Gazas pamiers ir cīņa par izdzīvošanu • IR.lv

Gazas pamiers ir cīņa par izdzīvošanu

34
Foto: AFP-LETA
Lauma Brīvība

Izraēla ignorē ANO prasību pārtraukt apšaudīt civiliedzīvotājus

Pagājušas vairāk nekā 20 dienas, kopš Izraēla ir sākusi militāro uzbrukumu Gazas joslai, nogalinot vairāk nekā 1100 palestīniešus, lielākoties civiliedzīvotājus un bērnus. Šo dienu laikā Izraēla ir bombardējusi gan iedzīvotāju mājas, gan skolas, gan slimnīcas. Starptautiskās cilvēktiesību organizācijas apsūdz Izraēlu kara noziegumos, vai vismaz pieprasa izvērtēt tās atbildību, savukārt Rietumvalstu līderi klusē un plāta rokas.

Lielākoties Rietumvalstis pauž vienu un to pašu argumentu – Izraēlai ir tiesības sevi aizstāvēt. Bet kas aizstāvēs civiliedzīvotājus, kas dzīvo Izraēlas jau tā okupētajā teritorijā un kuriem ir jācieš jau no trešā kara pēdējo septiņu gadu laikā?

Konflikta sākums
Nepareizi būtu domāt, ka šī kārtējā kara sākums ir dažu raķešu izšaušana vienā vai otrā virzienā. Konflikta sākums ir Izraēlas Valsts izveidošana Palestīnas teritorijā 1948. gadā. Laigan arābi un ebreji jau gadu simtiem ir dzīvojuši līdzās. Izraēlas izveidošana tika balstīta uz cionisma principiem, kas paredzēja, ka Izraēla ir valsts ebrejiem, kas savukārt nozīmēja daudzu palestīniešu izraidīšanu no tās teritorijas. Izraēla ir bijusi iesaistīta vairākos karos, lai cīnītos gan par savu pastāvēšanu, tai pašā laikā okupējot aizvien vairāk teritorijas. Arī pašlaik Izraēla turpina celt nelegālus ciematus Palestīnas teritorijā, kas ir pretrunā starptautiskajiem likumiem.

Palestīnas teritorija pašlaik ir sadalītas divās daļās – Gazas josla un Rietumkrasta teritorijas. Palestīnas teritorijas pārvalda divas politiskās organizācijas – Hamas un Fatah. 2006.gadā Hamas triumfēja vēlēšanās un vardarbīgi pārņēma varu visā Gazas joslā. ASV, Izraēla un ES atteicās atzīt Hamas leģitimitāti. Rietumu valstis Hamas uzskata par teroristu organizāciju, savukārtIzraēla kategoriski atsakās sadarboties ar Hamas, jo tā neatzīst Izraēlas tiesības pastāvēt.

Fatah, atšķirībā no Hamas, vēlas vienoties par izlīgumu nevardarbīgā veidā.

Gazas joslā ilgstoši valdīja politiskais vakuums. Daudzas Rietumu valstis aizbildinājās, ka nav iespējams atrisināt konfliktu, jo Palestīnu nepārstāv vienots spēks. Nesen Hamas un Fatah vienojās veidot kopīgu Palestīnas vienotības valdību un startēt nākamajās vēlēšanās kopā. Lai gan šāds plāns abas partijām ir bijis vairākkārt, šoreiz Hamas bija kļuvuši daudz piekāpīgāki.

Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu šāds notikumu pavērsiens nebūt neiepriecināja, un viņš kategoriski noraidīja jebkādas sarunas, kurās būtu iekļauta Hamas organizācija. Šāda Netanjahu nostāja nepatika viņa sabiedrotajiem nedz ASV, nedz ES.

Izraēlai bija nepieciešams jauns notikumu pavērsiens, kuru tā atrada pavisam traģiskā notikumā.

Jūnija vidū bez vēsts pazuda trīs Izraēlas jaunieši. Pēc to pazušanas Izraēlas armija uzsāka aktīvu ”meklēšanas” operāciju, tās laikā arestējot vairāk nekā 500 palestīniešus un nogalinot piecus. Kā izrādījās vēlāk, jau pirmajās dienās bija zināmi iespējamie noziedznieki, kā arī fakts, ka jaunieši ir miruši. Tomēr šī informācija tika slēpta no plašākas publikas un pat jauniešu vecākiem, lai uzkurinātu izraēliešu dusmas. Kad pusaudžu līķi tika atrasti, Izraēla nekavējoties vainoja Hamas, par spīti tam, ka nekādi pierādījumi netika uzrādīti un Hamas savu vainu noliedza. Atbildot uz masveida palestīniešu arestiem, Hamas izšāva raķetes uz Izraēlu. Tas, savukārt, ļāva Izraēlai paziņot, ka tā uzsāks militāro darbību, atbildot uz Hamas provokācijām.

Gazas josla un karadarbība
Gazas josla ir neliela zemes strēmele pie Vidusjūras. Tās platība ir tikai 360 km2, kas platības ziņā ir līdzvērtīga Siguldas novadam. Tāds Siguldas novads, kurā dzīvo 1,8 miljoni iedzīvotāju. Gazas josla ir pārapdzīvota, ekonomiski mazattīstīta un izolēta no pārējās pasaules. Tas ir milzīgs brīvdabas cietums. Robežas ir slēgtas – gan ar Izraēlu, gan Ēģipti.

Lai gan Izraēla apgalvo, ka Gaza nav okupēta, Izraēla kontrolē gan Gazas joslas gaisa telpu, gan tās teritoriālos ūdeņus, nosakot arī to, cik tālu palestīnieši var braukt zvejot un to, ka tās osta nav atvērta starptautiskajiem kuģiem. Izraēla kontrolē visu iespējamo importu, atļaujot ievest tikai to, kas pēc Izraēlas ieskatiem ir nepieciešams. Piemēram, celtniecības materiālus nav atļauts ievest, izņemot gadījumos, kad tie tiek izmantoti kādas ēkas būvei, kuras celtniecību Izraēla ir apstiprinājusi. Un tiek apstiprināta lielākoties tikai ANO ēku būvniecība. Vienkāršajiem iedzīvotājiem celtniecības materiāli ir jāieved nelegāli, lai gan tie viņiem, ņemot vērā regulāro karadarbību, būtu patiesi nepieciešami. Eksports nav atļauts.

Vairākumā gadījumu produkti un dažādi materiāli Gazas joslā tiek ievesti pa nelikumīgi izveidotajiem tuneļiem zem Ēģiptes un Izraēlas robežām. Pa tiem tiek piegādāti gan pārtikas produkti, gan saimniecības materiāli, gan arī ieroči un munīcija un par to izmantošanu Hamas iekasē nodevu. Šie tuneļi ir arī oficiālais iemesls Izraēlas iebrukumam, aizbildinoties, ka tos it kā plānots izmantot uzbrukumiem civiliedzīvotājiem.

Pašlaik Gaza tiek bombardēta gandrīz katru dienu un daudzi no tās ciematiem ir kļuvuši par lieliem gruvešu krāvumiem.

Līdz šim dzīvību ir zaudējuši vairāk nekā 1100 cilvēku, lielākoties civiliedzīvotāji. Izraēlas pusēs dzīvību ir zaudējuši vairāk nekā 45 cilvēki, no tiem 3 civiliedzīvotāji, pārējie – kareivji. Aizvien vairāk tiek diskutēts par Izraēlas atbildību lielajos civiliedzīvotāju upuros. Izraēla apgalvo, ka Hamas izmanto civiliedzīvotājus kā dzīvo aizsegu, tāpēc Hamas, nevis Izraēla esot atbildīga par daudzajiem kritušajiem. Izraēla nepārtraukti norāda, ka Hamas slēpjot raķetes civiliedzīvotāju mājās un tāpēc tās tiekot bombardētas, bet pierādījumi trūkst. Izraēla apgalvo, ka iedzīvotāji var evakuēties, un, ja viņi to nedara, tad paši ir vainīgi un Izraēla nevar būt atbildīga par to nāvi. Bet kur gan Gazas iedzīvotāji varētu doties? Pat Apvienoto Nāciju ēkas, skolas un slimnīcas tiek bombardētas!

Gazas iedzīvotājiem nav iespējas pamest Gazas teritoriju un meklēt patvērumu citur.

Robežas ir slēgtas, un tikai atsevišķos gadījumos caur tām tiek izlaisti kritiski ievainotie. Izraēla lepni popularizē savu armiju kā vienu no humānākajām, jo civiliedzīvotāji pirms bombardēšanas tiekot brīdināti. Brīdinājumi no Izraēlas armijas tiek veikti ar nelielu raķešu palīdzību, kas dod palestīniešiem mazāk nekā 3 minūtes evakuācijai. Lielākoties tās ir ģimenes ar vairāk kā 20 cilvēkiem, no kuriem daudzi ir bērni un veci cilvēki. Daži paspēj, citi nē. Bet, pat ja viņi tiek brīdināti, vai tas ir attaisnojums civiliedzīvotāju māju bombardēšanai? Kur un kā šiem cilvēkiem dzīvot pēc tam?

Izraēla aizstāvoties min, ka Hamas, šaujot savas raķetes uz Izraēlas civiliedzīvotājiem. Taisnība. Un tas ir noziegums. Vienīgi – Hamas nav pieejams labi attīstītas militārās iekārtas, ar kurām būtu iespējas noteikt precīzus mērķus. Izraēlai ir. Izraēlai ir viens no labākajiem militārajiem aprīkojumiem, un tomēr tās uzbrukumos Gazas joslai lielākoties cieš civiliedzīvotāji. Izraēlas armija nespēj (vai negrib) atšķirt bērnus, kuri spēlē futbolu pludmalē, no teroristiem.

Pirms pāris dienām Hamas izplatīja paziņojumu, kurā tā piedāvā 10 gadu pamieru, ja Izraēla piekrīt 10 noteikumiem:
1) Atsaukt Izraēlas tankus no Gazas robežas;
2) Atbrīvot visus ieslodzītos, kas tika arestēti pēc trīs ebreju jauniešu slepkavības;
3) Atcelt blokādi un atvērt robežas tirdzniecībai un cilvēku kustībai;
4) Izveidot starptautisku ostu un lidostu, kas būtu zem Apvienoto Nāciju uzraudzības;
5) Palielināt zvejniecības joslu līdz 10 km;
6) Internacionalizēt Rafah robežpunktu (Ēģiptes – Gazas robežpunkts), kā arī nodrošināt, ka tas atrodas zem Apvienoto Nāciju un kādas Arābu nācijas kontroles;
7) Nodrošināt starptautisko spēku klātbūtni uz robežām;
8) Atvieglot noteikumus atļauju iegūšanai, lai dotos uz lūgšanām Al Aqsa mošejā, kas ir trešā svētākā vieta musulmaņiem un atrodas Jeruzalemē;
9) Aizliegt Izraēlas iejaukšanos izlīguma līgumā starp Hamas un Fatha;
10) Atjaunot ekonomisko zonu un veikt uzlabojumus tālākai ekonomiskajai attīstībai Gazas joslā.

Neviena no šīm prasībām nav nedz jauna, nedz nesaprotama. Turklāt tās nav tikai Hamas prasības.

Apvienotās nācijas jau ilgstoši „pieprasa” Izraēlai atcelt blokādi, kas ir pretrunā ar Starptautiskajiem likumiem.

Izraēla klusē. Hamas prasības pat netiek apspriestas, kas aizvien vairāk liek domāt, ka Izraēla nemaz nevēlas atrisināt šo konfliktu. Ir jāsaprot, ka regulārās raķetes Izraēlas virzienā būs tik ilgi, kamēr cilvēki Gazā būs apspiesti un Izraēla turpinās okupāciju.

Izraēlas uzbrukumi Gazas joslai ir padarījuši Hamas organizāciju tikai stiprāku. Hamas jau bija sācis zaudēt Gazas iedzīvotāju atbalstu, organizācijai bija problēmas ar naudas līdzekļiem un tā bija kļuvusi pielaidīgāka, bet šie uzbrukumi rada vēl lielāku iedzīvotāju atbalstu. Ja Izraēla turpina nogalināt Gazas bērnus, neviens nevar būt pārsteigts, ka naids pret Izraēlu tikai pieaugs, un attiecīgi arī atbalsts radikālai organizācijai.

Regulārās raķetes Izraēlas virzienā ir pretošanās Izraēlas īstenotajai blokādei un Palestīnas okupācijai. Hamas ir okupācijas produkts. Tas nebūt nepārstāv visu Gazas iedzīvotāju vēlmes un noteikti nav izcilākā organizācija, bet citas nav. Un ar to gan Eiropai, gan Izraēlai nāksies sadarboties, lai atrisinātu šo konfliktu, ja vien Izraēla patiesi vēlas to risināt.

Gazā grib mieru. Taču uguns pārtraukšana uz brīdi nav miers. Tā ir cīņa par izdzīvošana, nevis dzīve.

Komentāri (34)

Jānis Dreimanis 01.08.2014. 10.37

Ļoti vienpusīgs un nekorekts raksts, būtībā – tīra Hamas pozīcijas propaganda. Arābiem ir pietiekami daudz naudas, ko ieguldīt šādu “Laumu Brīvību” izdomāšanā un rakstu sacerēšanā.

Šajā konfliktā Izraēla ir izgājusi no civilizētiem rāmjiem, bet ko lai iesaka darīt valstij, kura no faktiski teroristu pārvaldītas teritorijas daudzu gadu garumā tiek nepārtraukti apšaudīta (un nebūt ne ar “dažām raķetēm”, kā apgalvo “Lauma Brīvība”)? Vai ir kāds jēdzīgs variants, kas nodrošinātu drošību un ko respektētu jau pieminētie teroristi Hamas? Nav manīts, ka viņi līdz šim būtu ievērojuši pašu solīto.

+8
-3
Atbildēt

3

    inta_s > Jānis Dreimanis 01.08.2014. 11.02

    Jūs ignorējat faktu ka Izraēla pārtrauca pamieru veicot 500 cilvēku arestu, ieskaitot parlamenta deputātus un cilvēku nogalināšanu – šai rakstā minēti 5 bet citos gan minēti 11 ieskaitot 4 bērni. Tā vairs nav nozieguma izmeklēšana.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Liesma > Jānis Dreimanis 01.08.2014. 12.26

    Būtu jau forši, ja man arābi maksātu naudu, bet nemaksā. Lai es paustu savu viedokli un neklusētu par brutālu slaktiņu, nevienam nav man jāmaksā. Un es ceru, ja kādreiz pienāktu laiks, kad Latvija brutāli tiktu okupēta (cerams, ka ne), kādi cilvēki arī izteiktu savu viedokli, nevis tikai sekotu varenāko spēku propagandai.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Liesma > Jānis Dreimanis 01.08.2014. 12.23

    „dažām raķetes” minēts kontekstā pie šī kara sākumu. Un tās bija raketes, kas tika izšautas protestēju pret bezjēdzīgo Palestīniešu apcietināšanu un noslepkavošanu meklējot pazudušos Izraēlas jauniešus (šis ir labs raksts par pazudušajiem jauniešiem (Izraēlas medijos līdzīgas ziņas)

    Protams, ja skatās no skatpunkta – Izraēlai uzbrūk, jāizstāvas, tad karu var attaisnot, bet jautājuma būtība, kāpēc Izraēlai uzbrūk? Gaza ir okupēta! Tā ir noslēgta no kontaktiem ar ārpasauli, cilvēkiem trūkst pašu nepieciešamāko resursu, bet ko viņiem darīt – sēdēt un gaidīt kamēr nomirs? Ja Latvija tiktu okupēta, man arī būtu jāsēž un jādzer tēja un jāklusē?

    Raksts ir vienos vārtos, jo pašlaik tiek pastrādāts masu slaktiņš. Nav attaisnoja civiliedzīvotāju un bērnu nogalināšanai. It sevišķi ņemot vērā, ka viņiem nav iespējas nekur patverties! Izraēla bombardē skolas, kuras ANO ir izveidojis patvērumu. Izraēla veic kara noziegumus!

    Runājot par Hamas neievēroto raķešu pārtraukšanu… Izraēla to arī nav ievērojusi. Nemaz nerunājot, ka jau pēc iepriekšējā kara Gazas joslā Izraēla piesolīju blokādes samazināšanu un NEKAS nav izdarīts.

    P.S. Šī ir laba Izraēlas organizācija – Breaking the Silence – Izraēlas armijas cilvēki runā patiesību par armiju, kuri viņi bijuši.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

ligakalnina 01.08.2014. 09.14

Absolūti nekompetents un tendenciozs raksts, tipiski, pastulbās un nozombētās “derīgās idiotes” murgi, kuros viņa atkārto Palestīnas propagandas un Eiropas kreiso sen apgāztās tēzes.

+7
-5
Atbildēt

7

    inta_s > ligakalnina 01.08.2014. 09.24

    Kad nav argumentu, tad parnem izmisums un viss ko vari darit, lai saturetu kopa Tev izveidoto melu pasauli – ir lamaties. Diezgan prognozejama reakcija.

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    Aldis Kaufmanis > ligakalnina 01.08.2014. 10.00

    Ķirurģiski precīzs, džentlmeniski nevainojams prettrieciens, dzerīt, bravō!

    Ja jau ir derīgi ideōti, tad kādam jābūt arī nederīgam.

    Liels paldies autōrei. Latviski reti sanāk lasīt alternatīvu lietu izklāstu.

    +4
    -6
    Atbildēt

    0

    inta_s > ligakalnina 01.08.2014. 14.10

    Dzeri ignorē realitāti, ka Izraēla ne tikai draudz iznīcināt Palestīnu un palestīniešus (jau iepriekš minētā premjera partijas vadītā parlamenta komisija/grupa kas veltīta nepieļaut Palestīnas eksistenci) bet arī realizē šo plānu dzīvē. Gan turpinot okupāciju, gan aneksiju, gan ceļot nelikumīgās okupantu apmetnes, gan slaktējot palestīniešus – tie visi ir fakti.

    Kaut kā arī dzeris nevēlas runāt par to kā ēbreji veica etnisko tīrīšanu lai izveidotu Izraēlu un pielietoja skarbas teroristu metodes.

    Dzerim pat nav oficiāla viedokļa kā vispār viņš redz taisnīgu mieru starp palestīniešiem un izraēliešiem jo acīmredzot piekrīt tos turēt okupācijā un slaktēt kamēr to nav. Kauns atzīt – vai ne dzeri?

    Un ko tad bija darīt palestīniešiem? Paciest šo pazemojošo stāvokli? Vai izraēlieši šādā situācija paciestu?

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    inta_s > ligakalnina 01.08.2014. 11.19

    Hamas apmaksatais propogandas raksts…. Wow…

    Mja, ludzu beidz sevi diskreditet tik publiski. Tik tiesam labprat padiskutetu racionali ar argumentiem un faktiem.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 01.08.2014. 11.12

    Ja tāda persona vispār pastāv, un tas nav kārtējais Hamaz apmaksātais propagandas raksts, tad cilvēkus ar tik neadekvātu un vienpusēju viedokli, kuri pilnībā atbalsta vai nu Hamaz, vai nu Kremli, vai citus teroristus savas ideoloģijas vārdā, pieņemts saukt par derīgiem ( derīgiem teroristiem, Kremlim, utt.) idiotiem, kurus att. spēki vienkārši izmanto,tas nav nekas personisks.

    +5
    -5
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 01.08.2014. 12.54

    Hamaz nav “radikāla”, bet gan teroristiska organizācija, kas par savu galveno mērķi sen pasludinājusi Izraelas valsts likvidēšanu.

    Izraela nav vainīga, ka Hamaz “karotāji” izvieto savus ugunspunktus bieži apdzīvotās vietās, slēpjoties aiz bērnu un sieviešu mugurām, tas nav ctb pārkāpums, kāpēc par to visi tā kautrīgi klusē?

    Izraela nav vainīga, ka visu saubagoto naudu teroristi izmanto terorisma infrastruktūras organizēšanai, nevis iedzīvotāju labā, un ka Hamazm nekāda sava valsts, īstenībā, nav vajadzīga, tiem vajadzīgi nozombētie iedzīvotāji un nauda, ko viņi, daļēji, arī nozog ( no kurienes Arafatam bija tie 60 miljardi, pēc viņa nāsves)?

    Ko Izraelai darīt – lai nenogalinātu palestīniešu bērnus, ļaut nogalināt savus bērnus no raķešu iekārtām, kuras speciāli izvieto att. vietās?

    Vispār, karš ir karš, nevainīgi upuri vienmēr būs, Izraela, starp citu, brīdina civilos pirms trieciena, lai viņi pazūd, nav tās vaina, ka teroristi neļauj to darīt ne bērniem, ne pārējiem, un, galu galā, konfliktu izraisīja Palestīna, tātad, arī visa atbildība tiem.

    Eiropas un ASV kreisie kādreiz pārmeta ēbrejiem, ka tiem nav savas valsts, tagad pārmet, ka tie aizsargā savu valsti, dzīvodami absolūti nehumāno režīmu ielenkumā un būdami vienīgā demokrātija tai reģionā, vispār, ja kas, pat Izraelas arābi atbalstīja šo akcija un nosodīja Hamaz.

    Vairāk gan nevienam neko netaisos pierādīt, man tie Izraelas nosodītāji atgādina Putina elektorātu, absolūti nekompetentu un nozombēto, kurš patstāvīgi domāt nespēj, spēj tikai atkārtot iemācītās dogmas.

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    Liesma > ligakalnina 01.08.2014. 12.31

    Nevienā brīdī es neminu, ka Hamas būtu laba organizacija. Gluži pretēji, tā ir radikāla. Un es noteikti neatbalstu tās izmantotās metodes, bet es nevaru atbalstīt vai klusēt par civiliedzīvotāju slaktiņu. Pēc ANO aplēsēm, 75% mirušie ir civiliedzīvotāji, ieskaitot bērnus!

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

ciparsone 01.08.2014. 10.47

Es apbrīnoju Izraēlu, kā valsti, kas aizstāv sevi un savu tautu. Mums tas, acīmredzot, ir kautkas prātam neaptverams. Raksts gan pilnīgi vienos vārtos.

+4
-3
Atbildēt

1

    Vilma Kovaļova > ciparsone 01.08.2014. 21.15

    jā, tā tik ir aizstāvēšana- par katru karavīru nogalināt ne mazāk kā piecus mazus bērnus. Es teiktu, ka Izraēla un viņu valsts ir cilvēkēdāji.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu