Kažociņš: Baltijas pārvaldīšana prasītu vairāk armijas nekā Krievijai ir • IR.lv

Kažociņš: Baltijas pārvaldīšana prasītu vairāk armijas nekā Krievijai ir

72
Jānis Kažociņš. Foto: Gints Ivuškāns, F64

Vājā vieta eksperta vērtējumā ir nepilsoņu jautājums, kuru mēģinās izmantot

Baltijas valstis ir iespējams militāri okupēt, bet to pārvaldīšana prasītu vairāk bruņoto spēku, nekā Krievijas Federācijai šobrīd ir pieejami, šodien diskusijā Latvijas radio raidījumā “Krustpunktā” atzina bijušais Satversmes aizsardzības biroja direktors Jānis Kažociņš, citē aģentūra LETA.

Par laimi, Ukrainas notikumi ir tagad, nevis 2020.gadā, kad Krievijas militārajam spēkam būtu liels pārsvars, salīdzinot ar to, kas būtu palicis pāri Eiropā. Rietumu pasaule sāks saprast, ka ar notikumiem Ukrainā ir daudz kas mainījies, norādīja pašreizējais aizsardzības ministra ārštata padomnieks informācijas tehnoloģiju un starptautiskās drošības jautājumos.

Kažociņš uzskata, ka Latvijai pašai vajadzētu pamanīt ”baļķi savā acī”, proti, ja Latvija jūtas tik ļoti apdraudēta, tad aizsardzības budžeta palielināšana līdz 2% no iekšzemes kopprodukta joprojām ir atlikta uz nākamo Saeimu pilnvaru laiku.

“Tā ir bezatbildīga politika. Ja esam apdraudēti, tad vajadzētu konsekventi rīkoties un izdarīt mājasdarbus, piemēram, atrast jēdzīgu veidu, kā komunicēt ar saviem krievvalodīgajiem pilsoņiem un risināt nepilsoņu jautājumu. Tā ir mūsu vājā vieta, kuru mēģinās izmantos, bet mēs izliekamies, ka nekas nav mainījies,” uzsvēra Kažociņš.

Krievijas mācības “Zapad” 2013.gadā bija tieši domātas, lai pretotos karavīriem Polijā, tādēļ Latvijā ir ļoti būtiski stiprināt pašaizsardzības spējas, īpaši Zemessardzi. Tāpat nepieciešams piesaistīt sabiedrotos uz pastāvīgu laiku. Ja šobrīd Latvijā ir ASV desantnieki, tad būtu ļoti vēlams, lai būtu arī citu NATO valstu karavīru. Pastāvīgas bāzes izvietošana Latvijā NATO valstīm būtu politiski grūti, taču jādara viss iespējamais, lai karavīri Latvijā uzturētos regulāri.

Militārās lietās pilnīgas garantijas nav, taču tās ir muļķības, ka Baltijas valstis nav aizsargājamas. Vēsture apliecinājusi, ka latviešu strēlnieki spēja aizstāvēt daļu no Latvijas, savukārt Otrajā Pasaules karā Kurzemes cietoksnis ar latviešu leģionāriem turējās pretim padomju armijai pēc Berlīnes kapitulācijas.

Jau ziņots, ka Saeima 3.jūlijā galīgajā lasījumā pieņēma Valsts aizsardzības finansēšanas likumu, paredzot pakāpenisku finansējuma pieaugumu šai nozarei vismaz līdz 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP) 2020.gadā. 2014.gadā prognozētā valsts aizsardzības budžeta attiecība pret IKP ir 0,91%, bet 2013.gadā šis rādītājs bija trešais zemākais starp visām NATO dalībvalstīm, norādīts likumprojekta anotācijā.

Komentāri (72)

Kaspars 25.07.2014. 23.27

“…. vajadzētu konsekventi rīkoties un izdarīt mājasdarbus, piemēram, atrast jēdzīgu veidu, kā komunicēt ar saviem krievvalodīgajiem pilsoņiem un risināt nepilsoņu jautājumu.”, uzsvēra Kažociņš.

es uzsveru to, ka kā dziesmā dzied – it takes two! (tam vajag divus). divus, kuri vēlās jēdzīgā veidā komunicēt.

+18
-1
Atbildēt

2

    ILZE > Kaspars 28.07.2014. 14.08

    hombros

    Savukārt es Limbažos gaidu, kad Rīgā beidzot tiks nonests no skatuves pionieris Ušakovs.

    ________________

    Nepatīk Ušakovs, tieciet pa priekšu vaļā no kremļa maukām, RP/V, jo tie izdzimteņi būs nākāmās Saeimas SC koalīcijas partneri. Zatļera bandai šī tačiņa jau labi iestaigāta.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Timurs Čuntonovs > Kaspars 28.07.2014. 13.00

    Kažociņa teksts par mājas darbu pildīšanu baigi atgādina Jurkāna mūžīgo ņaudēšanu, ka Latvija neesot mājasdarbus izpildījusi. Ceru, ka Jurkāns Maskavā visus savus personīgos mājasdarbus ir izpildījis. Savukārt es Limbažos gaidu, kad Rīgā beidzot tiks nonests no skatuves pionieris Ušakovs. Rīdzinieki! – jums nav apnicis maļčiks-spaļčiks, kas “vada” 813. gadus vecu pilsētu? Interesanti, ka pat normāli latviešu cilvēki ir kaut kur saklausījuši un varbūt pat par patiesību uzskata maldīgas domas, ka Ušakovu gan rausta Maskava, bet viņš esot ļoti gudrs puisis un veiksmīgs biznesmenis. Kaķim pat jāsmejas. Saktas miljonu tirdziņš un Putina “filozofijas” atreferējums latviešu valodā – tas arī viss!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

buchamona 25.07.2014. 22.04

…latviešu strēlnieki spēja aizstāvēt daļu no Latvijas, savukārt Otrajā Pasaules karā Kurzemes cietoksnis ar latviešu leģionāriem turējās pretim padomju armijai pēc Berlīnes kapitulācijas….+++ Tie bija citi latvieši. Šobrīd nacionālu uz vecajām, labajām konservatīvajām vērtībām balstītu valsti, kuras idejās ievesmojās streļķi un kurā jau vēlāk izauga leģionāri, atbalsta vien tumsoņas un atpakaļrāpuļi :) Kosmopolitiskajam liberālim – uz nākotni vērstajam cilvēkam – šāda nacionāla vērtību skala ir sveša. :)

Bet par nepilsoņiem, kā arī par SC elektorātu, Kažociņam, kā bijušajam SAB šefam, taču vajadzētu saprast, ka nekāda draudzēšanās nesanāks. Šodien klausījos radio Skonto, un tad arī jauno Saskaņas pirmsvēlēšanas rullīti, kurā viņi godīgi aicina balsot par to, lai LR pēc vēlēšanām spētu mainīt savu ārpolitisko kursu. Aicnāja ” draudzēties ar Krieviju”, pretī solot neko citu, kā pārticību.

+21
-8
Atbildēt

17

    ILZE > buchamona 26.07.2014. 13.45

    rinķī apkārt

    Gulēt varēsim mierīgi pēc vēlēšanām, ja Vienotība + NA kopā būs guvušas tik daudz mandātu.

    ______________

    Kur bāzīsi Putina kuces, Zatļera, bandas pocus. Vienotības maukas, palienot zem to neliešu sedziņas, ir parakstījušās par “mazo fašistu valsteli” un SC ņemšanu koalīcijā un nepelna žēlastības. Katrs no viņiem, ne tikai vieni: Dombrovskis, Āboltiņa, Kampars un Pabriks.

    Čupojies ar pārijiem pats paliec par pāriju.

    +2
    -10
    Atbildēt

    0

    ILZE > buchamona 26.07.2014. 13.36

    nomale

    Par konservatīvo NA 11.saeimas vēlēšanās balsoja 127208!

    Pret krievu valodu kā valsts valodu – 821 722!

    ______________

    Pret dzimtcilvēku, sub-human, saziņas līdzekli ir ikviens, kaut cik ar intelektu apveltīts cilvēks, tomēr ne visiem tiem smadzeņu garozā pietiek pelēkās vielas, lai apzinātos, kādu ļaunumu mūsu valstij nodara prokremliskie izdzimteņi, RP/V, dalot UA čekistiem un krievu bandītiem.

    +2
    -9
    Atbildēt

    0

    janis17 > buchamona 27.07.2014. 13.19

    Ko tad šis veidojums ar nosaukumu “Latvija” var piedāvāt savādāku nekā pārējās civilizētās Eiropas valstis? Minimālo algu 300 eur apmērā?

    _________________________

    Tipiska filosofija cilvēkam, kuram Kapoši sarkoma liedz mierīgu un normālu domāšanas procesu :)

    +2
    -7
    Atbildēt

    0

    janis17 > buchamona 27.07.2014. 13.00

    neviens nepateiks, ka šeit mūžam nav bijis priežu mežs.

    __________________________

    ļoti gribētos cerēt…

    Bet es neapgalvošu, ka priedēm ļauj augt dažādi veiksmes stāsti, reformatori, 30% no citurienes mēslotā sveškultūra, cita veida visa nacionālā un dabiskā noliedzēji…

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    gundega_heiberga > buchamona 28.07.2014. 22.12

    Šit’s i baigi labs. Mūsu jaunībā drīkstēja zināt vienīgi kur atrodas cementīts, austenīts un ledeburīts.

    Iedod adresi! Valstu nosaukumiem ilustratīvs būtu blakus rdzamais ikp/viensdeguns.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ojārs > buchamona 28.07.2014. 09.43

    Rīgā daudz vairāk. (Skat. pēdējo Rīgas Domes vēlēšanu rezultātus) Laucinieki bieži vien ir visai apolitiski.

    /////////////////////////////////

    nomale: Vari gulēt mierīgi – konservatīvie nacionāļi sastāda tikai vienu sesto vai septīto daļu no kopējā patriotu skaita.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 26.07.2014. 11.38

    eiserts…. KAILCIRTES saaug PIONIERKULTŪRAS – avenāji, bērziņi, tad jaukts mežs, bet pēs simts gadiem neviens nepateiks, ka šeit mūžam nav bijis priežu mežs. +++ būtu jau labi, ja šādu likumsakarību varētu attiecināt arī uz cilvēka veidoto pasauli. Taču atšķirībā no dabā ieliktajiem likumiem, cilvēks savu pasauli veido irracionālu, atrautu no dabā ieliktajām likumsakarībām un tieši tādēļ ik pa laikam izraisa katastrofu, kuras sekas ir neatgriezeniskas – kāda tauta ik pa laikam izzūd no zemes virsas, kāda aksioma, kura līdz šim ir balstījusi cilvēces tikumisko vērtējumu, tiek sakropļota ar visām neizlabojamām sekām, un tādā garā..:) Nerunāsim par strēlniekiem un leģionāriem, es pat neticu, ka paaudze, kura ir izaugusi pēc 1991. gada, spētu saņemties tik daudz, lai izietu kā uzvarētāja cauri vēl vienai Atmodai. Vienkārši trūks to ideālu, kuri spēja mobilizēt mūsu tautu pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu beigās. Šodien aktuālas ir citas vērtības, citi mērķi, lai arī sekundāri, tādi pēc kuriem attopas tad, kad ir jau par vēlu un neko vairs nevar līdzēt lietas labā, lai saglābtu sastrādāto :))

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > buchamona 27.07.2014. 17.38

    Brīvība sākas no katra cilvēka,valstij vajadzētu būt brīvu cilvēku savienībai.Ja mēs kā brīvi cilvēki gribam pundurvalsti un pundurvalūtu,tad mums uz to ir visas tiesības,bet Nullem vispār nevajag nekādu brīvību. Izņemot brīvību saukt geju attiecības par laulību.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 26.07.2014. 13.36

    nomale Gulēt varēsim mierīgi pēc vēlēšanām, ja Vienotība + NA kopā būs guvušas tik daudz mandātu , lai bez liekas mocīšanās varētu izveidot līdzšinējo valdošo koalīciju – Vienotība + NA + ZZS. To vajadzētu saprast vienreiz un beigt te ņemties “apkarojot nacionāļus” :)

    Gribi, vai nē, bet šobrīd realitāte ir tāda, ka, lai abas nodrošinātu sev “varas partiju” statusu, ne Vienotība var iztikt bez NA, nedz arī NA var iztikt bez Vienotības :) Taču, ja tiešām starp NA un Vienotības atbalstītājiem arī dzīvē valda tāda konfrontācija, kādu var ” baudīt” šeit IR čata sadaļā, tad šāda idiotisma sekas var kļūt liktenīgas valstij, lai gan – domāju, ka šāds ” kara stāvoklis” valda tikai starp vienas daļas IR komentētājiem. Šis ” kariņš” ir IR čatotāju īpašas savdabības ispausme :)

    +8
    -4
    Atbildēt

    0

    janis17 > buchamona 28.07.2014. 10.13

    nomale konservatīvie nacionāļi sastāda tikai vienu sesto

    __________________________

    Ja es esmu konservatīvais nacionālis, tad tu esi liberālais internacionālists? :))))

    http://1.bp.blogspot.com/-f0Vhx-6r65o/UVqf77mEbyI/AAAAAAAABkw/L5RTTPh0UzA/s1600/politicalspectrum.jpeg

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 26.07.2014. 12.25

    Atcerēsimies, ka Somijā karš apvienoja visu politisko spektru pārstāvjus…+++ Tas bija laiks, kad starp Eiropas tautām valdīja uzskats, ka tautas pamatvērtība ir nacionāla valsts. Šāds noskaņojums radās pēc 1. pasaules kara, kad bruka impērijas un tām pretstatā tika dibinātas šīs nacionālās valstis, arī Somija. Šodien tādas lietas, kā patriotiskas jūtas, nacionālā pašapziņa. Nacionālās neatkarības ideoloģija un politika – tās ir ” pagātnes paliekas”, kuras pārvērtušās par vērtībām par kurām latviešu ļauži ” intelektuāļu ” sabiedrībā kautrējas runāt, kur nu vēl ņemt ieročus rokā, lai šādas “senīlas” vērtības aizstāvētu :)

    Es gan te cenšos spries par Latvijā strāvojošo :) noskaņojumu. Progresīvajā Eiropā :) jau ir sākusies šī atgriešanās pie pārbaudītām vērtībām – skoti, kataloņi, piemēram. Dānija, Holande utt Ukrainā šobrīd tiek izcīnīta cīņa,kuras mērķis un pamats ir nacionāla valsts, tas ir tas, ko saka komentētājs eiserts.

    Tikai, ja par to, kas notiek Latvijā, tad latviešiem var pietrūkt spēka, lai no sānceļiem atkal atgrieztos uz pareizā ceļa. Pārāk maz mūs palicis un ģeopolitiskā situācija ir traģiska. Pietiek ar vienām kļūdainām vēlēšanām, lai tās pārvērstos par mūsu beigām.

    +8
    -4
    Atbildēt

    0

    gundega_heiberga > buchamona 26.07.2014. 17.03

    Paļiek mierra! Vispirms jāatsakās savu personīgo likteni projecēt uz pasaules vēstures fona. Populārākais piemērs ir zagļu piekoptais – TAGAD TāDI LAIKI, KA JāZOG. Pajautā viņam – vai ir viņam bijuši savādāki laiki!?

    Nakamais, ko zaudējam ir NULLE – viņš maz lasa, daudz raksta. Neko nav dzirdējis par 15.divīzijas lomu Berlīnes pēdējās stundās, kad to vēl vajadzēja noturēt, šo vēl vajadzēja izraut no krievu nagiem…

    Sliktākais, kas ar mums noticis, ir boļševiku bandas veiktā selekcija – piemēram iedzīvotāju vairākums uzskata, ka ILGAIS CEĻŠ KĀPĀS ir latviešu filma.

    Nobedzot aicinu vienmēr atcerēties, ka VĒJU TAISA 2-12(%)tautas, pārējie simti tūkstoši atnāks uz Daugavmalu nogavilēt pasākuma finālu.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 26.07.2014. 12.50

    Nav katru dienu jākliedz – ” krievi nāk!” :) Pilnīgi pietiktu ar to, ka latviešu tauta vienotos par to, ka mūsu pamatvērtība ir nacionāla valsts un savā ikdienā konsekventi dzīvotu pēc šādas pārliecības. Pagaidām vēl visi spēka kloķi ir mūsu rokās. Dod Dievs mums prātu neizlaist tos no rokām, un ne par kādiem varoņdarbiem nebūs jāspriež pat teorētiski.

    +11
    -4
    Atbildēt

    0

    jmaklakovs > buchamona 26.07.2014. 12.42

    rinķī apkārt. Tas, ka cilvēks vismaz reizi dienā nebļauj “krievi nāk!” nebūt nenozīmē, ka viņš neietu aizstāvēt savu valsti. Manuprāt ir tieši otrādi – tādu IR ģenerāli ierakumos nesastapsi.

    +12
    -5
    Atbildēt

    0

    jmaklakovs > buchamona 26.07.2014. 13.19

    riņķī apkārt. Par konservatīvo NA 11.saeimas vēlēšanās balsoja 127208!

    Pret krievu valodu kā valsts valodu – 821 722!

    Vari gulēt mierīgi – konservatīvie nacionāļi sastāda tikai vienu sesto vai septīto daļu no kopējā patriotu skaita.

    +12
    -4
    Atbildēt

    0

    gundega_heiberga > buchamona 25.07.2014. 22.57

    ironizēdams esi jau iedzīvojies mīnusā:)

    Nepiekritīšu, ka vērtības zudušas. Kultūras dimensijas spēj izmainīt tikai tūkstošgades. Protams, pēc KAILCIRTES saaug PIONIERKULTŪRAS – avenāji, bērziņi, tad jaukts mežs, bet pēs simts gadiem neviens nepateiks, ka šeit mūžam nav bijis priežu mežs.

    wwII ar tam sekojošo boļševisma nakti bija tāda kailcirte.

    +11
    -3
    Atbildēt

    0

    jmaklakovs > buchamona 26.07.2014. 12.12

    riņķī apkārt. …Tie bija citi latvieši. Šobrīd nacionālu uz vecajām, labajām konservatīvajām vērtībām balstītu valsti, kuras idejās ievesmojās streļķi un kurā jau vēlāk izauga leģionāri, atbalsta vien tumsoņas un atpakaļrāpuļi :) Kosmopolitiskajam liberālim – uz nākotni vērstajam cilvēkam – šāda nacionāla vērtību skala ir sveša. :)…

    —————————-

    Nenovērtē par zemu latviešu pašapziņu. Atcerēsimies, ka Somijā karš apvienoja visu politisko spektru pārstāvjus. “Kosmopolitiskie liberāļi” būs pirmie, kas ņems ieročus rokās. Personīgā atbildība – tāda ir viņu politiskā pārliecība. Konservatīvie nacionāļi tai laikā vēl gaidīs vadoņa rīkojumu.

    +15
    -4
    Atbildēt

    0

gundega_heiberga 25.07.2014. 22.38

Latvijā ir divu galveno pazīmju veidotas partijas – prokrieviskās un dabiskā ceļā veidotās tautsaimnieciski profilētās pilsoņu partijas, kuru biedru nacionalitātei nav nozīmes. Pirmā grupa ir interfrontes evolūcijas produkts, kas nav samierinājies ar Latvijas neatkarības atgūšanu, ar rusifikācijas noremzēšanu. Okupācijas sekas. Tagad, kad kopš iepriekšējām Saeimas vēlēšanām arvien vairāk jūtam šī pretdabiskā formējuma norietu, nav prātā darbs ar pārprastām “cilvēktiesībām”, negribētu integrāciju vai citām metodēm to mākslīgi izauklēt. Viņu elektorātam piemītošā ksenofobija pierādījusi, ka nekādu integrāciju nepieļaus, nekrieviskos uzvārdus no biļeteniem svītro.

Pasaules vēsture mums nodemonstrējusi, ka neatkarības atgūšanai NESADARBOŠANĀS sasniedz to pašu rezultātu ko asiņainas cīņas veiksmes gadījumā. Ko var atnest auklēšanās mēs redzam Moldovā, Gruzijā, Ukrainā…

Militārais budžets,protams, jāpilda.

+10
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu