ĀM izkārto Lembergam tiesas sēžu kavējumu (papildināts) • IR.lv

ĀM izkārto Lembergam tiesas sēžu kavējumu (papildināts)

17
Aivars Lembergs tiesas sēdē šā gada martā. Foto: Kaspars Krafts, f64.

Valsts lūdz tiesu atbrīvot Lembergu no sēdēm, lai viņš var doties vizītē uz Turkmenistānu (papildināts ar ārlietu ministra viedokli 4.rindkopā)

Smagos kriminālnoziegumos apsūdzētais Ventspils mērs Aivars Lembergs pēc Ārlietu ministrijas (ĀM) lūguma šonedēļ ir atbrīvots no pienākuma apmeklēt Rīgas apgabaltiesas sēdes un devies vizītē uz Turkmenistānu.

Vēstule, kurā ĀM lūdz «rast iespēju A.Lembergam apmeklēt Turkmenistānu vizītē 20.-23.maijā», Rīgas apgabaltiesai nosūtīta pagājušajā nedēļā. Tajā norādīts, ka Lembergam apstiprinātas tikšanās ar Turkmenistānas Ministru kabineta priekšsēdētāja vietnieku, Jūras un upju transporta valsts dienesta vadītāju, Turkmenbaši pilsētas starptautiskās ostas amatpersonām, un ka tā ir turpinājums Latvijas un Turkmenistānas sadarbībai tranzīta jautājumos, ko 2012.gadā ievadījusi Turkmenistānas prezidenta Gurbanguli Berdimuhamedova valsts vizīte Latvijā.

Dokumentā teikts – Lemberga brauciens ir svarīgs, lai nodrošinātu augsta līmeņa turkmēņu amatpersonu dalību starptautiskā transporta konferencē «Savienojot Āziju ar Eiropu», kas jūnijā sākumā notiks Rīgā. Vēstuli tiesai ĀM vārdā parakstījis Latvijas vēstnieks Turkmenistānā Igors Apokins, kurš rezidē Rīgā.

Uz Ir.lv lūgumu komentēt, kāpēc ĀM ir iesniegusi šādu lūgumu Lemberga lietā, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Vienotība) atzina, ka ĀM vēstule tapusi pēc Turkmenistānas oficiālās notas saņemšanas. Tajā izteikts oficiāls ielūgums Lembergam un ĀM to atbalstījusi, ņemot vērā  Turkmenistānas un Latvijas abpusējās intereses loģistikas nozares attīstībā.

“Ir” zināms, ka Lembergs tiesas sēdē, kurā izskatīta ministrijas vēstule, teicis – ja Latvijas valstij vajag, viņš uz Turkmenistānu var aizbraukt. Tiesa viņam atļauju izbraukt no valsts ir devusi.

Līdz ar to nenotiek trīs šonedēļ paredzētās tiesas sēdes krimināllietā, kurā Lembergs ir apsūdzēts kukuļu izspiešanā un saņemšanā sevišķi lielos apmēros, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijā un vēl vairākos citos noziegumos.

ĀM Lembergam šo vizīti izkārtojusi par spīti tam, ka krimināllietas dēļ viņam ir piemērots drošības līdzeklis – aizliegums pildīt Ventspils domes un Ventspils ostas valdes priekšsēdētāja pienākumus. Pēdējās nedēļās piedevām Lembergs ir asi iebildis pret NATO militāro klātbūtni Latvijā, to nosaucot par okupāciju un prasot NATO ģenerālsekretāram atvainoties Latvijas tautai. Valsts augstākās amatpersonas to novērtēja kā draudus valsts drošībai un ārlietu ministrs uzsvēra, ka Lembergs nepārstāv Latviju.

Komentāri (17)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu