Tiesa norāda uz Strīķes atlaišanas procedūras pārkāpumiem • IR.lv

Tiesa norāda uz Strīķes atlaišanas procedūras pārkāpumiem

35
Juta Strīķe ierodas tiesā. Foto: Ieva Čīka, LETA

Viens no pārkāpumiem – Strīķes vērtēšana notikusi vienpersoniski, piedaloties tikai biroja priekšniekam

Galvenie tiesas argumenti atcelt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka Jaroslava Streļčenoka lēmumu par savas vietnieces Jutas Strīķes atbrīvošanu no amata bija pārkāpumi pašā atlaišanas procedūrā, izriet no aģentūras LETA rīcībā esošā pilnā sprieduma teksta šajā lietā.

Kā norādīts spriedumā, lietas izskatīšanā noskaidrots, ka prasītājas kā amatpersonas novērtēšana notikusi trīs reizes, tajā skaitā atkārtota, tādā veidā neievērojot Ministru kabineta noteikto kārtību un nosacījumus, uz kuru pamata novērtēšana tika veikta. Tādēļ tiesa atzina, ka tas nevar būt par darba devēja uzteikuma likumīgu pamatojumu.

Tāpat spriedumā minēts, ka KNAB likums nosaka, ka biroja amatpersonas un darbinieka darbību un tā rezultātus ne retāk kā reizi divos gados novērtē biroja priekšnieka izveidota vērtēšanas komisija, tomēr attiecīgajā gadījumā Strīķes vērtēšana notikusi vienpersoniski, piedaloties tikai biroja priekšniekam. Līdz ar to vērtēšanas procesā nav tikusi piemērota likuma noteiktā speciālā norma un process nav veikts atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai.

Strīķes darbības un tās rezultātu novērtēšana par 2012.gadu tika pabeigta 2013.gada 16.maijā, savukārt atkārtotā novērtēšana pabeigta 2014.gada 7.februārī, līdz ar to netika ievērots atkārtotās novērtēšanas termiņš, kas noteikts Ministru kabineta “Noteikumos par valsts tiešās pārvaldes iestādēs nodarbināto darbības izpildes novērtēšanu”. KNAB, novērtējot prasītājas darbu un prasmes, nepareizi piemērojis normatīvos aktus, kas noteic novērtēšanas kārtību, un uz to pareizi norādījis Ministru prezidents, ģenerālprokurors un arodbiedrība, teikts spriedumā.

Tāpat tiesa paudusi, ka nevar piekrist KNAB attiecībā uz to, ka uzteikuma pamats ir atbilstošs Darba likumam, kas tiešām nosaka termiņu nekavējoties un neprasa saskaņošanu ar arodbiedrību. Tiek norādīts, ka netika konstatēti tādi apstākļi, kas dotu tiesisku pamatu uzteikt darba līgumu uz uzteikumā norādītā pamata nekavējoties, līdz ar to uzteikumu nevar atzīt par tiesisku.

Spriedumā minēts, ka atbildētājs kā darba devējs nav noteikti pierādījis darba līguma uzteikuma pamatu un nav pamata uzskatīt, ka darba devēja uzteikums ir tiesiski pamatots. Tiesa norādījusi, ka ir pārkāpta noteiktā darba līguma uzteikšanas kārtība un ir pamats tā atzīšanai par spēkā neesošu un darbiniece atjaunojama iepriekšējā darbā.

Tāpat no sprieduma secināms, ka KNAB nebija ievērojis Darba likumā noteikto nosacījumu par to, ka darba devējam aizliegts uzteikt darba līgumu darbiniekam – arodbiedrības biedram – bez attiecīgās arodbiedrības iepriekšējas piekrišanas, izņemot atsevišķus gadījumus.

Arī Ģenerālprokuratūras prokurore savā atzinumā norādīja, ka apstrīdētais rīkojums nav tiesisks un ir atceļams un amatpersonas novērtēšana, uz kā pamata veikts uzteikums, nav likumam atbilstoša un tiesiska.

Kā aģentūrai LETA norādīja Strīķes pārstāve zvērināta advokāte Ilona Jirgena, advokāte iepriekš vērsās tiesā ar norādi, ka netiek pildīts spriedumā noteiktais nekavējoties izmaksāt Strīķei vidējo izpeļņu par darba piespiedu kavējumu 5066 eiro apmērā, savukārt tiesa attiecīgi vērsās pie tiesu izpildītāja.

Advokāte norādīja, ka KNAB iepriekšminēto summu pārskaitīja, taču no tiem izpildītājam nepieciešams ieturēt savus izdevumus, kuri esot aptuveni 1000 eiro. Jirgena sacīja, ka tiesu izpildītājs plānojis izdot priekšrakstu saistībā ar to, lai Strīķei tiktu samaksāta visa noteiktā summa.

Jirgena minēja, ka Strīķe vēl joprojām neesot iepazīstināta ar rīkojumu par atjaunošanu darbā, kā arī netiek ielaista savā kabinetā. Pēc advokātes domām, no juridiskā viedokļa spriedums nav izpildīts nekavējoties.

Tiesu izpildītājs Juris Vildaus aģentūrai LETA komentārus atturējās sniegt.

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa 10.aprīlī atcēla Streļčenoka lēmumu par Strīķes atbrīvošanu no amata.

Lieta līdz tiesai nonāca pēc tam, kad Streļčenoks 7.februārī trešo reizi uzteica darbu savai vietniecei Strīķei, bet šoreiz valdības vadītāja strīdā neiejaucās un Streļčenoka rīkojumu neatcēla.

Pirmo reizi Streļčenoks Strīķi no amata atbrīvoja pērn 20.decembrī, taču iepriekšējais premjers Valdis Dombrovskis (V) 7.janvārī šo lēmumu atcēla. 14.janvārī Streļčenoks Strīķi atbrīvoja atkārtoti, un 21.janvārī Dombrovskis paziņoja par atkārtotu Streļčenoka rīkojuma atcelšanu un Strīķes atjaunošanu amatā. Otrreiz atjaunojot Stīķi amatā, Dombrovskis uzdeva nodrošināt komisijas izveidošanu KNAB priekšnieka vietnieku novērtēšanai. Lai arī Dombrovskis uzdeva komisijā iesaistīt sadarbības partnerus, tajā darbojās Streļčenoks, viņa palīdze Māra Priedīte un vietniece Ilze Jurča.

 

Komentāri (35)

austrisv 24.04.2014. 15.14

Man gan izskatās, ka pietiek ar to vien, ka Streļčenoks nebija saskaņojis J. Strīķes atlaišanu ar arodbiedrību, jo J. Strīķe ir arodbiedrība sbiedre.

Tāpat arī tā novērtēšana vienpersoniski, ja jau likumā noteikts, ka jāvērtē komisijai, un tas būtu loģiski, lai priekšnieks nevarētu atbrīvot sev nepakļāvīgu darbinieku. Ak, šie visu varošie priekšnieki. Zinu jau tādus valsts iestādēs, kas iedomājas sevi par pasaules nabu!

Tiesa iztiesāja likuma ietvaros, nevis kā Ločmelis te raksta, jo Straujumai nav tādas varas, kas varētu ietekmēt tiesu varu. manuprāt, tas ir pilnīgs blefs, ko raksta loču melis, kā jau melis.

+7
0
Atbildēt

4

    Amis > austrisv 24.04.2014. 15.55

    Bet jo Straujumai nav tādas varas, kas varētu ietekmēt tiesu varu.

    ===================

    Toties pietiekoša, lai pēc savu kremļa saimnieku rīkojuma izrēķinātos ar tiem nevēlamiem politiķiem. Pārāk daudz skeletu tā savākusi savā skapī, lai varētu patriekt Streļčenoku.

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    austrisv > austrisv 24.04.2014. 17.11

    Un ko tad vietā likt? Vai saeima atkal SC kopā ar ZZS un vēl kāda aizdomīga un slepena balss, kā prezidenta vēlēšanās, kā VK amata vēlēšanās ar piepulcēto NA, un rezultāts ne par matu labāks, kā tagad.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Amis > austrisv 24.04.2014. 18.03

    Bet Un ko tad vietā likt? Vai saeima atkal SC kopā ar ZZS

    ================

    Nenāksiet pie prāta, būs jums Saeima ar alkatīgiem prokremliskiem izdzimteņiem, SC/V, kas 9. maiju un sātanistu sektas “ziemassvētkus” izsludinās par svinamām dienām.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Amis > austrisv 24.04.2014. 22.42

    Bet kā VK amata vēlēšanās ar piepulcēto NA

    ============

    Par VK, tas ir diskutējams jautājums, cita lieta Matīss, par ko saskaņoti nobalsoja SC/RP/V.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

Inese 24.04.2014. 14.58

p.s. Tas klejo pa internetu. Tas kam jābūt pateiktam:

Saruna par tiesas sprieduma ietekmēšanas shēmu J.Strīķes lietā iespējams fiksēta audioierakstā restorānā “Stargorod”. Kāds anonīms informācijas avots vēlējās darīt zināmu par kādu iespējams uzsāktu kriminālprocesu kura ietvaros tapis zināms, ka Laimdotas Straujumas “pelēkais kardināls” Mārtiņš Lazdovskis ( bij. Tieslietu ministrijas valsts sekretārs) sarunā ar zemkopības ministru Jāni.Dūklavu un vēl vienu personu (sievieti) iespējams tiek atmaskots shēmas organižēšanā, lai ietemētu tiesnešu lēmumu J.Strīķes lietā pret KNAB.

Atklātā saruna un plānu saskaņošana notikusi restorānā “Stargorod” 10.04.2014. sākot no pulksten 16:47 un ieilga vairākas stundas sēžot pie trešā galdiņa no skatuves kresajā pusē. Iespējamais kriminālproces kura ietvaros tika veiktas operatīvās darbības tika uzsākts jau 2014 gada janvārī, kad tika saņemta informācija un iesniegums no cietušās par iespējamām prelikumīgām darbībām no Tieslietu ministra valsts sekretāra Mārtiņa Lazdovska puses ar mērķi ietekmēt tiesas spriedumu lietā Nr A42891209.

Pēc neoficālas informācijas no kriminālprocesa tiesas ietekmēšanas fakts apstiprinājās un šī pati tiesnešu ietekmēšanas shēma tika izmantota lietā par J.Strīķes atjaunošanu darbā. Ņemot vērā faktu, ka iespējamā kriminālprocesa ietvaros tika konstatēti apstākļi, kas ļāva domāt, ka šāda tiesnešu lēmumu ietekmēšanas shēma turpināsies, tika pieņemts operatīvs lēmums turpināt kriminālprocesuālās darbības līdz nenoteiktam laikam.

Iespējamā Kriminālprocesa ietvaros tika veiktas ilgstošas telefonsarunu noklausīšanās un kodētu SMS pārtveršana, kurās tika fiksētas lēmumu ietekmēšanas shēmā iesaitītās personas un to lomas organizētajā grupā. Anonīmais informācijas avots vēlas norādīt, ka Lazdovska kungs ir labs rīkojumu izpildītājs, bet ne lēmumu pieņēmējs.

Izpētot lietas materiālus tika konstatēts, ka kādai bijušai ietekmīgai amatpersonai, kas vēlas atjaunoties amatā ir kompromats pret Laimdotu Straujumu no 2008 gada saistībā ar ES finansētā projekta “Rail Baltica” finasējuma izlietojumu. Anonīmais informācijas avots norāda, ka neuzticas Latvijas Tiesus sistēmai un tainīgumam. Kā arī, ja aizdomās turamās personas pašas nenoliks savas amata pilnvaras un neieradīsies tiesībsargājošajās iestādēs ar brīvprātīgu atzīšanos visi lietas materiāli: e-pasta sarakstes, foto, video materiāli un audioieraksti ar atšifrējumiem tiks publicēti internetā un sociālajos mēdijos tuvākajā laikā, tādā veidā nododot Tiesu iedzīvotāju rokās.

0
-7
Atbildēt

2

    Inese > Inese 24.04.2014. 17.09

    Es gribu teikt tikai to, ka tas klejo pa internetu

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    lauris > Inese 24.04.2014. 15.13

    Jūs gribat teikt, ka Drošības policija ir iesaistījusies nelikumīgos procesos un izmanto prettiesiskas darbības, lai izspiegotu “nevēlamas” personas? Vai tāpēc Streļčenoks uz KNAB savāc viņam “uzticamākos” DP kadrus, kas gatavi pārkāpt likumu? Tie ir nopietni jautājumi uz kuriem Jums vajadzētu pacensties sniegt atbildes. Citādi, tas viss izskatās pēc publiskas šantāžas.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu