā Dizaina filmu festivāls

23
Kadrs no filmas "Skaistule un bokseris"

Sešas pilnmetrāžas filmas un divas īsfilmu programmas

Šodien un rīt Kuldīgā norisināsies Dizaina filmu festivāls, raksta aģentūra LETA. Festivāla programmā iekļautas sešas pilnmetrāžas filmas un divas īsfilmu programmas. 

Pirmā diena aizsāksies ar “Pecha Kucha” pasākumu, kurā, kā ierasts, ar prezentācijām uzstāsies dažādu nozaru profesionāļi. Programmā ir iekļautas divas īsfilmu programmas. “Pilsētvide īsmetrāžā” ir tapusi sadarbībā ar Latvijas Arhitektu savienību un apkopo videofilmas par “Latvijas Arhitektūras gada balvas 2014” fināla projektiem un to autoriem. Programma “Kino žurnāli” ir tapusi sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Dizaina nodaļu un piedāvās diskusijai fragmentus no padomju laiku Latvijas kinožurnāliem “Māksla”, “Dizains”, “Baltijas modes” u.c. 

Dizaina filmu festivāla pamatprogrammu veido sešas pilnmetrāžas filmas, kuras jau paspējušas iegūt plašāku atzinību pasaulē un ir veltītas modei, gleznošanai, fotogrāfijai, arhitektūrai un dizainam. To vidū būs skatāma arī 2013.gada “Oskara” godalgai nominētā filma “Skaistule un bokseris” (“Cutie and the Boxer”), kas iemūžina divu Ņujorkā dzīvojošu japāņu mākslinieku Ušio un Noriko portretējumu ilggadējās attiecībās un nepārtrauktajā cīņā vienam ar otru. 

Festivāla noslēgumā būs skatāma īpašu ievērību ieguvusī filma “Atrodot Viviānu Meijeri” (“Finding Vivian Maier”) par noslēpumainu auklīti ar simtiem ģeniālu fotogrāfiju. Filma turpina gūt panākumus festivālos un šobrīd piedzīvo pirmizrādes kinoteātros ASV, Lielbritānijā un citviet pasaulē. 

Festivāla laikā būs iespēja apmeklēt divas izstādes. Kuldīgas Mākslinieku rezidencē ir apskatāma Andra Vītoliņa izstāde “Arhitektūra un morāle”, savukārt Kuldīgas Mākslas namā vēl līdz 3.augustam iespējams aplūkot izstādi “20 Francijas dizaina ikonas. Dialogs”, kurā apkopoti slavenākie 20. un 21.gadsimta franču dizaina skolas radītie objekti. Dizaina filmu festivāls, kura idejas autori un kuratori ir Singapūras dizaina studija “Anonymous”, radies 2010.gadā ar sākotnējo ievirzi tikai dizainā, taču šobrīd pievēršas arī citām mākslām, pilsētu problēmām un dažādiem sociāliem fenomeniem. Pasākuma programmu papildina tematiskas konferences, radošās darbnīcas un atvērto durvju dienas arhitektūras un dizaina studijās. Festivāls Singapūrā norisinās katru gadu, bet, uzņemot starptautisku vērienu, ceļojis uz dažādām pasaules pilsētām – Portlendu, Berlīni, Taipeju, Kaohsiungu, Bangkoku, kā arī Kuldīgu. 

Filmas ar subtitriem latviešu valodā tiks demonstrētas Kuldīgas Kultūras centra kinozālē, bet brīvdabas seansi norisināsies Pils parka kinoteātrī “Goldingen Knight Cinema”. Festivālu rīko Kuldīgas Mākslinieku rezidence sadarbībā ar Singapūras dizaina studiju “Anonymous”, kinoteātri “Kino Bize”, LMA Dizaina nodaļu, Latvijas Arhitektu savienību, “Pecha Kucha Riga”.

Vairāk informācijas festivāla Facebook lapā

Komentāri (23)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu