Ceturtdien pasniegs Baltvilka balvas bērnu literatūrā un grāmatu mākslā • IR.lv

Ceturtdien pasniegs Baltvilka balvas bērnu literatūrā un grāmatu mākslā

27
NULL

Apbalvošanas ceremonijas sākums plkst. 18 Jaunajā Rīgas teātrī

Trešdien, 24.jūlijā Jāņa Baltvilka 70.dzimšanas dienā Jaunajā Rīgas teātrī (JRT) notiks Baltvilka balvas bērnu literatūrā un grāmatu mākslā pasniegšana un starptautiski bērnu literatūras lasījumi, raksta aģentūra . Lasījumi sāksies plkst.11, savukārt balvu pasniegšana – plkst.18. Paredzēts arī piemiņas brīdis plkst.15 pie Baltvilka kapa. 

Literatūras lasījumos JRT Kamerzālē savus jaunākos darbus lasīs visi Baltvilka balvas laureāti – bērnu rakstnieki un tulkotāji. Baltvilka balvai bērnu literatūrā un grāmatu mākslā šogad izvirzīti 11 latviešu autori – rakstnieki Laima Kota, Uldis Auseklis, Cielēna, Rungulis un Zvirgzdiņš, mākslinieki Gita Treice, Mārtiņš Zutis, Aleksejs Naumovs, Elīna Brasliņa, Gundega Muzikante un Pētersons. 

Baltvilka balvas starptautiskā laureāte šogad ir Somijas rakstniece Andersone, bet balvu par viņas pusaudžiem veltītās grāmatas “Emma Glorija un sarkanā Ilgu grāmata” izcilo tulkojumu latviešu valodā saņems Treimane. 

Zvirgzdiņš un Naumovs nominēti balvai par grāmatu “Ahoi! Plūdi Daugavā”, kas iznākusi izdevniecībā “Zvaigzne ABC”. Veiksmīgs kopdarbs, par kuru balvai izvirzīts gan autors, gan ilustratore Gita Treice, ir arī Zvirgzdiņa grāmata “Taro, Tama un Kicune: stāsts par viduslaiku Japānu”, kas iznākusi izdevniecībā “Pētergailis. 

Rungulis un Pētersons balvai nominēti par izdevniecībā “Liels un mazs” iznākušo grāmatu “Lapsu kalniņa mīklas”. Abu veiksmju sarakstā ir arī biedrība bērniem “DROŠI un KOŠI” iznākusī “Ainava kopā ar mazo Mulu”. 

Māksliniece Treice žūrijas atzinību izpelnījusies arī ar ilustrācijām vēl divām citām grāmatām – Rafaela Alberti dzejas izlasei “Jūrnieks uz sauszemes” un bilžu grāmatiņai “Rāmi zvēri” sērijā “Bikibuks”, kuru izdod izdevniecība “Liels un mazs”. 

Balvai nominēta arī Laima Kota par grāmatu “Matilde un Terēze jeb kā būt Te, Tur un Citur”, kas iznākusi izdevniecībā “Dienas grāmata”. 

Uldis Auseklis balvai izvirzīts par dzejoļu krājumu “Man ir runcis Francis”, kas iznākusi izdevniecībā “Jumava”. 

Māra Cielēna balvai nominēta par apgādā “Lietusdārzs” iznākušajām grāmatām “Pelītes Pērlītes brauciens ar gultu”, “Mazais mākoņzaurs” un krāsojamu dzejoļu grāmatu sēriju mazākajiem bērniem. 

Ilustrāciju kategorijā balvai izvirzīts Zutis par košām un aizraujošām ilustrācijām Lēlo Tungalas dzejas izlasei “Daudzpusīgais ronis”, kas iznākusi izdevniecībā “Liels un mazs”. Balvai nominēta Elīna Brasliņa, īpaši izceļot viņas bilžu grāmatiņu “Gaidītāja meža cūka” sērijā “Bikibuks”. Brasliņa esot debitante bērnu literatūras mākslā. Gundega Muzikante balvai nominēta par ilustrācijām Ineses Zanderes grāmatai “Pūķa ceļojums”, ko izdevusi Rīgas Doma pārvalde, Ievas Samauskas grāmatai “Kad kaķēnu sauc par pelīti?”, ko izdevis “Lietusdārzs”, un bilžu grāmatai “Mājiņa” sērijā “Bikibuks”. 

Žūrija nolēmusi īpašu atzinību izteikt arī dizaineriem Ūnai Laukmanei par grāmatu “Jūrnieks uz sauszemes” un Ivam Zennem par grāmatu “Lapsu kalniņa mīklas”, uzsverot, ka viņi spējuši savienot autora tekstu un ilustratora radīto vizualizāciju pārdomātā maketā, padarot grāmatas koptēlu pilnīgu. 

Šogad grāmatas, kas iznākušas no 2013.gada maija līdz šā gada maijam, vērtēja Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomes (LBJLP) prezidente un Latvijas Universitātes profesore Ilze Stikāne, Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centra vadītāja Silvija Tretjakova, mākslinieks Juris Petraškevičs, Latvijas Mākslas akadēmijas docente Aiga Dzalbe, literatūrkritiķe Anda Baklāne, kā arī radio un televīzijas raidījumu vadītājs Gustavs Terzens. Jāņa Baltvilka balvas bērnu literatūrā un grāmatu mākslā pasniegšana notiek kopš 2004.gada, bet kopš 2008.gada balvu piešķir arī vienam Baltijas jūras reģiona rakstniekam un viņa darba tulkotājam. 

Balvas uzdevums ir fokusēt sabiedrības uzmanību uz pozitīvu mērķi – bērnu, kurš lasa interesantu un skaistu grāmatu latviešu valodā. Baltvilka balvas mērķis ir palīdzēt latviešu bērnu literatūrai nonākt jaunā attīstības pakāpē, pievērst talantīgu rakstnieku un mākslinieku interesi bērnu grāmatām un rosināt bērnus un viņu vecākus izvēlēties augstvērtīgas grāmatas.

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu