Loskutovs: Prezidentam būtu jārāda paraugs, ka nav pieņemama draugu būšana (papild.) • IR.lv

Loskutovs: Prezidentam būtu jārāda paraugs, ka nav pieņemama draugu būšana (papild.)

31
Bijušais Saeimas deputāts Andis Kāposts. Foto: Edijs Pālens, LETA

Raidījums: Kāposts Valsts prezidentam lūdzis apžēlot no soda bēguļojošu dzērājšoferi

Būtu labi, ja Valsts prezidents Andris Bērziņš publiski paustu, ka valstisku lēmumu pieņemšanā nav pieņemama draugu būšana un ka apžēlošanas procedūrai ir jānotiek saskaņā ar likumu, aģentūrai LETA sacīja Saeimas Korupcijas novēršanas apakškomisijas priekšsēdētājs Aleksejs Loskutovs (Vienotība).

Taujāts, vai ir pieņemama Bērziņa rīcība, risinot sarunas ar draugu vai paziņu par kādas personas iespējamas apžēlošanas jautājumu, Loskutovs norādīja, ka likumā ir noteikta kārtība, kuras personas var vērsties pie prezidenta ar lūgumu apžēlot. Ja kāds izmanto draudzību, lai mēģinātu panākt kāda cilvēka apžēlošanu, tas nostāda prezidentu ļoti neērtā situācijā, un valsts augtākajai amatpersonai šāda saruna būtu jāpārtrauc, aicinot saskaņā ar likumu vērsties Apžēlošanas dienestā.

Vecas ieražas ir nemirstīgas, un joprojām kāds meklē iespējas caur kolēģiem un draugiem ietekmēt lēmumu pieņemšanu, piebilda apakškomisijas priekšsēdētājs.

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis (Vienotība) norādīja, ka viņam nav zināmi visi apstākļi un viņa rīcībā nav telefonsarunu atšifrējumu, tāpēc politiķis attiecīgo jautājumu par prezidenta rīcību nevar komentēt.

Jau ziņots, ka par naudas izkrāpšanu apsūdzētais bijušais Saeimas deputāts Andis Kāposts vairākās neformālās sarunās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu lūdzis to paglābt no soda bēguļojošu dzērājšoferi, to atrisinot caur prezidenta Apžēlošanas dienestu, svētdien vēstīja TV3 raidījums “Nekā personīga”.

Raidījums ziņo, ka lietā, par kuru celtas apsūdzības Kāpostam, notikuma centrā ir kāds jauns puisis Aldis Zvirbulis, kuru pirms vairākiem gadiem dzērumā pie automašīnas stūres bija noķērusi policija. Zvirbulim atņēma tiesības uz diviem gadiem, piesprieda 640 latu sodanaudu un sešus mēnešus cietumā nosacīti. Taču vainīgais nosacījumus neizpildīja un aizmuka uz ārzemēm. Gadu vēlāk tiesa nolēma viņam piemērot jau reālu cietumsodu. Taču Zvirbuļa atrašanās vietu policija nezināja – viņš dzīvoja un strādāja ārzemēs, bija nodibinājis ģimeni.

Tomēr šā gada sākumā kāds Zvirbulim tuvs cilvēks – Cēsīs dzīvojošs pensionārs Voldemārs Dozītis meklēja palīdzību pie sava padomju laika darba kolēģa, vēlākā Saeimas deputāta Anda Kāposta, lai ar Valsts prezidenta pārziņā esošo Apžēlošanas dienestu minētais Zvirbulis tiktu vaļā no soda. Tas licies viegli īstenojams, jo Kāposts ar Bērziņu ir labi pazīstami – abi bija partijas biedri Zaļo un zemnieku savienībā, abi arī bijušie Saeimas deputāti. Un viņi dzīvo kaimiņu pagastos Cēsu apkārtnē, kur Kāpostam ir saimniecība, bet Bērziņam – atpūtas māja.

Raidījums vēsta, ka Kāposta saruna ar Bērziņu nav notikusi prezidenta oficiālajā pieņemšanas vietā Rīgā, kur atrodas Valsts prezidenta kanceleja, bet gan Amatas upes krastā Drabešu pagastā, kur prezidentam ir lauku īpašums, jo raidījuma rīcībā esošā informācija liecina, ka Kāposts izstāstījis problēmu un iedevis apžēlošanas lūgumu prezidentam. Bērziņš apsolījies “likuma ietvaros palīdzēt”.

Savukārt Bērziņš uz jautājumiem, vai atceras šādu sarunu, atzina, ka esot bijusi saruna ar Kāpostu, kas notikusi ļoti sen, bet tās saturu neatceroties. Vai pēc tās esot nodoti dokumenti Apžēlošanas dienestam par Zvirbuli, Bērziņš atbildēja, ka neko tādu neesot darījis. Tikmēr Kāposts Dozītim un Zvirbulim licis saprast, ka ir vajadzīgs vēl 5000 eiro liels kukulis, ko 13.februārī Dozītis pie savas mājas Cēsīs, Zirņu ielā Kāpostam iedevis.

Tomēr nauda pie prezidenta nenonāca. Kāposts to arī, visticamāk, nemaz nebija domājis prezidentam nedz piedāvāt, nedz nodot. Arī laika ziņā Kāposts naudu kukulim prasīja vismaz mēnesi pēc tikšanās ar prezidentu. Sanāk, ka Kāposts naudu izkrāpis un paturējis sev, pieļauj raidījums, ziņo LETA.

Likumsargi notikušajā iesaistījās vēlāk, kad sava advokāta Artūra Zvejsalnieka mudināts, Dozītis sūdzējās Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), ka Kāposts viņam izkrāpis naudu. Nozieguma atklāšanas nolūkā KNAB sāka sekot Kāposta turpmākajām darbībām. Tika piefiksētas arī viņa telefonsarunas. Kāposts vairākkārt zvanīja Bērziņam un interesējās par Zvirbuļa lietu, pretim saņemdams prezidenta apstiprinājumu, ka lieta virzās sekmīgi. Tikmēr patiesībā tā nemaz nebija. Prezidenta apžēlošanas dienests bija atklājis, ka Zvirbuļa gadījums vispār neatbilst apžēlošanas procedūrai. Tika izdots Eiropas aresta orderis un Zvirbuli no Lielbritānijas roku dzelžos nogādāja Latvijā. Pašlaik viņš izcieš savu sen noteikto sešu mēnešu sodu Centrālcietumā.

KNAB komentārus atsaka sniegt, bet prokuratūra, kas tāpat kā korupcijas apkarotāji, lietai pieslēdzās jau stipri pēc Kāposta vizītes prezidenta lauku mājās, apgalvo, ka nekādi juridiski pierādījumi tam, ka prezidents pārkāpis sava amata pilnvaras, nav atrasti. To raidījumam apstiprina ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers, kurš stāstīja, ka kriminālprocesā nav konstatēts kāds fakts, ka Valsts prezidents būtu izmantojis kādu iespēju vai veicis kādas darbības, lai kaut kādā veidā ietekmētu lēmuma pieņemšanu.

Jau ziņots, ka Ģenerālprokuratūra Kāpostam cēlusi apsūdzību par naudas izkrāpšanu.

Prokuratūras preses sekretāre Aiga Šēnberga informēja, ka saskaņā ar apsūdzību pie apsūdzētā bija vērsusies viņam agrāk pazīstama persona ar lūgumu palīdzēt, lai citai personai nebūtu reāli jāizcieš tiesas piespriestais pusgadu ilgais cietumsods.

Izmantojot šo situāciju un nolūkā prettiesiski iegūt svešu mantu, bez nodoma maksāt kukuli kādai no valsts amatpersonām, vīrietis ieguva 5000 eiro, lai tos izmantotu savām vajadzībām, teikts apsūdzībā.

Šēnberga norādīja, ka apsūdzētais vainu atzīst un viņam drošības līdzeklis patlaban nav piemērots.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (31)

Malda 23.06.2014. 18.29

Bērsiņam ir pisec, grūti būtu atrast sliktāku prezidentu, ja nu vienīgi no SC vai viņu apbrīnotāju bara.

+18
-1
Atbildēt

0

ligakalnina 23.06.2014. 16.23

Nu ko tur treikt, Kāposts ir “kāposts”, ar visām Z|ZS depputātam piemītošām īpašībām – melīgumu, zaglīgumu, blēdīgumu, un, tai pat laikā, stulbumu.

Interesantākais ir fakts, ka jebkuru ZZS apzagušos depputātiņu aizstāv Kremļa prostitūte , acīmredzot, ideoloģiskie ZZS biedrs, ločemelis.

Kaut, no otras puses, nekas interesants, ZZs un SC taču swenie partneri, ar līdzīgu amoralitātes, pērkamības, un pastulbuma pakāpi.

Es vēl carētu saprast, ja viņš tiešām gribētu palīdzēt tam šoferim, nu, gadās viosādi, bet, viņš ir vienkāršs zaglis, kas izmanto situāciju, pie kam sīks zaglēns, kas gatavs pārdotires par 5000, īsts Lemberga stipendiāts, ar att. izpratni par ētiku.

+16
-1
Atbildēt

2

    ievuliitis > ligakalnina 23.06.2014. 18.41

    Dzeri, lasīji šo – vakar biju ielikusi?

    http://mag.afisha.ru/stories/realnosti-ne-sushestvuet/boty-novye-soldaty/

    Un šo?

    “Россия пыталась вербовать на восток Украины ветеранов иностранного легиона Франции

    23 июня 2014 15:48

    Российские представители пытались завербовать ветеранов Французского иностранного легиона для участия в боевых действиях на Востоке Украины на стороне террористов, предлагая до 10 тыс. евро в месяц.

    Об этом Укринформу рассказали ветераны Иностранного легиона, что как представители охранной частной фирмы работали на международной выставке вооружений и военной техники Eurosatory-2014 под Парижем.

    “Мне точно известно, что к нескольким моим друзьям – ветеранам-легионерам неофициально обращались представители России с предложением принять участие в боевых действиях на востоке Украины на стороне так называемых “ополченцев”. При этом обещали полностью экипировать, вооружить и переправить в зону боевых действий, а также предлагали заработную плату до 10 тыс. евро”, – отметил один из собеседников, который просил не называть его имя.

    По его словам, в случае согласия наемникам предлагалось любое оружие на выбор, оплата наличными или на банковскую карточку в любом банке за рубежом. Причем самую большую активность вербовщики проявляли в мае и июне. Но, по словам собеседника, ни один из знакомых ему ветеранов Иностранного легиона не согласился на такое “заманчивое” предложение.”

    Turpinājums te:

    http://glavnoe.ua/news/n181208

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 24.06.2014. 04.20

    Jā, es lasīju, un vēl ko līdzīgu arī, to vajadzētu izlasīt, nevis izlikties, ka tas neeksistē, Rietumu politiķiem, nevis runāt par to, ka Putinam tiek dots laiks, lai viņš, tipa, pierāda, ka ir “par mieru”, tas viss ir smieklīgi.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

Ainārs 23.06.2014. 15.04

Kaut kā stulbi – 600 eur soda naudu maksāt negrib, bet 5000 eur kukuli gan!

+11
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu