Separātistu līderis atzīst, ka grupējumam bija zenītraķešu iekārta "Buk" • IR.lv

Separātistu līderis atzīst, ka grupējumam bija zenītraķešu iekārta “Buk”

40
Aviokatastrofas vietā. Foto: AFP-LETA

Ierocis, visticamāk, nācis no Krievijas un jau nosūtīts atpakaļ

Ukrainas separātistu bataljona “Vostok” komandieris Aleksandrs Hodakovskis atzinis, ka bruņoto bandu rīcībā bijusi tāda raķešu sistēma, kāda, pēc ASV domām, izmantota Malaizijas pasažieru lidmašīnas notriekšanai, vēsta LETA-REUTERS. Šī ir pirmā reize kopš aviolainera notriekšanas, kad separātistu līderi atzinuši, ka to rīcībā ir zenītraķešu iekārta “Buk”.

Hodakovskis intervijā ziņu aģentūrai “Reuters” norādīja, ka sistēma, ļoti iespējams, nākusi no Krievijas, un, visticamāk, jau nosūtīta atpakaļ, lai slēptu pierādījumus par tās klātbūtni. Kijeva un Rietumi Austrumukrainas destabilizācijā vaino Krieviju, kas robežu ļauj šķērsot krievu algotņiem un apgādā viņus ar ieročiem, arī ar smago bruņojumu.

Jau vēstīts, Pagājušo ceturtdien Austrumukrainā virs Maskavas atbalstīto bruņoto bandu kontrolētās teritorijas tika notriekta lidsabiedrības “Malaysia Airlines” pasažieru lidmašīna ar 298 cilvēkiem, kas visi gāja bojā. Lidmašīna atradās ceļā no Amsterdamas uz Kualalumpuru. Lidmašīnu notriekusi raķete, kuru no zenītraķešu iekārtas “Buk” izšāvušas krievu algotņu bandas sadarbībā ar Krievijas armiju, uzskata Ukrainas varasiestādes. Šo versiju apstiprina ASV satelītiekārtu novērojumu dati.

Nīderlandes portāls “De Telegraaf ” vēsta, ka lidmašīnas MH17 bojāgājušie pēc katastrofas apzagti, un uz tuvinieku telefonzvaniem tagad atbild svešinieki, raksta Delfi.lv. Bojāgājušo radinieki apstiprina, ka Malaizijas lidmašīnas upuri ir apzagti avārijas vietā. Viņi informējuši izmeklētājus, ka, zvanot uz bojāgājušo mobilajiem telefoniem, dzirdamas balsis, kas varētu runāt kādā no Austrumeiropas valodām. To atklājot, radinieki bijuši šokā, vēsta portāls. Saistītie raksti

Nīderlandes mobilo sakaru kompānijas jau piekritušas bez miršanas apliecības uzrādīšanas bloķēt telefona numurus, lai tie, kas aparātus atraduši, nevarētu turpināt izmantot. Tas, ka mobilie telefoni, iespējams, nonākuši pie prokrieviskajiem nemierniekiem, izskaidrojams ar to, ka avārijas vietas teritorija netika pienācīgi apsargāta. Šo teritoriju kontrolē nemiernieki. Neapsargātā teritorija ir vairāk nekā 50 kvadrātkilometrus liela.

Bruņotie separātisti un vietējie iedzīvotāji nozaguši skaidro naudu, kredītkartes un juvelieru izstrādājumus no katastrofu piedzīvojušā MH17 reisa lidmašīnas upuriem. Pēc katastrofas izmeklētājiem nebija iespējas laikus norobežot vietu, lai saglabātu pierādījumus. Tas ļāva bruņotajiem separātistiem un vietējiem iedzīvotājiem brīvi pārvietoties notikuma vietā, izņemt koferus un izlaupīt tos.

Starp nolaupītajām lietām ir naudas maki, kredītkartes, mobilie telefoni un fotokameras. Blakus izgāztuvē atrodamas mantas, kuras marodieriem nebija vajadzīgas – brokastu kastīte ar Disneja personāžu peli Minniju, mīkstā rotaļlieta Vinnijs Pūks, ģimenes fotogrāfijas un nebojātas pases.

Ukrainas iekšlietu ministra padomnieks Antons Geraščenko paziņoja, ka nolaupītās vērtslietas laupītāji varētu izmantot gan Ukrainā, gan nodot tās Krievijā, tāpēc aicināja upuru radiniekus iesaldēt kredītkartes, lai “neatdotu savu tuvinieku aktīvus teroristiem”.

Tā kā izmeklētāji un amatpersonas ieradās, kad jau vairākas lietas bija nozagtas, nav iespējams noteikt, cik daudz marodieri nolaupīja. Turklāt izmeklēšanai trūkst organizētības, avārijas vietā pārvietojas bruņoti neidentificēti vīrieši un pastāv grūtības ar pierādījumu atsijāšanu no gruvešiem lielās avārijas platības dēļ.

Komentāri (40)

Þanis Bezmers 24.07.2014. 09.29

Viens no iespējamiem veidiem kā kremļa administrācija mēģina nokratīt no sevis atbildību. Izrādīsies, ka buks bija, izrādīsies, ka šāva, izrādīsies, ka kāds majors sidors kopā ar kapteini pidoru nolēma ar buku aizlaist samovolkā un pahaltūrēt. Nebija jau domājuši eiropiešus apslaktēt, tikai tāpat vien, korešiem palīdzēt pieveikt Kijevas huntu. Bet mēs te, kremlī viņus izķersim un stingri pateiksim: nu, nu!! Un lielākai pārliecībai ieslēgsim kādā čekas dāčā piekodinot, ka mutes palsišanai būs letāls iznākums.

+5
0
Atbildēt

0

ievuliitis 24.07.2014. 10.02

Ne tikai teroristi. Re, arī Krievijas sūtnis ANO bija spiests to atzīt.

“Посол России в ООН Виталий Чуркин заявил, что если боевики на востоке Украины сбили Boeing 777, то это был несчастный случай.

Об этом он сказал, комментируя аудиозаписи, обнародованные СБУ, в которых террористы обсуждают сбитый самолет, пишет CNN.”

+5
0
Atbildēt

8

    Dina > ievuliitis 24.07.2014. 11.27

    Fašisteļu meli, protams. NEVIENS normāls avots šos vārdus necitē. Tikai banderu resursi. Google uzrādīja kādus 10-15 … Un varbūt vēl arī neo-fašistu atbalstītāja – likvidējamais masu dezinformācijas kantoris Leta … : )

    Jauks piemēriņš, kā tiek fabricētas melīgās ziņas. Nekā tamlīdzīga Čurkins nav teicis.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    Andris Jautriņš > ievuliitis 27.07.2014. 09.20

    Latvija – neatkarīga valsts? Zirnekliene, mosties!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    gundega_heiberga > ievuliitis 24.07.2014. 13.49

    kur-melis indicē paniku agresora nometnē. Sākusies “viedokļu dažādība” kremlinu vidē. Visvairāk priecē divu izcilu Lielās Tēvijas Propagandas invalīdu – Kurginjana un Dugina pretējās pozīcijas.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ILZE > ievuliitis 24.07.2014. 12.20

    nulle

    Neaizmirsti par “nācijas peģerast” sarīkoto terora aktu 10.04.10.!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Jānis Justaments > ievuliitis 24.07.2014. 12.54

    Nenoturējos. Var jau d!#$t, bet nu šitik šķidri..

    https://dl.dropboxusercontent.com/u/12530893/churkin.png

    (tas par Kurmja apgalvojumu, ka Google atgriež 10-15 resursus)

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > ievuliitis 24.07.2014. 10.14

    если боевики на востоке Украины сбили Boeing 777, то это был несчастный случай.

    ja persona X bija gatavojusies nošaut personu Y, bet nejaušības pēc nogalinājusi personu Z, tā vairs nav slepkavība, bet gan nelaimes gadījums.

    Tiesai steidzami jāpārskata judikatūra.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 24.07.2014. 10.16

    Esmu pārliecināta, Hāgas tribunāls būs citos ieskatos.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    gliters > ievuliitis 24.07.2014. 13.00

    Nulle, kāpēc “drošibas cerība” pēdiņās? Var jau justies kruts, tēlojot Īrijā “Eiropas intelektuāli” (šai publikai antiamerikānisms ir labais tonis, kā zināms), bet ne jau visi var vai grib kļūt par imigrantiem kaut kur – es, piemēram, vēlos dzīvot Latvijā, kas ir neatkarīga valsts, nevis Krievijas guberņa un tāpēc man citu cerību, kā uz ASV, nav – vieni paši mēs nevaram sevi aizstāvēt pret 100X stiprāku pretinieku, vēl jo vairāk, ka mums netrūkst nullveidīgo pacifistu, kas uzskata, ka aizstāvēt savu valsti ir “nemoderni” un “primitīvi”, labāk “smalki” laisties lapās.

    Kas attiecas uz lidmašīnas notriekšanu, arī Ukrainai tā ir vienreiz sanācis. Stāsts gan ir par to, ka Krievija un Putins tā vai tā ir atbildīgi – nebūtu invāzijas Ukrainā, nebūtu notriektās lidmašīnas un 300 upuru.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

Janka, Janic 24.07.2014. 11.23

tos kas apzog nelaimee nonaakušos un dziiviibu zaudeejušaos , apšauj bez tiesas un izmekleešanas , šitaa mentalitaate ar šaadu riiciibu jau sen populaara , noslepkavot un apzagt, tie nebuus krievi , bet aziaati mongoloiidi , čingizhana asinsradinieki , kultuuras neseeji pasaulee , jums pašiem krievi nemaz kauna par savu tautiešu izdariibaam nav nemaz , ločmeli tas uz tevi attiecas , jeb pats varbuut taads pats vandaalis esi…

+5
0
Atbildēt

2

    ILZE > Janka, Janic 24.07.2014. 12.17

    Ebenemezers

    “tos kas apzog nelaimee nonaakušos un dziiviibu zaudeejušaos , apšauj bez tiesas un izmekleešanas”

    ___________

    Tāda prakse bija “naciķu” Vācijā.

    “noslepkavot un apzagt, tie nebuus krievi”

    _______________

    Īstāku nemaz nav. Civiliedzīvotāju slepkavošana, laupīšana un izvarošana bija ierasta Ivana Bargā opričņikiem un vēlāk krievu armijai kļuva par normālu kara vešanas taktiku.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Ligiña Doniña > Janka, Janic 24.07.2014. 12.43

    Tu ar ar/par viņiem runā kā par cilvēkiem, bet praksē tie ir dzīvnieki ar cilvēku galvām. Nav jēga saukt pēc kauna, jo viņi UA atrodas, lai laupītu un slepkavotu. Tas ir viņu darbs, par ko maksā Kremlis. Šī situācija nevar mainīties kāmēr Rietumi slēdz finanšu darijumus ar Krieviju. Redzēsim, cik Pasaule ir gatava veikt pilnīgu Krievijas blokādi. Gāzt Putinu var tikai no iekšienes, piepalīdzot no ārpuses.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu