Vešņakovs: Krievijas un Latvijas attiecības kļūst sarežģītākas • IR.lv

Vešņakovs: Krievijas un Latvijas attiecības kļūst sarežģītākas

47
Aleksandrs Vešņakovs. Foto: Edijs Pālens, LETA

Krievija neliekot latviešus ”melnajā sarakstā”, taču varētu atbildēt uz Latvijas soli

Krievijas un Latvijas attiecības Ukrainas kontekstā ir kļuvušas sarežģītākas, intervijā telekanālam LNT paudis Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs, vēsta aģentūra LETA. Kaimiņvalsts pārstāvis norādījis, ka Krievija netiecas kādu iekļaut «melnajā sarakstā», taču patur sev tiesības atbildēt uz Latvijas soli, ziņo BNS.

Kā uzskata Vešņakovs, attiecību maiņa notiek tādēļ, ka Latvijas oficiālie pārstāvji pauž neobjektīvus apgalvojumus par notikumiem Ukrainā un Krievijas saistību ar tiem. Vēstnieks norādīja, ka pašlaik sadarbība starp Latviju un Krieviju notiek gan ekonomikā, gan kultūrā. Taču esot signāli par to, ka sadarbība tiek iesaldēta, piebilda Vešņakovs. Viņš pieminēja augustā gaidāmās Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra viesizrādes Omskā un Krasnojarskā, kā arī ekonomisko sadarbību, kas šī gada laikā ir pat mazliet palielinājusies.

Viņš brīdināja – Eiropas Savienībai nosakot sankcijas pret Krieviju, no tām visvairāk cietīs mazās valstis, kas atrodas Krievijas pierobežā, tostarp Latvija. Tā dēļ esot sagaidāmi atsevišķu uzņēmumu bankroti, bezdarba un emigrācijas pieaugums. Vešņakovs norādījis, ka miers Eiropā iespējams tikai ar Krievijas līdzdalību

Paskaidrojot Krievijas Ārlietu ministrijas pausto, ka tā patur sev tiesības atbildēt uz Latvijas soli – triju Krievijas mākslinieku iekļaušanu «melnajā sarakstā», Vešņakovs teica, ka diplomātijā, ja viena valsts iekļauj kādus cilvēkus «melnajā sarakstā», tad arī otra valsts var veikt analoģisku soli. «Ja kāds veic nedraudzīgas darbības pret valsti, piemēram, iekļaujot cilvēkus «melnajā sarakstā», kas aizliedz viņiem iebraukt attiecīgas valsts teritorijā, tad tā valsts, attiecībā pret kuru šie pasākumi tika pieņemti, tad arī veic analoģisku soli, iekļaujot cilvēkus «melnajā sarakstā»,» klāstīja vēstnieks.

Viņš norādīja, ka pašlaik neesot apspriests, kuras personas no Latvijas varētu iekļaut šādā sarakstā. «Neesam apsprieduši šo tēmu. Vēl vairāk – Krievija netiecas uz to, lai rīkotu kaut kādu «melno sarakstu»,» teica Vešņakovs, norādot, ka viņu pārsteigusi Latvijas ārlietu ministra pozīcija. Viņš sacīja, ka jūlija sākumā ministram uzdots jautājums, vai ir kādas personas, kurām var būt liegta iebraukšana Latvijā, bet esot saņemta atbilde, ka tas ir kultūras pasākums, kurā negrasās iejaukties.

Viņš pieļāva, ka tagad ministra reakciju izraisījusi vietējā politiskā situācija un tuvojošās vēlēšanas. «To acīmredzot noteica iekšējā politiskā situācija un tuvās vēlēšanas,» sacīja Vešņakovs.

Kā ziņots, Krievija februāra beigās okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet martā to anektēja. Starptautiskā sabiedrība nosodījusi Krimas okupāciju un tās aneksiju neatzīst. Sodot Krieviju par Krimas aneksiju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas vairākiem desmitiem Krievijas augstāko amatpersonu un Kremļa tuvākā loka cilvēku, kā arī aizsardzības, enerģētikas un finanšu uzņēmumiem. Pašlaik Ukrainā turpinās militāra operācija pret promaskaviski noskaņotiem bruņotiem grupējumiem.

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs pieņēmis lēmumu uz nenoteiktu laiku ieceļošanas aizlieguma Latvijā sarakstā iekļaut Krievijas skatuves māksliniekus Oļegu Gazmanovu, Josifu Kobzonu un Allu Perfilovu, kas uzstājas ar skatuves vārdu Valērija. Visiem šiem māksliniekiem bija plānota uzstāšanās šonedēļ Jūrmalā notiekošajā Starptautiskajā populārās mūzikas jauno izpildītāju konkursā «Jaunais vilnis».

Komentāri (47)

ligakalnina 25.07.2014. 13.33

Nevis Krievijas un Latvijas, bet, Krievijas un visas pārējās pasaules attiecības kļūst “sarežģītas”.

Protams, izņemot tādas valstis kā Zkoreja un tos Krievijas satelītus tipa Baltkrievija, Kirgīzija, Armēnija, utt., kas no Krievijas atkarīgas.

Un, saprotams, jāgaida un tam jāgatavojas, ka, drīz vien, kaut ko atradīs šprotēs, utt., Ukrainas piena produktos un konfektēs jau kas tur atrasts, un eksports aizliegts.

+20
-1
Atbildēt

7

    Dina > ligakalnina 25.07.2014. 14.57

    Nevajag jau nu gan vecišķo Eiropu un alkatīgos jeņķus uzskatīt par „visu pasauli”. Ja šobrīd vēl viņi kaut kā turas topa augšgalā pateicoties tam, ka pēdējos 600 gadus ir laupījuši visu pārējo Pasauli, tad pēc gadiem 20 tas tā vairs nebūs pavisam noteikti. Tāpēc jau šīs krampjainās konvulsijas un mēģinājumi pēc iespējas vairāk visa kā sagrābt un salaupīt, kamēr vēl var. Un kamēr Pasaules lielāk daļa naivi turpina ticēt Rietumu deklaratīvajām puspatiesībām par demokrātiju, cilvēku tiesībām un ekonomikas/kultūras nejaukšanu ar politiku … Actiņas jau sāk vērties vaļā … : )

    Cūcības, ko Rietumi pēdējos gados rīko Krievijai, novedīs tikai pie viena – 1/6 daļa pazaules pagriezīs Rietumiem muguru un sāks nopietni taisīt biznesu ar Ķīnu, Indiju, Brazīliju, Koreju. Un pareizi darīs. Agri vai vēlu par visu ir jāsamaksā. Krievija bez Reitumiem izdzīvos … pat atomkara gadījumā. Rietumi bez Krievijas – ne … : )

    0
    -20
    Atbildēt

    0

    Ojārs > ligakalnina 25.07.2014. 15.44

    skat, kādi nelieši!

    ———————————

    K: Ja šobrīd vēl viņi kaut kā turas topa augšgalā pateicoties tam, ka pēdējos 600 gadus ir laupījuši visu pārējo Pasauli

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    ILZE > ligakalnina 25.07.2014. 16.23

    andrejs

    K: Ja šobrīd vēl viņi kaut kā turas topa augšgalā pateicoties tam, ka pēdējos 600 gadus ir laupījuši visu pārējo Pasauli

    ____________

    Fašistisko izdzimteņu Krievija, “ļaunuma impērijas” nožēlojamais ogrizoks, dohoģjaga, jau sen nav topa augšgalā, pat kosmosā un baletā, ne.

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    cheszz > ligakalnina 26.07.2014. 14.08

    Lūk, jauna ziņa- Krievijas Rospotrebnadzor apšauba Makdonaldu produkcijas kvalitāti un drošību. Vai kādu tas izbrīna?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    cheszz > ligakalnina 25.07.2014. 13.52

    Arī Moldovas augļi un dārzeņi vairs neesot gana labi krievu vēderiem. Krievijas sankcijas varētu nodarīt būtisku kaitējumu mūsu zivju pārstrādes uzņēmumiem- kur vēl citur pasaulē pirks mūsu šprotes?- taču te nu būtu īstais brīdis Eiropai parādīt savu vienotību, izstrādājot zaudējumu kompensēšanas mehānismu no Krievijas sankcijām cietušajām valstīm.

    +10
    -4
    Atbildēt

    0

    dro > ligakalnina 25.07.2014. 17.35

    …1/6 daļa pazaules pagriezīs Rietumiem muguru un sāks nopietni taisīt biznesu ar Ķīnu…

    _____________________

    Nu pilnīgs idiots:) Nesen lasīju salīdzinājumu, ka Napoleons pēc kaujas pie Austerlicas ar uzvarēto Austrijas ķeizaru devušies uz operas izrādi, bet Ķīnas imperatori pēc uzvaras nogalināja ne tikai vadoni, bet visus viņa ģimenes locekļus un radiniekus. Kurmis nav dzirdējis, ka Sibirija Ķīnas karte iezīmēta kā sava teritorija. Nav dzirdējis arī, ka Krievija gadā iepērk rietumu licenzes 20 miljardu USD apmērā.

    +14
    -2
    Atbildēt

    0

    reksa > ligakalnina 25.07.2014. 23.00

    tonijs raksta: “taču te nu būtu īstais brīdis Eiropai parādīt savu vienotību, izstrādājot zaudējumu kompensēšanas mēchanismu no Krievijas sankcijām cietušajām valstīm”

    Sadarbība ar Krieviju ir katra uzņēmuma personīga muļķība. Nebūtu sadarbojušies, nebūtu nekādu zaudējumu. Muļķība nav jākompensē. Pilnīgi otrādi – varētu vēl kādu sodu uzlikt :) Nākamreiz septiņdesmit septiņas reizes padomās pirms paskatīties Krievijas pusē :)

    +12
    0
    Atbildēt

    0

buchamona 25.07.2014. 20.12

Es nesaprotu, kāda iemesla dēļ Vešņakovs tik bieži ” viesojas” Latvijas TV kanālos? Pats jau viņš , droši vien, uz šo ētera laiku nepiesakās, bet es kaut kā neesmu manījis intervijas ar, piemēram, Beļģijas, Luksemburgas, Dānijas vēstniekiem. Tās valstis, kuras ir Latvijas sabiedrotās gan NATO, gan ES ietvaros. Kāda mums darīšana ar Krieviju? Ja personīgs bizness, mums ir brīvs tirgus, brīva valsts, ja starpvalstu attiecību līmenī, tad ir AM. Nekādus koncertus, nekādus hokejus, nekādas asarainas runas. Kremlini ir iebrukuši mūsu draugu zemē, līdz ar to ir kļuvuši par ienaidniekiem N1, punkts :)

Mūsu augsti godājamie žurnālisti vnk nevar atrast jēdzīgāku tēmu, un tad nu rausta Vešņakovu. Ja intervija ar Vešņakovu, tad jau ļoti ” aktuāla” intervija. Haltūra, nevis aktuāla intervija.

+18
0
Atbildēt

1

    Aivars Krauklis > buchamona 26.07.2014. 13.46

    Ta ne jau LNT žurnālisti paši vienmēr nosaka, ko aicināt – privāta televīzija, privāti saimnieki ar privātām (vienmēr?) interesēm. Cita lieta – tik nevarīgu un nesagatavotu interviju pat latvju televīzijās reti var redzēt. Vešnakovs, lai kāds, tomēr savu jauno amatu pēc pazeminājuma ir puslīdz apguvis un melo krāšņi. Spēle bij konsekventi uz vieniem vārtiem. Tiesa, valst… atvainojiet „sabiedriskā” tālrāde jau arī cenšas.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

silvija_vitina 25.07.2014. 13.45

ak, tad sliktas gan?

un ne ušakova uzruna novaja vojna sarīkojumā, ne loč- un kur-meļu aktivitātes visos iespējamos veidos nav līdzējušas šīs attiecības uzlabot?

Tad jau tiešām – attiecības ir dramatiski sliktas! Nevar šoreiz nepiekrist.

+17
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu