Trešdien Esplanādē izrādīs Rolanda Kalniņa filmu "Četri balti krekli" • IR.lv

Trešdien Esplanādē izrādīs Rolanda Kalniņa filmu “Četri balti krekli”

36
Kadrs no filmas "Četri balti krekli". Foto no Kino muzeja krājuma

Filma tapusi 60.gadu beigās, divdesmit gadus Padomju Savienībā to nedrīkstēja izrādīt

Trešdien, 30. jūlijā plkst. 22.30 kultūras vasarnīcā “Esplanāde 2014” turpinās pasākumu cikls “Latvijas filmu vakari”, ko organizē Nacionālais kino centrs. Šoreiz skatītājiem tiks piedāvāta Rolanda Kalniņa filma “Četri balti krekli” (1967).

Filma stāsta par jauna dziesmu autora Cēzara Kalniņa un cenzējošās sistēmas saduri. Šodienas acīm skatoties, gana anekdotiskajā, pat absurdajā, taču tolaik dramatiskajā stāstā par to, kā pusmūža kultūras darbiniecei Anitai Sondorei (aktrise Dina Kuple) šķiet piedauzīgas vairākas Cēzara Kalniņa (Uldis Pūcītis) dziesmas, viņas iedarbinātā sabiedriskā nosodījuma un atbildīgo iestāžu represiju mehānisma graujošajā spēlē atspoguļojas dzēlīga filmas autoru ironija, kas precīzi ilustrē tā laika kultūras dzīves ideoloģisko uzraudzību. 

“Četri balti krekli” ir pirmā filma latviešu kinovēsturē, kas par patstāvīgu un līdzvērtīgu spēlētāju uzskata filmas mūziku. Pēc filmas pabeigšanas to atzinīgi novērtēja Rīgas Kinostudijā. Taču sarežģījumi radās, filmu iesniedzot PSRS Valsts Kinematogrāfijas komitejā. Rolanda Kalniņa radītais mākslas cenzēšanas sistēmas uzšķērdums izrādījās pārāk trāpīgs, tātad – nepiedodams. Filmu aizliedza publiskai izrādīšanai, nolika uz plaukta. Pirmo reizi to izrādīja skatītājiem 1986. gadā, kad Imanta Kalniņa filmai komponētās dziesmas jau sen bija ieguvušas kulta statusu.

Latvijas filmu vakari Esplanādē turpināsies: nākamtrešdien, 6. augustā, tiks izrādīta programma “Rīgas kino” – dokumentālās filmas par Rīgu, t.sk. projekta Rīgas kino ietvaros tapušās skolēnu filmas.

Latvijas filmu vakari notiek ar nodibinājuma Rīga 2014 atbalstu un ir viens no pasākumiem, kas iezīmē gatavošanos Rīgas Starptautiskajam kinofestivālam un Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonijai decembrī.

 

Komentāri (36)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu