Baltkrievijā negaidīti no ieslodzījuma atbrīvots disidents Beļackis • IR.lv

Baltkrievijā negaidīti no ieslodzījuma atbrīvots disidents Beļackis

32
Baltkrievu cilvēktiesību organizācijas "Vjasna" vadītājs Aļess Beļackis. Foto no "Delfi.lt"

Viņš ir cilvēktiesību organizācijas “Vjasna” vadītājs

Baltkrievijā sestdien negaidīti atbrīvots no ieslodzījuma pazīstamais opozīcijas aktīvists, cilvēktiesību organizācijas “Vjasna” vadītājs Aļess Beļackis, kam 2011.gada novembrī tiesa piesprieda četrarpus gadu cietumsodu stingrā režīma kolonijā.

Par to ziņu aģentūru AFP informējusi Beļacka sieva Natālija, piebilstot, ka vīra atbrīvošanas iemesli viņai nav zināmi. Lēsts, ka ieslodzījumā viņš pavadījis vairāk nekā tūkstoš dienas. Šai laikā Beļackis vēlreiz pārvēlēts Parīzē bāzētās Starptautiskās Cilvēktiesību federācijas viceprezidenta amatā, raksta LETA.

Beļackis portālam „delfi.lt” intervijā teicis, ka Baltkrievijas varas mērķis, viņu apcietinot, bijis skaidrs – vispirms tas bija spiediens uz nevalstiskajām organizācijām un cilvēktiesību kustību. „Ņemot vērā to, ka es biju tās cilvēktiesību organizācijas vadītājs, kura aktīvi darbojās prezidenta vēlēšanu laikā, novēroja vēlēšanas un palīdzēja politisko represiju upuriem, mani arestējot, vara gribēja izdarīt stipru psiholoģisko spiedienu uz visu Baltkrievijas pilsonisko sabiedrību,” teica Beļackis.

Beļackis tika aizturēts 2011.gada augusta sākumā, balstoties uz informāciju, ko Baltkrievijas varas iestādēm saskaņā ar divpusējiem tiesiskās palīdzības līgumiem tika sniegusi Lietuva un Polija, konkrēti, uz Minskai izpaustajiem baltkrievu nevalstisko organizāciju banku kontu numuriem. 

Aktīvistam tika izvirzītas apsūdzības par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas sevišķi lielos apmēros. Apsūdzībās bija teikts, ka no 2007. līdz 2010.gadam viņš nav samaksājis nodokļos aptuveni 41 000 dolāru no līdzekļiem, kas ienākuši viņa kontos Lietuvas un Polijas bankās. Naudu šajos kontos bija ieskaitījušas Zviedrijas Helsinku komiteja, Norvēģijas Helsinku komiteja un Nīderlandes Ārlietu ministrija.

Lietuvā reģistrēta lielākā daļa Baltkrievijas nevalstisko opozīcijas organizāciju, jo tur Minska nevar kontrolēt to ekonomisko darbību. Starp tām ir arī “Vjasna”, kas uz saviem pleciem iznesusi aizstāvību tiesas prāvās pret 2010.gada decembra pēcvēlēšanu protestu dalībniekiem, pārliecinot advokātus uzņemties šīs smagās un riskantās lietas.

Tā paša gada novembrī tiesa Beļackim piesprieda četrarpus gadu cietumsodu stingrā režīma kolonijā un mantas konfiskāciju.

Lietuva un Polija vēlāk atvainojās par notikušo, bet taisnojās, ka Baltkrievijas varas iestādes šo savstarpējās palīdzības sistēmu izmantojušas ļaunprātīgi. Lietuvas varas iestādes Beļacka bankas konta numura izdošanu Minskai raksturoja kā pārpratumu, skaidrojot to ar sistēmas nepilnībām un koordinācijas trūkumu starp dažādām institūcijām.

Šā gada sākumā, kad prezidents Aleksandrs Lukašenko tikās ar Baltkrievijas lielāko mediju vadību, ziņu aģentūras “BelaPAN” vadītājs Aļess Ļipajs viņam sniedza informāciju, ka zaudējumi, ko saskaņā ar tiesas atzinumu valstij esot nodarījis Beļackis, pilnībā kompensēti no iedzīvotāju savāktajiem ziedojumiem. Lukašenko to nosaucis par nopietnu argumentu un uzdevis savas administrācijas vadītājam pārbaudīt šo informāciju.

“Nodokļi – tā ir svēta lieta. Te nav runa par politiku vai paša Beļacka nostāju. Zvēru jums – es viņu neesmu pazinis un nepazīstu,” tobrīd paziņoja prezidents, bet solīja, ka tad, ja informācija par zaudējumu kompensāciju apstiprinātos, varot tikt izskatīts jautājums par Beļacka amnestiju.

 

Komentāri (32)

oktaavs 23.06.2014. 06.38

Cik labi, ka Baltkrievijā ir iesēdināti visi nodokļu nemaksātāji :)

Arī Krievijā sāka ar Hodorkovski, lai gan varētu ietupinat gandrīz visu Domi pilnā sastāvā. Pantus Krimināllikumā atrastu momentā. Tāpēc jau visi klusē un balso kā vajag.

Ja par konkrēto gadījumu, tad laikam jau baķkam pamazām kļūst bail palikt vienā bedrē ar Putinu.

+5
0
Atbildēt

0

Inese 22.06.2014. 21.58

Tagad jebkurš baltkrievs, kurš izvairās no nodokļu maksāšanas sevišķi lielos apmēros, tiek saukts par “disidentu”? ;)

0
-2
Atbildēt

4

    Inese > Inese 22.06.2014. 22.39

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > Inese 22.06.2014. 22.14

    Nē,jebkurš disidents,kurš ir baltkrievs,tiek saukts par nodokļu nemaksātāju sevišķi lielos apmēros.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > Inese 22.06.2014. 23.01

    Starp citu,ja pieliktu baltas ūsas un bārdu …un melnas brilles…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Malda > Inese 23.06.2014. 18.27

    Starp citu,ja pieliktu baltas ūsas un bārdu …un melnas brilles…

    —————-

    Da ne tak – Ločmeļisis gribēja palielīties ka viņam reālā dzīvē ir daudz vairāk matu. Ists Dainu tēvs :)Žēl ka galvā putni.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu