Pols Goubls: Putins varētu izmantot Latviju NATO reakcijas pārbaudīšanai • IR.lv

Pols Goubls: Putins varētu izmantot Latviju NATO reakcijas pārbaudīšanai

47
Pols Goubls. Publicitātes foto

Vardarbība Ukrainā apliecina, ka bruņotai minoritātei var būt nopietna, pat izšķirīga loma iepretim daudz pasīvākam vairākumam

Krievijas prezidents Vladimirs Putins varētu izmantot Latviju, lai izmēģinātu NATO reakciju, prognozē pazīstamais amerikāņu analītiķis un eksperts bijušās PSRS lietās Pols Goubls.

“Ņemot vērā Putina izteikumus, ka NATO paplašināšanos uz austrumiem viņš uzskata par nelikumīgu, īpaši Latvijas, Lietuvas un Igaunijas iekļaušanu, kā arī jau tagad Latvijā izvērstās Krievijas aktivitātes, rodas jautājums, vai Kremļa līderis ar kādām aktivitātēm necentīsies izmēģināt un novājināt NATO šeit,” raksta ASV valsts sekretāra padomnieks un Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) analītiķis Goubls.

Kā Putins pierādīja Ukrainā, kaimiņvalsts daļu var okupēt un anektēt un destabilizēt pārējo teritoriju, nenosūtot oficiāli tankus un spēkus pāri robežai, bet pielietojot daudz apšaubāmākas metodes ar graujošām darbībām, tai skaitā ar provokācijām un mērķa valsts atsevišķu iedzīvotāju noskaņojuma izmantošanu,” raksta analītiķis.

Lai izaicinātu NATO, Putins varētu arī neķerties pie Latvijas daļas sagrābšanas vai spiediena izdarīšanas uz Rīgu, lai tā izstātos no alianses, kaut arī Kremlis labprāt to izdarītu. Tā vietā Maskava varētu izraisīt sociālu un politisku nestabilitāti Latvijā, pret ko NATO nav paredzēts vērsties, un pēc tam apšaubīt alianses vienotību, ziņo LETA.

Kaut arī Latvijas sabiedrības integrācijas problēmas dod augsni Kremļa propagandai, “vairums Latvijas krievvalodīgo ir lojāli valstij un iepriekšējie Maskavas centieni izprovocēt nestabilitāti neko būtisku nav sasnieguši”.

Tomēr vardarbība Ukrainā apliecina, ka bruņotai minoritātei var būt nopietna, pat izšķirīga loma iepretim daudz pasīvākam vairākumam, norāda analītiķis.

“Kaut arī neviens neapšauba, ka NATO reaģēs uz jebkādu Krievijas bruņoto spēku mēģinājumu ieiet Latvijā vai kādā citā NATO dalībvalstī, Rietumu aizsardzības alianse nav paredzēta stāties pretī tāda veida darbībām, kādas Maskava pielietoja Ukrainā,” brīdina Goubls.

 

Komentāri (47)

oktaavs 23.04.2014. 17.17

No kurienes Latvijā var parādīties “zaļie cilvēciņi” un “bruņota minoritāte” ? Tas nedrīkst notikt principā. Tikko parādās kaut viens maskēts, bruņots terorists, viņam jāpavēl padoties divu minūšu laikā un atteikuma gadījumā uzreiz jāiznīcina.

Pieļauju, ka Maskavai ir pavisam cits Latvijas pakļaušanas plāns. Tas paredz to, ka paši latvieši ievēlēs Krievijai paklausīgu valdību. “Jaunie politiskie spēki” un tā pati Maskavas sponsorētā partija ir šī plāna sastāvdaļas. Vēl tikai jāpamasē lētticīgo tūdaliņu smadzenes caur zombijkasti un lieta ir gandrīz darīta.

Ā, un vēl – pašu “patriotiem” vajag vēl vairāk pakost vienam otra kājā un tā sīkāk sadalīties, lai nebūtu šķēršļu plāna realizācijā.

+22
-4
Atbildēt

5

    ingazilunska > oktaavs 23.04.2014. 17.27

    “west No kurienes Latvijā var parādīties “zaļie cilvēciņi” un “bruņota minoritāte” ? Tas nedrīkst notikt principā. Tikko parādās kaut viens maskēts, bruņots terorists, viņam jāpavēl padoties divu minūšu laikā un atteikuma gadījumā uzreiz jāiznīcina.”

    – Tipiska latviešu domāšana, vēlamo uzdodot par esošo, jā, tie stiprie vīri uzreiz padosies:-) Tikko sadzirdēs latviešu izrunu:-) Jo latviešu valodai piemīt maģīskas spējas atbruņot ienaidniekus un tos apstulbt.

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    Ojārs > oktaavs 23.04.2014. 17.23

    “Jaunie politiskie spēki” un tā pati Maskavas sponsorētā partija ir šī plāna sastāvdaļas.

    ————————

    Ceri, ka iztiks bez Vienotības?

    +4
    -6
    Atbildēt

    0

    Amis > oktaavs 23.04.2014. 17.50

    west No kurienes Latvijā var parādīties “zaļie cilvēciņi” un “bruņota minoritāte” ?

    ===================

    Ja izdosies nosargāt čekas maisus, praktiski nekādu iespēju.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    Ansis > oktaavs 23.04.2014. 18.40

    Tikai nevajag fantazēt – arī Ukrainā tie pamatā nav vietējie – procesu organizē Krievijas militarpersonas un liela daļa aktīvistu ir politiskie tūristi – kā Latvijas Aijo.

    Čekas maisi, nepilsoņi, krievi utt – to visu Krievija var izmantot, bet Krievija uz to nepaļaujas. Pamata tiek izmantoti importēti “mierīgie protestētāji”.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

    Ansis > oktaavs 23.04.2014. 18.36

    Diemžēl var – cik tad mums fiziski ir robežsargi? Viņi jau nesēd ierakumos gar visu robežu. Pamatā viņi domāti nosalušu afgāņu bēgļu aizturēšanai. Bet apmācīts speciālo uzdevumu vienības kareivis diezgan droši varētu izmukt. Ja vēl Latvijā viņiem būtu sabiedrotie, kas nodrošina transportu … Domāju, ka nebūtu ne mazāko problēmu pār robežu pārnākt lielam baram zaļo vīriņu. Mežā viņus varētu aplenkt un iznīcināt, bet ja viņi paspēj nonākt līdz lielakai pilsētai – kā Daugavpils – un sakūdīt civiliedzīvotajus, kautvai, lai viņi būtu ielās un zaļajiem cilvēciņiem būtu dzīvie vairogi – tad viņu neitralizēšana vairs nebūs tik viegla.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

mariam 23.04.2014. 18.23

Visticamāk, ka ne jau savas specvienības Latvijā iesūtot, Maskava te savu ietekmi īstenot centīsies, bet caur politiskiem procesiem, – liekot kā uz SC, tā uz gapoņenku-lindermaņu organizāciju aktivitātēm, un droši vien, ka arī tādām Sudabas stila partijām.

+11
0
Atbildēt

0

dzintarz 24.04.2014. 09.07

Nav ilgi jāgaida. Kolorādo vaboļu reakciju varēsim testēt 9.maijā Karātavu laukumā.

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu