Lindermans: Latvijas brīvprātīgie devušies palīdzēt separātistiem • IR.lv

Lindermans: Latvijas brīvprātīgie devušies palīdzēt separātistiem

27
Vladimirs Lindermans. Foto: Nora Krevneva, F64

Kozlovskis noliedz nopietnu palīdzību; Ukrainā vēsta par simtiem krievu algotņu

Grupa brīvprātīgo no Latvijas devusies uz Ukrainas Austrumiem, lai iestātos pašpasludinātās Doņeckas Tautas republikas cīnītāju rindās, atsaucoties uz partijas “Par Dzimto valodu” līdera Vladimira Lindermana teikto, vēsta “Ria Novosti”, ziņo aģentūra LETA. ”Grupa brīvprātīgo devusies uz Doņecku. Tā nav liela. Sīkumus pagaidām atklāt nevaru,” teicis Lindermans.

Ukrainā no Krievijas ik dienu ierodas aptuveni simts algotņu, taču reizēm to skaits sasniedz pat tūkstoti, televīzijas kanāla “TRK Ukraina” tiešajā ēterā otrdienas vakarā paziņojis iekšlietu ministra padomnieks Antons Geraščenko, vēsta LETA-NBN. Algotņi tiekot vervēti visā Krievijas teritorijā, un tos motivē gan nauda, gan ideoloģiski apsvērumi, norādīja Geraščenko.

Latvijas iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP/V) šodien intervijā LTV1 sacīja – pašlaik nav pamata bažām, ka no Latvijas aktīvi plūstu palīdzība Ukrainas teroristiem. “Vai varam teikt, ka mūsu cilvēki aktīvi atbalsta separātistus – pagaidām nē,” sacīja politiķis un uzsvēra, ka Latvijas drošības struktūrām ir jāsaglabā uzraudzība pār procesiem un norisēm šajā jomā. Aktīvākie atbalsta paudēji prokrieviskajiem algotņiem Ukrainā esot atsevišķas personas, kas saistītas ar “Nepilsoņu kongresa” aktivitātēm.

Komentējot Lindermana vēstīto, Kozlovskis uzsvēra, ka tas vēl ir jautājums, vai tiešām kāds ir devies karot, vai arī tā ir tikai tukša retorika. Šī iemesla dēļ Drošības policijai dots uzdevums pārbaudīt informācijas patiesumu, noskaidrot iespējamās personas, kas varētu būt devušās uz Ukrainu, noskaidrot viņu pilsonību un attiecīgi lemt par tālākām sekām.

Kozlovskis pastāstīja, ka Iekšlietu ministrija tuvākajā laikā rosinās izmaiņas likumos, lai noteiktu kriminālatbildību ne vien par iesaistīšanos militārās grupās, kas atzītas par teroristiskām, bet arī par piedalīšanos šādu grupu apmācībās. Ukrainā notiekošo gribētu dēvēt par terorismu, piebilda ministrs. Saistībā ar Ukrainas konfliktu un citām izmaiņām starptautiskajā drošības sistēmā regulāri tiek papildināts Latvijā nevēlamo personu “melnais saraksts”, stāstīja politiķis. Šajā jautājumā aktivizējusies sadarbība ar Latvijas kaimiņvalstīm.

Pašlaik aktualitāte ir iekļaut šajos sarakstos personas, kas saistītas ar Krievijas “maigās varas” izplatīšanu – tās ir personas, kas “velk” uz politisko darbību, bet īsti nav politiķi, atzīmēja Kozlovskis. Latvijas drošības sargi pamatā vērtē šo personu attieksmi pret mūsu valsti, nevis retoriku par Ukrainas un Krievijas militāro konfliktu.

Kozlovskis uzsvēra, ka iekšlietu ministra lēmumu par iekļaušanu “melnajā sarakstā” atšķirībā no ārlietu ministra lēmuma var pārsūdzēt, tāpēc pirms šādu lēmumu pieņemšanas notiek ļoti rūpīga analīze, lai neļautu Latvijā nevēlamajām personām vērsties pret mūsu valsti tiesā.

Jau ziņots, ka Krievijas diversanti, algotņi un vietējo separātistu kaujinieki aprīļa vidū Ukrainas austrumos sāka sagrābt valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus, piemēram, lidlaukus, bet uz ceļiem izveidoja kontrolposteņus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes izvērsušas pretterorisma operāciju. 5.jūlijā separātistu bandas tika padzītas no diviem nozīmīgiem Donbasa centriem – Slovjanskas un Kramatorskas. Kaujinieki tagad savus spēkus koncentrē Doņeckā un Luhanskā.

Austrumukrainā virs Maskavas atbalstīto bruņoto bandu kontrolētās teritorijas 17.jūlijā tika notriekta lidsabiedrības “Malaysia Airlines” pasažieru lidmašīna ar 298 cilvēkiem. Lidmašīna atradās ceļā no Amsterdamas uz Kualalumpuru. Lidmašīnu notriekusi raķete, kuru no zenītraķešu iekārtas “Buk” izšāvušas krievu algotņu bandas sadarbībā ar Krievijas armiju. Kijeva un Rietumi Austrumukrainas destabilizācijā vaino Krieviju, kas robežu ļauj šķērsot krievu algotņiem un apgādā viņus ar ieročiem, arī ar smago bruņojumu.

Komentāri (27)

Kristīne 30.07.2014. 12.35

Derētu tos LNR un DNR godīgi atzīt par teroristiskiem grupējumiem un, ja šamie mājās netiek atvesti kā krava, bet atbrauc, salikt čokā.

+14
0
Atbildēt

7

    Kristīne > Kristīne 30.07.2014. 19.43

    Kas to zina?

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Kristīne > Kristīne 30.07.2014. 14.12

    “Kāpēc jāved?”

    ==

    Parakt. Neļaut man liekas pārlieku necilvēcīgi.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    janis17 > Kristīne 30.07.2014. 23.13

    kristaps_freimanis Kas to zina?

    __________________________

    Man liekas, ka tas pat kaķim skaidrs, ka viņu dzimtene stiepjās līdz samih do okrain…

    Tad jau gabals tur vai šur nav svarīgi – īpaši ja mirst par citu valsti…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Nebūtu brīnums, ja viņus savējie, atkāpjoties, pa ceļam mežā apraktu, iemestu dīķī vai atstātu klaiņojosiem suņiem satīrīšanai.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    janis17 > Kristīne 30.07.2014. 19.10

    Tu tiešām domā, ka te ir viņiem mājas????? Dzimtene?????

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    esmeralda_se > Kristīne 30.07.2014. 13.21

    Manuprāt, iesaistīšanās ārzemju bruņotos formējumos ir kaut kādā mērā sodāma arī tad, ja tie nav atzīti par teroristiskām organizācijām, bet ir tikai “nelikumīgi”.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

    janis17 > Kristīne 30.07.2014. 13.20

    ja šamie mājās netiek atvesti kā krava

    ____________________________

    “Mājās”, Tu domā šeit, Latvijā?????????????????

    Kāpēc jāved?

    +10
    0
    Atbildēt

    0

mjantons 30.07.2014. 12.48

Savāda intervija, bet iesaku uzmanīgi izlasīt. Ja nav zināms iepriekšēja Nevzorova publiska darbība, pavaicājiet to Google. Latvijas teritorijā mītošiem moskaļiem derētu iepazīties sevišķi uzmanīgi!

http://news.liga.net/interview/politics/2712999-nevzorov_klinicheskoe_chernosotennoe_lobbi_ochen_znachimo_v_kremle.htm

+12
0
Atbildēt

4

    janis17 > mjantons 30.07.2014. 19.12

    krievijā ir dučiem imperiālisma paveidu

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    Andris > mjantons 30.07.2014. 17.02

    Es vēl atceros 90. gada Nevzorovu. Tolaik viņš teica, ka latviešu alfavītam drīz būs reforma un tas sāksies ar burtu “Č”, par godu Česlavam Mlinnikam (viens no bandītiem no Rīgas omona).

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    Pret Ņevzorova teikto, zinot viņa kādreizējo attieksmi pret tautām, kuras cenšas atrauties no impērijas, atļaušos izturēties ar nelielu skepsi. Lai gan jāatzīst, ka intervija ir reti sakarīga. Varbūt uz vecumdienām būs kļuvis prātīgāks. Atmodas laikā ar viņu notika brīnumu lietas. Pirms Latvijas valsts deklarēja neatkarību, viņš bija Latvijas pusē, taču ap 1990-92. gadu pēkšņi kļuva galīgi impērisks. Var jau būt, ka viņam lika tādam būt, čeka toreiz bija daudz spēcīgāka.

    – krievijā ir dučiem imperiālisma paveidu

    Imperiālisms vienmēr ir viens un tas pats. Tikai maskas atšķiras.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    Edzs > mjantons 30.07.2014. 15.09

    paldies. ļoti interesanti.

    A. Nevzorovs:

    _”…лежала окровавленная Украина без чувств, а из сумочки у нее торчал Крым. Россия его забрала. Это называется мародерство. Основная проблема любого мародерства в том, что обмародеренные люди рано или поздно приходят за своим добром…”_

    http://news.liga.net/interview/politics/2712999-nevzorov_klinicheskoe_chernosotennoe_lobbi_ochen_znachimo_v_kremle.htm

    +8
    0
    Atbildēt

    0

Þanis Bezmers 30.07.2014. 18.06

“Grupa brīvprātīgo devusies uz Doņecku. Tā nav liela. Sīkumus pagaidām atklāt nevaru,” teicis Lindermans.

Sīkumi jau labi zināmi, sagaida lielisks serviss, tieši priekš nelielas grupas.

http://i3.apollo.lv/img_thumbs/23_9b8f1/201406/905/554677.jpg

+10
0
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu