Rīgas dome: sirds virs pilsētas nosaukuma varētu arī palikt • IR.lv

Rīgas dome: sirds virs pilsētas nosaukuma varētu arī palikt

10
Foto: focus.lv
Lāsma Gaile

Dizaineri uzraksta maiņu neatbalsta, iesaka veidot jaunu galvaspilsētas vizītkarti

Šogad maijā burta ”Ī” garumzīme pilsētas nosaukuma uzrakstā ”RĪGA”, kas uzstādīta pie galvaspilsētas robežas Kārļa Ulmaņa gatvē, aizstāta ar sirdi. Tā kā iedzīvotāji par to izrādījuši lielu interesi, līdzīgi mainīti arī pārējie Rīgas nosaukuma uzraksti Brīvības gatvē, Ziepniekkalna un Maskavas ielā, Ir.lv apstiprināja Rīgas domes Satiksmes departamenta pārstāve Ilze Dišlere.

Pirmajā uzrakstā garumzīme pret sirdi nomainīta, lai iepriecinātu rīdziniekus un pilsētas viesus Māmiņu dienā, ko svin maija otrajā svētdienā, kā arī Starptautiskajā bērnu aizsardzības dienā 1.jūnijā, skaidroja domes pārstāve. Ar sirds veidolu bijis iecerēts pievērst uzmanību arī faktam, Rīga šogad ir Eiropas kultūras galvaspilsēta, Ir.lv stāsta Dišlere. Pārējiem uzrakstiem sirds pievienota pēc tam, kad cilvēki labprāt fotografējušies pie pirmā nomainītā uzraksta un publiskojuši bildes sociālajos tīklos.

Pagaidām plānots, ka sirds virs uzraksta ”RĪGA” visur paliks līdz gada beigām, bet, ja cilvēkiem patiks šis jauninājums, tas varētu arī palikt pavisam, pieļauj Dišlere. Tiesa, pirms tam notikšot sarunas Rīgas domē un ar uzraksta dizaina autoru Valdi Celmu, lai saskaņotu šādu pārmaiņu.

Autors pret pastāvīgu uzraksta maiņu tomēr iebilst. ”Uzraksts pieder Rīgai un rīdziniekiem,” sarunā ar Ir.lv piekrīt Valdis Celms, atzīstot, ka ”sirsniņa ir jauka”. Tomēr ideju, ka tā uz uzrakstiem varētu palikt arī pēc šī gada beigām, mākslinieks neatbalsta, kaut vai tādēļ, ka vārdā vajadzīga garumzīme, jo citādi tas jālasa kā ”Riga”, nevis ”Rīga”.

Savukārt ainavu arhitekte Daiga Veinberga uzskata, ka pats uzraksts ”RĪGA” jau ir novecojis un ”statisks”. Tas tagadējā veidolā uzstādīts 1980.gada maijā. Viņa iesaka veidot jaunu uzrakstu dizainu, ko būtu viegli dekorēt par godu dažādiem notikumiem. Taču vispirms, pēc Veinbergas domām, būtu jāsakopj ceļmalas pie galvaspilsētas robežas, citādi ”pirmais, ko iebraucot Rīgā var redzēt, ir reklāmas un iepirkšanās centri, nevis sakopta dabas ainava”.

Šī gada 1.jūlijā kāds galvaspilsētas krāsās – baltā un zilā – veidotosirdi virs uzraksta ”RĪGA” Kārļa Ulmaņa gatvē bija pārkrāsojis Ukrainas karoga krāsās, proti dzeltenā un zilā. Arī šos fotoattēlus cilvēki nekavējās iemūžināt un izplatīt internetā. Dišlere Ir.lv pastāstīja, ka sirds jau 2.jūlijā pārkrāsota agrākajā veidolā, bet vainīgais vēl neesot noķerts.

Komentāri (10)

marchaeva 16.07.2014. 15.59

Man patika tā sirds ukrainas karoga krāsā. Varētu palikt kamēr Ukraina atgūst Krimu un iestājas ES.

+13
0
Atbildēt

0

Timurs Čuntonovs 16.07.2014. 15.56

Protams, būtu augstākā mērā naivi LŪGT pionierim Ušakovam un viņa pakļautībā darbojošamies ļaudīm – kas tāpat kā Ameriks strādā par latviešiem” pie “izcilā saimneciskā darbeneka” Ušakova – respektēt mākslinieka Valda Celma darbu. Par autortiesībām nerunāsim: Ušakovs privatizēs pat katru Rīgas suņa kaku, ne tikai ūdeni.

+11
0
Atbildēt

0

buchamona 16.07.2014. 20.52

Uzrakstu Rīga ar sirdi Ukrainas karoga krāsās es pirmo reizi ieraudzīju kādā ukraiņu saita čata sadaļā, kur kāds rīdzinieks bija tādu bildi ielicis. Apakšā daudz sirsnīgu pateicību no ukraiņu čatotājiem – šādā kontekstā, kamēr Ukrainā karš, sirds Ukrainas karogas krāsās uz LR galvas pilsētas robežas varētu arī iederēties. Patiesībā tieši tāpēc, ka Rīga šogad ir Eiropas galvas pilsēta, šādam burtam uzrakstā Rīga ir jābūt, bet citādi, ārpus šāda konteksta :), man tāda sirds burta ī garumzīmes vietā …es to citādi, kā par salkanu pliekanību uztvert nevaru. Droši vien nelatvietim ir cita uztvere, var jau būt, ka, piemēram, vācu tūristam, kurš apmeklē šogad Eiropas kutūras galvas pilsētu, bet latviski nelasa, šāda sirsniņa uz Rīgas ī liekas skaista :) Vācijas pilsētā, kurā es dzīvoju, bieži var redzēt piemājas dārzus, kuri ir piekrauti ar ģipša dārza rūķiem, kaķiem,zaķiem un tādā garā :))))

+10
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu