Kūlas dedzināšana – slimība vai stulbums? • IR.lv

Kūlas dedzināšana – slimība vai stulbums?

20
Kūla deg. Foto: Toms Zariņš, F64
Valdis Sudniks

Ja sodi ir par mazu, varbūt vajadzētu pievērsties zemes gabalu īpašnieku lielākajai medus maizei – Eiropas Savienības naudai

Klāt pavasaris un tam kā neatņemama sērga līdzi nāk kūlas dedzinātāju atmošanās no ziemas miega. Skumji, bet šādu indivīdu parādīšanās pavasarī ir tāda pati nenovēršama lieta kā tas, ka katru gadu Ziemassvētki būs decembrī, Līgosvētki jūnijā vai Lieldienas pavasarī. Ik gadu kūlas ugunsgrēku nodarītais posts tiek uzskaitīts dažādos drūmos statistikas datos, tādā veidā atkal atgādinot iedzīvotājiem par uguns nodarīto postu. Tomēr nekas nemainās…

Problēma ir tā, ka cilvēki reti aizdomājas par savas rīcības sekām. Kūlas dedzināšanas apkarošanā tikai retais kā argumentu min dabas daudzveidības saglabāšanu. Kūlas dedzināšana iznīcina vērtīgus augus, kukaiņus un mazos dzīvniekus, putnu ligzdas. Cieš augi, dzīvnieki un Latvijas zaļā rota – meži.

Savā ziņā šeit izpaužas cilvēka egoisms – šobrīd meži ir, putni čivina, tātad viss ir kārtībā. Bet vai kāds aizdomājas, kas sagaidīs nākamās paaudzes? Lika pagaidīt! Labāk ietaupīt pāris eiro, dedzinot kūlu, nevis rudenī nopļaut zāli vai savest kārtībā savu īpašumu. Tātad, ja dabas saglabāšana piromāniem nešķiet pietiekams arguments, tad, iespējams, cilvēku izglītošanas nolūkā, vajadzētu spiest uz viņu dziļākajām jūtām (lasi: maciņu).

Likums paredz, ka par kūlas dedzināšanu var uzlikt naudas sodu fiziskajām personām no 280 līdz 700 eiro. Savukārt par zemes apsaimniekošanas pasākumu neizpildīšanu un zāles nepļaušanu, lai novērstu kūlas veidošanos, uzliek naudas sodu fiziskajām personām no 140 līdz 700 eiro, bet juridiskajām personām – no 700 līdz 2900 eiro. Vai tas ir pietiekami? Statistika rāda, ka nē.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) apkopotie dati par pagājušo gadu – Latvijā 2013.gadā izdegušas teritorijas teju 2000 hektāru platībā.

Pērn 70% kūlas ugunsgrēku notika pašvaldībām piederošajās teritorijās, tāpēc 2013.gada rudenī, lai censtos mazināt šā gada pavasara draudus, VUGD spēra soli uz priekšu un ieteica apzināt neapsaimniekotos un nenopļautos zemes gabalus, saukt pie administratīvās atbildības šo zemes gabalu īpašniekus (valdītājus) un ievietot attiecīgo informāciju Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā.

Vai tas ir palīdzējis? Grūti spriest… 15.marta rītā, izlasot ziņu virsrakstus, biju pamatīgi šokēts – “Vakar Latvijā reģistrēti 203 (!) kūlas ugunsgrēki”. Pēc tam uzsniga sniegs, viss nedaudz norima, tomēr pēc teju divām nedēļām nākamais trieciens – Raunā degusi kūla 40 ha platībā. Aiz skaļā virsraksta seko piebilde: “Kopumā aizvadītajā diennaktī valstī dzēsti 122 ugunsgrēki, sausā zāle degusi 92 reizes, liecina VUGD apkopotā operatīvā informācija.” 122 reizes? Skaitlis šķiet pat neticams. Tātad, arī iepriekš pieminētā iniciatīva daļu cilvēkus nav vedusi pie prāta.

Ja sodi ir par mazu, varbūt vajadzētu pievērsties zemes gabalu īpašnieku lielākajai medus maizei – Eiropas Savienības (ES) naudai. Tāpēc pozitīva ir VUGD iniciatīva, informējot Lauku atbalsta dienestu (LAD) par kūlas degšanas vietām.

Šo zemju īpašniekiem par lauku nesakopšanu un kūlas degšanu tiek samazināts ES mazāk labvēlīgo apvidu maksājums. Neskatoties uz represijām, varbūt vajadzētu pielietot vēl drastiskāku pieeju un nogriezt skābekli finansējumam vispār? Ja nerūpējies par savu īpašumu, tad par kādiem finansējumiem vispār var būt runa? Skan bargi, taču pieredze rāda, ka cilvēki ar galvu sāk domāt tajā brīdī, kad ir par vēlu.

Vienlaikus iedzīvotāju vidū manāma pozitīva tendence attieksmē pret kūlas dedzinātāju soda mēriem. Nesen veiktais “TNS” pētījums liecina – 67% ekonomiski aktīvo iedzīvotāju uzskata, ka ir būtiski jāpaaugstina sodi par pērnās zāles dedzināšanu. Tātad – vairāk nekā divas trešdaļas ir par to. Lieliski! Tomēr ir viena nianse – visus likumu grozījumus nevar veikt vienā dienā, tam ir nepieciešams laiks. Savukārt piromānu sezona strauji tuvojas kulminācijai, un līdz nākamajam pavasarim solījumi un iniciatīvas būs aizmirsušās.

Tāpēc varbūt ir vajadzīga tieši iedzīvotāju pašiniciatīva. Ja redzat, ka kāds dedzina kūlu, ziņojiet atbildīgajām instancēm. Nofotografējiet šo “uguns vārdotāju” un bildi rādiet policijai, ugunsdzēsējiem vai medijiem. Modernās tehnoloģijas atļauj paust savu vēstījumu gan TV, gan interneta vidē, lai tauta redz savus “varoņus”! Ja arī vainīgais netiek pieķerts pie rokas, vismaz nonāks atbildīgo cilvēku redzeslokā.

Ja dedzinātājs ir pazīstams cilvēks, reizēm gribas pievērt acis, sak’ – “tas tak’ mans kaimiņš, kopā svinam, kopā strādājam, ko tad es te stučīšu. Viņa īpašums, viņa problēma, lai tiek galā”. Šajā brīdī padomājiet vēlreiz ar vēsu prātu – vai esat gatavs savu īpašumu un savu ģimeni pakļaut jebkādām briesmām vai nejaušībām? Viena vēja brīze un jaukā kaimiņa rūpes var kļūt par jūsu problēmu. Rīkojies savlaicīgi!

Pirms pāris gadiem veiksmīgi darbojās kampaņa “Nededzini savu zemi!”. Tās ietvaros tika organizētas „kūlas patruļas”. Divu nedēļu ilgajā kampaņas laikā patruļas nobrauca aptuveni 17 653 km, pabija 130 pagastos, kā arī apturēja 60 dedzinātājus. Pēdējais skaitlis varbūt kopainā nešķiet liels, tomēr, ja salīdzina ar līdzšinējo sabiedrības iesaisti kūlas ugunsgrēku novēršanā, tas ir milzīgs! Diemžēl kampaņa ilga tikai divus gadus, un tagad nekas līdzīgs netiek īstenots. Varbūt ir vērts padomāt par to?

Pat, ja pieņemam, ka šāda pašiniciatīva gūst vajadzīgo sabiedrības atbalstu un kūlas ugunsgrēki patiešām samazinās, nepieciešams pievērsties vēl vienai lietai – jaunās paaudzes audzināšanai. Ne velti ir teiciens, ka zivs pūst no galvas, tātad arī vecākiem jārāda priekšzīme bērniem. Skaidrs, ka “pieredzējušos” dedzinātājus izmācīt var tikai brutāla sodīšana un, būsim godīgi, vecam sunim jaunus trikus neiemācīsi. Tāpēc jāskolo jaunā paaudze, pretējā gadījumā visas sabiedrības aktivitātes pret dedzinātājiem būs kā cīņa ar vējdzirnavām.

Otrs svarīgs moments ir ugunsdzēsēju resursi – tie nav neizsmeļami. Iedomājieties situāciju: piepeši kādā daudzdzīvokļu ēkā izceļas liels ugunsgrēks, apdraudot vairāku cilvēku dzīvības, bet tuvākā ugunsdzēsēju ekipāža atrodas pusstundas braucienā no notikuma vietas, turklāt tajā brīdī, dzēšot cita neuzmanības, slinkuma vai bezatbildības radīto postažu. Glābēji reaģē, bet ierēķināsim laiku, kas nepieciešams, lai uzpildītu ūdeni, jo ar pliku entuziasmu liesmas neapdzēsīsi. Ugunsdzēsēji atbrauc, paveic savu darbu, bet pa ceļā pavadīto laiku, uguns paspējusi nopostīt praktiski visu ēku. Kuram būtu jāatbild? Nelaimes notiek visu laiku, svarīgāk ir atrast risinājumu, lai šādas tas vairs neatgadītos.

Autors ir dabas mīļotājs

 

Komentāri (20)

Ieva 03.04.2014. 11.23

Nu te ir piemērs tupai domāšanai. Īstenībā upuri rodas nevis no tā,ka likumi ir par maz, vai sodi ir par švakiem, bet tāpēc, ka tie ir nereāli, tos ievērot nav iespējams, un faktiski tie panāk pretējo efektu. Ja agrāk kūlas dedzināšana notika organizēti, un to pieskatīja, tad tagad, baidoties no soda, piemet špicku un aizmūk. Rezultātā uguns deg nekontrolēti, un viss kas arī nodeg.

Tagad pa punktiem:

Vai tāpēc, ka pārkurina krāsnis, un nodeg pa kādai mājai, aizliedzam kurināt krāsnis? Vai tāpēc, ka līkumā kāds ieskrien kokā, un nositas, aizliedzam braukt ar auto?

Bet- tāpēc, ka netiek ievēroti ugunsdrošības noteikumi, aizliedzam dedzināt kūlu. Cēlonis jau ir tur, nevis pašā dedzināšanā.

Kūlas un mežu ugunsgrēkus kontrolēti izraisa ASV, Kanādā, tie nav dabai nekas pretdabīgs, ir par augi, kas labi attīstās izdegušās platībās. Latviešu zemnieki kūlu ir dedzinājuši gadsimtiem. Arī dabiski ugunsgrēki ir un būs, pat, ja mūsu puritāņi aizliegs Zibeni, par ko gan nebrīnītos, jo pēc būtības jau tas būs tas pats – likums, kas nedarbojas.

Tagad par esošajiem likumiem – deg arī sakoptas teritorijas. Palīdz tikai pļaušana vēlu rudenī, lai attāls nedabū paaugties, kas savukārt nu nekādi nav ne ekonomiski, ne lauksaimnieciski pamatots. Tā kā runas par nesakoptām teritorijām ir muļķības. Savukārt uzlikt saimniekam sodu par to, ka kāds viņu zemē ir aizdedzinājis kūlu, ir pretrunā ar juristu pamatbausli – nevainības prezumpciju- jo, kā var nosargāt 100 vai vairāk hektāru lielas teritorijas. Valsts atbalsta apsardzes firmu algošanai nav. A pensionāru pārim dziļos laukos pat pēc viņu zemes neviens nekāro- pircēju nav, jo nav lielu lauksaimniecības platību, vien aizaugušas mežā noras. Kā var uzlikt sodu Latvijas Dzelzceļam, ka deg viņu dzelzceļmalas? Dzelzceļam jāsargā? Cik cilvēku jāpieņem? Te ir atkal piemērs likumam, kas ir pareizs, bet muļķīgs. Tālāk par pašu dedzināšanu. Sodīt var tajā brīdi, kad kāds ar degošu špicku ir pielicies pie kūlas kušķa. Citādi tā ir dzēšana. Jo pierādīt pretējo nav iespējams. Tagad par mīļajiem kukainīšiem. Nu nepamostas viņi tad, kad nokūst sniegs. Un, bez tam – pirmās mostoties ērces. Un ko nozīmē “kukainīšus” saglabāt, lai pēc tam pļavu nomiglotu ar raundapu? To drīkst! Tāpēc, ja dedziniet – dedziniet agri! Ja pieķer – sakiet, ka dzēšat! Bez tam kaut kā iznāk, ka visi gudrie spriedelētāji nezin, kas ir izkapts, un ko nozīmē izpļaut grāvi. Zemnieki vasarā varētu organziēt dabas draugu – pļāvēju brigādes. Tik zinu, ka čiks vien iznāks. Jo tas nav kā pieņemt likumus, kas nedarbojas, vai gudri kratīt pirkstus zemnieku virzienā. Toties zemnieki zin, ka pērnās zāles nodedzināšana ir viens no efektīvākajiem zemes sakopšanas veidiem pavasarī.

Tāpēc kūlas dedzināšana ir jāatļauj- līdz notriektam datumam, iepriekš piesakot- lai būtu zināmi atbildīgie…

Un ticiet man – degs mazāk.

Vācijā desmit gadus atpakaļ legalizēja prostitūciju- vai tāpēc ka tā laba? Nē tāpēc, ka tā ar to ir daudz vieglāk cīnīties.

Vācieši padomāja vieni soli tālāk. Varbūt mēs arī spējam? Jeb spējam domāt tika kateogrijās: aizliegt, sodīt, nošaut?

+12
-3
Atbildēt

5

    Amis > Ieva 03.04.2014. 22.12

    Ķīps

    Kaut arī kūlas dedzinātāji ir plānprātiņi un, it kā, nespējīgi atbildēt par savu rīcību, par biedinājumu pārējiem, dažiem tomēr derētu iešķiebt augstāko, par ļaunprātīgu dedzināšanu. Skolas gados savu piromāniju apmierināju, taisot spridzekļus, tagad, vērojot uguni kamīnā.

    Degoša kūla ne tikai var izraisīt traģēdijas, noplicināt augsni, aizlaižot gaisā slāpekli, iznīcinot sīko radību un augu sēklas, izdala gaisā kancerogēnus, bet arī piesārņo augsni ar kvēpiem, kas atgriezīsies apritē tikai kad visu zemeslodi pārņems uguns.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    Ansis > Ieva 06.04.2014. 10.27

    Pilnīgi pievienojos Ķīpa teiktajam!

    p.s. Ar grāvjiem Vidzemē es daru tā:

    a) mežmalas grāvjos ļauju augt normāliem kokiem – ne kārkliem – jo problēmu mazāk kā ar zāli – reizi gadā tikai ar grābeklīti zari jāizvāc – arī ne visur – tur kur kritums mazs.

    b) klajumā esošos grāvjus pļauju – cik var aizsniegt, tik ar traktoru, bet pārējo ar trimmeri. Zāli atstāju tur pat grāvja malās – sapūst.

    p.s. 2

    Par CO2 – muļķības – zāle ir atjaunojamais energoresurss – CO2 bilanci neietekmē – cik degot izdalās, tik atkal vasarā augot tiek uzņemta atpakaļ.

    Rīdzinieki CO2 daudz vairāk izlaiž gaisā – sildīdamies no TEC sadedzinatās dabasgāzes vai tērēdami Igauņu elektrību no sadedzinatā degakmens.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Amis > Ieva 06.04.2014. 23.10

    Edgars Avotiņš cik degot izdalās, tik atkal vasarā augot tiek uzņemta atpakaļ.

    ==================

    Ogleklis, kas dedzinot kūlu, kvēpu veidā nonāk zemē, dabiskā apritē atgriezīsies tikai pēc tam, kad Dievs ar uguni būs sodījis neprātīgo cilvēci par nēģeru savairošanu Eiropā līdz 20 miljardiem un citām cūcībām. Līdz tam kvēpi kopā ar izmestiem izsmēķiem, plastikāta maisiņiem un citiem atkritumiem, būs Dieva zemes piesārņojums.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva > Ieva 04.04.2014. 11.48

    Brauksiet uz Latgali vasarā pļaut grāvjus? Brauksiet?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    janis17 > Ieva 03.04.2014. 17.14

    Bravo, Ķīps!

    +8
    0
    Atbildēt

    0

Iveta 04.04.2014. 16.16

Norvēģijā kūlas dedzināšana ir atļauta. Nevienam tas neliek aizdomāties?

+2
0
Atbildēt

0

Ieva 04.04.2014. 11.52

Paldies par argumentētām atbildēm:

Aizliegt! Sodīt! Augstāko soda mēru! Nošaut!

Stulbeņi! Psihiski Slimie! Latvijas nīdēji!

…biju cerējis domājošiem cilvēkiem! Velti… Šitādi jau arī pieņem tos puritāniskos likumus, kuriem doma laba, bet kuri ir neizpildāmi. Tie ir tie, kas nesen gribēja pieņemt likumu, jaunu nodokli par to, ka govis izdala metānu… vai 1. septembrī veikalos netirgot alkoholu. Tak mērķis cēls un pareizs..

Un uz pētnieku – es nebūtu tik kategorisks. Pelni ir arī mēslojums, kancerogēni no dabiskas zāles degšanas neveidojas, tāpat nededzina riepas , bet sausu zāli, kvēpu nav. Attīrīta teritorija veicina jaunās zāles augšanu, bremzē teritoriju aizaugšanu ar krūmiem, tai ir labāki gaismas apstākļi, ganības ātrāk pavasarī kļūst lopkopībā izmantojamas utt. Ogļskābā gāze sadegot veidojas, tāpat kā tā veidojas pūšanas procesā…

Kā rakstīju, degšanā pieder pie mātes Dabas dabiskajām lietām, ne tā kā miglošanas vai citas agrotehniskās apstrādes..

Protams, ka var atrasta kaut ko negatīvu, tāpat kā var atrast kaut ko pozitīvu – ka visām lietām šai pasaulē, taču nevajag to absolutizēt. Vienkārši Dabā uguns ir pavisam dabiska lieta.

+2
-1
Atbildēt

1

    Amis > Ieva 05.04.2014. 01.31

    Ķīps Aizliegt! Sodīt! Augstāko soda mēru! Nošaut!

    ==================

    Pirmos desmit, par biedinājumu citiem, sodīt ar uguni.

    Ja saimnieks pērno zāli nav nopļāvis vai noganījis, tātad viņam tā nav vajadzīga un viņam nav būtiski, jaunā izaug ātrāk vai vēlāk. Ja cilvēks sava kūtrumu, stulbuma vai slimības dēļ neizmanto savu zemi, labāk lai tā aizaug ar krūmiem, būs vismaz energoresursi ko sašķeldot. Dedzināšana dabā, vai tās būtu lapas vai zari, vispār būtu jāaizliedz, vienīgie izņēmumi ir rituālie vai apmetnes uguskuri. Ja kurināmais netiek sadedzināts labā kurtuvē, vienmēr izdalās kancerogēni un kvēpi.

    Pirmatnējie cilvēki ēda veselīgi, bieži badojās, dzēra tīru ūdeni un elpoja labu gaisu. Tiem, kuri izdzīvoja bērnībā, bija jādzīvo 120 gadus, bet nē, viņi dzīvoja līdz 40, jo bija pieraduši sildīties ugunskuru dūmos un agri mira no vēža.

    Sadegot vai sapūstot vienalga CO2 izdalās gaisā, tas tiesa, tikai sapūstot zemē tomēr paliek slāpekļa savienojumi, kas ir būtiski labai ausnei.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu