Veikalu tīkli turpināšot tirgot Latvijā audzētos dārzeņus un augļus • IR.lv

Veikalu tīkli turpināšot tirgot Latvijā audzētos dārzeņus un augļus

25
Foto: Gints Ivuškāns, F64

Poļi Krievijas tirgus vietā cer uz Ķīnu un Apvienotajiem Arābu Emirātiem

Latvijas lielākie veikalu tīkli apliecinājuši gatavību turpināt tirgot Latvijā audzētos dārzeņus un augļus, savukārt Pārtikas un veterinārais dienests turpmāk pastiprinās kontroli importētās produkcijas kvalitātei. Tā pēc šodienas tikšanās ar Latvijas dārzeņu un augļu audzētāju organizācijām un lielo veikalu tīklu vadītājiem norādījis zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS), vēsta nozare.lv.

Viņš atzina, ka kopš ziņas par paredzamo aizliegumu ievest Krievijā Polijā audzētos dārzeņus un augļus Latvijas dārzeņu audzētājiem ir bažas, ka veikalos varētu pieaugt Polijā audzēto lētāko dārzeņu un augļu īpatsvars, kas vietējos audzētājus nostādītu nevienlīdzīgā situācijā. “Lielo tirdzniecības tīklu vadība apliecināja – neraugoties uz iespējamo cenu starpību, vietējo pārtikas ražotāju produkcija no veikalu plauktiem nepazudīs un pircējiem tiks atstāta iespēja izvēlēties starp Latvijas produktiem, kas varētu būt nedaudz dārgāki, un importēto, iespējami lētāko produkciju,” sacīja Dūklavs.

Vienlaikus Pārtikas un veterinārais dienests raudzīsies, lai importētā produkcija atbilstu visām pārtikas drošuma un kvalitātes prasībām. Dūklavs aicināja tirgotājus sadarboties ne tikai ar Latvijas lielajiem dārzeņu ražotājiem, bet arī mazajiem, izvēloties to produkciju veikaliem reģionos. Savukārt lielo veikalu ķēžu pārstāvji uzsvēruši, ka tirgotājiem ir ļoti svarīga sekmīga sadarbība ar vietējiem dārzeņu un augļu audzētājiem, jo Latvijas patērētājiem par mūsu valstī ražoto pārtikas produkciju ir liela interese un pēdējā gada laikā tā ir īpaši palielinājusies.

Arī dārzeņu un augļu ražotāju organizācijas šās dienas sanāksmes rezultātu atzina par pozitīvu, jo lielveikalu tīkli apliecinājuši vēlmi turpināt tirgot Latvijā ražoto produkciju. Latvijas ražotāji spēj konkurēt ikdienas tirgus apstākļos gan savstarpēji, gan ar citu Eiropas valstu ražotājiem, taču, ja pēkšņi kādu iemeslu dēļ Latvijā nonāk citur pasaulē ražota prece par dempinga cenām, konkurēt ar to ir ļoti grūti.

Reaģējot uz Krievijas noteikto Polijas augļu un dārzeņu importa aizliegumu, poļu lauksaimnieki cer uz Eiropas Savienības atbalstu savas produkcijas reklamēšanai Ķīnā un Apvienotajos Arābu Emirātos, vēsta “Tvn24bis.pl”, ziņo aģentūra LETA. Varšava ir pārliecināta, ka šis Maskavas lēmums domāts kā sods par ES sankcijām pret Krieviju. Poļi neslēpj, ka tas ir sāpīgs trieciens, jo bloķēs viņiem visu Austrumu tirgu.

Eiropas Komisija jau pavasarī apsolījusi Polijai piecus miljonus eiro, lai tā šoruden varētu popularizēt savus ābolus Dubaijā un Pekinā, tomēr būs vajadzīgs vismaz pusgads, lai iekļūtu šajos tirgos. Lai gan šīs valstis ļoti interesē iespējas ievest augļus no Polijas, tomēr procedūras ir garas un prasības pret importētājiem – visai stingras, piemēram, Ķīnā pat stingrākas nekā Krievijā, pastāstījusi Polijas augļu un dārzeņu piegādātāju asociācijas vadītāja Jolanta Kazimerska.

Krievijas skaidrojumu, ka tā no Polijas augļiem un dārzeņiem atsakās sanitāro normu pārkāpumu dēļ, poļi uzskata par smieklīgu aizbildinājumu, jo šīs normas neievērojot nedz paši krievi, nedz baltkrievi. Ieguvēja no šā aizlieguma varētu būt, piemēram, Beļģija, kas arī eksportē uz Krieviju augļus.

Polija savu lauksaimniecības produkciju eksportē uz Krieviju milzīgos apjomos – 2013.gadā tie naudas izteiksmē sasniedza 1,25 miljardus eiro jeb 6,3% no visa Polijas eksporta kopapjoma. Visvairāk krievi iecienījuši poļu ābolus, bumbierus un cidonijas.

Komentāri (25)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu