Krievija gatavojas iesaukt rezervistus • IR.lv

Krievija gatavojas iesaukt rezervistus

58
Foto: EPA-LETA

Putinam un Porošenko atšķirīgs vērtējums par I Pasaules kara mācībām

Krievijas aizsardzības ministrija plāno visā valstī iesaukt rezervistus divus mēnešus ilgās mācībās, kuru mērķis esot jauno ieroču apguve, piektdien ziņo aģentūra “Interfax”, vēsta LETA-REUTERS. Iepriekš līdzīgas mācība Maskava izmantojusi, lai skaitliski palielinātu savu karaspēku pie Ukrainas robežas.

Rietumos joprojām nerimstas bažas, ka Krievija varētu tieši iejaukties karadarbībā starp Ukrainas armiju un Maskavas atbalstītajām krievu algotņu un to vietējo līdzskrējēju bruņotajām bandām. Taču Krievijas Aizsardzības ministrija apgalvo, ka mācības esot ieplānotas jau pagājušā gada novembrī un tās ilgs no augusta līdz oktobrim.

“Īpaša uzmanība tiks pievērsta armijas rezervistu prasmēm darboties ar jaunajiem un modernizētajiem ieročiem, militāro un īpašo ekipējumu,” aģentūra citē ministrijas paziņojumu. Atšķirībā no rietumvalstīm Krievija turpina savu militāro izdevumu palielināšanu un līdz šīs desmitgades beigām sava bruņojuma modernizācijai paredzējusi atvēlēt 21 triljonu rubļu (438 miljardus eiro).

Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Ukrainas prezidents Petro Porošenko šodien teiktās uzrunās pauduši dažādu vērtējumu par I Pasaules kara mācībām. Atklājot pieminekli Pirmajā pasaules karā kritušajiem krievu karavīriem, Putins nāca klajā ar televīzijā pārraidītu uzrunu, mudinot valstu vadītājus mācīties no Pirmā pasaules kara vēstures, jo politiķu godkāre apdraud mieru Eiropā, ziņo LETA-AFP.

Pirmais pasaules karš kalpo kā atgādinājums, kas notiek tad, kad “valstu un politiskās elites vadītāju agresija, patmīlība un pārmērīga godkāre ņem virsroku pār veselo saprātu”, sacīja Krievijas prezidents. Šī godkāre Eiropai rada bīstamus draudus, paziņoja Putins, brīdinot, ka “vardarbība veicina vardarbību”.

Krievijas prezidents paziņoja, ka vēsture laika gaitā apliecinājusi – “nevēlēšanās ieklausīties otrā” un cieņas trūkums pret citu interesēm var dārgi maksāt. Krievijas dalību Pirmajā pasaules karā Putins interpretēja kā piespiedu nepieciešamību aizstāvēt brālīgo slāvu tautu serbus. Ar līdzīgu aizbildinājumu – nepieciešamību aizstāvēt “savus tautiešus” pret “Kijevas fašistisko huntu” – Krievija martā okupēja un anektēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet tagad sniedz aktīvu atbalstu Ukrainas austrumos esošajām krievu algotņu un to vietējo līdzskrējēju bruņotajām bandām.

Savukārt Porošenko, pieminot Pirmā pasaules kara sākuma 100.gadadienu, paudis, ka ukraiņiem kārtējo reizi ar ieročiem rokās nākas aizsargāt neatkarību no ārējiem tīkojumiem, lauzt citas valsts impēriskos plānus, vēsta LET–UKRAINSKA PRAVDA. “Pirmais pasaules karš, tā izraisītais oktobra apvērsums Krievijā, cīņa pret boļševiku invāziju nebija viegls pārbaudījums ukraiņu izturībai. Mūsu centienus pēc brīvības un valstiskuma atjaunošanas nesalauza bads un komunistiskā režīma represijas,” paziņoja Porošenko.

Viņš atgādināja, ka Pirmā pasaules kara laikā gandrīz visa Ukrainas teritorija bija sadalīta starp karojošajām impērijām un kļuva par kaujas lauku. “Svarīga mācība, kas jāgūst no pagājušā gadsimta sākuma asiņainajiem notikumiem, ir tāda, ka tikai neatkarīga, vienota un spēcīga valsts ir ķīla pret brāļu asinsizliešanu svešos karos,” uzsvēra Porošenko.

Viņš pauda pārliecību, ka ukraiņi ar viņiem piemītošo brīvības mīlestību un patriotismu spēs nosargāt savu valsti, atjaunot un aizsargāt tās teritoriālo vienotību.

Komentāri (58)

silvija_vitina 01.08.2014. 23.26

“valstu un politiskās elites vadītāju agresija, patmīlība un pārmērīga godkāre ņem virsroku pār veselo saprātu”, sacīja Krievijas prezidents. Šī godkāre Eiropai rada bīstamus draudus, paziņoja Putins, brīdinot, ka “vardarbība veicina vardarbību”.

Neko pielikt, ne atņemt.

putlers skaidri un gaiši pasaka – [viņa] agresija, patmīlība un godkāre [..] Eiropai rada bīstamus draudus. [viņa ierosinātā] vardarbība veicina vardarbību.

Precīzs citāts un precīzs vēstījums.

+31
0
Atbildēt

3

    Alise > silvija_vitina 02.08.2014. 11.24

    Lasot ar nodomāju, ka Putins precīzi savu un Krievijas rīcību noraksturojis.

    +10
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > silvija_vitina 02.08.2014. 13.14

    Visiem, lasot, vienāda reakcija:)

    +14
    -4
    Atbildēt

    0

    Ansis > silvija_vitina 01.08.2014. 23.42

    Jā – es ar klausījos, ka Putins ļoti precīzi apraksta savas cūcības

    +16
    0
    Atbildēt

    0

Alise 02.08.2014. 11.31

“Pirmais pasaules karš, tā izraisītais oktobra apvērsums Krievijā, cīņa pret boļševiku invāziju nebija viegls pārbaudījums ukraiņu izturībai. Mūsu centienus pēc brīvības un valstiskuma atjaunošanas nesalauza BADS un komunistiskā režīma represijas,” paziņoja Porošenko.

_______________________________

Vārda “bads” izcēlums ir mans. Nezinu, kas šo ir tulkojis, bet, ja nemaldos, tad runā bija tajā vietā “Golodomors”. Un šobrīd šo vārdu lieto kā attiecīgo represiju un badā mērdēšanas apzīmējumu Ukrainā 1932.-33. gadā, un netulko. Un pat ja tulkotu, tad tas nebūtu “bads”, bet vairāk “mērdēšana badā” vai “iznīcināšana nomērdējot badā”.

Delfi pat ir iztulkojuši korektāk – “Golodomori un komunistiskā režīma represijas nesalauza mūsu tiekšanos pēc brīvības un valstiskuma atjaunošanas” – http://m.delfi.lv/pasaule/article.php?id=44796602

Tā tomēr ir būtiska kļūda tulkojumā – konkrēta represīva vēsturiska notikuma vietā tulkojumā ielikt vispārinātu terminu.

+20
0
Atbildēt

14

    janis17 > Alise 02.08.2014. 20.23

    Pastāsti, kāpēc TIK nevajadzīgi vienotībā ir nacionāli noskaņoti cilvēki?

    +7
    -14
    Atbildēt

    0

    janis17 > Alise 02.08.2014. 12.31

    Acīmredzot, vienotībiskajā ir.lv uzdots mīkstināt uzbrukumus visam krieviskajam, lai neizjauktu nejauši koalīcijas “saskaņa ir vienotībā” iespēju.

    +9
    -15
    Atbildēt

    0

    ILZE > Alise 04.08.2014. 04.29

    Bet

    it ka jau NA nebutu tie “maksatnespejigie administratori”

    ____________

    Visi negodīgie, uzsveru negodīgie, maksātnespējas administratori nav nodarījuši desmito daļu skādes, ko čekistu piesmietais izdzimtenis, Dombrovskis, tikai vienu LM izvazājot.

    +4
    -9
    Atbildēt

    0

    ILZE > Alise 04.08.2014. 04.31

    aivarsk

    jo man par 250k mājas pirkšanu neko neviens nedāvina

    ___________

    Cenas par cik iegādāties UA pie kremļa mauku, RP/V, maizestēviem, Berņa, Fiļa, Esterkina un Suharenko ir nesalīdzināmi mazākas.

    +4
    -8
    Atbildēt

    0

    Ieva Priedenfelde > Alise 04.08.2014. 10.00

    Pateikšu, ko čekistu piesmietais Dombrovskis ir devis Latvijas izaugsmei – latviešu investoram saņemot dividendes no Krievijas, jāmaksā Putinam 10% nodoklis, krievi, savukārt, par Latvijā nopelnīto nemaksā neko. Īsta TUA shēmotāju paradīze. Un te nu nemaz nav redzama saistība ar 3a kredītiem, nu nemaz.

    +5
    -7
    Atbildēt

    0

    ILZE > Alise 04.08.2014. 04.34

    Centrum

    TUA saņēmējs nopērk, tāpat kā Krutojs nopirka Operu vienam vakaram.

    _____________

    RP/V sugasbrāļi, čekisti un krievu bandīti, UA nopērk par daudz mazāku cenu, kā Krutojs vienu vakaru Operā.

    +5
    -7
    Atbildēt

    0

    janis17 > Alise 04.08.2014. 11.46

    Zane, vai tos garos palagus sakopēji, jo tici, ka TUA tirgošana dod labumu Latvijas ekonomikai?

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    janis17 > Alise 03.08.2014. 22.06

    Turēšu pie vārda!

    Atceries “Demogrāfijas ultimātu”?

    http://www.kasjauns.lv/lv/zinas/145689/dzimstiba-pieaug-janvari-latvija-dzimusi-1800-berni

    Tikai NA cīnās pret TUA, kas putina arā Latvijas uzņēmējus, pūš NĪ burbuli, urlisko vidi, pārkāpj vietējo tiesības, jo man par 250k mājas pirkšanu neko neviens nedāvina, bet krievam piešķir TUA.

    Varbūt man var piešķirt tiesības 500 reizes pārsniegt ātrumu, bez soda? Nu, lai būtu godīgi!

    +7
    -7
    Atbildēt

    0

    Ieva Priedenfelde > Alise 04.08.2014. 09.53

    Tulkojis ir kāds kremļa aģents.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > Alise 04.08.2014. 10.49

    – Likuma par IIN 15.panta 4. daļa = IIN nerezidenta ienākumam no Latvijas Republikā (LR) esoša nekustamā īpašuma atsavināšanas un citu kapitāla aktīvu atsavināšanas ienākumam (tāpat kā Latvijas iedzīvotājam) – 2%…

    – Likuma par IIN 15.panta 7.daļa = Ienākumi no fiziskās personas – rezidenta un nerezidenta – īpašumā esoša augoša meža atsavināšanas izciršanai un tajā iegūto kokmateriālu atsavināšanas, kā arī atbalsta summas par saimnieciskās darbības ierobežojumiem meža īpašniekiem, kuriem meža apsaimniekošana nav saimnieciskās darbības veids (tāpat kā Latvijas iedzīvotājam) – 10%…

    – Likuma par IIN 15.panta 2.daļa, 17.panta 17.daļa, pārejas noteikumi 90.p. = Ienākums nerezidentiem no zemu nodokļu un beznodokļu valstīm, no valstīm, ar kurām nav noslēgta nodokļu konvencija (tāpat kā Latvijas iedzīvotājam) – 24%…

    – Likuma par UIN 3.panta 2.daļa un MK 2002.gada 27.decembra noteikumi Nr.587 „Nerezidentu pastāvīgo pārstāvniecību apliekamā ienākuma noteikšanas un nodokļa maksāšanas kārtība” = Ārvalsts pastāvīgās pārstāvniecības ienākums = 15% no apliekamā ienākuma vai 20% no ieņēmumiem…

    – Likuma par UIN 3.panta 4.daļas 1.punkts = Dividendes nerezidentiem = EUR 0; 15% (zemu nodokļu un beznodokļu valsts), 30% (ārkārtas dividendes no zemu nodokļu un beznodokļu valsts)….

    – Likuma par UIN 3.panta 4.daļas 1.1 punkts = Nerezidenta ienākumi personālsabiedrībā = 15%….

    – Likuma par UIN 3.panta 4.daļas 2.punkts = Nerezidenta sniegtie konsultatīvie pakalpojumi = 10–15%….

    – Likuma par UIN 3.panta 4.daļas 3.punkts, pārejas noteikumi 101.p. = Procentu maksājumi nerezidentam, ja to maksātājs un saņēmējs ir saistīti uzņēmumi vai personas = 15% (jebkuri procenti, izņemot kredītiestāžu izmaksātie zemu nodokļu un beznodokļu valsts rezidentam)….

    – Likuma par UIN 3.panta 8.daļas 2.punkts, 10.d., 8.2 d., pārejas noteikumi 101.p. = Izmaksājamie procentu zemu nodokļu un beznodokļu valstu rezidentiem no Latvijas Republikā reģistrētām kredītiestādēm par depozītnoguldījumiem un norēķinu kontu atlikumiem, ja šie procenti tiek izmaksāti atbilstoši kredītiestādes noteiktajai vispārējai likmei par depozītnoguldījumiem un norēķinu kontu atlikumiem = 5%….

    – Likuma par UIN 3.panta 4.daļas 4.punkts, pārejas noteikumi 101.p. = Samaksa nerezidentam par intelektuālo īpašumu, izņemot samaksu par intelektuālo īpašumu (a, b, c punkti) = 15% (zemu nodokļu un beznodokļu valsts)….

    – Likuma par UIN 3.panta 4.daļas 5.punkts = Atlīdzība nerezidentam par Latvijā esoša īpašuma izmantošanu = 5–15% (zemu nodokļu un beznodokļu valsts)….

    – Likuma par UIN 3.panta 4.daļas 7.punkts = Atlīdzība nerezidentam par Latvijā esoša nekustamā īpašuma atsavināšanu = 2% vai 15% (zemu nodokļu un beznodokļu valsts)…

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    austrisv > Alise 02.08.2014. 14.43

    Aivar, ko var muldet pat tadā rakstā , ka briesmonis Putins.

    Vajag sķelt un biedet, it ka jau NA nebutu tie “maksatnespejigie administratori”

    +11
    -9
    Atbildēt

    0

    Linda Deičmane > Alise 04.08.2014. 02.14

    Velns pa stenderi! Šitādus murgus var tikai vislatvietis aivars sadzejot. Vēl pasaki, ka partijnieks stāvēja klāt bērna ieņemšanas brīdī.

    Par 250 tk. nevienam neko nedāvina, TUA saņēmējs nopērk, tāpat kā Krutojs nopirka Operu vienam vakaram. Tirliņ, tev galīga putra smadzeņu vietā.

    +7
    -4
    Atbildēt

    0

    Life Quality Managem > Alise 03.08.2014. 18.48

    Mīļais AIVARSK: Nosauc vismaz vienu lietu, ko Tavi nacionāļi ir devuši Latvijas izaugsmei, un es šajās vēlēšnāš apsolu balsot par viņiem :)

    +11
    -5
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > Alise 02.08.2014. 12.11

    Precīzi.

    Manuprāt, ukraiņiem šobrīd ir jāaktualizē golodomora jautājums. Noziegumiem pret cilvēci nav noilguma, un putliristiskajai krievijai kā staļiniskās savienības vēsturiskajai mantiniecei ir jāliek manīt, ja “krim-naš”, tad arī golodomor-naš. Par visām zvērībām ir jāatbild, un būs (nevis būtu – vēlējuma izteiksmē) tikai taisnīgi, ja par to atbildēs padsavienības reinkarnātors personaļno – Hāgas tribunāla priekšā.

    +20
    -1
    Atbildēt

    0

andris902 02.08.2014. 19.33

    esmeralda_se > andris902 03.08.2014. 00.30

    >>>Ko Rietumi darīs, kad Krievija atklāti iebruks vai “ievedīs mierauzturētajus” Ukrainā? >>>

    Elektorāts ir pret ne tikai Ukrainas, bet arī Latvijas aizstāvēšanu:

    https://twitter.com/Nepareizais/status/495682077552283648

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    janis17 > andris902 02.08.2014. 23.41

    Budapeštas līgums tika piekāsts jau Krimas aneksijas laikā!

    +9
    0
    Atbildēt

    0

    Ansis > andris902 02.08.2014. 23.03

    Cik saprotu no tā, ka reāli Rietumi cenšas ieročus pat Ukrainai nepiegādāt, svaigus izlūkdatus …

    Acīmredzot Rietumi vēl joprojam officiāli to uzskata par Ukrainas pilsoņkaru (bet reizē saprotot, ka negribās iesaistīties kara ar Krieviju)

    Savukārt par Krievijas atklātu uzbrukumu joprojām esmu dzirdējis tikai cerības, ka neuzbruks …

    Bet nu jau būtu jēga tomēr uzprasīt jautajumu – Ko Rietumi darīs, kad Krievija atklāti iebruks vai “ievedīs mierauzturētajus” Ukrainā?

    Ja ASV un Lielbritānija neko praktiski nedarīs … tad rodas muļķīgs jautajums par to Budapeštas līgumu … tad kāda jēga no tadām garantijām? Un tad jau naktos vēlreiz pašaubīties, Vai NATO garantijas tad ir kaut nedaudz vērtīgakas?

    +10
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu