Vadība jauna - tikumi vecie • IR.lv

Vadība jauna – tikumi vecie

10
Foto: Emīls Desjatņikovs, F64
Valdis Gavars

”Rīgas namu pārvaldnieka” vienaldzība var izraisīt traģēdiju

Jau vairāk nekā četrus mēnešus Rīgas namu pārvaldniekam (RNP) ir jauna vadība. Ar skandālu no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) atlaistais bijušais valsts sekretārs Aleksandrs Antonovs, izrādās, ir kompetents Rīgas namu pārvaldīšanas un apsaimniekošanas jautājumos, ja jau tik ātri pēc skandāla atrada sev vietu pašā RNP hierarhijas virsotnē.

Iespējams, ka viens no kritērijiem, kādēļ šo kandidātu atbalstīja Rīgas domes priekšsēdētājs, bija Antonova ”patstāvība”, pieņemot lēmumus. Strādājot VARAM, tā izpaudusies vienpersoniski un bez jebkādas saskaņošanas piešķirot vairākus finansējumus, tajā skaitā SIA ”Patina”, kuru vides organizācijas vaino Vaidavas upes vides sagandēšanā. Kādu laiku šis ”patstāvīgais” kungs jau savas pilnvaras RNP ir pildījis, tādēļ varam izdarīt kādus secinājumus par paveikto.

Viena no problēmām, kas satrauc rīdziniekus, ir ūdens zudumi un papildu uzrēķins par neizmantoto ūdeni.

Risinājums ir precīzāka ūdens uzskaite dzīvokļos, lai neveidotos tik liela rādītāju atšķirība ar ēkas kopējo ūdens skaitītāju. Var, protams, domāt, ka anonīmi nelabvēļi klusi pa nakti notecina ūdeni no kāda ēkas kopējā krāna, vai kaut kur pagrabā regulāri un ilgstoši tek bojāta caurule, tomēr visbiežāk vaina meklējama neprecīzos skaitītāju rādījumos. Pieredze liecina, ka pirmajos divos gados pēc uzstādīšanas skaitītāji rāda kaut cik tuvu patiesībai, tomēr pēc tam nobīdes ir ievērojamas. Turklāt interesenti, ka vienmēr iedzīvotāji ir zaudētāji.

Risinājums ir jaunu, sertificētu un no attāluma nolasāmu ūdens skaitītāju uzstādīšana, kas sen jau bija jāuzsāk. Iespējams, ka vecie RNP ir izdevīgāki, jo tā var manipulēt ar rādītājiem, saņemot lielākus iedzīvotāju maksājumus. Problēma ir sena, par to daudz runāts un rakstīts, tomēr arī jaunā RNP vadība nedara neko, lai to atrisinātu. Turklāt ūdens tarifu pieauguma dēļ pieaugs arī maksājumi par ūdens zudumiem.

Vēl kāda jau ierūsējusi problēma ir RNP reakcija uz iedzīvotāju vēstulēm un atbilžu sniegšana. Rezultāts reakcijas trūkumam uz iedzīvotāju bažām bija sprādziens Daugavgrīvas ielā 70, kur tikai laimīgas sakritības dēļ negāja bojā cilvēki. Ēkas iedzīvotāji jau 21.janvārī bija nosūtījuši nosūtīja vēstuli RNP, kurā informēja par nepiederošajiem cilvēkiem, kas regulāri uzturas ēkas pagrabā un tur lieto alkoholiskos dzērienus. Iedzīvotāji aicināja apsaimniekotāju salabot pagraba durvis un ielikt kvalitatīvu atslēgu, lai nepiederošas personas pagrabā netiktu.

RNP nedarīja neko, rezultātā ēkā notika sprādziens, daļēji iebrukusi starpsiena, deformējusies pretējā siena un aizdegušās sadzīves mantas.

Tas ir viens no neizdarības piemēriem, kura rezultātā varēja ir bojā cilvēki. Simtiem citu rīdzinieku gaida atbildes uz savām vēstulēm, tomēr tās nesaņem. RNP ir kūtrs komunikācijā ar cilvēkiem, kuru labā strādā.

RNP attieksmi pret ierindas iedzīvotājiem zīmīgi raksturo notikums Jaunciema gatvē 149. un 151., kur cilvēki, gatavojoties gaidāmajai ziemai, jau laikus bija sagādājuši malku apkurei un sakrāvuši savos šķūnīšos. Tas nav nekāds arguments, lai apsaimniekotājs nepaziņotu, ka 1.augustā šķūņi tiks nojaukti, jauni celti netiks un cita vieta arī netiks ierādīta, tātad ziemas malku var nest kaut uz guļamistabu. Nekādi cilvēku lūgumi vai protesti netiek uzklausīti.

RNP un tā vadībai ir jāielāgo, ka uzņēmums tiek finansēts no rīdzinieku maksājumiem, tam jākalpo iedzīvotājiem pēc labākās sirdsapziņas, nevis jātēlo kāds augstprātīgs dzimtkungs, no kā visi ir atkarīgi un kam visiem jābūt pateicīgiem. Ceram, ka jaunais vadītājs to drīzumā ielāgos.

Valdis Gavars ir Rīgas domes deputāts no ”Vienotības”.

Komentāri (10)

Andris 24.07.2014. 20.44

Atvainojos ka rakstu par fotogrāfiju, nevis rakstu. Aizsargplēvi no loga rāmja vajadzētu noņemt, jo ar laiku UV iedarbība tā kļūs trausla un tā pieķepēs pie plastmasas, ka vairs nebūs atdalāma. Kauns celtniekiem, kuri nodeva šo objektu šādā stāvoklī.

+2
0
Atbildēt

0

Kaspars 24.07.2014. 15.20

на словах он Лев Толстой

а на деле xyй простой!

+2
0
Atbildēt

0

Signija Aizpuriete 24.07.2014. 18.23

———

http://www.latvijascentrs.lv/data/images/baltijas%20cels.jpg

“За что боролись – на то и напаролись”

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu