Mirusi Krievijas cilvēktiesību aizstāve Novodvorska • IR.lv

Mirusi Krievijas cilvēktiesību aizstāve Novodvorska

46
Valērija Novodvorska. Foto: Evija Trifanova, LETA

Viņa bija pret karu Čečenijā, cīnījās pret Krievijā atdzimstošo autoritārismu

Vienā no Maskavas slimnīcām 64 gadu vecumā mirusi pazīstamā Krievijas opozīcijas politiķe, publiciste un sabiedriskā darbiniece Valērija Novodvorska, atsaucoties uz Maskavas vicemēru sociālos jautājumos, ziņo radiostacija “Eho Moskvi”.

Novodvorska dzimusi 1950.gada 17.maijā Baltkrievijā.

1969.gadā Maskavas Kremļa kongresu pilī viņa izkaisīja lapiņas ar pašas sacerētu antikomunistisku dzejoli, un tolaik gados jauniņo disidenti aizturēja PSRS Valsts Drošības komiteja.

Laikā no 1970. Līdz 1972.gadam Novodvorska bija ieslodzīta psihiatriskajā slimnīcā, kur tika pakļauta piespiedu “ārstēšanai”, ziņo LETA.

Pēc atbrīvošanas viņa iesaistījās nelegālās literatūras jeb tā dēvētā “samizdata” izplatīšanā, vienlaikus strādājot par skolotāju un tulkotāju. Viņa mēģināja dibināt arī pagrīdes partiju, lai cīnītos pret noziedzīgo komunistisko režīmu.

1978., 1985. un 1986.gadā viņa tika tiesāta par pretpadomju darbību.

Kad komunistiskais režīms sāka grūt, Novodvorska nodibināja partiju “Demokrātiskā savienība” un sākotnēji izrādīja atbalstu Borisam Jeļcinam, kurš pēc PSRS likvidācijas kļuva par pirmo Krievijas prezidentu.

Taču vēlāk Novodvorska atkal bija spiesta pāriet opozīcijā. Viņa aktīvi iestājās pret karu Čečenijā, cīnījās pret Krievijā atdzimstošo autoritārismu, revanšismu un arvien rupjākajiem cilvēktiesību pārkāpumiem.

Līdz pat savai nāvei Novodvorska turpināja aktīvu publicistes darbību, un pēdējā laikā viņas galvenā uzmanība bija pievērsta Maskavas agresijai pret Ukrainu.

 

Komentāri (46)

peerku 12.07.2014. 21.55

Vēl nesen klausījos gandrīz ikdienas Novodvorskajas Krievijas politikas vērtējumus

Vēl 5.jūlijā http://www.youtube.com/watch?v=SHglTYiW9_4&feature=youtu.be

Tik drosmīgs un nesalaužams visaugstākā intelekta cilvēks ar tik stipriem principiem ir retums pasaulē. Tāpēc, ka viņas nāve ir tik pēkšņa, un tāpēc, ka viņa bija kā zobusāpes Putinam, pat rodas šaubas par pēkšņās nāvējošās infekcijas izcelsmi.

Mūžīga piemiņa Valerijai Novodvorkajai.

+27
-2
Atbildēt

1

    ligakalnina > peerku 13.07.2014. 00.26

    Par infeksijas izcelsmi daudziem radās šaubas, nav jau pirmā pēkšņā Putina režīmam nepatīkamu cilvēku nāve.

    Kaut, no otras puses, ņemot vērā situāciju Krievijas slimnīcās, iespējams, ka tā tiešām bija infekcija.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

ligakalnina 12.07.2014. 23.52

Novodvorska bija viens no tiem cilvēkiem, kuri bija vēl nedaudzās palikušās morālās autoritātes, cilvēki, kuriem principi, godaprāts un sirdsapziņa nenozīmēja tukšu skaņu, viņa bija pasaules mēroga cilvēks, viens no tiem nedaudzajiem, kas vēl, kaut cik, reabilitēja Krieviju kā valsti, tas ir milzīgs zaudējums.

+22
0
Atbildēt

0

guncho 12.07.2014. 21.13

1) Izsaku līdzjūtību.

2) Lūk, ko atradu internetā – По данным издания «Лента.ру», Валерия Новодворская умерла от инфекционно-токсического шока в реанимации отделения гнойной хирургии ГКБ №13, куда она была доставлена в тяжелом состоянии.

http://www.ntv.ru/novosti/1127876/

3) Domāju, ka V.Novodvorskai nebija viegli dzīvot šodienas Krievijā. Sabiedrībai reti patīk tādi erudīti un nelokāmi cilvēki kā V.Novodvorska… Taču man ir lielas aizdomas – paies gadi un arī viņas nelabvēļiem būs atvērušās acis, pārskatot intervijas un pārlasot viņas pausto viedokli. Ir tādi cilvēki (un V.Novodvorska bija viena no viņiem), kuri saprot/top gudrāki ātrāk nekā vairums. Un nebaidās to paust pārējiem. Taču pretī saņem belzienu pa galvu, jo vairums to nav gatavi saprast/pieņemt, dzīvojot ilūzijās par esošo varu.

+22
-5
Atbildēt

1

    Inese > guncho 12.07.2014. 21.39

    1) Tu gluži kā Putina k-gs Ansi. Esi uz pareizā ceļa, Ansi:

    Соболезнования в связи с кончиной Валерии Новодворской

    12 июля 2014 года, 20:40

    Владимир Путин выразил соболезнования родным и близким Валерии Новодворской.

    Политический деятель, журналист Валерия Новодворская скончалась 12 июля в Москве на 65-ом году жизни.

    http://kremlin.ru/news/46208

    +5
    -5
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu