Baltvilka balvu bērnu literatūrā saņem Māris Rungulis • IR.lv

Baltvilka balvu bērnu literatūrā saņem Māris Rungulis

20
Māris Rungulis. Foto: Gints Ivuškāns, F64

Par vairāku grāmatu ilustrācijām apbalvo Gundegu Muzikanti

Jāņa Baltvilka balvu bērnu literatūrā saņēmis rakstnieks Māris Rungulis, bērnu grāmatu mākslā – māksliniece Gundega Muzikante, vēsta aģentūra LETA. Rungulis balvu saņēmis par detektīvstāstu bērniem “Lapsu kalniņa mīklas”, Muzikantei – par vairāku grāmatu ilustrācijām

Runguļa darbā īpaši uzslavēta saikne ar Latvijas vēsturi – tēlojot aktīvus un zinātkārus pusaudžus aizraujošos noslēpumu atklāšanas piedzīvojumos, pirmo reizi latviešu bērnu un pusaudžu literatūrā atainots patiess stāsts par nacionālo partizānu cīņām Kurzemē pēc Otrā pasaules kara.

Muzikantei balva piešķirta par ilustrācijām Ineses Zanderes grāmatai “Pūķa ceļojums”, Ievas Samauskas grāmatai “Kad kaķēnu sauc par pelīti?” un bilžu grāmatai “Mājiņa” sērijā “Bikibuks”. Tajās māksliniece smalki, asprātīgi un emocionāli atainojusi reālu un teiksmainu varoņu gaitas dažādos laikos, konkrētā vidē un, izmantojot akvareli, zīmuļus un krītiņus, rada krāšņas, detaļām bagātas pasaules, norāda žūrija.

Starptautiskās Baltijas jūras reģiona Jāņa Baltvilka balvas bērnu literatūrā un grāmatu mākslā šī gada starptautiskie laureāti ir Somijas rakstniece Henrika Andersone. Balvu par viņas pusaudžiem veltītās grāmatas “Emma Glorija un sarkanā Ilgu grāmata” tulkojumu latviešu valodā saņēma Mudīte Treimane.

Laureāti saņēma diplomus, mākslinieces Ineses Brants veidoto balvu un naudas prēmiju 1400 eiro apmērā, kā arī iespēju vienu mēnesi dzīvot un strādāt Ventspils starptautiskajā rakstnieku un tulkotāju mājā, saņemot radošo stipendiju.

Žūrija īpašu atzinību izteica dizaineriem Ūnai Laukmanei par grāmatu “Jūrnieks uz sauszemes” un Ivam Zennem par grāmatu “Lapsu kalniņa mīklas”, uzsverot, ka viņi spējuši savienot autora tekstu un ilustratora radīto vizualizāciju pārdomātā maketā, padarot grāmatas koptēlu pilnīgu.

Māksliniece Elīna Brasliņa saņēma žūrijas atzinību par veiksmīgu debiju bērnu grāmatu ilustrācijā, īpaši izceļot ekspresīvo vizuālo risinājumu Māra Čaklā dzejolim “Gaidītāja meža cūka” sērijā “Bikibuks”.

Portāla “Delfi” lasītāju simpātiju balsojuma balvu, kuru pasniedza portāla kultūras redaktore Kristīne Bērziņa, saņēma Lēlo Tungalas dzejas izlases “Daudzpusīgais ronis”, kuras izdevējs ir bērnu grāmatu izdevniecība “liels un mazs”.

Komentāri (20)

janis 26.07.2014. 10.31

Apsveicu!

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu