Žurnālistu asociācija: sasniegts jauns mediju ierobežošanas līmenis • IR.lv

Žurnālistu asociācija: sasniegts jauns mediju ierobežošanas līmenis

21
NULL
Anda Rožukalne

Latvijas Žurnālistu asociācijas valde nosoda nesamērīgo vēršanos pret žurnālu ”Ir”

Latvijas Žurnālistu asociācijas valde asi nosoda nesamērīgo vēršanos pret mediju uzņēmumu, jo Rīgas Centra rajona tiesa ir apmierinājusi maksātnespējas administratora Māra Sprūda pieteikumu un nolēmusi apķīlāt žurnāla “Ir” izdevēja AS “Cits medijs” aktīvus. Šāds tiesas lēmums pieņemts, jo M.Sprūds civiltiesiskā kārtībā ir vērsies pret ”Ir”, uzskatot, ka tā pētnieciskās publikācijas aizskar viņa godu un cieņu. Prasība tiesā pēc būtības vēl nav izskatīta.

Šis gadījums liecina, ka Latvijā sasniegts jauns mediju darbības ierobežošanas līmenis. Tā vairs nav Latvijā regulāri notiekošā atsevišķu žurnālistu iebiedēšana ar policiju un tiesu, strīds par vienu publikāciju vai faktu kādā rakstā, bet vēršanās pret uzņēmumu, cenšanās iznīcināt mediju firmu jau tāpat ļoti sarežģītajos mediju darbības apstākļos.

Zīmīgi, ka maksātnespējas adminstrators vēršas tieši pret analītisku un pētniecisku izdevumu, kas cenšas runāt par daudz nopietnākiem jautājumiem nekā daudzi citi mediji, atklājot ļoti nozīmīgas problēmas valsts tiesiskajā sistēmā.

Līdz šim prasītājs nav publiski skaidrojis savu pozīciju saistībā ar “Ir” publikācijās minēto un informējis, kā “Ir” saturs aizskar godu un cieņu. Žurnāla pētnieciskajos rakstos atklātās problēmas nav atspēkotas vai detalizēti analizētas, norādot uz žurnālistu kļūdām, neprofesionālismu vai vēlmi aizskart kādu personu. Prasītājs izvēlējies runāt tikai naudas valodā, kādu acīmredzot uzskata par iedarbīgāko, pieprasot apķīlāt uzņēmuma “Cits medijs” aktīvus, pirms tiesa izskatījusi prasību pēc būtības. Šāda rīcība nesamērīgi ierobežos “Ir” darbību, vienlaikus tā atstās negatīvu iespaidu uz visu profesionālo vidi, veicinot pašcenzūru un liekot žurnālistiem izvairīties no sarežģītu problēmu izpētes.

Šāda tiesas lēmuma iespējamība parāda arī Latvijas tiesu sistēmas vājumu un ietekmējamību, kas ir izdevīga valsts politiskajai un ekonomiskajai elitei, pie kuras netieši pieder arī M.Sprūds. Šis gadījums vēlreiz apstiprina jau ilgstoši zemos Latvijas rādītājus preses brīvības jomā. Mediju uzņēmuma aktīvu apķīlāšana liek vēl skaidrāk ieraudzīt uztraucošu tendenci Latvijā – preses brīvība tiek apkarota, liekot lietā arvien izmalcinātākus paņēmienus.

Anda Rožukalne, Latvijas Žurnālistu asociācijas valdes priekšsēdētāja, paziņojumu par žurnāla “Ir” izdevēja AS “Cits medijs” aktīvu apķīlāšanu izplatījusi organizācijas valdes vārdā.

Komentāri (21)

Ieva 31.07.2014. 15.22

Nu tas ir vēl viens pierādījums tiesu varas impotencei Latvijā. Ja Balvos policisti var noslepkavot cilvēku, un par to nekas nav, ja malumednieka Caunes video redzamo bisi var uzdot par sprunguli, ja Rīgas domē 20% nodeva ir kļuvusi par visu akceptētu un zināmu lietu, ja zagli nevar nomest no amata- ko vēl runāt par tādiem “sīkumiem” kā mantas apķīlāšana.

Var jau te turpināt rosīties ap pielaidi valsts noslēpumam, bet varētu arī nozari sakārtot.

Ierēdņi rosās, ir aizņemti, nāk uz darbu. Tik juridiskā aizsardzība samazinās…

Samazināsim ministriem algas vēl. Jo pensionārs taču knapi par dzīvokli var samaksāt, a viņiem tā vairāki tūkstoši, un tāpat kārtības nekādas. Un nedabūsim ministrus ne tikai līdz vēlēšanām, bet vispār… Toties visi būs vienādi…

+19
0
Atbildēt

1

    Signija Aizpuriete > Ieva 31.07.2014. 17.42

    ——-

    Vēl viens apliecinājums sociologa A.Zinovjeva 1999.g. teiktajam intervijā Berlīnē par esošās sistēmas neizbēgamo evolucionēšanu totalitārās demokrātijas virzienā:

    “Сегодня мы являемся свидетелями установления демократического тоталитаризма, или, если хотите, тоталитарной демократии.

    ВОПРОС. Не звучит ли все это несколько абсурдно?

    ОТВЕТ. Ничуть. Для демократии нужен плюрализм, а плюрализм предполагает наличие по крайней мере двух более-менее равных сил, которые борются между собой и вместе с тем влияют друг на друга.”

    Берлинское интервью А. Зиновьева

    http://www.philosophy.co.ua/?p=277

    0
    -3
    Atbildēt

    0

ligakalnina 31.07.2014. 16.12

Kāda visa “elite”, tāda tiesu sistēma, un tāda valsts.

Visi dzīvo korupcijas un liekulības mēslos, bet, apmierināti, un visvairāk baidās no pārmaiņām, lai notiktu kādas pārmaiņas, jābūt kritikai un informācijai, un to dod brīvā prese, tātad, brīvā un kritiskā prese jāiznīcina iedīglī, par to mūsu “politiskā elite” vienādās domās, jo tā traucē “bīdīt lietas”, atklaj korupciju, utt.

KNAB, faktiski, likvidēts, prokuratūra ir anekdotiska, tagad tiek vajāts viens no nedaudzajiem normāliem un kritiskiem izdevumiem, varu derēt, klusībā priecājās visi, sākot ar blēžiem no MNA un Lemberguu, beidzot ar politiķiem un nopirktiem žurnalistiem, policiju, prokuratūru, utt., kādiem tur politiķu rituāliem vārdiem pievērst uzmanību nav nozīmes.

+17
-5
Atbildēt

0

Uldis Šneiders 31.07.2014. 15.36

Lieliska tēma rītdienas LR1 “Krustpunktā”.

+8
0
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu