Mediķi ministri vairās no pārmaiņam • IR.lv

Mediķi ministri vairās no pārmaiņam

24
Foto: Aivars Ķesteris, F64
Toms Baumanis

Problēmas vairs nav atrisināmas ar nozares pārstāvju kompetenci

Esmu pateicīgs premjerministrei Laimdotai Straujumai par augsto novērtējumu strādāt veselības ministra amatā. Uzskatu, ka piedāvājums ir Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) un tās kolektīva sasniegumu atzinums. RSU ir pierādījusi, ka ne vien spēj piesaistīt ārvalstu studentus, bet arī radīt jaunas darba vietas akadēmiskajam personālam, mūsu labākajiem ārstiem un dot savu finansiālu ieguldījumu Latvijas tautsaimniecības izaugsmē.

Ministrs ir politisks amats, tas prasa gatavību politiskai karjerai. Šobrīd neesmu gatavs uzsākt ilgstošu politisku karjeru, tādēļ arī biju spiests atteikties no veselības ministra amata piedāvājuma.

Esmu pārliecināts, ka veselības ministra amats jāieņem profesionālam politiķim vai kandidātam ar biznesa vadības vai ekonomista pieredzi.

Veselības aprūpes nozares problēmas ir fundamentālas. Veselības aprūpe ir viena no publisko izdevumu jomām, kas līdz šim nav piedzīvojusi strukturālus pārkārtojumus. Tai pašā laikā veselības aprūpes nozares speciālisti līdz šim ilgstoši ir pārvaldījuši nozari un izvairījušies no nepieciešamajām pārmaiņām. Šobrīd nozares problēmas vairs nav atrisināmas ar medicīnas nozares speciālistu kompetenci. Veselības ministram ir jābūt ar sevi pierādījuša vadītāja kompetencēm.

Latvijā pastāv maksas medicīna. Jo ātrāk šo faktu atzīstam, jo mazāk sāpīgs tas būs sabiedrībai ilgtermiņā.

Medicīnas pakalpojumu struktūru vai ārstniecības iestāžu infrastruktūru esošā veidā nav iespējams finansēt no budžeta līdzekļiem pilnā apmērā. Sarūkot nodokļu maksātāju lokam, sarūk pacientu loks, sarūk nodokļu bāze. Jaunam ministram nepieciešams valdības politisks atbalsts, lai veiktu nozares finansēšanas un strukturālas reformas, kas ir ilgtermiņa darba lauks. Diemžēl nozares pārstāvju lobijs kontekstā ar politisku populismu rada stagnāciju un vislielākos riskus ekonomisku pamatotai veselības aprūpes politikai.

Pacientam interesē lētākas zāles, mazākas rindas un pieejami medicīnas pakalpojumi. Medicīnas pakalpojumu izcenojumu un nozares strukturāla sašaurināšana atbrīvotu iekšējās finanšu rezerves, kas noslēptas zem pārcenotu atsevišķu apakšspecialitāšu tarifiem, piemēram, invazīvā kardioloģijā un citiem neadekvātu programmu tēriņiem. Likvidējot izšķērdīgus tēriņus tiek atbrīvoti pacientam netaisnīgi atņemti ārstniecības finanšu līdzekļi, bet pakalpojums kļūst kaut nedaudz pieejamāks.

Tikai ar sistēmiskiem uzlabojumiem papildu budžeta finansējums nesīs gaidītos rezultātus, taču, kā zināms, veselības aprūpē finansējums nekad nebūs pietiekams.

Ir pēdējais laiks definēt valsts apmaksāto pakalpojumu grozu un piesaistīt papildus nepublisko finansējumu. Esmu pārliecināts, ka kopā ar apdrošināšanas nozari veicot medicīnas pakalpojumu tarifu punktu izcenojumu un pakalpojumu apmaksas kārtības pārvērtēšanu, veselības aprūpei atvērtos neapgūtas iekšējās finanšu rezerves. Veselības aprūpe jāfinansē gan ar publiskiem, gan ar privātiem līdzekļiem skaidri saprotamā veidā, kas arī praktiski vairos pakalpojumu pieejamību.

Veselības nozares pašattīrīšanās atvērtu ne vien apdrošināšanas finansējuma plūsmas ienākšanu medicīnas pakalpojuma apmaksā, bet arī skaidri pamatotu nepieciešamo budžeta finansējuma piešķīrumu veselības aprūpei jau tuvākajā laikā.

Toms Baumanis ir Rīgas Stradiņa universitātes attīstības prorektors.

Komentāri (24)

peerku 19.07.2014. 15.09

Visvairāk no pārmaiņām izvairās paši mediķi. Dakteri (ar Straujumas rokām) arī “noēda” ministri Circeni, kas sāka ieviest reformas.

Notiek tieši tas pats, kas izglītības sistēmā. Visagresīvāk pārmaiņām pretojas tieši skolotāji. Kā tas bija ar Ķīļa ideju ar mācību gada pagarināšanu, lai atrisinātu skolēnu pārslogotību ziemā un bīstami ilgo laiskošanos vasarā. Skolotāji grib turpināt strādāt 8-9 mēnešus gadā, algu saņemt par 12 mēnešiem un vaimanāt un lamāt valdību par zemo atalgojumu.

+10
-2
Atbildēt

2

    janis17 > peerku 20.07.2014. 19.54

    Melis!

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    peerku > peerku 21.07.2014. 13.28

    > aivarsk

    “Melis!”

    Ļoti argumentēts viedoklis. :) Laikam esat skolotājs, pieradis pie autoritārisma.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Janka, Janic 19.07.2014. 11.04

ministri nevairaas no paarmaiņaam , bet no mediķu armijas , kuri pretosies paarmaiņaam …ar izgliitiibas ministru Ķiili jau bija taspats , tikliidz gribeeja reformeet kautko , taatuuliit apeeda , Circene ar tika grausta gadiem . nu tad ko var sagaidiit?

+10
-3
Atbildēt

1

    janis17 > Janka, Janic 20.07.2014. 19.52

    Jā, ministri ir ģēniji, bet pacienti vēlās pēc iespējas garākas rindas un ārsti pēc iespējas zemāku atalgojumu!

    +2
    0
    Atbildēt

    0

andrejs_murnieks 19.07.2014. 16.58

Es pašlaik maksāju nodokli gan no darba algas, gan no savas pensijas, bet kad man vajadzēja ieziet transporta līdzekļa vadītāja medicīnisko komisiju, tad to varēju izdarīt vienīgi CSDD.Rīgas 10. Poliklīnika man pateica lai es aizverot tur durvis no otras puses. Manam jaunajam ģimenes ārstam neesot licences mani izmeklēt, bet dakteris Liepiņš, pie kura tiku nosūtīts, man skaidri pateica lai es ejot kur gribot, vai sēdot pie viņa durvīm līdz vakaram. Esmu laimīgs ka man nav problēmu ar veselību, jo ja man būtu biežāk jāsatopas ar šādu medicīnas aprūpi, tad noteikti nopietni saslimtu tieši no šādas attieksmes. Viņiem cilvēks ir tikai naudas zvejošanas avots, nekas vairāk. Faktiski tā ir ņirgāšanās par cilvēku nelaimēm, ciniska un nežēlīga ņirgāšanās. Ja nenes kukuli, tad vācies, tāda ir mediķu attieksme pret cilvēku, bet manis valstij samaksātie nodokļi ar veiklu deputātu un ierēdņu palīdzību pārvēršas lepnos limuzīnos, Jūrmalas dāčās un dārgos tūrisma braucienos uz eksotiskām zemēm.Lielākajai viņu daļai faktiski būtu jāsēd cietumā par blēdībām un zagšanu, ne jāieņem atbildīgi amati valsts pārvaldē.Diemžēl viņu pašu radītie likumi viņus ļoti sargā, bet meli jauc galvu vēlētājiem un ir radies iespaids ka šajā valstī vispār vairs nav godīgu politiķu, tikai zagļi un nelieši, starp kuriem vēlēšanās ir jāizvēlas godīgākais zaglis.

+7
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu