ES apstiprina ekonomiskās sankcijas pret Krieviju; ASV palielina sankcijas • IR.lv

ES apstiprina ekonomiskās sankcijas pret Krieviju; ASV palielina sankcijas

29

Ierobežos banku piekļuvi finanšu tirgum, liegs pieeju bruņojumam, enerģētikas tehnoloģijām

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vēstnieki otrdien apstiprinājuši ekonomiskās sankcijas pret Krieviju, cerot apturēt Maskavas agresiju pret Ukrainu, vēsta diplomāti. Kā ziņo LETA-DPA, tā dēvētās trešās fāzes sankcijas būs vērstas pret Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Kāds diplomāts, kas vēlējās palikt anonīms, paudis, ka jaunās sankcijas būs “ļoti nozīmīgas” un ierobežos gan Krievijas banku piekļuvi finanšu tirgum, gan aizliegs bruņojuma, dubultā pielietojuma preču un enerģētikas tehnoloģiju eksportu uz Krieviju. Jau vēstīts, ka jau spēkā esošās otrās fāzes sankcijas aprobežojās ar individuāliem ceļošanas ierobežojumiem un līdzekļu iesaldēšanu konkrētām personām. Iepriekš daudz stingrākus ierobežojumus Krievijai noteikusi ASV, iekļaujot sankciju sarakstā enerģētikas, aizsardzības un finanšu uzņēmumus.

ES dalībvalstis vienojušās vērst sankcijas pret četriem Krievijas prezidenta Vladimira Putina biznesa partneriem, kā arī pret četriem uzņēmumiem, vēsta avoti ES. Paredzams, ka ceļošanas ierobežojumiem un līdzekļu iesaldēšanai pakļauto personu vārdi tiks paziņoti trešdien, publicējot tos ES oficiālajā izdevumā “Official Journal of the European Union”. Sagaidāms, ka jaunās sankcijas stāsies spēkā ceturtdien.

ASV prezidents Baraks Obama otrdien paziņoja, ka Savienotās Valstis pievienojas Eiropas Savienībai (ES) un izsludina papildus sankcijas pret Krievijas enerģētikas, ieroču rūpniecības un finanšu nozarēm. «Plašās sankcijas, par kurām mēs paziņojam šodien, turpinās kāpināt spiedienu uz Krieviju, tostarp uz [režīma] pietuvinātajiem un uzņēmumiem, kas atbalsta Krievijas nelikumīgās darbības Ukrainā,» norādīja Obama.

ASV Finanšu ministrija otrdien paziņoja, ka nolūkā piespiest Maskavu pārtraukt Ukrainas austrumos esošo krievu algotņu un to vietējo līdzskrējēju bruņoto bandu atbalstīšanu, Vašingtona vērsusi sankcijas pret trim ietekmīgām Krievijas bankām, tostarp pret VTB. Vašingtona aizliegusi jebkuram Savienoto Valstu pilsonim vai ASV jurisdikcijā esošai personai veikt jebkādus jaunus vidēja vai ilgtermiņa darījumus ar VTB, tās meitas uzņēmumu Maskavas banku vai ar Krievijas Lauksaimniecības banku. Visas trīs minētās bankas kontrolē Krievijas valdība.

«Šodien Krievija kārtējo reizi sevi izolē no starptautiskās sabiedrības,» uzsvēra Baltā nama saimnieks. Viņš gan tūlīt piebilda, ka ASV neuzsākot jaunu Auksto karu, taču brīdināja, ka ASV un Eiropai sāk pietrūkt pacietības, noraugoties uz Krievijas prezidenta Vladimira Putina rīcību.

ES jaunajām sankcijām pret Krieviju nevajadzētu ietekmēt dabasgāzes piegādes Latvijai, uzskata ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP). Vaicāts, vai valdība, lemjot par atbalstu ES sankciju noteikšanai pret Krieviju, ņēma vērā arī Latvijas energodrošības riskus, Dombrovskis pēc valdības sēdes žurnālistiem uzsvēra: “Runājot par piegādēm, esam pietiekami drošā situācijā.”

Viņš skaidroja, ka Inčukalna pazemes gāzes krātuvē gāzes pagaidām pietiek, bet ārkārtas situācijā ir pieejama bufergāze, kuras pietiks vismaz pusotram gadam. Vaicāts par risinājumiem, ja gadījumā tiek izlietota arī bufergāze, ekonomikas ministrs noradīja: “Divi gadi ir pietiekams laiks, lai uzbūvētu sašķidrinātās dabasgāzes termināli.”

Kopumā, pēc Dombrovska domām, ES plānotās sankcijas pret Krieviju uz Latviju, visticamāk, neatstās nekādu ietekmi. Tajā pašā laikā viņš neizslēdza, ka Krievija varētu spert atbildes soļus, taču atturējās prognozēt, kādi tie varētu būt.

Sankcijas nav labākā metode starpvalstu attiecību risināšanā, tomēr, redzot, kā attīstās situācija Ukrainā, Eiropas drošība ir būtiskāka nekā viens otrs darījums, šodien pēc valdības sēdes žurnālistiem sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V). Viņš informēja, ka valdība šodien atbalstīja plānotās Eiropas Savienības (ES) sankcijas pret Krieviju un deva instrukciju Latvijas vēstniecei ES saskaņā ar to piedāvājumu, kāds patlaban tiek apspriests ES.

“Pamatā mēs atbalstām paketi ar konkrētiem pasākumiem, kas saistīti ar finanšu tirgu pieejamību, aizsardzības jomu un tehnoloģijām. Sīkāk nevaru komentēt, jo diskusijas vēl turpinās un ceru, ka tuvāko 24 stundu laikā būs zināms Eiropas Padomes lēmums,” teica ministrs. Rinkēvičs pauda cerību, ka pēc jaunu sankciju ieviešanas Krievija rīkosies konstruktīvi un sankcijas kalpos kā stimuls risināt problēmas.

Savukārt Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) atzina – ir gandarījums, ka pašreiz piedāvātajās sankcijās vairs nav to jautājumu, kādi bija pirmajā Eiropas Komisijas sagatavotajā piedāvājumā – tad atbildes reakcija skartu Latviju būtiskāk. Jaunajās sankcijās neesot jautājumu, kas skar gāzes tirgu un produktu eksportu.

Komentāri (29)

dace_ampermane 29.07.2014. 21.14

kurmim, ločmelim, doveikiem un sēnei pilnīgs šohers, jā, un Putļeram arī :)

+12
0
Atbildēt

5

    Dina > dace_ampermane 30.07.2014. 10.48

    Kāds tev “šohers” ? Putins pat nepamanīs šīss “sankcijas”.

    Līdz kādam gan cirkam esam nonākuši – eiropieši uzvedas kā neaudzināti mežoņi, kuri nekā nav dzirdējuši par starptautiskajām tiesībām. Fui!

    Pagaidīsim, ko un kā Krievija zvels pretī. Kā minimums tā varētu būt gāzes, naftas cenu celšana, sankcijas pret jeņķu un eiropas uzņēmumiem, kuriem ir bizness Krievijā. Naudu sāks aizņemties Ķīnā. Tehniku vairāk ražos paši. Bruņojumu pārdos citām valstīm. Kā minimums – pārtrauks apgādāt Afganistānas armiju. Daži mēneši un pie varas tur būs talibi. Kas prasīs savukārt desmitiem miljardiem lielus papildus izdevumus jeņķiem, ja viņi gribēs tur noturēties. Ieviesīs savas sankcijas jomās, kurās savukārt var sāpīgāk iekost Rietumiem – kosmoss vien ir ko vērts … u.t.t. Šo spēlīti jau var spēlēt arī divatā … : )

    Sekas – Latvija kā viens no galvenajiem kvekšķētājiem (paldies rimševicam) būs kā reize viens no galvenajiem cietējiem. Gaidām kārtējo krīzi (piedodiet – veiksmes stāstu … : )), vēl vairākus simtus tūkstošus ekonomisko bēgļu un galīgi apbērētas pēdējās cerības, ka šī tauta pārdzīvos 21-o gadsimtu …

    Paldies mūsu vadošajai elitei ! … : )))

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    Dina > dace_ampermane 30.07.2014. 12.37

    >> Raicha

    Muļķis? Sen neesi spogulī laikam lūkojies. Tāda elemetāra lieta, ka arī Eiropa PELNA, sadarbojoties ar Krieviju, laikam neienāca prātā ? Pārāk sarežģīti tavām smadzenītēm ? …

    Vislabākais piemērs – tas pats Mistral. Kurā franči ir iekrampējušies ar rokām un kājām un gatavi pat kašķēties ar visu Eiropu jun jeņķiem, lai tikai PĀRDOTU krieviem šo kuģi … krieviņi tak pateica – ja nevajag, tas nevakag – atdodiet jau samaksāto naudu plus līgumā noteikto līgumsodu un izbeidzam šo lietu … Bet ne. Varžēdāji kā sadegusī skraidīja un centās pārliecināt, cik ļoti viņi grib tieši Krievijai tieši šos kuģus pārdot … :)

    P.S. Un mazāk vajag ticēt Rietumu propagandai un pasaciņām par sagaidāmajām Krievijas problēmām, opozīciju Putinam un ko tik vēl ne. Neies jau viņi teikt, ka visas viņu sankcijas ir Putina kaķim zem astes. Protams, protams, nabaga Vovočka pat nakīis tagad nevar gulēt, domājot, kas nu tik būs pēc trešā viļņa! … :)

    P.S.S. Un vēl. Krievija pilnīgi noteikti pārdzīvos, piemēram, ja tiks aizklapēti ciet visi Makdonaldi vai Kokakolas ražotnes Krievijā, vai vācu Bosch kedusskaja vietā nāksies pirkt korejiešu Samsungu … viņi to pat nepamanīs. Taču vai Eiropa pārdzīvos nākamo ziemu, ja krieviņi sarīkos gāzes sankcijas pret viņiem, apstāsies TEC-i un rūpnīcas, es nebūt neesmu pārliecināts … Uzreiz sāks kviekt, ka šiem auksti un, ka nedrīkstot taču nepildīt savas līgumsaistības un jaukt gāzes (diez kāpēc TIKAI gāzes) piegādes ar politiku … : )))

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    esmeralda_se > dace_ampermane 30.07.2014. 13.09

    Velti tērēt laiku – ar jums diskutēt. Saglabājiet sev kaut kur šos pāris ierakstus, un paskatīsimies decembrī, kas būs pa šo laiku noticis, un kādās eņģeļu balsīs dziedās krievija.

    Ja vien vēl pastāvēs internets.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Malda > dace_ampermane 29.07.2014. 22.30

    Puķinam naudas pietiks, bet Ločmeļisiem gan ne :)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    esmeralda_se > dace_ampermane 30.07.2014. 12.10

    ZInāju, ka jūs, kurmīt, esat pērkams nelietis, izrādās arī muļķis:) Tās jūsu piesauktās krievijas pret-sankcijas izskatās pēc labas ilustrācijas pašu krievu teicienam “nazlo mame uši atmarožu”, jeb latviskoti – lai ieriebtu mammai, nosaldēšu ausis:)

    Vai tiešām nav skaidrs, ka krievija ar gāzi, naftu, nesējraķetēm pelna? Nav piegādes/pakalpojuma, nav arī naudas… Un faktiski recesijā nonakušajai krievijai jau naudu nevajag? Piemēram, lai 50 mlrd.$ Jukos akcionāriem atmaksātu?

    Zini, ka krievijas IKP ir tikai3,5% no pasaules IKP? Savukārt ASV+ES – 40%? No 1970. gada PSRS varenuma šodienas krievijai palikušas tikai atombumbas ar ko draudēt visai pārējai pasaulei, tāpēc runas par kaut kādām pretsankcijām izskatās diezgan dīvaini. Ja nebūtu “Topoļu”, krievijai neviens pasaulē nepievērstu vairāk uzmanības, kā šobrīd Mongolijai.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

gliters 30.07.2014. 09.25

    ILZE > gliters 30.07.2014. 11.01

    Kurmītis

    Konkrēti – kā piesit krustā dzīvam esot 3 gadīgu bērnu un liek mātei un pārējiem laukumā sadzītajiem iedzīvotājiem uz to visu skatīties …

    ______________

    Pat ja tā būtu bijis, blusainām fašistu kucēm nav bērni, tām ir fašistu kucēni.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    Dina > gliters 30.07.2014. 10.52

    Vai cik jauki. Tev. Zirneklien, gadījumā nav uz muguras kārškrusts? Būtu ļoti piemērots.

    Fotogrāfijā redzamā sievieta stāsta, starp citu, kā Slavjanskā pēc tās ieņemšanas neo-fašisti izrēķinās ar vietējiem iedzīvotājiem. Konkrēti – kā piesit krustā dzīvam esot 3 gadīgu bērnu un liek mātei un pārējiem laukumā sadzītajiem iedzīvotājiem uz to visu skatīties … pēc tam nogalina gan bērnu, gan māti … ļoti jauks iemesls paņirgāties, vai ne?

    P.S. tev ir bērni?

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    ILZE > gliters 30.07.2014. 20.47

    kristaps_freimanis

    Nez vai pēc viena ļautiņa vajadzētu spriest par 1+M ļautiņu “noskaņojumu”.

    ____________

    Visi pārējie krievu mīl un gatavi tam izdabāt pie pirmās izdevības.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    neonbanquet > gliters 30.07.2014. 13.43

    tam, kas dēvē sevi par v_rostins

    AGRĀK DOMĀJU, KA KRIEVI MELO PAR LATVIJĀ ESOŠO NOSKAŅOJUMU, BET NU REDZU, KA PATIESĪBĀ TĀ ARĪ IR. PILNĪGI NETICĀS, KA DZĪVOJAM SABIEDRĪBĀ, KUR EKSISTĒ TĀDI KĀ tu .

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ILZE > gliters 30.07.2014. 20.47

    PILSONIS

    PILNĪGI NETICĀS, KA DZĪVOJAM SABIEDRĪBĀ, KUR EKSISTĒ TĀDI KĀ tu .

    ______________

    Zārkā redzēju tavu, fašistisko izdzimteņu, sugu, bet precīzāk, gāzes fabrikas biogāzes reaktorā. Nav vairs iespēju jums, sub-human, izpirkt savus noziegumus. Kad būsiet visi pie Staļina, uzskatīsim, ka mēs, homo sapiens, ar jums esam kviti.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Kristīne > gliters 30.07.2014. 14.09

    Atslābsti, PILSONI, ļautiņš vai nu pavisam maziņš vai vecums ir atnācis viens pats. PS. Nez vai pēc viena ļautiņa vajadzētu spriest par 1+M ļautiņu “noskaņojumu”.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    jmaklakovs > gliters 30.07.2014. 11.16

    Kurmīt, patiesībā pie tā staba piesita miljardu krievu bērnu! Paši ukraiņi atzinās… Nu labi pieņemsim, ka patiesība ir kaut kur pa vidu, lai ir pusmiljards.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Kristīne > gliters 30.07.2014. 12.33

    “Zirneklien, gadījumā nav uz muguras kārškrusts? ”

    ===

    Kurmīt, Tev bez IR ir arī kāda cita i-neta vietne pieejama vai arī visas pārējās atslēgtas un troļļojamās info druskas saņem e-pastā?

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    gliters > gliters 30.07.2014. 11.01

    Kurmīti, gribi jau atmaskotus melus otro reizi iesmērēt?

    +7
    0
    Atbildēt

    0

Ansis 29.07.2014. 23.42

Beigas jau gan Putina nacionālistiem

Nedaudz biedē tikai “BEIGU” process un sekas. Krievijā uzkurināts tāds agresivitātes limenis, ka pat nogāžot Putinu Krievija tomēr var palikt agresīva. Tur arī populārāko partiju elite ir agresīvi fašisti.

Nu un process – tas, ka mēs ekonomiski dabūsim sajust pretsankcijas un vienkārši tirdzniecības samazinasanos … tas vēl nieks.

Bet tāds stūrī iespiests agresors uz kādu brīdi līdz savaldīšanai var sastrādāt lielas ziepes.

Nu katrā ziņā kautkādus soļus aizsardzības un drošības uzlabošanai vajadzētu uzsākt jau tagad – un necensties atlikt 2% IKP pēc n-tiem gadiem.

+11
-1
Atbildēt

4

    ILZE > Ansis 30.07.2014. 10.58

    Edgars Avotiņš

    Beigas jau gan Putina nacionālistiem

    ________________

    Lai bidla – rusists evolucionētu līdz nacistam, tam vajadzētu 100 000 gadus, kuru fašistu izdzimteņiem nav, pat tūkstotis nav un nav arī desmit atlicis. Vēl jāņem vērā būtisks apstāklis, ka negatīvās selekcijas apstākļos evolūcijas nav, notiek pretējs process.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    esmeralda_se > Ansis 30.07.2014. 00.15

    @viedoklis_lv

    >>>Labāk to darīt šajos mēnešos kamēr vēl miers>>>

    Neko sev “optimists”…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    inta_s > Ansis 30.07.2014. 00.01

    Vajadzētu jau tagad darīt visu lai nostiprinātu fizisku robežas aizsardzību ar Krieviju, Baltkrieviju. Reāli izbūvēt to kas ir nepieciešams, lai iebrukuma gadījumā būtu vieglāk aizstāvēties un neitralizēt ienaidnieku. Tas pats jādara Igaunijā un Lietuvā.

    Labāk to darīt šajos mēnešos kamēr vēl miers nekā vēlāk kad kara darbība jau sākusies un neko sakarīgu sagrābstīt nevarēs.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    esmeralda_se > Ansis 30.07.2014. 00.08

    >>>Nu katrā ziņā kautkādus soļus aizsardzības un drošības uzlabošanai vajadzētu uzsākt jau tagad – un necensties atlikt 2% IKP pēc n-tiem gadiem.>>>

    Liecies mierā un gatavojies sliktākajam. Straujumas valdība nedrīkst kaitināt pensionārus, mediķus, skolotajus, zemniekus utt., ut., utt.

    Tātad aizsardzībai nekas īpašs netiks. Un kas vēl zin, kādu drazu par to naudu nopirktu, ja atrastu finanses…

    Apskaidrība nāks tikai tad, kad ienaidnieks jau lauzīs vārtus… Pie vārtiem viņš jau ir tagad.

    NATO stratēģijā Latvija (visa Baltija) ir tikai frontes līnijas priekšlauks, varam būt droši, ka 9 no 10 iespējamajiem scenārijiem mums uz īsāku vai garāku laiku paredz potenciālā ienaidienka okupāciju. Un pat ja ne, tad Kaļiņingradas Iskanderi un Ostrovas K-52 te tādu elli uzrīkos, ka maz neliksies.

    Bet ja paskatamies optimistiskāk – droši vien, ka tos 2% vajadzētu jau nākamgad. Varbūt pat 3, vi 4%.

    Lai nav kā Donbasā, kur cilvēki tagad ir ar mieru uz visu, “lai tikai atkal ir tā, kā bija pirms tam”. Ar visām mazajām algām, bezdarbu utt., utt. Bet LAI KARA NEBŪTU BIJIS.

    Varbūt arī mums ir vērts padomāt, varbūt tomēr dažus gadus (neticu, ka šobrīža saspīlējuma risinājums ir jāgaida ilgāk par 3, max 5 gadiem) ir vērts saspringt, lai pēc tam nav rūgti jānožēlo un jāvēlas atkal “lai būtu tā, kā bija pirms tam”.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu