Lietusgāzes izskalojušas ceļu starp Siguldu un Turaidu • IR.lv

Lietusgāzes izskalojušas ceļu starp Siguldu un Turaidu

2
Foto: tvnet.lv

Ceļam jālabo nomale un asfalta segums; braucējiem jābūt piesardzīgiem

Vakardienas spēcīgās lietusgāzes ir izveidojušas ievērojamus izskalojumus uz ceļa no Siguldas centra līdz Turaidai – tur vairākos posmos ir izskalota ceļa nomale, bet vienā posmā izskalojumi ir skāruši arī asfalta segumu, vēsta aģentūra LETA. Portālos tvnet.lv un Delfi.lv, kā arī sociālajos tīklos ievietotajās fotogrāfijās redzams, ka Siguldā ceļam pie tilta pār Gauju pāri plūst liels daudzums ūdens un vienā malā ir izveidojies izskalojums.

Siguldas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Diāna Kondratenko apstiprināja, ka ceļš stiprajā lietū ir izskalots, taču izbraucams, bet autovadītājiem ir jābūt piesardzīgiem. Kā informēja ceļu apsaimniekotājs uzņēmums «Latvijas valsts ceļi», bojātās brauktuves malas ir norobežotas. No šodienas negaisa sapostītajā ceļa posmā notiks remontdarbi, kuru dēļ var tikt ierobežota satiksme. Darbu laikā brauktuve tiks sašaurināta un uz ceļa darbosies satiksmes regulētājs. Darbus veiks VAS «Latvijas autoceļu uzturētājs».

Vakar pērkona lietusgāžu laikā Siguldas apkaimē fiksēts vislielākais nokrišņu daudzums – tur nolijuši kopumā 122,8 milimetri, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija. Šāds nokrišņu daudzums sešu stundu laikā ir ekstremāls. Tas ir vairāk nekā visa jūlija kopējo nokrišņu norma. Līdz ar šo nokrišņu daudzumu ir pārspēts līdz šim 12 stundu laikā fiksētais maksimālais nokrišņu daudzums Siguldā, kas bija 60,3 milimetri 12 stundu laikā, un tas bija 1966.gada 22.augustā.

Kā norāda meteorologi, šāds nokrišņu daudzums ir ekstremāla parādība ne tikai Siguldas novērojumu stacijā, bet arī visā Latvijā kopumā. Līdz šim lielākais nokrišņu daudzums, kas Latvijā fiksēti 12 stundu laikā vai mazākā laika periodā, ir 160,6 milimetri Ventspilī 1973.gada 9.jūlijā un 135,6 milimetri 1982.gada 14.jūlijā Bauskas novērojumu stacijā.

Kā skaidro eksperti, vienu milimetru biezs ūdens slānis rodas, vienam kilogramam jeb vienam litram ūdens izlīstot uz vienu kvadrātmetru lielas horizontālas virsmas ar nosacījumu, ka šis ūdens nenotek, neiesūcas zemē un neiztvaiko. Daugavgrīvā vakar nokrišņu daudzums bijis 41 milimetrs, Rīgā 15 milimetri, Kalnciemā 12 milimetri.

Negaisā Siguldā un Turaidā vakar daudzviet ir lūzuši koki, informē Siguldas novada pašvaldības dienesti. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieki ir atbrīvojuši brauktuves no nogāztajiem kokiem. Siguldas pašvaldība lietusgāžu radītos zaudējumu lēš vairākos desmitos tūkstošu eiro un plāno lūgt palīdzību no valdības.

Vakar vakarā pašvaldības policija slēdza satiksmi zem Nītaures ielas dzelzceļa pārvada, policija brīdināja par bīstamiem izskalojumiem uz autoceļa P8 un regulēja satiksmi uz Gaujas kalna posmā no Siguldas centra līdz Turaidai.

Savukārt Tukumā otrdienas vakarā lietus dēļ applūdušas vairākas ielas, iedzīvotāji ziņoja sociālajos tīklos. Engures apkaimē kritusi krusa, lielāko graudu diametrs sasniedza 2 cm, liecina aculiecinieku fotogrāfijas sociālajos tīklos. Dati no akciju sabiedrības «Sadales tīkls» liecina, ka negaiss dažviet valstī izraisījis elektroapgādes traucējumus.

Otrdien piedzīvotās vētras dēļ glābēju palīdzība Latvijā kopumā bijusi nepieciešama 40 reizes, informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD), vēsta Delfi.lv/BNS. Lielākoties glābēju palīdzība bijusi nepieciešama, lai aizvāktu kokus, kas bija sakrituši uz ceļu braucamās daļas, apgrūtinot satiksmi. Bieži nācies no koku zariem atbrīvot elektrolīnijas – šis darbs veikts kopā ar «Latvenergo» speciālistiem.

Inčukalnā koks uzkritis kādai dzīvojamai mājai. Reģistrēts gadījums, kad koks uzgāzies automašīnai. Cilvēki vētrā nav cietuši.

Komentāri (2)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu