Vēlētāju aktivitātes antirekords EP vēlēšanās - 30% (papild.) • IR.lv

Vēlētāju aktivitātes antirekords EP vēlēšanās – 30% (papild.)

54
Vēlēšanu zīmes. Foto: Ieva Lūka, LETA

Vēlētāju aktivitāti nosaka tas, vai viņiem ir skaidra nostāja, kuru vēlas paust – secina CVK vadītājs

Vēlētāju aktivitāte sestdien notikušajās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās Latvijā ir bijusi zemākā līdz šim piedzīvotā – savu izvēli izdarījuši 30% vēlētāju.

Zema vēlētāju aktivitāte nav pamats apšaubīt aizvadīto vēlēšanu leģitimitāti, jo izšķirošais nosacījums šajā gadījumā ir tas, lai vēlēšanās tiktu ievērotas visas demokrātiskā valstī noteiktās procedūras, norādījis Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vadītājs Arnis Cimdars, vēsta LETA.

Vēlētāju aktivitāti nosaka tas, vai iedzīvotājiem ir skaidra nostāja un viedoklis, kuru viņi vēlas paust, ir pārliecināts Cimdars.

Cimdars nepiekrita kritikai, ka zemo vēlētāju aktivitāti varētu būt noteikusi prasība balsot konkrētā iecirknī. Viņš uzsvēra, ka līdzīga kārtība ir arī pārējās Eiropas Savienības valstīs.

Zemā vēlētāju aktivitāte drīzāk liecina par to, ka cilvēki vai nu slikti plāno savu laiku, vai arī neuzskata EP vēlēšanas par pietiekami nozīmīgām savā dzīvē, izteicās CVK vadītājs.

Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās Latvijā sestdien piedalījušies tikai 442 286 cilvēki jeb 30,04% balsstiesīgo vēlētāju, liecina CVK apkopotā informācija.

No balsošanas apgabaliem EP vēlēšanās vislielākā aktivitāte bijusi Rīgā, kur nobalsojuši 145 709 jeb 35,2% vēlētāju, bet vispasīvākie ir bijuši vēlētāji Latgalē – tur pie vēlēšanu urnām devušies tikai 53 253 jeb 23,41%) balsstiesīgo.

Otra zemākā aktivitāte bijusi Zemgalē, kur vēlēt aizgājuši 60 713 jeb 26,77% balsstiesīgo, Kurzemē EP vēlēšanās piedalījušies 55 118 jeb 27,59%) balsstiesīgo, bet Vidzemē – 127 493 jeb 31,65% vēlētāju, liecina jaunākie CVK dati.

Visaktīvākie iedzīvotāji bijuši Ikšķilē, kur vēlēšanās piedalījušies 41,32% balsstiesīgo iedzīvotāju, Carnikavas novadā vēlēšanās piedalījušies 40,88% vēlētāju, Mārupes novadā – 37,67%, līdzīgi arī Ērgļu novadā pie urnām devušies 37,6% vēlētāju, ziņo LETA.

Tikmēr Dagdas novadā iespēju piedalīties EP vēlēšanās izmantojuši tikai 19,89%, Rēzeknes novadā – 20,19%, Daugavpils novadā – 20,8% balsstiesīgo iedzīvotāju.

CVK apkopotā informācija liecina, ka vēlētāju aktivitāte visas dienas garumā bijusi vienmērīga – līdz plkst.12 sestdien bija nobalsojuši vidēji 10% vēlētāju, līdz plkst.16 vēlētāju aktivitāte sasniegusi 16,78%, bet līdz iecirkņu slēgšanai, plkst.20, nobalsojuši 22,34% vēlētāju. 6,84% balsstiesīgo iedzīvotāju izmantojuši iespēju nobalsot iepriekš, no 21.maija, savukārt 12 249 personas jeb 0,83% balsojuši atrašanās vietā.

Kopumā balsstiesības EP vēlēšanās Latvijā šogad bija 1 472 462 iedzīvotājiem.

Salīdzinot ar 2009.gadā notikušajām EP vēlēšanām, kas norisinājās vienā laikā ar pašvaldību vēlēšanām, iedzīvotāju aktivitāte ir būtiski sarukusi – toreiz vēlēšanās piedalījās 797 219 vēlētāji jeb 53,69% balsstiesīgo. Savukārt 2004.gadā Latvijā pirmajās EP vēlēšanās piedalījās 577 881 vēlētāji jeb 41,34% balsstiesīgo pilsoņu.

Jau ziņots, ka sestdienas rītā plkst.7 Latvijā sākās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas un durvis vēra 952 iecirkņi, kuri strādās līdz plkst.20.

Tiesības piedalīties EP vēlēšanās ir balsstiesīgajiem Latvijas pilsoņiem, kā arī citu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem, kuri uzturas Latvijā un par kuriem ziņas ir iekļautas Iedzīvotāju reģistrā. Balsstiesības Latvijā ir no 18 gadu vecuma, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) mājaslapā publicētā informācija.

Balsot drīkst tikai tajā vēlēšanu iecirknī, kurā vēlētājs reģistrēts. Nobalsot iespējams gan ar pasi, gan ar eID karti, jo balsošana notiek pēc vēlētāju sarakstiem.

Noskaidrot vēlēšanu iecirkni, kurā jābalso, var paziņojumos, kuri vēlētājiem tika izsūtīti pa pastu šā gada martā, vai arī tiešsaistē, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes mājaslapā “www.pmlp.gov.lv”. Tāpat to var uzzināt CVK mājaslapā “www.cvk.lv” vai zvanot pa CVK uzziņu tālruni 67049999. Tālrunis šodien strādās no plkst.7 līdz plkst.24.

Ierodoties iecirknī, jāuzrāda pase vai personas apliecība (eID). Lai saņemtu balsošanas dokumentus, būs jāparakstās vēlētāju sarakstā. Vēlēšanu iecirkņa darbinieks izsniegs vēlēšanu aploksni un 14 vēlēšanu zīmju komplektus. Balsotājam jāpārbauda, vai uz aploksnes ir attiecīgā vēlēšanu iecirkņa zīmogs, jo tikai apzīmogota vēlēšanu aploksne ir derīga.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (54)

silvija_vitina 25.05.2014. 07.55

Vēlētāju aktivitāte nepārsteidz. Daudzus jo daudzus gadus partijas ir demonstrējušas, ka “viens likums, viena taisnība visiem” ir tikai tukša frāze. Vai politiķi maz zina, kur tas stāv rakstīts? Sabiedrība ir nogurusi no vārdu un darbu nesakritības, no tā, ka partijām rūp vienvienīgi SPONSORU intereses.

Vienotība ir pirmā, kas atvirzījusies nost no partiju izveidotā lielceļa, lai arī viņu taka iet tikai pavisam mazā leņķī prom no tā. Taču sabiedrība ir novērtējusi arī šo nelielo progresu, un partijas galvenais uzdevums tagad ir stiprināt šo uzticību un neuzkakāt uz galvas, kā to daudzreiz ir izdarījuši pie varas esošie.

Es ļoti gribētu, lai darbu EP turpinātu strādāt jau esošie V. deputāti. Un, cienot Pabriku kā labu politiķi, es ļoti gribētu, lai viņš paliktu Latvijā. Tā iemesla dēļ viņš no manis nedabūja “+”. Gribu ļoti cerēt, ka Vējoņa “karjera” ilgi neturpināsies (laiks skrien ātri, līdz rudenim tāds mirklis vien ir), un Pabriks atgriezīsies tur, no kurienes viņš tika izdzīvots politisko intrigu dēļ.

Un vēl par aktivitāti. Mana vecmamma ir jau ļoti solīdā vecumā un tomēr aktīva pilsoniskās nostājas paudēja… Ne gluži no laba prāta, tomēr pašlaik viņa atrodas pie manis, nevis savā dzimtajā mājā. CVK sludināja, ka nomainīt balsošanas iecirkni ir tīrais sīkums (vajagot vien gribēt). Tomēr, kad es aizgāju uz attiecīgo iestādi, lai uzrakstītu iesniegumu par iecirkņa maiņu, izrādījās, mans iesniegums nederot, vajag, lai vecmamma (kas šobrīd ir uz gultas) pati to iesniedz vai arī mani notariāli pilnvaro (cik maksā notāra izsaukums uz mājām?). Nelīdzēja mans arguments, ka es taču negrasos vēlēt viņas vietā, vien darīt zināmu, ka vēlētājs būs atrodams citā vietā. Nē, un cauri.

Tad nu, lūk, Cimdar. Es publiski gribu pateikt, ka neizpildāmas formalitātes dēļ vienam konkrētam vēlētājam bija liegta iespēja vēlēt, lai arī vēlētājam bija GRIBA to darīt. Vienotība ir zaudējusi vienu balsi, un šī viena neieskaitītā balss ir viena tūkstošā daļa procenta, kas ir iekļuvusi sabiedriski NEaktīvo pilsoņu statistikā.

+18
-3
Atbildēt

0

Alise 24.05.2014. 07.39

Tā ka Saskaņas sarakstā nav nila un viņi startē pa sastāvdaļām, kā arī vēl ir Ždanoka un Mirskis, es ceru, ka krievu balsis sadalīsies tā, ka 3 no 4 krievu sarakstiem savāks tik, lai mazliet mazliet pietrūkst lidz vietas dabūšanai, bet tas saraksts, kurš vietu dabūs, tam aprēķinu rezultātā pietrūks mazliet līdz divām vietām, un krievi tādējādi iegūs vienu vietu (pasapņot tak drīkst :) )

Ņemiet vērā, tā kā ir tikai 8 vietas, var būt ta, ka balsu vietas dabūšanai nepietiek arī pārsniedzot 5% robežu, tādēļ ļoti ceru uz interesantu balsu sadalījumu krievu partiju starpā. Tādēļ ceru, ka arī ZZS neko nedabūs, un vairumu vietu sadalīs V un NA.

+15
-2
Atbildēt

0

egils_krastins 24.05.2014. 23.17

Par Latvijas attīstībai – 2,4%.

Manuprāt Saeimas vēlēšanās viņiem 5% barjeru nepārvarēt.

Cerams, ka sīkpartiju laiks ir pagājis. Un vēl … pats svarīgākais …ZZS…lielā nauda atkal nenostrādāja. Tikai 1 deputāta krēsls.

Vēlos pateikt paldies visiem balsotājiem par paveikto!:)

+11
-1
Atbildēt

3

    Ieva Priedenfelde > egils_krastins 25.05.2014. 10.57

    Es domāju, ka Vienotība ir Lembergam kabatā. Lembergam vienmēr ir vairāk par 50%. Atkarībā no personālijām, tie var būt jebkurā partijā.

    +2
    -13
    Atbildēt

    0

    Ansis > egils_krastins 25.05.2014. 08.23

    vilhelm – ja tā rēķina, tad jau Hūtem sanāk 6 vai 7 vai pat 8 krēsli:

    1 zzs, 1 NA, 3-4 Vienotība (kas visādi sadarbojas – nu jau pat izziņas tiesai raksta) un vēl 1 -sc (ko Ozoliņš vienmēr ar ZZS un NA kopā piesauc)

    Vienīgi Ždanoka ir elements pats par sevi, bet … ja paskatam caur Putinu un tad atpakaļ caur Vešņakovu – tad arī to varam pieskaitīt Hūtem

    Tatad – Hūtem 8 vietas EP

    Kautgan – tas ir tikai Ozoliņa stilā

    Manā interpretacijā Hūtem sanāk 0 vai 1 balss – atkarībā no tā – vai vispār tiks un kurš tieši cilvēks būs ievēlēts.

    +6
    -10
    Atbildēt

    0

    Aina > egils_krastins 25.05.2014. 07.39

    Vispār jau hūtei 2 krēsli – ZZS un NA.

    +15
    -9
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu