Baumanes filma “Akmeņi manās kabatās” piedzīvo pasaules pirmizrādi Karlovi Varos • IR.lv

Baumanes filma “Akmeņi manās kabatās” piedzīvo pasaules pirmizrādi Karlovi Varos

43
Signe Baumane Karlovi Varos. Publicitātes foto

Filmas Latvijas pirmizrāde notiks 21.augustā

Prestižajā Karlovi Vari festivālā (Čehija) 7. jūlija vakarā notika režisores un animatores Signes Baumanes ilgi gaidītās filmas “Akmeņi manās kabatās” pasaules pirmizrāde – unikāls gadījums šā festivāla garajā vēsturē, jo pirmo reizi galvenajā konkursa skatē tiek izrādīta pilnmetrāžas animācijas filma.

Uz filmas pirmizrādi un tikšanos ar režisori bija ieradušies vairāk nekā 1300 skatītāju, tai skaitā arī Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma un Latvijas vēstnieks Čehijas Republikā Alberts Sarkanis.

Režisore pirms filmas pirmizrādes sveica skatītājus un meta zālē septiņus pajēmašē akmeņus, solot tiem, kuri tos noķers, 27 laimes gadus. Filma, kas Karlovi Varu starptautiskajā festivālā pārstāv gan ASV, gan Latviju, kopumā šeit tiks izrādīta četras reizes – zālēs, kuru kopējā ietilpība ir apmēram 5000 skatītāju.

Režisore, scenāriste un māksliniece Signe Baumane kopš 1995.gada dzīvo Ņujorkā, viņas veidotās animācijas īsfilmas demonstrētas vairāk nekā 200 festivālos visā pasaulē. “Akmeņi manās kabatās” ir autores pirmā pilnmetrāžas filma, ļoti personīgs un gandrīz autobiogrāfisks vēstījums par Latvijas vēstures līkločiem, autores dzimtas sieviešu likteņiem un depresiju.

Signe Baumane radījusi neparasti tēlainu, pārsteidzoši ekspresīvu un dziļu pasauli, kurā sastopas gan metaforiski tēli, gan viņas ģimenes locekļi. Filmas skaudrais un tomēr humora pilnais stāsts vēsta par piecu ģimenes sieviešu dzīvēm – vecmāmiņu Annu, māsīcām Mirandu, Lindu un Irbi, kā arī par Signi pašu.

Filmas personīgais stāsts ir viens no iemesliem, kādēļ režisore nolēmusi pati ierunāt aizkadra tekstu kā angļu, tā latviešu valodās, kaut tas nebūt nav bijis viegli. “Mana balss ir tiešāka, nelīdzenāka, raupjāka. Un es principā neesmu tāds cilvēks, kuram patiktu raudāt un žēloties, un es arī netaisu filmas, lai citi raudātu un žēlotos. Es taisu filmas, lai izklaidētu un savā ziņā provocētu, liktu cilvēkiem domāt. Rezultātā filma nav raudulīga, bet drīzāk ņipra un apveltīta ar sarkasmu un ironiju,” par filmu stāsta pati režisore.

“Akmeņi manās kabatās” tapis kā neatkarīgs projekts, kuram līdzekļi tika vākti arī interneta vietnē “Kickstarter”, piesaistot plašas starptautiskas sabiedrības ziedojumus. Kā stāsta režisore, arī no Latvijas savu naudu viņas projektā ieguldījuši apmēram 200 atbalstītāji. Savukārt filmu no Latvijas puses kopproducē Roberts Vinovskis, studija “Lokomotīve” un Nacionālais Kino centrs, kas ir atbalstījis filmas pabeigšanu ar 18 618 eiro.

Filmas Latvijas pirmizrāde notiks 21.augustā.

 

Komentāri (43)

Malda 08.07.2014. 22.24

Paldies, biedr Step, par reklāmu, labprāt noskatīšos.

+4
0
Atbildēt

0

Evita 15.07.2014. 12.25

Loti laba filma, autores teksts gan Latviesu gan Anglu valoda, super.

+2
0
Atbildēt

0

JānisLetiņš 30.07.2014. 00.06

Filma varbūt arī laba, bet ierunātā balss galīgi nepatika. Pārspīlēta, nedabiska. Cerams, ka latviski skanēs labāk.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu