Latvijas Dabas muzejā apskatāma izstāde "Dienlilijas 2014" • IR.lv

Latvijas Dabas muzejā apskatāma izstāde “Dienlilijas 2014”

27
Dienlilijas. Foto Lita Krone. LETA

Četru dienu laikā tiks eksponētas līdz pat 400 dažādas šķirnes

Latvijas Dabas muzejā no šodienas, 31.jūlija līdz 3.augustam izstādē “Dienlilijas 2014” būs apskatāmas simtiem dienziežu, kas tiek dēvētas par perfektām daudzgadīgajām puķēm, jo spēj paciest sausumu, augt dažādās vidēs, kā arī neprasa īpašu aprūpi, raksta aģentūra LETA.

Izstādē katru dienu būs aplūkojamas līdz pat 200 dažādas dienlilijas (Hemerocallis), bet kopumā četru dienu laikā apmeklētāju vērtējumam tiks eksponētas līdz pat 400 dažādas šķirnes. Dienliliju izstāde ir īpaša ar to, ka ziedi vāzēs tiek nomainīti katru dienu. 

Dienlilijas jeb viendienītes uzplaukst rīta agrumā, bet vakarā – novīst. Krāšņā skaistuma īslaicīgums gan esot tikai šķietams, jo dārzā dienliliju vienā cerā var uzziedēt līdz pat vairākiem simtiem ziedu, katru dienu atverot arvien jaunus ziedpumpurus, un tā līdz pat astoņām nedēļām. Dienziedes ir viegli kopjamas, jo to kuplās lapas pasargā augu no uzmācīgajām nezālēm, augsnes izkalšanas vai pārmērīga mitruma, tāpēc nereti tās sauc arī par slinko vai aizņemto cilvēku ziediem. 

Šo augu selekcija sākta tikai 20.gadsimta 30.gados. Mūsdienās skaistziedes kļuvušas populāras visā pasaulē, ir izveidots vairāk nekā 60 000 šķirņu. Izstādē apmeklētāji varēs skatīt skaistos ziedus, uzzināt par selekcijas jaunumiem, konsultēties ar ekspertiem un iegādāties stādus. 

Izstādes atklāšana notiks ceturtdien plkst.14. Vairāk informācijas muzeja mājas lapā

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu