ASV ir pierādījumi, ka Ukrainas armiju apšauda no Krievijas • IR.lv

ASV ir pierādījumi, ka Ukrainas armiju apšauda no Krievijas

35
Foto: AFP-LETA

Par agresiju pret Ukrainu ES soda vēl 15 personas un 18 organizācijas

ASV ir pierādījumi, ka Krievijas armija no Krievijas teritorijas apšauda Ukrainas bruņoto spēku pozīcijas, pavēstījis ASV Valsts departaments, raksta tvnet.lv pēc aģentūru LETA/AFP/NBN ziņotā. Eiropas Savienības (ES) to personu un organizāciju sarakstā, pret kurām vērstas sankcijas par viņu lomu Krievijas agresijā pret Ukrainu, iekļauti vēl 15 Ukrainas un Krievijas pilsoņi, kā arī 18 organizācijas, ceturtdien pavēstīja avoti ES.

Maskava plāno nosūtīt prokrieviskajiem separātistiem uz Ukrainu jaunas raķešu sistēmas, norādīja departamenta pārstāve Marī Hārfa, paskaidrojot, ka pierādījumi ir balstīti «izlūkinformācijā».

Ukrainas Aizsardzības ministrija arī ceturtdien pavēstīja, ka tās rīcībā ir materiāli, kas pierāda – Ukrainas valdības pretterorisma operācijas vienību pozīcijas ar artilērijas ieročiem tiek apšaudītas no Krievijas teritorijas. Apšaudi veic Krievijas karavīri, norādīja Ukrainas aizsardzības ministrs Valērijs Geletejs.

«Mums ir pierādījumi, kurus mēs saņemam katru dienu. Tie ir videomateriāli un liecinieku liecības, ne tikai karavīru vien, par to, ka no Krievijas Federācijas teritorijas tiek šauts ar artilērijas ieročiem, sistēmām «Grad»,» sacīja Geletejs, «cik mums ir zināms, pret Ukrainas Bruņotajiem spēkiem vērsto pretpasākumu štābs atrodas tieši Rostovā pie Donas.»

Par sankciju saraksta papildināšanu vienojušies ES dalībvalstu vēstnieki, pamatojoties uz pagājušās nedēļas samita laikā pieņemto ES līderu lēmumu. 18 organizāciju vidū ir deviņi uzņēmumi un deviņas institūcijas, arī Krievijas algotņu un viņu vietējo domubiedru Austrumukrainā izveidotās varas struktūras. Līdz šim ES tā dēvētajā otrajā sankciju fāzē vērsusies pret 72 cilvēkiem Krievijā un Ukrainā, nosakot vīzu izsniegšanas aizliegumus un iesaldējot to aktīvus.

Pakļaujoties prasībām, kas sākušas skanēt pēc Malaizijas lidmašīnas notriekšanas 17.jūlijā Austrumukrainā, ES vēstnieki arī sprieduši par citiem plāniem, kas neaprobežotos tikai ar vīzu aizliegumu un aktīvu iesaldēšanu.

Jau vēstīts, ka ES valstu ārlietu ministri sanāksmē otrdien uzdeva ekspertiem izvērtēt iespējas noteikt jaunas sankcijas Krievijai, vēršoties pret aizsardzības, enerģētikas un finanšu sektoriem. Vairāku ES dalībvalstu ārlietu ministri otrdien norādīja, ka ir nepieciešams apsvērt ieroču embargo noteikšanu Krievijai. Veikti priekšdarbi arī trešās fāzes sankcijām, kas skartu veselas ekonomikas nozares, taču tās vēl nav īstenotas.

Ukrainas mediji ziņo, ka foto un video materiālus, kuros redzams, kā no Krievijas pierobežas rajoniem tiek apšaudīta Ukrainas teritorija, sociālajos tīklos ievieto vietējie iedzīvotāji un pierobežā dislocētie Krievijas karavīri. Uz atsevišķiem attēliem fiksētas vietas, kur fotouzņēmumi izdarīti.

Krievijas diversanti, algotņi un vietējo separātistu kaujinieki aprīļa vidū Ukrainas austrumos sāka sagrābt valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus, piemēram, lidlaukus, bet uz ceļiem izveidoja kontrolposteņus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes izvērsušas pretterorisma operāciju. 5.jūlijā separātistu bandas tika padzītas no diviem nozīmīgiem Donbasa centriem – Slovjanskas un Kramatorskas. Kaujinieki tagad savus spēkus koncentrē Doņeckā un Luhanskā.

Austrumukrainā virs Maskavas atbalstīto bruņoto bandu kontrolētās teritorijas 17.jūlijā tika notriekta lidsabiedrības «Malaysia Airlines» pasažieru lidmašīna ar 298 cilvēkiem. Lidmašīna atradās ceļā no Amsterdamas uz Kualalumpuru. Lidmašīnu notriekusi raķete, kuru no zenītraķešu iekārtas «Buk» izšāvušas krievu algotņu bandas sadarbībā ar Krievijas armiju, uzskata Ukrainas varasiestādes. Austrumukrainas destabilizācijā vaino Krieviju, kas robežu ļauj šķērsot krievu algotņiem un apgādā viņus ar ieročiem, arī ar smago bruņojumu.

Komentāri (35)

ligakalnina 25.07.2014. 13.25

Sen viss tas zināms, sen ir videomasteriāli, kas to apstiprina, arī, vismaz, divus Ukrainas iznīcinātājus notrieca no Krievijas teritorijas, protams, ASV arī tas bija sen zināms, cita lieta, ka, protams, notiek tirgošanās, un arī informācija tiek atklāta pakāpeniski.

Arī ASV demokrātu aprindās valda uzskats, nemaz nerunājot par ES, ka Putinu nedrīkst pārāk kaitināt, viņam, redz, tāda sarežģīta personība, nedrīkst iedzīt viņu stūrī, citādāk, ko tik viņš vēl nesadarīs, labāk jau ar labu.

Acīmredzot, ar viena Boinga katastrofu nepietiek, jo tie paši amerikāņi ziņo, ka uz Lugandu tiek sūtītas jaunākās Krievijas raķešu sistēmas zeme – zeme un zeme-gaiss tipa, nerunājot par tankiem, utt.

īstenībā, pie tās Boinga traģēdijas vainīgi arī Rietumi, ja uzreiz būtu pieņemtas stingras sankcijas, iespējams, tas nenotiktu, bet, Rietumu diplomātiju Putins vērtē tikai kā vājuma izpausmi un induļģenci uz tālāko agresiju, kam vēl jānotiek, lai Rietumi to saprastu?

+10
-1
Atbildēt

2

    Dina > ligakalnina 25.07.2014. 14.40

    Tiešāmmmm??? Sen …. un pat „viss” ??? …. kā gan pasaules sabiedrība to nav pamanījusi ?? … do šu saitīti, nelaimīgais kleptomān ! …. : )))

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    ILZE > ligakalnina 25.07.2014. 13.36

    dzeris49

    īstenībā, pie tās Boinga traģēdijas vainīgi arī Rietumi

    ____________

    Ja par Koļana II sarīkoto drausmīgo WWI pēdējais krievs butu atradis galu Japāņu jūras ūdeņos, nekas tāds nebūtu iespējams.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

silvija_vitina 25.07.2014. 13.36

Šī pacietīgā nostāja no ES puses varbūt arī ir nepieciešama, lai būtu 10x pamatojums uzlikt pilnīgu ieroču embargo, no kura nevarētu izgrozīties ne mistrāļu tirgotāji, ne briti.

no otras puses, putlers pats savām rokām steidzina savu galu.

vienīgi žēl ukraiņu, kuru asinis tiek ziedotas uz putlera altāra, kamēr pasaule spēlē savas politiskās spēlītes.

+8
0
Atbildēt

1

    ILZE > silvija_vitina 25.07.2014. 13.49

    traductrice

    Ja tas nebūtu galējs cinisms, varētu priecāties par krievu intervences izraisīto ukraiņu vienotību un Boing notriekšanu, kas pacēlis rietumu politiķu smagos, salipušos plakstus.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

jmaklakovs 25.07.2014. 12.52

Eiropas milzīgā ticība labajām mūs visus nobeigs. Arī nīderlandieši ticēja serbiem Srebreņicā. Pietika Putinam drusku atkāpties Gruzijā, kad eiropieši ar frančiem priekšgalā viņu gandrīz uz rokām sāka nēsāt. Ukrainā Putins eiropiešu vērtības vāra kā vardi uz lēnas uguns.

Mani sāk mākt šaubas – vai TĀDA Eiropa mums ir vajadzīga?

+8
-1
Atbildēt

2

    Aivars Krauklis > jmaklakovs 25.07.2014. 18.29

    Vāra kā vardes – tiešām trāpīgi teikts.

    Mums alternatīva – izcepties bada pankūku pannā, kurai reljefi sirpāmura un pamīšus 2galvainā maitasputna attēli nospiedumam.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    janis17 > jmaklakovs 25.07.2014. 13.16

    Citas jau mums nav!

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu