Valdība konfidenciāli vienojusies par bankas "Citadele" pārdošanu • IR.lv

Valdība konfidenciāli vienojusies par bankas “Citadele” pārdošanu

23
Foto: Vladislavs Proškins, F64

LTV: ministri veidos ekskluzīvu izņēmumu vienam pretendentam – ASV fondam

Valdības ministri šonedēļ konfidenciāli vienojušies radīt ekskluzīvu izņēmumu vienam pretendentam saistībā ar bankas “Citadele” pārdošanu, liecina Latvijas Televīzijas raidījuma “Panorāma” rīcībā esošā neoficiālā informācija. Ministru vienošanās notikusi otrdien, uzreiz pēc valdības sēdes, vēsta nozare.lv.

Sanāksmē, no kuras izraidīti ministri, kuriem nav pielaides valsts noslēpumam, pieņemts lēmums radīt izņēmumu un dot iespējas mēneša laikā ASV fondam “Ripplewood Holdings” izvērtēt iespējas iegādāties “Citadeli” par 113 miljoniem eiro. Tā ir mazākā summa, kāda nepieciešama, lai valsts neciestu zaudējumus.

Ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP) atzina, ka šonedēļ valdība slēgtajā sēdē tiešām lēmusi par “Citadeles” pārdošanu. Taču ministrs atteicās komentēt, kas sēdē tika izlemts. Raidījumam neoficiāli zināms, ka lielāko summu no iepriekš iesniegtajiem pretendentiem – 105 miljonus eiro par bankas iegādi bija solījis Krievijas uzņēmējs, “Latvijas balzama” lielākā līdzīpašnieka māteskompānijas “S.P.I. Group” lielākais akcionārs Jurijs Šeflers.

Kā ziņots, pērnvasar valdība nolēma atsākt investoru piesaistes procesu bankai “Citadele”. Darījuma finanšu konsultants investīciju banka “Societe Generale” uzrunāja gandrīz 100 investorus, kas varētu kļūt par bankas “Citadele” stratēģiskajiem ieguldītājiem. Vairāki investori iesniedza nesaistošos piedāvājumus. Gala lēmumu par investoru piesaisti valdība plāno pieņemt šovasar.

Banka “Citadele” šī gada pirmajā ceturksnī strādāja ar 5,7 miljonu eiro peļņu pēc uzkrājumiem un nodokļu nomaksas. “Citadeles” grupa strādāja ar 5,9 miljonu eiro peļņu. “Citadeles” grupas kredītportfelis šogad pirmajā ceturksnī pieauga par 16,5 miljoniem eiro un sasniedza 1,07 miljardus eiro, bet bankas – par 13,3 miljoniem eiro, sasniedzot 938 miljonus eiro.

2013.gadu banka “Citadele” noslēdza ar 15,2 miljonu eiro peļņu, savukārt “Citadeles” grupa pērn nopelnīja 13,7 miljonus eiro.

Komentāri (23)

Kristīne 01.08.2014. 09.04

Nav, protams, skaidrs, kas ir pamatā minētajai 13M peļņai pagājušogad un 5,6M peļņai šogad 1. ceturksnī (t. i., mav skaidrs vai to var uzskatīt par pietiekami stabilu), tomēr pat neviena cita nesolītie 130 megajurīši nebūt neizskatās baigi daudz.

PS. Ko šajā kontekstā nozīmē “kredītportfelis”? Ja banka ir izsniegusi 1 gigajurīti kredītos, tad tai tomēr vajadzētu maksāt ~ to pašu gigjurīti, ja vien tā nav parādā. Ja ir – arī to būtu vērts minēt tekstā, citādi ir pieejama vien fragmentāra informācija, no kuras maz jēgas.

+4
-2
Atbildēt

1

    janis17 > Kristīne 01.08.2014. 10.20

    Tieši tā!

    Protams, ka bankai ir arī paradi, tā ir aizņēmusies naudu.

    Brīnos, kāpēc to nevar pārveidot par atklātu AS, rīkot izsoli, nosakot, ka var piedalīties tādas un tādas bankas, bet tādas un tādas nevar.

    Citādi izskatās, ka atlasa skata pēc kaut kādus dažus pretendentus, kas īsti nemaz negrib to banku pirkt, lai pec tam piedāvātu kādam par pusveti…

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

Ojārs 01.08.2014. 23.33

Tagad skaidrs, kāpēc Vienotībniekiem bija jāizrēķinās ar Baibu Broku.

+2
-1
Atbildēt

0

Ieva Priedenfelde 02.08.2014. 08.52

Brokai un Naudiņam nedeva pielaidi, lai NA nezinātu valsts nozagšanas detaļas.

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu