Latvija drīzumā uz misiju CĀR sūtīs 30-40 karavīrus • IR.lv

Latvija drīzumā uz misiju CĀR sūtīs 30-40 karavīrus

30
Franču karavīru konvojs pavada kolonu Centrālāfrikas Republikā, Bangui. Foto: AFP/LETA

Latvijas karavīri šajā valstī apsargās lidlauku, lai nodrošinātu humānās palīdzības piegādes

Latvija drīzumā uz misiju Centrālāfrikas Republikā (CĀR) plāno nosūtīt 30-40 karavīrus, trešdien pastāstīja aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS).

Aizsardzības ministrija (AM) ir sagatavojusi un nosūtījusi saskaņošanai lēmuma projektu, kas tuvākajā laikā tiks skatīts valdībā un vēlāk Saeimā, lai saņemtu parlamenta akceptu dalībai šajā operācijā.

“Plānots, ka mēs varētu piedalīties [misijā] līdz vada līmeņa vienībai ar atbalsta elementiem. Tie varētu būt 30-40 cilvēki. Vienība piedalītos uz mandāta laiku – sešiem mēnešiem. Mēs neplānojam mandātu pagarināt,” norādīja Vējonis.

Citas dalībvalstis ieradīsies šajā Āfrikas valstī aprīļa beigās un maija sākumā. Latvijas AM rēķinās, ka Nacionālo bruņoto spēku karavīri varētu ierasties Centrālāfrikā maija beigās vai jūnija sākumā, vēsta LETA.

AM amatpersonas iepriekš, runājot par dalību šajā misijā, vairākkārt uzsvērušas, ka Latvijas karavīriem nepieciešams atbilstošs militārais transports. Lai arī plāni par bruņumašīnu iegādāšanos vēl ir tikai procesā, Vējoņa padomnieks Andis Jēkabsons aģentūrai LETA teica, ka ministrija strādā pie risinājumiem, kā nodrošināt karavīrus ar atbilstošu transportu Āfrikā.

Latvijas karavīri šajā valstī apsargās lidlauku, lai nodrošinātu humānās palīdzības piegādes. Kaujas operācijas Latvijas karavīri neveiks, norādīja Jēkabsons.

Eiropas Savienība (ES) 1.aprīlī paziņojusi, ka nekavējoties sāks sešu mēnešu militāro misiju Centrālāfrikas Republikā, lai novērstu arvien dziļāko krīzi, kas pārņēmusi šo valsti. ES militāro operāciju sākšanu atbalstījusi Eiropadome.

1000 vīru lielie ES spēki – EUFOR RCA – palīdzēs aptuveni 2000 Francijas un 6000 Āfrikas Savienības misijas karavīru, cenšoties atjaunot drošību galvaspilsētā Bangi un radīt apstākļus humānās palīdzības piegādei, paredzot tālāk nodot šo uzdevumu ANO miera uzturēšanas operācijai vai Āfrikas valstu spēkiem.

ES misiju, kas varētu izmaksāt 25,9 miljonus eiro, bija paredzēts nosūtīt uz CĀR jau marta beigās, taču iecere aizkavējās.

Haoss CĀR sākās, kad nemiernieku koalīcija “Seleka” (“Alianse”) pagājušā gada 24.martā gāza prezidentu Fransuā Bozizē. Nemiernieki sagatavoja ceļu tam, ka valstī, kur vairums iedzīvotāju ir kristieši, pirmo reizi prezidenta amatā nokļūst viens no nemiernieku līderiem musulmanis Mišels Džotodija.

Viņš oficiāli izformēja grupējumu “Seleka”, bet tā biedri – pārsvarā musulmaņu karotāji – sāka izlaupīt un dedzināt ciematus, kā arī slepkavot iedzīvotājus, kuri nebija aizbēguši.

Reaģējot uz šiem notikumiem, kristieši izveidoja savas zemessardzes vienības, kas sāka uzbrukt musulmaņiem.

Bažījoties par tālāku situācijas pasliktināšanos, Francija un Āfrikas Savienība nosūtīja uz CĀR savus karavīrus. Starptautiskā militārā misija CĀR tiek īstenota, balstoties uz ANO mandātu.

 

Komentāri (30)

Amis 23.04.2014. 15.46

Nesaprotu, vai Latvijai moru zemē, krievu drauga, kādreizējā valdnieka, kanibāla, Bokasas gaļas fermā ir kādas aizsargājamas invetīcijas? Cita lieta, Bosnija, Kosova, Irāka, bet kas meklējams Afganistānā? Nesalīdzināmi noderīgāk būtu uz Ukrainu slepus aizsūtīt deratizatoru brigādi, kas palīdzētu ukraiņiem iznīdēt ievazātos kaitēkļus.

+1
-3
Atbildēt

0

ingazilunska 23.04.2014. 15.16

Lai tik sūta, Latvijā ir miers.

0
-3
Atbildēt

0

Annija 23.04.2014. 19.49

“Plānots, ka mēs varētu piedalīties [misijā] līdz vada līmeņa vienībai ar atbalsta elementiem.”

……………………………………………………………….

Kas ir tie “mēs”? – Tie daži tūkstoši, kuri vēl nav aptvēruši NATO noziedzīgo būtību, jeb tie daži desmiti valdībā, kuriem nospļauties par tautas vairuma viedokli, jeb tie daži tūkstoši ar ķivērēm galvās dzimušo, kuriem gribas nopelnīt algu, izliekoties, ka dibina kaut kur mieru!?

0
-4
Atbildēt

2

    silvija > Annija 23.04.2014. 21.11

    Klau, nekā personīga, bet mani allaž interesējis, kur rodas tie latvieši, kas no visas sirds aizstāv savas tautas ienaidniekus. Tev māte vai tēvs bija krievi vai pārliecināti komunisti? Vai varbūt uzaugi padomju bērnunamā? Protams, pilnīgi iespējams, ka tu vienkārši raksti to, par ko tev kāds maksā kā tā šļauka, kas pārvarīgi aizgrābtā balsī pa TV blēj, ka Larvijas problēma neesot krievi, bet nabadzība, tāpēc jābalso par Salašņu Centru.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Andris Jautriņš > Annija 24.04.2014. 15.24

    …kas no visas sirds aizstāv savas tautas ienaidniekus…

    Aigar Braun, neesi klauns – pamato ar citātu! Kādēļ tavs viedoklis pielikts Ulda rakstītajam kā atbilde?

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu