Straujuma apstiprina: Toms Baumanis varētu būt veselības ministrs (papild.) • IR.lv

Straujuma apstiprina: Toms Baumanis varētu būt veselības ministrs (papild.)

11
Ingrīda Circene. Foto: Edijs Pālens, LETA

Straujuma pieņems Circenes demisijas rakstu

Rīgas Stradiņa universitātes attīstības prorektors Toms Baumanis varētu būt veselības ministrs, otrdien Latvijas Televīzijas raidījumā “Rīta panorāma” atzina Ministru prezidente Laimdota Straujuma (Vienotība).

Sākotnēji viņa uzsvēra, ka iespējamā ministra vārdu atklās tad, kad būs beigušās pārrunas. Par to, ka jaunais ministrs būs Baumanis, Straujuma norādīja, ka ne apstiprina, ne noliedz šādu informāciju, bet uz atkārtotu jautājumu, vai Baumanis varētu būt ministrs, Straujuma atbildēja apstiprinoši.

Jau ziņots, ka veselības ministra amatam ir uzrunāts Rīgas Stradiņa universitātes attīstības prorektors Toms Baumanis, pirmdien vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums “Panorāma”.

Baumanis iepriekš bija Rīgas Stradiņa universitātes rektora padomnieks, darbojās privātajā biznesā, bija NATO atbalsta organizācijas Latvijā (LATO) priekšsēdētājs. Tāpat Baumaņa darbs bija saistīts ar Pasaules Bankas Latvijas biroja sabiedrisko attiecībām un projektiem, viņš savulaik vadīja arī Ārlietu ministrijas preses centru, kā arī strādāja Latvijas vēstniecība Zviedrijā, liecina informācija Rīgas Stradiņa universitātes mājaslapā.

Ministru prezidente pieņems veselības ministres Ingrīdas Circenes (Vienotība) demisiju, savukārt iespējamo kandidātu ministra amatam valdības vadītāja vēl neatklāj, ziņo LETA.

“Es pieņemšu šo demisiju. Vēl nevaru pateikt, kurā datumā, jo ministre to nav norādījusi. Tas būs šonedēļ vai, vēlākais, nākamnedēļ,” pēc koalīcijas padomes sēdes sacīja Straujuma.

Viņa arī pateicās Circenei par darbu, piebilstot, ka visiem jāstrādā pie jautājuma par veselības nozares finansējumu.

Lūgta komentēt Circenes izteikumus par atkāpšanos, pakļaujoties politiskajām spiedienam, Straujuma tikai norādīja, ka pēdējā laikā “visi izsakās par politisko spiedienu”. Tāpēc tas būtu jautājums Circenei – ko viņa uzskata par politisko spiedienu, teica valdības vadītāja. Viņa arī atkārtoti akcentēja, ka Veselības ministrijai ir nepieciešams ministrs.

Iespējamo šī amata kandidātu Straujuma nevēlējas atklāt, par ministra amata kandidātu viņa informēšot, kad būs konkrēts uzvārds. Tie minējumi, kas līdz šim izskanējuši plašsaziņas līdzekļos, neesot bijuši precīzi, jo tiek apspriests cits kandidāts.

Jau ziņots, ka veselības ministre Circene iesniedza demisijas rakstu Ministru prezidentei, informēja ministres preses sekretāre Aija Bukova-Žideļūna.

“Ņemot vērā atšķirīgo izpratni par veselības aprūpes nozarē būtiskāko un faktu, ka nav tikusi panākta konstruktīva sadarbība neatliekamu uzdevumu izpildē, kā arī to, ka es personīgi nekavējoties nevaru atsākt darbu veselības stāvokļa dēļ, uzskatu, ka turpmāk kopīgs darbs šādā komandā man nav iespējams. Tādējādi, pakļaujoties politiskajam spiedienam, atkāpjos no Veselības ministres amata,” paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem pauž Circene.

Amatpersona arī norāda, ka viņai nav pieņemams, tas, ka, šajā valdībā strādājot, Veselības ministrija (VM) nav saņēmusi atbalstu stabilam ilgtermiņa finansējuma pieaugumam un citiem veselīgai sabiedrībai stratēģiski svarīgiem jautājumiem.

Circene ir pārliecināta, ka pati vienmēr strādājusi saskaņā ar principiem un redzējumu par Latvijas veselības aprūpes attīstību atbilstoši Eiropas līmenim, un viņas darbs bijis vērsts sabiedrības, nevis atsevišķu nozares pārstāvju interesēs.

“Ticu, ka katram Latvijas iedzīvotājam ir skaidrs – sabiedrības veselības uzlabošanai nepieciešamas fundamentālas reformas, arī finansējums, kāds šobrīd atvēlēts veselības aprūpes nozarei Latvijā, nav pietiekams. 2013.gadā, mainoties valdības vadītājiem, mans redzējums par veselības aprūpes finansēšanas sistēmas reformu un attiecīgu finansējuma pieauguma nepieciešamību veselības nozarē nav mainījies,” uzsver Circene.

Ministru prezidente pagaidām nekomentēs izskanējušo informāciju par iespējamo veselības ministres demisiju. Premjerministres preses sekretāre Džeina Tamuļevičaiņa sacīja, ka Straujumas rīcībā nav informācijas par šādu ministres lēmumu. Circenes demisijas raksts pagaidām nav saņemts.

Jau ziņots, ka Straujuma ir uzņēmusies veselības ministres pienākumu pildīšanu laikā, kamēr ministre Circene atgūstas pēc mugurkaula operācijas un nevar pildīt savus pienākumus. Viņa arī līdz šim neprognozēja, kad varētu atgriezties darbā.

Iepriekš premjerministre pavēstīja, ka jūlija sākumā varētu būt sagaidāmi iespējamie risinājumi jautājumā par veselības nozares vadību. Viņa jūlija pirmajā nedēļā esot iecerējusi tikties ar Circeni, lai runātu par turpmāko rīcību un risinājumiem. “Skaidrs, ka veselības nozarei ministrs ir vajadzīgs,” teica Straujuma.

Arī partijas “Vienotība” līdere Solvita Āboltiņa (Vienotība) iepriekš sacīja, ka “Vienotības” valde tuvākajā laikā, visticamāk, lems par turpmākajiem soļiem saistībā ar šo jautājumu, gan domājot par premjeri, gan par sabiedrībai svarīgo veselības nozari. Āboltiņa arī norādīja, ka piekrīt Valsts prezidenta pozīcijai – nav normāli, ja premjeram ilgstoši jāpilda arī kāda ministra pienākumi.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (11)

peerku 07.07.2014. 18.59

Circenes k-dze, man arī ir pārliecība, ka Jūs vienmēr esat strādājusi saskaņā ar principiem un centusies modernizēt Latvijas veselības aprūpes sistēmu, un Jūsu darbs bija vairāk visas sabiedrības un mazāk nozares pārstāvju interesēs. Tāpēc jau Jūs noēda šauro interešu lobijs. Žēl (drīzāk nožēlojami), ka Jūsu partijas premjerministre Jūs neatbalstīja.

Lai Jums laba veselība!

+9
-1
Atbildēt

2

    Ludmila > peerku 07.07.2014. 20.29

    DD1

    Jūsu darbs bija vairāk visas sabiedrības un mazāk nozares pārstāvju interesēs.

    Arī nesaprotu ,kas bij sabiedrības intresēs … ar piemēriem .

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    garausiitis > peerku 08.07.2014. 08.51

    DD1 – Circene atnāca ar ideju par veselības aprūpes sasaisti ar nodokļu nomaksu un tas principā bija viņas vienīgais “jājamzirdziņš” ko viņa cītīgi stūma cauri… Par pārējo devumu man trūkst info , iespējams tāda vairs nav.

    Tad kad sākās veselības problēmas tas bija Circenei goda jautājums atteikties no amata , jo pati tak ārste un zināja cik nopietna kaite viņai ir un kā tas ietekmēs darba spējas.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

Inese 07.07.2014. 12.03

Niecības tomēr noēda Circenes k-dzi.

+6
-2
Atbildēt

2

    Ludmila > Inese 07.07.2014. 20.27

    DD1

    ka kārtējo reizi reformas tika apturētas, bet tikai ne ministres dēļ.

    …..

    Reformas ?? Vai lūdzu varētu kādu piemēru ?

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    peerku > Inese 07.07.2014. 19.00

    Es Jums pieliku +, jo piekrītu, ka kārtējo reizi reformas tika apturētas, bet tikai ne ministres dēļ.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

Malda 08.07.2014. 01.22

Viena RSU žurka prom, cita vietā. Jēga vispār to tādas nomaiņas?

Nezinātājiem varu pačukstēt ka RSU rektors ir labos draugos ar dažādiem labiem bijušajiem komjaunatnes funcionāriem, arī tiem kas sēž V-pilī. Tie tad arī bīda šeptes veselības aprūpē sev vajadzīgā virzienā, protams ne jau pa velti un lai tikai palīdzētu tautai. :)

+3
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu