Pērn ēnu ekonomika Latvijā augusi (papild.) • IR.lv

Pērn ēnu ekonomika Latvijā augusi (papild.)

48
Foto: Edijs Pālens, LETA

Kaimiņvalstīs ēnu ekonomika ir samazinājusies

Pērn ēnu ekonomika Latvijā augusi, kaimiņvalstīs – samazinājusies, liecina jaunākais pētījums par ēnu ekonomikas indeksu Baltijas valstīs. No sektoriem pērn Latvijā būtiski audzis ēnu ekonomikas apjoms būvniecībā.

Pagājušajā gadā Latvijā ēnu ekonomikas indekss bija 23,8% no iekšzemes kopprodukta (IKP), salīdzinājumā ar 2012.gadu augot par 2,7 procentpunktiem.

Gan Lietuvā, gan Igaunijā pagājušajā gadā ēnu ekonomika sarukusi – Igaunijā ēnu ekonomika pērn bija 15,7% no IKP, gadu iepriekš šis rādītājs bija 19,2%, stāstīja pētījuma par ēnu ekonomikas indeksu Baltijas valstīs autors, “SSE Riga Ilgtspējīga biznesa centra” direktors Arnis Sauka.

Savukārt Lietuvā ēnu ekonomikas indekss pērn bija 15,3%, 2012.gadā – 18,2%, ziņo LETA.

Sauka skaidroja, ka pērn Latvijā ēnu ekonomikas kāpumu galvenokārt veicināja peļņas neuzrādīšana. Iepriekšējā pētījumā pētnieks politikas veidotājus aicinājis vairāk pievērst uzmanību aplokšņu algām, kas joprojām ir būtiska problēma, taču tagad vairāk uzmanības jāpievērš peļņas slēpšanai – peļņas neuzrādīšanas apjoms audzis līdz aptuveni 20% Latvijā.

Darbinieku neuzrādīšanas apjoms pērn Baltijā palicis aptuveni iepriekšējā līmenī, arī aplokšņu algu apjoms nedaudz krītas, lai gan tā saglabājas kā nopietna problēma.

Pērn Latvijā auga kukuļdošanas apjomi. Latvijā, lai iegūtu valsts pasūtījumu, ir jāmaksā aizvien vairāk. Lietuvā un Igaunijā šis rādītājs krītas.

No Latvijas reģioniem ēnu ekonomika visvairāk augusi Rīgā un Rīgas apkaimē, kā arī Kurzemē.

No sektoriem pērn ļoti audzis ēnu ekonomikas apjoms būvniecībā, kamēr pārējās nozarēs nav būtisku izmaiņu. No vienas puses, tās ir sliktas ziņas, bet, no otras puses, tās ir labas ziņas no makroekonomiskā viedokļa, proti, būvniecības nozare aug tad, kad uzlabojas kopējā situācija ekonomikā, skaidroja Sauka.

Pētījums atklāj, ka Latvijā apmierinātība ar Valsts ieņēmumu dienestu pēdējos gados ir augusi un samazinājies to skaits, kas ir neapmierināti ar dienesta darbu. Sauka vērtēja, ka šīs ir labas ziņas ieņēmumu dienestam, lai gan institūcijai vēl ir kur augt, jo kaimiņvalstīs apmierinātība ar nodokļus administrējošo institūciju ir vēl augstāka.

Nopietna problēma ir uzņēmēju neapmierinātība ar nodokļu politiku Latvijā – neapmierinātība ar valdības nodokļu politiku Latvija ir augsta un nemazinās. Tas ir nopietns signāls Latvijas politikas veidotājiem, atzina pētnieks. Ne Lietuvā, ne Igaunijā neapmierinātība ar nodokļu politiku nav tik izteikta.

Salīdzinoši slikta ir arī situācija ar biznesa likumdošanas kvalitāti, vērtēja pētnieks, proti, 2013.gadā Latvijā 60,7% bija neapmierināti ar biznesa likumdošanas kvalitāti Latvijā.

Sauka atzina, ka diezgan katastrofāli ir rādītāji, kas raksturo valdības atbalstu uzņēmējiem, ar to vairāk nekā puse ir neapmierināti.

Pētījuma autori secinājuši, ka mazajos uzņēmumos ir vairāk ēnu darbības. Pēc Saukas teiktā, jo vairāk runā ar maziem uzņēmumiem, jo vairāk redzams, ka uzņēmēji jau no sākuma iesaistās biznesā ar domu, ka nemaz nemaksās nodokļus.

Ēnu ekonomikas indekss Latvijā 2009.gadā bija 36,6% no IKP, 2010.gadā – 38,1% no IKP, 2011.gadā – 30,2% no IKP, 2012.gadā – 21,1% no IKP.

Indekss tiek veidots, katrā Baltijas valstī izvaicājot ap 500 uzņēmumu. Intervijas veic pētījumu uzņēmums SKDS.

Pētījums veikts sadarbībā ar pētnieku Tāli Putniņu, un šāds pētījums tiek veikts jau kopš 2009.gada.

(papildināta visa ziņa)

 

Komentāri (48)

Janka, Janic 14.05.2014. 11.29

20 un vairaak procenti no iekšzemes kopprodukta , lembe un viņam liidziigie bļauj ka 2% ieskaitiit NATO aizsardziibas budžeta vajadziibaam esot valstij naaveejoši , bet šitie 20 un vairaak procenti tie ir ekonomiku stimuleejoši??? meerkaķi , te ir nozagtaas algas skolotaajiem dakteriem un arii penzijas penzionaariem , te jaaiet kopaa ar skolotaajiem dumpoties nevis par zemaam algaam bet pret mafiju , kura paarņeemusi valsti , te jau nav ietverta analiize par eenu ekonomiku nevareeja nobalsot saeima par zagšanaa pieķerto amatpersonu , taadu slaveniibu kaa ventspils meeris un viņam liidziigo tuuliiteeju tiesaašanu , jo saeimaa pastaav deputaatu pirkšanas paardošanas konkurss , kaa tad valsts var aptureet savu apzagšanu , ja visi varas groži sen laupiitaaju paarņemti , uzņeemeeji tyik nmauro par milzu nodokļiem , bet ja šitie 20 procenti netiktu nozagti , muusu ļaudis nebuutu iesliiguši nabadziibas bezdibenii, un arii kopeejais nodokļu slogs netiktu tik mežoniigi sakaapinaats , kautkaa neviena partija savaa prograamaa nav iekļaavusi ciiņu ar mafiju un melnaas ekonomikas izskaušanu , jo visaam partijaam taa laikam uz rokas , te nekas nav mineets par eenu ekonomiku buuvnieciibaa , taa sastada jau teju 50% , vai ir taalaak kur iet? mees veeleešanaas nedomaajot atdodam savas balsis partijaam kuras atbalsta valsts izzagšanu muusu pašu acu priekšaa, kameer valsts iepirkumu izmaksu apreeķini tiks apziimogoti ar valsts nosleepuma zieģeli , mees nekur netiksim , kaada velna peec knaba darbiniekiem vajadziigas pielaides valsts nosleepumiem , kas tad ir šie nosleepumi? tie ir papiiri kuros skaidri redzma valsts izlaupiišana , deputaata kandidaats pirms reģistraacijas sarakstaa jau tiek briidinaats lai ieraksta saakumdeklaraacija paraadsaistiibas , bety nekas nav mineets par to kam aizdevis , taatad tas ir tukšums kuraa varees legalizeet saeimaa nopelniitaas stipendijsas , mees paši savu valsti iedziisim totaalaa bankrotaa , jo viss jau salikts pa plauktiņiem , nav taadas partijas kuras koaliicijaa varees nolikvideet valsts izzadzeeju mafiju.par buuvnieciibu lasaams tv.net

+10
-1
Atbildēt

0

andris902 14.05.2014. 16.04

….hmmm…rakstā tiek salīdzinātas Baltijas valstis un to ēnu ekonomikas kritums/kāpums….

….kuriem datiem, lai tic?…rakstā minētajiem – “Gan Lietuvā, gan Igaunijā pagājušajā gadā ēnu ekonomika sarukusi – Igaunijā ēnu ekonomika pērn bija 15,7% no IKP, gadu iepriekš šis rādītājs bija 19,2%…Savukārt Lietuvā ēnu ekonomikas indekss pērn bija 15,3%, 2012.gadā – 18,2%, ziņo LETA.”

…vai ES valstu pētījumam:

http://pbs.twimg.com/media/Bl7jU9XIgAAppGF.png

+7
-1
Atbildēt

2

    Ivars Ozols > andris902 14.05.2014. 16.45

    Turīgākajās valstīs ir mazāks nedeklarētā darba īpatsvars. Cēlonis vai sekas?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    NYT > andris902 14.05.2014. 18.27

    Godprātība.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

kreëstliv 14.05.2014. 19.44

Sākumā būtu interesanti redzēt VID novērtējumu par ārvalstu pārvedumu, tas ir emigrantu sūtītās naudas, ietekmi un kāda ir tas attiecība pret aploksni algām. Kā tikai nesanāk, ka tieši šī nauda neveido ar nodokļiem neaplikto daļu, kas tiek tērēta lielveikalos un citur.
Pētījuma autori pa to laiku varētu parādīt nopietnas publikācijas, kur citeti viņu pētījuma rezultāti.

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu