Pamiers Gazā 3 dienu vietā beidzas jau pēc dažām stundām • IR.lv

Pamiers Gazā 3 dienu vietā beidzas jau pēc dažām stundām

17
Foto: AFP-LETA

Pamieru pārtrauc Izraēla, paziņojot par it kā palestīniešu nolaupītu karavīru

Izraēla un Gazas joslā valdošā islāmistu kustība “Hamas” bija vienojušās no piektdienas, 1.augusta, plkst.8 ievērot 72 stundu pamieru, taču tas beidzās jau pēc dažām stundām, vēsta LETA-AFP.

Par pamieru šorīt paziņoja ASV valsts sekretārs Džons Kerijs, raisot cerības izbeigt teju četras nedēļas ilgo asinsizliešanu. Kerijs sacīja, ka puses tikšoties sarunās Kairā, lai apspriestu stabilāku pamieru.  Abas puses bija  solījušās ievērot 72 stundu humāno pamieru, tomēr “Hamas” uzsvēra, ka tas būs atkarīgs no Izraēlas.

Tomēr jau pēc pāris stundām Izraēlas armija paziņojusi, ka tikai pirms dažām stundām noslēgtais trīs dienu pamiers ir beidzies, jo palestīniešu kaujinieki nolaupījuši izraēliešu karavīru. Uz žurnālistu jautājumu, vai pamiers ir beidzies, armijas pārstāvis Pīters Lerners atbildēja “Jā. Mēs turpinām mūsu sauszemes operāciju.”

Lerners piebilda, ka saskaņā ar sākotnējo informāciju “incidentā, kurā teroristi pārkāpa pamieru, teroristi nolaupīja [izraēliešu] karavīru”. Cita apstiprinājuma šādai informācijai pagaidām nav. Atsākot militāro operāciju, intensīvā Izraēlas armijas sarīkotā apšaudē Gazas joslas dienvidos piektdien nogalināti 27 cilvēki un vairāk nekā 150 ievainoti.

AFP korespondenti no notikuma vietas ziņo, ka Izraēlas artilērija turpina apšaudīt dienvidu pilsētu Rafahu, neļaujot mediķiem piekļūt nogalinātajiem un ievainotajiem. Armija paziņoja, ka islāmistu kustība “Hamas” atsākusi raķešu šaušanu uz Izraēlu, neskatoties uz pasludināto 72 stundu pamieru. Kā vēsta Izraēlas mediji, armija informējusi ANO, ka pamiers līdz ar to ir beidzies.

Kā ziņots, Izraēla 8.jūlijā sāka Gazas joslas bombardēšanu, īstenojot militāro operāciju “Nesatricināmā klints”, kuras mērķis ir apturēt Gazas joslas kaujinieku raķešu uzbrukumus. 10.jūlija vakarā Gazas joslā tika sākta arī sauszemes operācija. Izraēla apgalvo, ka tā nepieciešama, lai likvidētu islāma kaujinieku pazemes tuneļus, kuriem ar gaisa triecieniem nav iespējams dot pietiekami lielu triecienu.

Vardarbībā gājuši bojā 1458 palestīnieši un 61 Izraēlas karavīrs, ka pašreizējo konfliktu padarījis par asiņaināko Izraēlas un palestīniešu starpā kopš 1967.gada Sešu dienu kara. ANO sākusi izmeklēšanu par iespējamiem noziegumiem pret civiliedzīvotājiem Gazas joslā un vairākkārt aiacinājusi puses vienoties par pamieru.

Komentāri (17)

Ieva Priedenfelde 01.08.2014. 08.35

Kad būs sankcijas pret Izraēlu? Varētu dažas Izraēlas amatpersonas ielikt melnajā sarakstā, Rinkeviča kungs.

+5
-2
Atbildēt

2

inta_s 01.08.2014. 08.36

Ja jau okupācijas armija ir uzvietas un nav pametusi Gazu, tad stipri apšaubu vai tā ievēros pamieru un noteikti ka šaus tāpat uz “teroristiem” tādējādi izsaucot atbildi ar raķetēm un atkal kladzinās ka Hamas pārtraucis pamieru.

+3
0
Atbildēt

1

inta_s 01.08.2014. 11.28

Kā jau tas bija prognozējams, Izraēla pārtrauca ugunspārtraukumu un tanki atsāka apšaudi.

http://www.smh.com.au/world/reports-israeli-tanks-break-gaza-ceasefire-after-three-hours-20140801-zzlv2.html

International news organisations, including the Associated Press and al-Jazeera, have reported the deaths, along with numerous correspondents.

“BREAKING: Gaza officials: Israeli tank fire kills 4 Palestinians after cease-fire,” AP tweeted.

“At least five Palestinians have been killed and 20 wounded in Rafah by Israeli tank shells according to the Gaza Interior Ministry,” al-Jazeera reported.

The attack would be the end of an agreed 72-hour ceasefire, less than three hours after it began.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu