Ieguldīs 158 miljonus aizsardzības spēju attīstībā • IR.lv

Ieguldīs 158 miljonus aizsardzības spēju attīstībā

15
Ilustratīvs foto: Kaspars Krafts, F64

Latvija plāno pilnveidot izlūkošanu un pretgaisa aizsardzību

Valdība otrdien akceptēja Aizsardzības ministrijas (AM) vēlmi izlūkošanas un pretgaisa aizsardzības spēju attīstībai atvēlēt 158 miljonus eiro, vēsta aģentūra LETA. Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) žurnālistiem pavēstīja, ka summa ir paredzēta turpmākajiem astoņiem gadiem.

Šodien iepretim Liepājai netālu no Latvijas teritoriālajiem ūdeņiem fiksēts Krievijas bruņoto spēku kuģis, aģentūra LETA noskaidroja Nacionālajos bruņotajos spēkos. Jūras spēku flotiles kuģis 6,5 jūras jūdzes no Latvijas teritoriālajiem ūdeņiem iepretim Liepājai identificēja Krievijas flotes kuģi “Syzran”.

Valdība akceptējusi AM priekšlikumus izlūkošanas un pretgaisa spēju attīstībai, kas paredz gaisa telpas novērošanas sensoru un radaru iegādi un uzstādīšanu, individuālo pretgaisa aizsardzības sistēmu un ieroču iegādi, kā arī modernizāciju. Ar modernām sistēmām tiks aprīkoti patruļkuģi, kā arī attīstītas taktiskās izlūkošanas spējas, klāstīja Vējonis.

“Ja mēs šo visu realizēsim, varēsim nodrošināt zemo lidojumu identifikāciju pierobežā, paaugstināsim Nacionālo bruņoto spēku (NBS) un pretgaisa aizsardzības spējas,” sacīja ministrs. Viņa nosauktā summa – 158 miljoni eiro – paredz gan iekārtu iegādi, to uzstādīšanu un ekspluatācijas izmaksas, gan arī personāla apmācību to lietošanā.

Valdība arī akceptēja NBS prioritāšu pārskatīšanu, vairākas prioritātes pavirzot sarakstā uz augšu. Jaunās prioritātes ir pašaizsardzības spēju stiprināšana, kaujas spēju stiprināšana, konkrētu vienību kaujas gatavības paaugstināšana, kā arī agrīnās brīdināšanas spēju stiprināšana. Kā prioritātes ir noteiktas pretgaisa aizsardzības spēju stiprināšana un zemessardzes modernizācija.

LETA pavasarī jau ziņoja, ka AM izvēlējusies risinājumu gaisa telpas novērošanas sistēmu iegādei. Latvijas pretgaisa aizsardzības spēju stiprināšanai AM saņēma piedāvājumus no 13 kompānijām par iespējām iegādāties gaisa telpas novērošanas sistēmas. NATO un Eiropas Savienības valstu kompānijas piedāvājušas vairāk nekā 15 dažādas sistēmas.

Komentāri (15)

marchaeva 22.07.2014. 22.08

Lūgums 50 miljonus zenītraķetēm zeme-zeme. Nu līdzīgām kā somi no amerikāņiem pērn nopirka.

Lai ir ar ko uzdot pa bundžām, ja negantnieki parādās mūsu zemē.

+5
0
Atbildēt

2

    marchaeva > marchaeva 24.07.2014. 23.02

    nē, zeme-zeme ir tas ko nopirka somi no jeņķiem, pēc tam kad šamie somus atzina par gana drošiem tādus ieročus nepakāst zibensuzbrukumā. pirmoreiz nepārdeva un nesen pārdomāja. Zeme-gaiss viņiem – somiem – jau bija sarūpētas uz Ziemas karu. vērts palasīt par somu pieredzi.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    esmeralda_se > marchaeva 23.07.2014. 00.25

    Zeme – Gaiss droši vien:)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

archoftriumph 23.07.2014. 07.38

“Тем временем российские боты активизировались на международной информационной арене. Издание Le Figaro задало читателям вопрос: “Считаете ли вы, что Россия виновна в катастрофе МН-17?”.Четверть миллиона пользователей практически не оставили французам шанса узнать настоящий результат опроса: россияне отвечали сами, сами комментировали и побили рекорд посещаемости сайта. Так ведутся информационные войны, которые порой важнее реальных боев. И этих российских ботов можно победить своим настоящим – не фейковым – голосованием. ”

Pagaidam nedzirdu ka Latvja domatu par ideologiska uzbruma aizsardzibu. Krievu karaspeks saja joma esot ap 250 000 liels, skat podrobnosti.ua

+4
0
Atbildēt

0

archoftriumph 23.07.2014. 00.11

Latviesiem ir iestrades infrasarkanajiem mezu ugunsgreku radariem. Izmaksas vienam ap 40t euro. Lai nosegtu robezu vajag 20gab. Domaju ka butu nedargs dublejosais variants, un pie reizes arii ugunsgreekus kjertu.

+4
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu